935 : Masak Sendiri Makan Sendiri (Episod 26) - Ayam Panggang Ala Kenny Roger dan Black Pepper Sauce

Musim-musim PKP ni takde aktiviti lain dah yang boleh dilakukan. Bekerja dari rumah pon macam nak tak hendak jer, ikut mood, kalau nak buat kerja kita buat kalau tak kita tenung je lah laptop tu dengan harapan takde keje yang masuk.

Sorry la ye, posting kali ni pon pasal masakan. Itu je lah yang boleh dibuat di rumah time-time macam ni. Lagi pon aku ni bukan pandai memasak pon, tapi kalau menjadi masakan yang aku buat tu, gembira sungguh rasanya, bangga rasa hati ni.

Beberapa minggu lepas (19 Oktober 2020) aku telah mencuba satu lagi resepi baru yang aku tak pernah cuba. Kali ini aku mencuba pula buat Ayam Panggang ala Kenny Rogers. Resepi untuk Ayam Panggang Ala Kenny Rogers ni aku dapat dari website rasa.my.

Walau bagaimanapun, Ayam Panggang Ala Kenny Rogers aku tu telah menjadi Ayam Panggang Ala Negro. Kenapa? Sila scroll sampai abis. Di sini aku nak sharekan resepi Ayam Panggang Ala Negro aku tu kepada sesiapa yang berminat untuk mencubanya.

Bahan-bahan

1 ekor ayam - dipotong 4 bahagian (tapi aku gunakan ayam bahagian thigh sahaja)

Bahan-bahan A (dikisar)

2 biji bawang besar

4 ulas bawang putih

1 inci halia

1 kiub ayam Knorr

2 sudu serbuk lada hitam

1 senduk kecil sos black pepper

1 sudu teh garam

1 sudu makan gula

100ml air

Bahan-bahan B

2 sudu madu

2 sudu minyak zaitun

2 sudu mixed herbs @ daun oregano (aku masukkan kedua-duamya)

Cara-cara

Campurkan semua Bahan-bahan A dan Bahan-bahan B dan lumurkan pada ayam anda. Balut bekas dengan plastic wrap dan perap selama 1 atau 2 jam di dalam chiller. Kalau perap lebih lama adalah lebih baik dan lebih sedap.

Bakar dalam ketuhar pada suhu 220 darjah selama 1 jam atau sehingga masak.

Setelah masak, bolehlah dinikmati bersama dengan orang yang tersayang.

Aku perap ayam ni hampir 24 jam. Kerana ingatkan nak masak untuk lunch keesokkan hari nya, 
tapi tiba-tiba terpaksa ke hospital, makanya aku masak untuk dinner keesokkan harinya.

Oleh kerana terlalu mengikut arahan tanpa mengikut budi bicara, Ayam Panggang Ala Kenny Rogers aku tu transform menjadi Ayam Panggang Ala Negro.  Hahaha...

Ayam Panggang Ala Negro. Apa kata anda?

Bak kata bidalan, hitam itu menawan dan don't judge book by it's cover. Walau pon diluarnya boleh dikatakan rentung, tetapi isi di dalamnya cantik, moist dan juicy. Sedap pada tekak aku. Cume kulitnya tu yang pahit nak mampos dan tak boleh dimakan. Apa-apa pon aku kategorikan masakan aku ni separa berjaya. Boleh cuba lagi, #dongibab

Oleh kerana tidak berpuas hati dengan hasil masakan tempoh hari, aku mencuba sekali lagi resepi Ayam Panggang ini dengan menggunakan resepi yang sama. Aku membakar dengan suhu yang sedikit rendah iaitu pada suhu 200 darjah selama 30 minit dan aku rendahkan lagi kepada 180 darjah dan sambung membakar selama 30 minit lagi. Hasilnya tidak mengecewakan..

Kali ini ayam diperap selama lebih kurang 12 jam sahaja.

Ayam yang telah sedia untuk dibakar. Aku kurangkan suhu oven ke 200 darjah
dan bakar selama 30 minit. Kemudian suhu diturunkan lagi ke 180 darjah
dan sambung bakar selama 30 minit lagi atau sehingga masak. Aku tak mahu
jadi negro lagi ayam aku kali ni. Hehehe...

Dalam menunggu ayam tu masak, aku cuba pula resepi untuk membuat Black Pepper Sauce. Resepi ni pulak aku dari dari laman web bidadari.my. Kepada sesiapa yang nak mencuba Black Pepper Sauce Bidadari ni, aku sharekan resepinya di sini.

Bahan-bahan

500ml susu segar (oleh kerana bekalan susu segar aku dah expired, aku mintak dari jiran, sib baek dia ade, malas tol nak turun pi beli kat kedai)

4 hingga 5 sudu butter

2 sudu tepung gandum

3 biji tomato dipotong dadu (aku guna 2 biji jer)

2 biji bawang besar dipotong dadu (aku guna bawang Holland)

3 hingga 4 sudu lada hitam

3 sudu kicap manis

Chicken stock atau kiub daging (aku tak letak)

Cara-Cara

Panaskan butter kemudian masukkan tepung gandum dan kacau sehingga sebati

Masukkan tomato dan bawang dan kacau sehingga sebati

Masukkan susu dan lada hitam kemudian kicap manis

Masukkan garam, chicken stock atau kiub daging mengikut citarasa masing-masing

Kacau sehingga sebati dan kisar untuk mendapatkan tekstur yang lebih halus

Siap, bolehlah dihidangkan bersama ayam panggang nanti. Nak makan dengan benda lain pon boleh. Tiada masalah.

Bahan-bahan untuk Balck Pepper Sauce yang sedia untuk dikisar.

Hasil hari ini. Nampak lebih baik dari sebelumnya.

Hidangkan dalam pinggan dan dimakan bersama Sos Lada Hitam dan salad. 
Nampak menyelerakan untuk makan tengahari hari itu.

Alhamdulillah, menjadi juga ayam panggang aku kali ini. Lebih baik dari sebelumnya dan rasanya tetap sedap. Kepada yang ingin mencuba, silakan dan good luck.

You Might Also Like

16 comments

  1. black paper source tu tempting betul1!! nmpk sedap

    ReplyDelete
  2. Nak belajar masak la. Mana tahu buleh try resepi yg sedap2!

    ReplyDelete
  3. Sedap ayam bakar ala KR. Okaylah tu kulit dia rentung sebab tak makan kulit. Kira terjaga lah isi dia tak ter rentung macam kulit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya sebenarnya suka bahagian kulit tu, tp dah rentung dan pahit, tak boleh di makan..

      Delete
  4. persembahan akhir tu penting. baru selera nak makan. btw nampak menyelerakan betul la. sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. persembahan makanan kene A+, baru menyelerakan walaupon rasanya tak sedap mane pon. Tapi yang saya buat ni mmg sedap. hehehe

      Delete
  5. Sedapnya nampak, pandai awak masak ye hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut resepi betul-betul, itu pon dua kali buat bari nampak cantik sket...

      Delete
  6. nak try resepi ni.. tp kena tukar dr oven ke piyuk noxxa je kot.. oven rosak, tapi dah teringin sgt nka makan ayam mcm ni :-)
    buat je la dengan apa yang ada kat rumaah ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau guna periuk noxxa mesti menjadi punya lah....

      Delete
  7. hihi yang negro tu xpela kita kasi ampun.. cuba lagi
    nanti lama2 makin cantik la depaa.. yang penting sedappp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. usaha tangga kejayaan, tp yg negro tu pon sedap gak cume kulitnya jer yg tak bole di makan

      Delete