980 : Selamat Hari Raya Aidiladha 1442H/2021M
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Masih belum terlambat lagi aku rasakan untuk aku mengucapkan ucapan Selamat Hari Raya Aidiladha, Maaf Zahir dan Batin kepada semua pengunjung blog aku yang tak seberapa ni. Pada tahun ini, Hari Raya Aidiladha disambut secara sederhana tetapi meriah dengan tidak melupakan SOP yang telah ditetapkan.
Pada tahun ini aku merayakan Aidiladha bersama sahabat sahaja, memandangkan sahabat tidak boleh merentas daerah untuk pulang ke kampungnya. Walaupon kami hanya bertiga, sambutan hari raya kami agak meriah. Siapa kata raya bersama sahabat tidak meriah? Siapa kata sambutan raya tak meriah kalau tak dapat balik ke kampung halaman bersama keluarga? Mengada-ngada sangat kan korang. Kita yang menjadikannya meriah. Hatta kalau korang berada di kampung pon, kalau korang rasa tak meriah, maka tak meriah lah ia. Walaupon korang beraya sorang diri di perantauan, kalau ko rasa meriah, maka meriah lah ia. Bagi aku, aku dah biasa beraya seorang diri, jadi aku akan memeriahkan raya aku sendiri dengan apa cara sekali pon.
Untuk memeriahkan sambuatan Aidiladha aku pada tahun ini, aku dan sahabat telah merancang untuk menyediakan juadah hari raya bersama, di mana kami tak pernah melakukannya sebelum ini. Untuk itu, beberapa hari sebelum hari raya, aku dan sahabat telah keluar mencari dan membeli bahan-bahan mentah untuk menyediakan juadah kami. Alhamdulillah semuanya dapat dicari dan dibeli.
Menjelang Hari Lebaran (19 Julai 2021)
Sehari sebelum hari raya aku telah mengambil cuti tahunan. Sengaja aku mengambil cuti kerana tidak mahu 'Projek Juadah Raya' kami diganggu dengan urusan kerja. Potong mood nak raya je nanti. Kami memulakan 'Projek Juadah Raya' kami lebih kurang pukul 1.00 petang dan selesai lebih kurang pukul 6.00 petang. Dapat lah juga sahabat yang berpuasa hari itu berbuka puasa dengan juadah yang telah kami sediakan.
Inilah juadah yang telah kami sediakan.
14 comments
Tragedi Masak Lodeh?
ReplyDeleteMacam tajuk lagu pulak! hehehehe
Tragedi Buah Epal Anita Sarawak atau Tragedi Oktober Awie?
DeleteMasa kecik2 selalu tolong arwah ibu kukus laksam atas tudung periuk pandai menari....hehehe...
ReplyDeleteSkrg ni abe kie beli yg dah siap d pasar. Cuma buat kuah je....
memang tahu laksam tu dibuat guna tudung periuk pandai menari. kalau nak buat sendiri, tudung periuk kat umah ni semua tak pandai menari.. susah la nak buat sendiri...
DeleteSeronok baca kisah orang bujang masak-masak di dapur. Di mana ada kemahuan di situ ada usaha kan Afeezz.
ReplyDeleteHasil masakan pun nampak sedap belaka. Sambal goreng dengan masak lodeh tu memang banyak jenis bahan nak guna, dan ambil masa juga untuk menyediakannya. Tabiklah Kak Amie untuk Afeezz yang rajin masuk dapur! Selamat hari raya aidil adha Afeezz.
Org bujang yang baru nak belajar memasak ni perlukan tunjuk ajar orang yang pakar macam kak amie..
DeleteSemangat inilah yang kita cari. Ye baiklah raya dimana mana kita kena raikan dengan meriah. Hebat tunjuk bakat masak memasak. Juadah raya pun meriah. favourite kuah lodeh tu. Alhamdulillah rezeki ada dapat makanan juga. Dapat makan apa yang dah lama tak makan.
ReplyDeleteApapun Selamat Hari Raya Aidiladha Afeezz.
Selamat Hari Raya Aidiladha Fiza. Tahun macam bersemangat nak masak sendiri untuk raya. Tu yang macam-macam masak. Kalau dapat beraya dengan famili dan rakan-rakan mesti lagi meriah, dapat jamu mereka dengan makanan yang kite masak.
DeleteMeriah juga makanannya.. Masak lodeh tu ramuannya kena banyak masa makan lagi sedap..
ReplyDeleteSesekali nak memeriahkan raya sendiri, lagi pon tak bole nak kunjung mengunjung kan, terpaksalah masak sendiri makan sendiri. Lodeh tu saya masakkan bahan-bahan biasa jer, tauhu, tempe, kacang panjang, kobis, lobak, sayur fucuk dengan suhun.. itu pon dah kira banyak
DeleteTerbaik juadah di pagi raya... Walau tak boleh kunjung-mengunjung tapi juadah tetap kena meriah. Terubat juga rasa sayu di hati...
ReplyDeletebetul tu, tak dapat kunjung mengunjung, kita kunjung mengunjung dan jamuan makan di rumah sendiri je lah
Deletesedap2 semua
ReplyDeletekene la masak yang sedap-sedap, sebab semua tu mmg lauk fevret untuk raya
Delete