31 December 2013

671 : 2013


Tahun 2013 hampir melabuhkan tirainya dan tahun 2014 akan menjelang datang. Aku berdoa semoga tahun 2014 akan membawa semua keberkatan dan nikmat kehidupan pada aku setelah aku rasakan tahun 2013 sangat mengecewakan aku. Tiada azam yang aku nak capai untuk tahun 2014, apa yang bakal terjadi samada baik atau buruk akan aku telan semuanya. Yang buruk akan aku jadikan baik walaupon pahit untuk ditelan dan baik akan aku jadikan yang terbaik. InsyaAllah.


#SalamSayang

29 December 2013

670 : Butuh Lebih Sering Liburan? (Episod 3)

Hati ini meronta-ronta untuk pergi bercuti. Penat dah rasa badan asik bekerja mencari duit sahaja. Duit banyak pon takkan nak simpan saje. Baek kite pi enjoy ke jalan yang benar. Penat cari duit pastu simpan pon nak bagi kat saper nanti. Kalau hidup tak lama, orang yang tinggal plak yang dapat untungnya. Huhu ...

Last rasanya pergi bercuti bulan September lepas ke Bandung, Indonesia. Rasanya macam tak puas. Ingin kan lebih lagi percutian. Masa Air Asia buat promosi dulu, tak dan nak booking flight. Pasal tak dapat kaki yang nak join pi jenjalan. InsyaAllah, kalau Air Asia wat promosi lagi, aku dah tau ke mana nak dituju. 

Cambodia, atau kalau orang Malaysia ni suke panggil Kemboja. Ada member tanya, 'ada ape kat Cambodia?' Bagi aku, pasal kita tak tau ada aper la yg aku nak pi tengok ada ape. Kalau dah tau ade aper, baik dok umah jer, kan. Yang menarik minat aku kat Cambodia adalah Angkor Wat, salah satu dari keajaiban dunia. Itu tujuan aku no. 1 nak melawat Cambodia, tempat yang lain-lain tu macam Tasik Tonle Sap, Killing Fields dan sebagainya tu bonus sahaja. Shopping-shopping itu sampingan sahaja, tak shopping pon tak apa. 


Sebelum ni berminat nak ke Saigon, Vietnam, tapi sekarang Vietnam sudah jadi pilihan kedua. Sorry Vietnam, ada rezeki tahun 2015 aku pi Vietnam plak. Cambodia.. wait for me.

#SalamSayang

26 December 2013

669 : WoTonG, 2009 - 2013

Sudah empat tahun lamanya aku bersama WoTonG. Ko telah memberi khidmat yang terbaik buat aku walaupun kadang-kadang aku tidak menjaga dia dengan baik. Banyak kenangan manis bersama WoTonG. Kami telah menjelajah ke setiap negeri di Semenanjung Tanah Melayu ini, kecuali Perlis. InsyaAllah, satu hari nanti kita akan bersama-sama ke sana. Dari Pontian ke Kluang dan Muar, Melaka hingga Paroi, Shah Alam, Rawang dan Sabak Bernam, Teluk Intan dan Lumut ke Taiping dan Kuala Kangsar, Balik Pulau hingga Alor Setar, Gua Musang, Kota Bharu hingga Paka terus ke Kuantan dan Gambang, semuanya telah kita jejaki. 

Selain itu, ada juga terselit pahitnya. Tapi kita hadapi bersama. Ko pernah berlanggar dengan sebuah motor milik seorang peguam anak kepada arwah ustaz yang ajar aku mengaji. Disebabkan itu, sampai sekarang mata ko buta sebelah. Ko pernah pancit dalam perjalanan pulang ke rumah menyebabkan aku terpaksa menapak selama setengah jam untuk meminta bantuan. Ko juga pernah mati disebabkan bateri yang kong di Shell Jalan Ipoh menyebabkan kami terkandas lebih kurang 2 jam. Mencari kedai jual bateri kereta sepanjang Jalan Ipoh, tetapi semuanya tutup disebabkan cuti Hari Kebangsaan. Last-last dapat juga bateri di sebuah kedai di Selayang. 


Walau bagaimanapon, I still love you. Muah ...

#SalamSayang

17 December 2013

668 : Sepetang Di Ulu Yam

Empangan Batu sangat popular di Selayang. Walaupon aku ni dah sangat lama dok Selayang, tapi baru beberapa kali aku menjejakkan kaki di sini. Kalau aku kaki pancing, mesti tempat ni akan menjadi lokasi febret aku. 

Sabtu lepas aku bersama keluarga seorang sahabat telah singgah di sini. Sekadar melihat keindahan tasik yang ditakung oleh Empangan Batu. Damai suasa di sana ditambah pula cuaca yang lepas hujan. Rasa syahdu la plak. Hehehe ... 

Mungkin tak lama lagi, keindahan tasik ini akan sedikit tercemar. Orang ramai akan hanya boleh menikmati permandangan indahnya dari jauh sahaja. Pihak bertanggungjawab dalam proses pembinaan pagar di sekeliling tasik ini. Tak tahu apa tujuannya. 



#SalamSayang

15 December 2013

667 : Macam Gemuk Jer... Macam Gemuk Jer ...

Ermm... berat badan sudah naik rupanya. Mendadak sungguh. Patut la rasa macam dah gemuk jer. Sekali timbang ari tu.. tuuuu dia... sudah naik 9kg!! Pengsan aku sekejap. 

Itu lah, lately ni selera makan macam menjadi-jadi. Asik lapar jer, asik nak makan jer. Macam tak bole nak kontrol plak nafsu makan ni. Mane tak naek berat badan dengan jayanya. Seluar pon sudah terasa ketatnya. Sampai ada yang tegur. Kawan-kawan lagi lah, siap cakap aku macam bear lagi. Kurengs.. Wat malu aku jer. Hahaha. 

Ape-ape pon, it time to stop eating everything and take care of the my berat. Kalau tak kontrol, mau sampai ke tahap yang aku pernah capai sebelum ni. No more kuih-muih si Maidin petang-petang kat opis. Nak exersice malas, so kite kawal permakanan dan banyakkan minum air kosong. Wish me luck.

Bentuk badan idaman semua..


#SalamSayang

09 December 2013

666 : Walimatulurus (Episod 3)

Minggu lepas aku telah menghadiri majlis perkahwinan sorang lagi kawan aku. Aku dah lama mengenali dia, rasanya lebih 5 tahun. Memula kenal di alam maya, zaman-zaman MiRC menjadi kegilaan remaja masa itu. Sama-sama ligat menjawab soalan di #kuiz. Bermula dari situ kami mula berkawan walaupon tidak rapat. Alhamdulillah persahabatan dengan dia masih berkekalan walaupon #kuiz dan MiRC rasanya sudah berkubur.

Majlis telah diadakan dia Dewan Besar Tun Rahah, Menara Yayasan Tun Razak. Tersesat jugaklah nak menuju ke sana. Peta kata ikut sana, tapi GPS suruh ikut sini. Tapi akhirnya sampai juga, tatkala sang mempelai sedang bersantapan.

Selamat Pengantin Baru kepada Izzah dan pasangannya. Semoga kebahagian berkekalan sehingga ke akhirnya dan hanya mati yang dapat memisahkan mereka. InsyaAllah.


#SalamSayang

28 November 2013

665 : Mee Udang - Yang Mana Lebih Sedap?


Gambar di atas adalah Mee Udang yang pernah aku rasa di tiga kedai yang berbeza dan pada waktu yang berlainan. Semuanya ada rasa yang tersendiri, ada yang sedap ada  yang tidak, terserahlah pada tekak masing-masing. 

Mee Udang dalam gambar pertama adalah Mee Udang Mak Jah di Kuala Sepetang, Perak. Aku menikmati juadah ini lebih kurang 2 minggu yang lepas. Aku ambil Mee Udang Biasa saja dan harganya RM9 semangkuk. Ada juga Mee Udang Spesial dengan udang yang lebih besar pada harga RM13 semangkuk (kalau tak silap). Ada juga menu-menu lain di kedai ini macam Mee Goreng Udang, Udang Goreng Tepung dan sebagainya yang berasaskan udang dan ketam. Semasa aku sampai dalam pukul 8.00 malam, pelanggan agak ramai. Yang bagusnya, servis amat cepat. Dalam 10 minit, makanan kami sudah terhidang. Tumb Up untuk servis. Dari segi rasa, kuahnya agak cair dan bagi aku, takde la sedap mane pon seperti yang digembar-gemburkan. Hehehe...

Mee Udang yang kedua adalah Mee Udang Banjir Kuala Selangor di Kuala Selangor, Selangor. Aku menikmati Mee Udang ini dalam awal tahun ini. Tak ingat harga dia berapa tapi lebih kurang RM8 jugak lah semangkuk. Yang lain sikit Mee Udang ni berbanding Mee Udang lain yang pernah aku rasa adalah, Mee Udang ini ada telur di dalamnya dan juga ada tauhu goreng di samping sayur-sayuran. Rasa agak sedap dan servis juga agak baik.

Mee Udang seterusnya adalah Mee Udang Mak Teh di Kuala Sepetang, Perak. Aku menikmati mee ini pada tahun lepas dengan harga RM10 semangkuk. Semasa aku sampai di kedai tersebut, lebih kurang pukul 4.00 petang, pelanggan sangat ramai dan susah nak dapat tempat duduk. Hati berkata mesti sedap mee udang di sini. Apabila berjaya mendapat tempat duduk, kami terpaksa menunggu lama untuk order diambil. Kemudian kami dimaklumkan, hanya mee udang berharga RM10 saja yang ada, yang lain sudah habis. Hati terus mengata, 'berniaga ape macam ni, baru pukul 4, semua dah habis'. Nak tak nak terpaksa order aper yang ada. Kemudian terpaksa menunggu lebih kurang 1 jam untuk mendapatkan makanan yang diorder. Hati mengata lagi, 'menu ada satu pon macam ni punya lembab, itu belum lagi aku order macam-macam'. Dari segi rasa, kerana sudah sakit hati menunggu lama, mee udang itu sudah menjadi tidak sedap. Hehehe... 

Sebenarnya, aku ni bukan pandai pon nak menilai sesuatu makanan tu sedap atau tidak. Bagi aku, selagi aku boleh makan, dan aku habiskan, itu maknanya sedaplah bagi aku. Apa-apa pon kalau nak tau Mee Udang yang mana lebih sedap, korang kene la pi rasa sendiri. Lain orang lain citarasanya. 


~Salam Sayang~

25 November 2013

664 : Hello World ...


Assalamualaikum semua. Nama saya Adam. Nama saya diambil sempena nama Nabi Adam a.s, manusia dan nabi pertama yang diutuskan Allah s.w.t kepada umat manusia. Tetapi saya ni anak ketiga. Saya ada seorang kakak dan seorang abang. Ibu saya diaorang panggil Ninie dan ayah saya bernama Amril. Hari ini saya umur saya 25 hari. Saya lahir di sebuah hospital di Puchong. Saya tak tahu plak nama hospital tu pasal takde sape bagitau saya. Saya merupakan cucu ke 11 kepada tok saya, Tuan Haji Affal. Saya tak kenal nenek saya. Apa-apa pon saya gembira dilahirkan ke dunia ini kerana ramai yang menyayangi saya, ibu saya, ayah saya, tok saya, nenek saya, kakak dan abang saya, pakcik-pakcik dan makcik-makcik saya. Semua orang sayang saya. Mesti la kan, pasal saya seorang baby yang cute. Siapa yang tak sayang baby kan...

OK cukuplah sayang menulis di blog pakcik saya ni, kang dia marag plak sayang. Babai...


~Salam Sayang~

20 November 2013

663 : Walimatulurus (Episod 2)

16 November 2013 aku ke Kulim, Kedah untuk memenuhi jemputan ke majlis perkahwinan seorang teman sepejabat. Kami pergi beramai-ramai menyewa sebuah bas. Kami bertolak dari UM lebih kurang pukul 8.00 pagi dan tiba di tempat yang dituju lebih kurang pukul 2.30 petang. Terasa begitu jauh perjalanan kami hari itu. Sesampai saja di majlis, sang mempelai sedang menikmati hidangan. Kami dijemput masuk dahulu ke dalam rumah untuk menunggu si pengantin. Selesai pengantin bersantap, kami pon 'beramas mesra' dengan kedua mempelai. Setelah bersalaman serba sedikit, kami pon terus ke khemah jamuan. Dah pukul 2.30 petang, perut pon sudah berasa lapar yang amat. Alhamdulillah, sedap nasi dan lauk pengantin. 

Kepada kawan aku dan suaminya, Selamat Pengantin Baru aku ucapkan. Semoga kalian berbahagia sehingga ke akhirnya dan terus ke Jannah. InsyaAllah.


Lebih kurang pukul 4.00 petang, kami meminta diri dan menuju ke sebuah homestay yang disewa khas untuk kami. Kami berehat sebentar dan menunaikan solat, ada juga yang menukar pakaian. Selesai semuanya kami bergerak pulang. 

Persinggahan seterusnya alang-alang dah terlanjur ke sini adalah untuk menikmati mee udang di Kuala Sepetang. Memandangkan aku ada pengalaman buruk dengan Mee Udang Mak Teh, maka aku mencadangkan kita cube try test Mee Udang Mak Jah plak. Kami tiba di Restoran Mee Udang Mak Jah lebih kurang pukul 8.00 malam. Servis dia sangat pantas. Tak sempat duduk lagi, waitress dah sampai bagi dan terus ambil menu. Menu dia juga ada pelbagai, pilih saja yang mana berkenan. Aku order Mee Udang Biasa saja memadangkan aku sudah banyak makan hari itu dan perut pon sudah rasa tak sedap. Mee dia ok je lah tapi servis bagus dan tandas boleh lah dikatakan bersih. 

Lebih kurang pukul 9.30 malam, kami bergerak pulang ke KL. Sampai di UM lebih kurang pukul 1.30 pagi. Perghh.. jauh perjalanan, penat badan.


~Salam Sayang~

17 November 2013

662 : Damailah Engkau Di Sana


16 November 2013.. genap satu tahun ibu meninggalkan kami. Pemergian ibu amat kami rasa. Tiada lagi gelak ketawa, marah dan bebelan ibu di rumah. Kalau tidak, ada saja yang ibu nak bebelkan. Itu tak kene, ini tak boleh. Kadang-kadang kami buat lawak lagi pada bebelan ibu. Tapi, itulah yang paling kami rindukan.

Ibu, damailah ibu di sana. Akan kami taburkan dia mewangi untuk ibu, hadiah dari anak-anak mu. Al-fatihah.


~Salam Sayang Untuk Ibu~

13 November 2013

661 : 14 Tahun, Aku Semakin Tiada

14 tahun aku sudah di sini, dan aku masih lagi di sini. Sampai bilakan aku akan berada di sini? Mungkinkah untuk 14 tahun lagi? 14 tahun, hati aku sudah tiada di sini, fikiran aku sudah tiada di sini, semangat aku sudah tiada lagi di sini. Genap ulang tahun aku yang ke 14 di UM pada 15 November 2013 akan datang. Akhir-akhir ini, aku rasa aku sudah takde semangat untuk meneruskan kerja aku di sini. Letih rasanya selama 14 tahun itu aku mencurah bakti yang tidak dihargai. Sekadar dapat gaji pada cukup harinya. 

14 tahun itu sepatutnya aku sudah berada pada satu tahap yang aku rasakan, tugas itu tidak sepatutnya menjadi masalah. Tetapi pada tahun ke 14 ini, aku masih dibebani dengan tugas demi tugas demi tugas sehingga aku telah ditegur kerana gagal melaksanakan tugas dengan sempurna. Sejak pejabat aku dipindahkan ke PPUM, beban tugas aku semakin bertambah. Aku sekarang melakukan tugas yang pernah dilakukan oleh 4 orang, tetapi sekarang semua itu diletakkan di bahu aku. Dan minggu lepas aku dibebani lagi dengan tugas orang yang ke 5. Susah rasanya bekerja dengan seorang ketua yang mempunyai angan-angan setinggi langit tetapi lupa kaki hanya bertahankan tongkat usang. 

Tiada lagi kalimah semangat untuk aku, tiada lagi kata motivasi untuk aku mencari hati yang telah pergi. Ada yang akan kata, bersabarlah. Tapi sampai bila?


~Salam Sayang~

06 November 2013

660 : Walimatulurus

Sempena Hari Deepavali pada 2 November 2013, aku telah diundang ke satu majlis perkahwinan seorang sahabat yang dikenali melalui laman blognye di Rembau Most Wanted Yo! Walaupon Kuala Lumpur dengan Rembau Most Wanted Yo! itu takde la berapa nak jauh, disebabkan cuti sempena Deepavali, kami terperangkap dalam kesesakan yang teruk dari Kajang hingga ke Seremban. Nak patah balik masuk Lekas pon rasanya dah tak berbaloi dan tak tahu jalan. Nak taknak terpaksa diredahin juga. Alhamdulillah, kami selamat tiba di destinasi tanpa kesesatan walaupon tidak menggunakan mana-mana pepijat GPS.

Kami tiba hampir pukul 2.00 petang. Kelibat sahabat alam maya yang aku nampak of koz la si pengantin yang sedang dok pulun makan, tak pandang kiri dan kanan. Kemudian berjumpa pula dengan AZ, Pijal, CM, Kak Ngah, Kak Taj, Tikah, Tuan Puteri Elaira, Mama Ju, Mama Sidah sekadar menyebutkan beberapa nama. Sempat juga aku sampai masa diaorg ada, bole la gak beramas mesra. Apa-apa pon, kalau ada majlis macam ni lah baru aku dpt jumpe mereka dan  dapat beramas mesra.

Terima kasih diucapkan kepada pengantin yang sudi menjemput. Semoga kalian berbahagia hingga ke akhirnya. InsyaAllah.


Selepas ini aku telah menerima 3 lagi undangan ke majlis perkahwinan sahabat-sahabat. InsyaAllah, buat masa ni tiada lah aral melintangan dan aku boleh memenuhi kesemuanya. Yang terdekat adalah pada 16 November 2013, undangan ke majlis perkahwinan kawan sepejabat di Kulim, Kedah. Akan menaiki bas beramai-ramai bersama kawan-kawan opis ke sana. Jemputan berikutnya adalah pada 1 Disember 2013, jemputan dari seorang lagi kawan maya bertempat di Kuala Lumpur dan kemudiannya jemputan dari Tuan Puteri pada 28 Disember 2013 juga bertempat di Kuala Lumpur.


Ucapan aku, semoga kalian berbahagia hingga ke akhirnya, InsyaAllah, aminn.


~Salam Sayang~

03 November 2013

659 : Melaka 2013 - Bengkel, Suka-Suki dan Makan-Makan (Hari Kedua)

... sambungan

Hari kedua Bengkel Penambahbaikan kami di Melaka. Kalau ikutkan aturcara majlis, pagi ni ada Pembentangan Hasil Perbincangan semalam. Tetapi itu hanyalah di atas kertas. Pagi ni kami anjurkan acara indoor games dan cabut bertuah. Ada tiga sahaja acara indoor games yang dirancang dan cabutan bertuah. Alhamdulillah, aku mendapat tempat kedua dalam acara Telur Emas dan dapat juga cabutan bertuah.



Dalam pukul 11.30 pagi selesailah semua aktiviti kami. Makan tengahari pada pukul 12.00 tengahari dan bergerak pulang ke Kuala Lumpur lebih kurang pukul 1.30 petang.


~Salam Sayang~

30 October 2013

658 : Melaka 2013 - Red And Black Dinner, Everybody Dressed To Impress (Hari Pertama)

Sebelum ni ada gak opis wat macam ni. Memula dulu wat pertandingan pakaian beragam. Ada yang pakai pakaian ala-ala Hawaii, ada yang pakai pakaian ala-ala Jawa, ada yang pakai ala-ala lanun, cowboy, pakaian nak ke disco, pakai Jalur Gemilang, gothic dan sebagainya. Saja untuk suka-suka, semuanya pon sporting sangat, Yang tak bestnye masa tu hujan, tak dapat wat fashion show.

Kemudian, kami ada wat tema Pantai. Kebanyakkannya pakai pakaian ala-ala nak ke pantai. Oppsss.. takde yang pakai bikini atau speedo ye. 

Tahun ni kami wat tema Red and Black. Semuanya sporting dan melaram bagai dengan pakaian masing-masing. Yang bestnya, tanpa dirancang, boss mencadangkan untuk diadakan fashion show dah alang-alang semuanya dressed to impress kan. Gamat suasana malam tu. Anyway... semuanya happy...





... bersambung

29 October 2013

657 : Melaka 2013 - Bengkel, Suka-Suki dan Makan-Makan (Hari Pertama)

Alhamdulillah, setelah beberapa minggu bertungkus-lumus, Bengkel Penambahbaikan yang dirancang berjaya dijalankan. Tak sia-sia usaha para AJK, bengkel tersebut dapat memenuhi kepuasan kebanyakkan kakitangan.

26 Oktober 2014

Terlewat sedikit dari masa yang dirancang, bas bergerak meninggalkan Universiti Malaya menuju ke Bandar Melaka, lokasi yang dipilih untuk menganjurkan bengkel kami. Perjalanan santai sahaja kerana kami tidak mengejar masa. Berhenti sebentar di R&R Seremban untuk makan pagi dan rehat walau pon kebanyakkan dari kami telah pon bersarapan pagi dalam perjalanan tadi. 

Lebih kurang pukul 12.00 tengahari kami tiba di Melaka dan terus menuju ke destinasi pertama yang dirancang, Gerai Assam Pedas Hajjah Rahmah, Bukit Katil Melaka. Tempahan awal telah dibuat kerana kami memang menjangka pengunjung mesti ramai time-time lunch hour macam ni. Alhamdulillah, kami sampai, meja pon telah disediakan. Makanan yang telah diorder oleh kami simple jer mengikut bajet yang telah diberikan, assam pedas ikan jenahak (kot), sayur kacang goreng, telur masih, ulam-ulam serta sambal belacan dan air tebu. Nasi ngan kuah assam pedas bole tambah, no limit. Alhamdulillah, kenyang perut suka hati.


Destinasi kedua dalam perancangan yang dijadualkan adalah ke Gerai Kuih Tradisional Melaka di Ujung Pasir. Disebabkan kebanyakkan kami masih kenyang, kami terus ke Masjid Selat di Pulau Melaka untuk rehat dan solat.

Lebih kurang pukul 2.00 petang kami tiba di Hotel Mahkota, Melaka, lokasi bengkel dan penginapan kami. Setelah mendapat bilik masing-masing kami diminta turun semula pukul 3.30 petang untuk aktiviti berikutnya. Aktiviti kami petang itu adalah jalan-jalan, kami menaiki Melaka Duck Tour dan Menara Taming Sari. Walaupon aku dah banyak kali ke Melaka, tapi aku belum lagi pernah naik Melaka Duck Tour ngan Menara Taming Sari ni.


Lebih kurang pukul 6.00 petang, tamat lah aktiviti kami petang itu. Kawan-kawan membawa diri masing-masing. Ada yang terus balik ke penginapan, ada yang masih meneruskan jalan-jalan dan yang lepak minum kat mamak.

Lebih kurang pukul 7.30 malam, semua turun makan malam dengan tema makan malam adalah Red and Black. Kebanyakkan kakitangan turun dengan gaya masing-masing untuk memenangi Anugerah Best Dress for Man and Woman. Meriah sangat restoran tu dengan merah dan hitam. Selesai makan lebih kurang pukul 9.00 malam, kami semua naek ke Bilik Seminar untuk aktiviti yang tidak dirancang untuk malam itu, Fashion Show. Semua kakitangan diberi peluang untuk memperagakan pakaian masing. Memang gamat malam itu. Memang terhibur.



... bersambung 

17 October 2013

656 : Happy Birthday


Happy Birthday Anna. Sehari sebelum Hari Raya Haji yang lepas, dalam kesibukan menyiapkan juadah hari raya yang tidak kurang hebatnya, sempat juga kami sekeluarga menyambut jamuan makan kecil-kecilan sempena ulang tahun kelahiran Anna. Anna merupakan anak sulung kepada adik aku dan merupakan anak buah aku yang ke-8 daripada 10 orang kesemuanya. Anna menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-4 tahun ini. Majlis diadakan lebih awal kerana ibu Anna sedang menunggu hari untuk melahirkan adik Anna yang ke-2. Semoga semuanya dipermudahkan, insyaAllah.


~Salam Sayang~

13 October 2013

655 : Selamat Hari Raya Aidiladha


SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Aku ucapkan kepada semua umat Islam di Malaysia khasnya terutama kepada semua pengunjung dan peminat blog ini secara sengaja atau tidak disengajakan. Semoga Aidiladha yang bakal menjelma membawa seribu rahmat dan keberkatan kepada semua. InsyaAllah semua pengorbanan yang kita lakukan demi Islam dan demi negara kita Malaysia akan diberi ganjaran yang semewahnya oleh Allah swt. Makmurlah Malaysia dibawah naunganNya. Amin.


~Salam Sayang~

07 October 2013

654 : What Makes You So Happy?


What makes me so happy? My tabung, ada empat kesemuanya, Happy Frog, Happy Bird, Happy Cat dan Happy Bear. Sebenarnya dalam set ni ada enam kesemuanya, yang takde dalam koleksi aku cume Happy Dog ngan Happy Pig. Kalau tak silap aku ade gak Happy Koala. Yang koala ngan dog tu mungkin aku beli kalau jumpe, tp bab pig tu tak kot. Hahaha... 

Walau bagaimanapun, susah nak cari tabung ni. Yang pertama aku beli adalah Happy Bird di Melaka. Kemudian Frog di KL, Cat di Melaka dan Bear di KL. Macam kat Melaka ngan KL jer ade jual tabung ni. Frog ngan Bird dah penuh, Cat untuk duit baru yg kaler emas tu dan Bear akan dimasukkan dengan syiling-syiling selain yang berwarna emas. Jom kite tengok berapa lama bole penuh.

Selamat menabung.


~Salam Sayang~

02 October 2013

653 : Oh Bantal.. Kenapa Ko Busuk?


Bila nampak bantal aku ni jer, mesti orang tanya, "bantal busuk sape ni?" Excuse you, bantal tu baru beli ye, RM19.90, tak busuk pon. Tak caya cube bau.. Takmo plak ko bau... tapi cakap busuk... huhu ...


~Salam Sayang~

29 September 2013

652 : Langkah Pertama - Berangan (Episod 3)

Aku ni memang suka berangan. Tapi bagi aku disebalik berangan itu sebenarnya aku sedang merancang sesuatu. Tengahari aku tadi aku dengan beberapa orang sahabat pergi melihat rumah contoh di Selayang Mutiara. Dah lama sebenarnya aku nampak pembangunan kawasan perumahan baru tu, tapi baru semalam aku dan sahabat berniat untuk pergi tengok. Besar kawasannya, aku ingatkan di Bandar Baru Selayang sahaja, tetapi kawasannya seluas dari Bandar Baru Selayang hingga ke Kampung Nakhoda Batu Caves. Meliputi kawasan yang dahulunya dikenali sebagai Bukit Botak. Dahulunya kawasan ni adalah kawasan kejiranan setinggan yang agak popular yang terdiri dari Kampung Lembah Mutiara, Kampung Seri Cendana, Kampung Bukit Perwira dan Kampung Kok Doh. 


Sebenarnya hanya mampu berangan jer untuk memilikinya. Harga pasaran katanya RM300,000.00++ untuk sebuah rumah dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik air. Tetapi bagi aku harga itu agak murah kerana ia rumah atas tanah dan ada halaman lagi. Mana nak cari rumah macam ni sekarang kat KL? Banyak yang kene aku hitung sebelum aku membuat keputusan memilikinya. 


~Salam Sayang~

25 September 2013

651 : Oh My English ... (Final Episode Continues)

Semalam aku menerima sepucuk surat bertaraf 'Sulit' dari Bahagian Sumber Manusia. Aku dapat agak dah isi kandung surat tu, since beberapa orang rakan telah menerima e-mel yang agak serupa tapi berbeza. Pada 31 Januari 2013 lepas, aku telah menduduki peperiksaan untuk Certificate of Proficiency In English Language Course, Level Upper Intermediate. Dan semalam baru aku menerima keputusannya. A- untuk Alhamdulillah....


Harap-harap lepas ni takde la kene attend kelas lagi... huhu ...


~Salam Sayang~

23 September 2013

650 : Ambil Iktibar Atas Apa Yang Telah Berlaku (Episod 2)

Pengalaman mengajar erti kehidupan, ada betul juga kata-kata itu. Kadang-kadang dengan pengalaman kita dapat belajar, terutama ilmu-ilmu yang tidak di ajar oleh mana-mana guru. Kadang-kadang pengalaman lah guru yang terbaik bagi kita. Bagi aku, apa yang terjadi itu jangan dipandang buruk, ambil iktibar dan belajar lah dari apa yang terjadi. 

Kejadian berlaku pada 31 Ogos 2013 yang lepas. Tatkala warga Kuala Lumpur sedang bergumbira menyambut Hari Kemerdekaan di Dataran Merdeka, aku dan beberapa orang rakan bersiap-siap untuk menghadiri majlis rumah terbuka seorang rakan di Jalan Klang Lama dan seterusnya akan ke Nilai. Kami pergi dengan menaiki kereta aku dan aku sebagai pemandu mereka hari itu. Kami telah singgah di Shell Jalan Ipoh untuk mengisi petrol. Selesai mengisi petrol, tiba-tiba ... enjin kereta tidak boleh dihidupkan. Pulak!! Apa sudah jadi ni? Memang sebelum ni kereta ni ada menunjukkan masalah susah nak dihidupkan. Mungkin bateri dah nak kong. Tapi aku wat derk jer... sekarang ni langsung tak boleh dihidupkan. Hehehe.. padan muka aku... 

Lama jugak lah kami melepak kat situ dan terus mencuba tetapi setiap percubaan gagal. Aku cube menelefon adik ipar aku yang berada di rumah, malangnya dia sudah pon keluar dan sudah jauh untuk berpatah balik. Sahabat pula menelefon abangnya di rumah. Tidak lama kemudian, abang dan ayahnya tiba ditempat kejadian. Percubaan untuk membuat 'jump start' juga gagal. Nak tak nak terpaksa mencari bateri baru, kalau itulah masalahnya.

Memandangkan hari itu hari cuti sempena Hari Merdeka, tiada kedai kereta dan bengkel yang buka sepanjang Jalan Ipoh dari Selayang ke Sentul, kecuali satu, itu pon takde jual bateri. Akhirnya, sebuah kedai spare part kereta yang bukak di Selayang. Melayang RM180. Setelah dipasang, Alhamdulillah.. bole dihidupkan dengan mudah. Memang bateri tu dah kong.


Iktibar yang aku pelajari dari kejadian ini adalah agar menukar bateri secepat yang mungkin jika kenderaan telah menunjukkan tanda-tanda susah untuk dihidupkan.

Apa yang aku dapat pelajari dari kejadian ini adalah aku belajar cara nak buat 'jump start' dan aku belajar cara nak tukar bateri. 

Terima kasih kepada mereka yang membantu.


~Salam Sayang~

20 September 2013

649 : Jumaat Di Bandung, Serupa Tapi Berbeza

Nak cerita lagi pasal percutian aku di Bandung. Sepanjang aku di sana, aku perasan juga, takda masjid yang besar pon di sini. Yang aku nampak cume masjid-masjid kecil di celah-celah kawasan perumahan, yang pada pandangan aku amat tidak sesuai lokasi itu. Kalau time solat jumaat, sure orang akan pakir kereta tepi jalan dan akan menyebabkan kesesakan lalu lintas. Dah ler jalan raya kat sana kecil-kecil belaka. 

Jumaat merupakan hari terakhir aku di Tanah Jawa. Terfikir jugak kat mana aku nak solat Jumaat nanti. Tapi syaitan di dalam hati cakap, 'tak payah lah solat jumaat, ko kan sedang bermusafir'. Huh... Alhamdulillah, hidayah dan petunjuk Allah datang di mana-mana pada hambaNya yang sedang digoda hebat. Disaat-saat sang syaitan hendak berjaya, aku terpandang sekumpulan hamba Allah ni, berbondong-bondong bergerak menuju puncak ke tingkat paling atas Pasar Baru sambil membawa sejadah. Hati berkata-kata, 'pegi semayang jumaat ke?' Pak Supir memberitahu, di tingkat atas ada masjid dan ada solat jumaat. Makanya, kami berhajat untuk menunaikan solat jumaat terlebih dahulu sebelum bergerak ke airport.

Masjid Kantor Pengelola Pasar Baru (begitulah namanya), tidaklah begitu besar. Di saat kami tiba, ruang solat dalam sudah pun dipenuhi dan kami terpaksa bersolat di bahagian luar, bersejadahkan kain pelikat yang aku bawa. Aku lihat ramai juga jemaah yang bersejadahkan surat khabar atau kotak. Nampaknya bukan perkara pelik di sini. (Ada ke shopping kompleks di Malaysia ni yang ada masjid di dalamnya yang menganjurkan solat jumaat?...)

Khutbah dalam Bahasa Indonesia dibacakan. Boleh juga aku memahaminya. Tatkala mendengar khutbah, aku turut mendengar sayup-sayup khutbah dibaca dari masjid berhampiran. Bezanya di sini, khutbah diakhiri dengan salam, tiada doa untuk ketua negara, tiada doa untuk kesejahteraan negara, tiada doa untuk rakyat jelata dan tiada doa untuk whatsoever. Selepas salam dari khatib, terus solat jumaat. 

Assalamualaikum warahmatullah... Assalamualaikum warahmatullah... Selesai sudah solat Jumaat. Tiada wirid, tiada doa. 

Begitulah kisahnya. Aku tak cakap mereka salah, cuma berbeza dari kita di Malaysia.


~Salam Sayang~

16 September 2013

648 : Catatan Perjalanan - Bandung, Indonesia : Sedih Untuk Meninggalkanmu (Hari Terakhir)

... sambungan

Hari kelima kami di sini merupakan hari terakhir. Flight kami telah dijadualkan pada pukul 3.45 petang. Kami check-out dari hotel lebih kurang pukul 9.00 pagi. Rp2,080,000 untuk penginapan 5 hari 4 malam di hotel tersebut bertukar tangan. Tergamam aku seketika bila sampul untuk wang bayaran hotel yang telah diasingkan hanya tertulis Rp1,080,000. 'Mati aku kalau aku salah kira, mana nak cari duit?', detik hati. Tapi Alhamdulillah, aku hanya tersalah tulis, jumlah di dalamnya adalah betul. Ada balance Rp20,000 lagi.

Untuk sisa-sisa masa yang ada ini kami sekali lagi ke Pasar Baru. Ada pesanan kawan di Malaya yang perlu aku cari, T-Shirt Hard Rock Cafe Bandung. Hari rabu tempoh hari telah cuba cari, tapi tak jumpa apa yang seperti dia nak, i mean tiada warna dan saiz yang dikehendaki. Setelah berbincang, carilah apa yang ada katanya. Alhamdulillah, dapat juga aku memenuhi permintaan dia. Disamping itu kami mencari lagi kain ela , selendang, dan kerepek untuk di bawa pulang.

Saat-saat terakhir membeli belah di Pasar Baru

Lebih kurang pukul 11.00 pagi, kami telah dapat semua yang kami cari, Alhamdulillah. Senang hati. Kemudian kami nampak ramai orang berjalan membawa sejadah ke tingkat paling atas Pasar Baru itu. Kami dimaklumkan oleh supir kami, ada masjid di tingkat atas untuk solat Jumaat. Kami bercadang untuk solat dahulu sebelum berangkat ke airport.

Selesai solat, kami terus ke Bandara Hussein Sastranegara. Kami mengucapkan terima kasih dan selamat tinggal kepada supir dan dan dia terus berlalu meninggalkan kami. Sebelum check-in flight, kami makan tengahari dahulu di sebuah rumah makan di hadapan airport. Memandangkan baki wang yang ada cuma Rp100,000 kami terpaksa berkira-kira dahulu untuk makan tengahari itu. Kami bertanya harga dahulu sebelum membuat pesanan. Nasi putih 3, ayam 3 ketul, sedikit kuah gulai dan ulam serta sambal, air mineral. Semuanya dalam Rp113,000. Korek beg punya korek, adalah semua Rp110,000, kurang Rp3,000. Cari lagi, tapi tak ada. Alternatif, kene kurangkan apa yang telah diorder. Tetapi akhirnya, kasir kedai tu kata, 'tidak mengapalah.. Rp110,000 sahaja'. 'Wah... terima kasih banyak-banyak', hanya itu yang mampu aku balas. Masih ada lagi orang yang sudi membantu.. Alhamdulillah..

Makan tengahari kami di hari terakhir, terima kasih kepada kasir Rumah Makan Singgalan Jaya kerana belanja kami Rp3,000.

 Permandangan hadapan Badara Hussein Sastranegara

Flight terbang meninggalkan Kota Bandung tepat pada masanya meninggalkan seribu kenangan suka duka manis pahit lawak jenaka kami di sana. InsyaAllah, ada masa ada rezeki kita akan ketemu lagi. Kami tiba di Malaya lebih kurang pukul 7.00 malam.

Telah berada di dalam flight. 

Permandangan terakhir Kota Bandung. Selamat tinggal sehingga kita bertemu lagi


... Salam Sayang

14 September 2013

647: Catatan Perjalanan - Bandung, Indonesia : Mencari Damai Di Hati (Hari Keempat)

... sambungan

Hari keempat kami di Kota Bandung, Indonesia. Perjalanan kami pada hari keempat ini agak jauh. Kami ke Ciwidey, sebuah kecamatan di Kabupaten Bandung (what ever that mean). Kata supir baru kami, kami agak kesiangan untuk ke sana, sebaiknya kami perlu keluar lebih awal. Perjalanan kami memakan masa lebih 2 jam. Perjalanan panjang itu amat berbaloi apabila kami disajikan dengan keindahan Kawah Putih. Kawah Putih adalah sebuah kawah yang terhasil akibat letusan gunung berapi ratusan tahun yang lampau. Ia terletak lebih kurang 2,100 meter dari aras laut dan ianya lebih tinggi dari Tangkuban Perahu.

Selamat Datang ke Kawah Putih 

Untuk ke Kawah Putih kenderaan awam ini disediakan untuk membawa pengunjung. Bayaran masuk sebanyak Rp30,000 seorang dikenakan dan tambang kenderaan ini juga akan dikenakan. Tapi kene tunggu dan berkongsi dengan penumpang lain, bila dan penuh baru kenderaan ini jalan. Oleh kerana kami telah kesiangan, maka tiada pengunjung lain dan kami kene tunggu lama untuk naik ke atas. Oleh kerana itu, kami bawa kenderaan persendirian ke atas dengan bayaran Rp150,000 sebuah.

 
  

 Permandangan dan keindahan Kawah Putih 

Setelah puas menikmati keindahan Kawah Putih dan setelah tidak tahan lagi sakit hidung akibat bau sulfur yang kuat, kami pon bergerak meninggalkan Kawah Putih lebih kurang pukul 2.00 petang. Destinasi kami seterusnya adalah ke Situ Patenggang, sebuah tasik tidak jauh dari Kawah Putih. Situ Patenggang adalah sebuah tasik dan di tengah tasik ini ada sebuah pulau. Di pulau ini ada sebuah batu yang digelar 'Love Stone'. Katanya, jika kita ke pulau itu dan menyentuh 'Love Stone' itu, kita akan mendapat cinta yang berkekalan sehingga ke akhir hayat, katanya lah. Dengar boleh, percaya jangan.

Permandangan sepanjang perjalanan dari Kawah Putih ke Situ Patenggang.
Terasa macam kat Cameron Highland plak, tapi sini lebih cantik dan lebih sejuk 

Permandangan tasik. Cuaca sejuk di sini. 

Terdapat banyak gerai menjual pelbagai jenis cenderahati sepanjang jalan ke tasik

Makan tengahari kami hari itu, pisang dan keledek goreng. 
Satu cume Rp1,000, tapi BESAR!

 Mitos Situ Patenggang


Permandangan dan kedamaian tasik. 
Sesuwai untuk mereka yang sedang frust menonggeng.

 Aku dan Situ Patenggang

Kami meninggalkan keindahan Situ Patenggang lebih kurang pukul 4.00 petang dan kembali ke Kota Bandung. Kami terpaksa menempuh kesesakan jalan raya Bandung buat pertama kalinya. Kata supir kami, waktu itu waktu orang ramai pulang kantor, orang balik kerja lah tuh. 

Sebelum pulang ke hotel, kami singgah di BIP sekali lagi. Masih ada barang yang perlu dicari dan kami makan malam juga di BIP malam itu.


... bersambung