934 : Masak Sendiri Makan Sendiri (Episod 25) - Ikan Bakar Ala Portugis

Hari pertama PKPB diisytiharkan di seluruh Selangor beberapa minggu lalu, aku memang tidak bersedia. Oleh itu, untuk makan hari itu aku hanya order sahaja di Grabfood dan Food Panda memandangkan aku memang tidak membuat apa-apa pembelian panik sebelum itu. Oleh kerana itu, aku telah membelanjakan lebih RM30 untuk makan tengahari dan makam malam hari itu. Tersentak dengan itu, aku mula berfikir, kalau sehari RM30, seminggu sudah RM210, sebulan akan jadi berapa pulak, malas aku nak kira. Kalau di pejabat, selalunya aku akan berbelanja paling banyak pon RM10 untuk makan pagi dan tengahari, kadang-kadang terlebih ada kalanya terkurang.

Kalau macam ni hari-hari sepanjang PKPB ini, mau cepat kering poket aku nanti, dah la tak dapat BPN, hahaha. Keesokan harinya aku mengajak seorang sahabat untuk teman aku membeli barang-barang dapur untuk dijadikan lauk pauk untuk hari-hari mendatang. Ambik itu ambik ini, jumlah kerugian aku hari tu sebanyak RM120++. 

Pikir-pikir nak masak apa untuk perut sendiri. Tekak teringin nak makan ikan bakar. Seperti biasa aku mencari resepi ikan bakar di FB dan IG. Kalau boleh nak resepi yang senang-senang jer. And then aku terjumpa resepi Ikan Bakar Portugis, macam best jer ni kata hatiku. Aku pon survey lagi untuk mencari resepi Ikan Bakar Portugis yang senang dan akhirnya aku jumpe di Youtube. Sesiapa yang berminat boleh lah ke youtube channel ini, Geng Makan

Di sini aku nak sharekan resepinya.

Bahan-bahan.

2 ekor ikan cencaru yang dibelah tengah (aku guna ikan merah. Satu potong RM18.00, mahal giler)
1/3 cawan air asam jawa
1/4 cawan minyak masak
1 sudu makan gula
Daun kesum (aku tak letak, daun kesum pon aku tak kenal)
Daun limau purut
Bacang bendi (yang ni aku tak letak, pasal tak suke bendi)
Garam secukup rasa
Serbuk perasa (aku tak letak)
Pembalut aluminium

Bahan-bahan kisar

1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci belacan yang telah dibakar
1 genggam cili kering direbus (aku rendam dengan air panas jer)
1 inci lengkuas
1 batang serai
Air secukupnya.

Cara-caranya

Kisarkan bahan-bahan kisar yang tersebut di atas sehingga cantik kejadiannya.

Kemudian tumiskan bahan kisar tersebut sehingga pecah minyak.

Masukkan air asam jawa, gula, garam dan serbuk perasa mengikut citarasa masing-masing dan tumiskan sehingga masak.

Setelah masak, lumurkan bahan-bahan tersebut kepada ikan. Boleh letakkan bahan-bahan lain yang disukai seperti daun kesum, daun limau purut dan bendi. Dalam kes aku, aku letakkan petai.

Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah selama 15 minit atau sehingga ikan itu masak.

Setelah masak, boleh lah dihidangkan.


Bahan-bahan kisar yang telah dilumurkan ke atas ikan.
Aku taburkan sedikit petai, malangnya petai tu macam tak fresh jer.

Tutup kemas setiap sisi aluminium foil itu agar bahan-bahan yang dilumurkan ka atas 
ikan itu tidak terkeluar. Sedia untuk dibakar di dalam oven.

Hasilnya. Cantik kejadiannya. Jemput makam semua.

Alhamdulillah, menjadi Ikan Bakar Portugis aku tu walaupon rasanya tidak seperti Ikan-ikan Bakar Portugis yang aku pernak rasa. Sekurang-kurangnya sedap jugak bagi aku. Habis juga tiada pembaziran. Next time boleh cuba lagi. Cume, ikan tu agak tawar pasal terlupa nak letak garam. Hahaha.... apa-apa pon, mantapp...

Kepada yang berminat, boleh lah mencuba resepi ini.

You Might Also Like

10 comments

  1. Ya Allah sedapnya petai tu.. petai makan dgn apa pun sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... saya pon baru jer belajar makan petai ni

      Delete
  2. Petai tu yang buat naik selera. Sedap ikan bakar portugis ni tau.

    ReplyDelete
  3. yang penting sedap di tekak kita. Dan confirm selamat dimakan sebab buat sendiri ;)

    ReplyDelete
  4. terliur abe kie tgok. nak gi merasa pun jauh. hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu kite berjiran bole gak bg sikit kat umah abg kie.. kan

      Delete
  5. Sedap! Aroma petai dan sambal tu buatkan ikan bakar bertambah sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... tapi sayang petai yang dibeli tu tak fresh....

      Delete