900 : Catatan Perjalanan - Seoul, Korea Selatan (Episod 7) : Lotte World Adventure. First In Korea and the World's Largest Indoor Theme Park

Episod sebelumnya (Episod 6)

8 Oktober 2019 (Selasa)

Hari keenam kami di bumi Seoul, Korea Selatan. Cuaca hari ini sangat baik berbanding semalam yang hujan sepanjang hari. Perancangan hari ini, kami akan bergumbira di Lotte World, salah sebuah taman tema popular di Korea yang juga merupakan indoor theme park terbesar di dunia. Bangga ko dapat sampai sini, ahaks. Tiket masuk ke taman ini telah kami beli di Malaysia melalui klook.com dengan harga RM108.00 seorang. Kalau beli di kaunter taman tema itu pon boleh, harganya cuma KRW57,000 kalau diconvertkan akan menjadi lebih kurang RM200 gitu mengikut pertukaran matawang semasa. Makanya jika beli di klook.com adalah lebih murah dan berbaloi. Tiket ini terhad kepada beberapa bahagian taman sahaja, ada tempat yang pemegang tiket ini tidak dibenarkan masuk. Oleh itu, bacalah terma dan syaratnya dahulu ye.

Kami memulakan perjalanan dari rumah kecil tiang seribu kami lebih kurang pukul 8.30 pagi. Kami akan menaiki metro dari Stesen Sookmyung Women's University dan terus ke Stesen Jamsil, stesen terhampir dengan Lotte World. Dari Stesen Jamsil itu, seperti biasa kami kehilangan arah dan hanya berpandukan kepada papan tanda yang ada. Laluan itu membawa kami masuk ke sebuah kompleks membeli belah, Lotte Department Store, yang membuatkan perjalanan kami mencari pintu masuk ke Lotte World lebih komplek. Setelah mencuba teknik trial an error, kami berjaya juga sampai ke South Gate Lotte World. Kami bernasib baik sampai di situ kerana voucher kami itu hanya boleh masuk melalui South Gate sahaja, kalau sampai di gate lain, satu kerja pulak nak mencari South Gate ni.

Salah sebuah fountain yang terdapat di dalam Lotte Department Store

Papan tanda menuju ke South Gate Lotte World

Barisan yang beratur untuk membeli tiket masuk juga sudah panjang. Hanya satu kaunter sahaja yang dibuka pagi itu. Sambil sahabat lain beratur menunggu giliran untuk menukar voucher kami kepada actual ticket, aku cuba jengah-jengah bahagian dalam sebelum pintu pemeriksaan tiket. Ada satu office yang tertulis Overseas Admission... Foreign Tourist... Online Voucher... bla bla bla gitu. Aku pon masuk dan tengok aktiviti di kaunter dalam pejabat itu. Rasanya kami boleh tukarkan voucher kami di sini, lantas aku terus memanggil sahabat yang lain. Dan memang betul, voucher kami ditukarkan kepada actual ticket di sini. Nasib baik lah aku nampak, kalau tak sia-sia sahaja beratur lama-lama kat luar tu. Itu lah orang tua-tua dah pesan, malu bertanya sesat jalan. Masalahnya, kalau kite tanya pon, orang Korea ni kadang-kadang bukannya paham bahasa English. Wakarimasen jawabnye nnt.

South Gate Lotte World. BArisan yang beratur untuk mendapatkan tiket masuk sudah pon panjang. 
Untuk warga asing atau pemegang voucher online, tiket masuk boleh di beli di kaunter sebelah kiri pintu masuk itu.

Di pejabat ini lah pemegang voucher online atau warga asing
 boleh mendapatkan tiket mereka. Tak perlu beratur kat kaunter tiket di luar

Suasana di kaunter. Masa kami beratur tetiba ramai orang plak.

Tiket masuk ke Lotte World

Melepasi kawasan pemeriksaan tiket.

Melepasi pintu pemeriksaan tiket (kat sini takde check beg pon, kami siap ada bawak makanan lagi, tp makanan ringan lah, bukan nasi, hehehe) kami terus memasuki indoor theme park. Pandangan pertama, memang besar theme park ni. Aku rasa macam ada 5 atau 6 tingkat kesemuanya. Pada masa itu, temanya adalah Halloween, so sana sini ada hantu. Akut...

Kusangkakan datang hari Selasa tak ramai orang, tapi jauh meleset sangkaan aku itu. Pengunjung punyalah ramai terutamanya budak-budak. Diaorang ni tak pergi sekolah ke, atau tengah cuti sekolah kat Seoul ni. Konfius aku sekejap. Hilang arah tujuan aku sekejap melihat lautan manusia di situ. Tambahan lagi, kami tak tahu attraction apa yang best di sana, tak sempat nak buat homework sebelum pergi dulu.



Beberapa permandangan di dalam Lotte World Indoor Theme Park

Apa-apa pun, untuk tidak menghampakan, kami berjaya bermain beberapa attraction di situ. Ini adalah beberapa attraction rides yang berjaya kami main.

Balloon Ride
Beratur menunggu giliran untuk menaiki Balloon Ride.
Sempat berkenalan dengan Amber dan bapanya dari Hawaii, US 

Selepas lebih satu jam beratur, dapat juga naik Balloon Ride. 
Sangat tinggi, tak sesuwai untuk mereka yang gayat macam aku.

Camelot Carousel
Oleh kerana barisan yang beratur tak panjang, 
kita naik bende pusing-pusing ni pulak

Ramai kanak-kanak jer yang naik... kami pun berjiwa kanak-kanak gak...

Muka-muka gembira dapat naik kuda pusing-pusing

Pharoah's Fury
Beratur untuk naik bende ni plak...

Selepas lebih satu jam dalam barisan, turn kami pon sampai

Takde la excited sangat mende ni, tapi kami tetap menjerit 
macam orang tak betul. Melepaskan tensi setelah kene beratur lama

World Monorail
Oleh kerana barisan yang beratur kat sini pon tak nak 
berapa panjang, kami pon turut serta beratur

Monorail kami dah sampai....

Dapat gak awek Korea sorang, tapi ajak balik Malaysia dia taknak plak

Kemudian kami tengok parade plak.






Sebahagian ahli parade. Tak berapa menarik parade dia 
pasal tak berapa nak kenal character dia.

Bila dah dapat duduk, malas pulak nak bangun. Hehehe

Yang lain-lain tu nampaknya terpaksa kami lupakan kerana barisan yang beratur sangat panjang hingga melebihi 1 jam lamanya. Tak larat rasanya nak berdiri dan beratur hanya untuk kegembiraan yang kurang dari 5 minit itu. Mood nak main pon dah takde, stress pulak terasa. Ermmm...

Kami meninggalkan indoor theme park itu dan menuju ke Magic Island. Di sinilah terletaknya castle Lotte World itu. Tak pasti plak nama castle tu ape. Kat sini attraction rides dia lebih menarik dan sesuwai untuk mereka yang berjiwa kental. Aku pulak, tengok pon dah takut. Sindrom dah tua agaknye. Kat sini pengunjung lagi lah ramai. Tak larat lagi rasanya dan berasak-asak berlanggar bahu dan teraba punggung di sana lagi. Kami sekadar tawaf satu pusingan dan seterusnya memutuskan untuk keluar sahaja dari situ. Nak main rides pon terpaksa beratur panjang. Rasanya, tak berbaloi untuk menunggu lebih lama.

 Istana di Lotte World dari kejauhan

Clear blue sky that afternoon


Attraction ride ni tak beroperasi plak hari itu. Tengok pon dah seram nak naik.
Tapi aku pernah gak cuba ride yang serupa dengan yang ini dahulu di Genting Highland

Sebelum pulang kita singgan di 7E dahulu dan makan sandwich ni. 
Halal katanya, InsyaAllah

Kami meninggalkan Lotte World lebih kurang pukul 3.00 petang. Plan B untuk hari itu untuk mengisi masa yang terluang, kami akan balik ke rumah kecil tiang seribu kami dahulu, berehat dan keluar semula petang nanti untuk shopping di Myongdong.

Melalui pemerhatian akulah, keadaan di Lotte World dan Disneyland Tokyo yang aku pernah pergi dahulu sama sahaja. Walau pon kita pergi pada weekdays itu tidak bermakna tak tamai pengunjung. Makanya, kalau ade duit lebih tu belilah Magic Pass kalau di Lotte World ni (kat Disneyland Tokyo aku tak ingat plak namenye ape). Magic Pass ni akan membolehkan kita memotong queue dan tak perlulah membuang masa beratur panjang. Tapi harga Magis Pass ni seolah-olah kita membeli dua tiket masuk. MAHAL!!!

 Lepak-lepak Myongdong sampai larut malam. 
Masih lagi happening tempat ni

Sahabat mencuba lobster tail ni. Aku tak cuba pasal takut kene alergic attack. 
KRW15,000 sahaja

Aku cuba mende ni, Banana and chocolate crepe.
KRW5,000 sahaja (mahal giler). Beli kat kedai oppa dua orang belakang tuh

Muka-muka gumbira dapat beli kasut Sketches sepasang


You Might Also Like

7 comments

  1. salam singgah. terima kasih sudi share kenangan di sana. dapatlah jugak kami mencuci mata tengok gambar. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam Umi Nazrah, saya share ni pon untuk diri sendiri gak. Bila lama-lama nanti mesti lupa, bila baca balik mesti teringat semula kenangan tu...

      Delete
  2. panjang ceritanya kisah mengemabara di Korea ni. Ibarat kisah 1001 malam je.

    ReplyDelete
  3. Wah! Lotte world theme park selalu tengok dalam Kdrama.
    Sesuai bawak anak-anak remaja ke sini mesti happening attraction dia kan
    Acaner tu semua que panjang nangis guling-guling la kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak attraction yang mencabar bole pergi yang out door punya. yang indoor ni kurang mencabar. barisan memang panjang, nak nangis guling-guling pon tidak berguna lagi..

      Delete
  4. AVG antivirus is the highest point of the line antivirus for the confirmation of your automated contraptions. It is expected to keep you ensured and secure. It verifies your critical data and archives, out of the compass of software www.avg.com/retail
    . It analyzes the data set away in your PC paying little respect to whether you are away from your PC.

    ReplyDelete