... dan aku menulis untuk diri sendiri


Aku akan terbang ke Negeri Di Bawah Bayu esok pagi, 23 Februari 2011 dan akan kembali semula ke Kuala Lumpur pada 27 Februari 2011. Sepanjang ketiadaan aku di sini, bisakah kamu merinduiku?


~Salam Sayang~
  • 4 Comments


Suratan atau kebetulan. Dua hari dengan dua perkara yang berlaku mengenai waktu yang sama, 6.00 petang. Kenapa 6.00 petang, kenapa tidak satu jam lewat atau satu jam awal? Kenapa kedua2 perkara berakhir pada waktu 6.00 petang dan aku cuma kelewatan sedikit sahaja.

Semalam hati berkobar2 nak pergi cycling kat Taman Botani Putrajaya. Katanya ada basikal untuk disewa di sana dan boleh lah aku ronda2 sekitar Taman Botani Putrajaya tuh. Lagi pun memang tak pernah ke sana, nak jugak melihat keindahan taman tersebut. Pukul 5.00 petang kami sudah bertolak ke sana dan tiba di destinasi lebih kurang pukul 6.00 petang. Kami begitu teruja untuk cycling petang tuh. Cari punya cari tempat tersebut tetapi tidak berjumpa. Tengok kat directory pon takde (samada takde atau kami tak nampak). Kami meneruskan perjalanan sambil berjalan kaki. Akhirnya kami bertanya kepada seorang security guard yang bertugas di situ. Katanya, sewa basikal sampai pukul 5.00 petang sahaja dan basikal perlu dipulangkan selewat2nya pukul 6.00 petang. Cis... punah harapan kami petang tuh. Kecewa rasanya, dari jauh kami datang tapi hajat tak kesampaian. Kami tertanya2, kenapa pukul 6.00 petang? Bukan ke time tu lah ramai yang berkunjung kat taman tuh? Mungkin mereka ade sebab tersendiri yang hanya mereka sahaja yang tahu. Makanya, pada petang itu, kami hanya berjalan dari satu hujung ke hujung yang lagi satu.

Dari pemerhatian kami, Taman Botani Putrajaya tidaklah semeriah Taman Metropolitan Kepong. Mungkin penduduk Putrajaya kurang mengamalkan amalan hidup sihat atau mereka lebih suka lepak2 di rumah sahaja. Biaq pi lah.

Hari ini aku ke The Mines untuk membeli sesuatu. Setelah menjelajah dari satu ke kedai ke kedai yang lain akhirnya berjumpa juga aper yang ku cari. Terus jer beli memandangkan dah malas nak mencari lagi. Kemudian, kami bercadang untuk berehat dan menjamu selera. Perut masih kenyang makanya kami nak makan sesuatu yang ringan sahaja (bukan ringan2 yer). Kami menuju ke Secret Recipe dan terus mengorder dua jenis kek, Black Forest Cheese Cake dan Black Forest Cake. Selesai membuat order aku bertanya kepada kakitangan bertugas mengenai promotion beli kek satu dapat percuma kopi tu. Kakitangan terus memaklumkan bahawa promotion tu sehingga pukul 6.00 petang sahaja. Ciss!!! 6.00 petang lagi. Jam di dinding menunjukkan pukul 6.05 petang, terliwat 5 minit jer. Jadinya kami terpaksa plak mengorder Iced Coffee Latte dan Iced Coffee Mocha.

Ermm.... Kenapa 6.00 petang? Mungkin pukul 6.30 petang orang dah start dinner kot...


~Salam Sayang~
  • 5 Comments


Layan....


~Salam Sayang~
  • 5 Comments

Borang Pengawasan Tisu Tandas
Tiap2 minggu aku kene sain


Perlukah perkara ini. Macam dah takde bende lain yang nak dibuat, sampai penggunaan tisu tandas pon nak dipantau. Ntah aper la yg dia nak tau agak nya. Tisu yang dibekalkan digunakan bagi tujuan ape kot? 1) Lap bontot 2) Lap tutt.... 3) Lap tangan 4) Lap macam2 lagi. Tak pon nak kumpul data bagaimana nak menjimatkan penggunaan tisu tandas di organisasi. Satu hari akan dibekalkan satu gulung sahaja tisu tandas, share lah ramai2. 1) Lap bontot ramai2 2) Lap tutt... ramai2 3) Lap tangan ramai2 4) Lap macam2 beramai2.

Tak tahu lah. Mungkin mereka ada sebab yang kukuh mengapa perkara ini dilakukan. Tapi aku masih lagi tertanya2 apakah perlunya perkara ni?


~Salam Sayang~
  • 12 Comments
"Dari kerana mata, yang mempunyai kuasa. Ohh... aku terigoda, aku tirgoda tirkiciwa. Dari kerana mata...."

Orang lain semua dan mula bertugas semula setelah bercuti panjang sempena cuti Tahun Baru Cina yang lepas. Tapi aku sehingga kini masih lagi bercuti. Bukan aku minta cuti, tadi diberi cuti selama 2 hari oleh puan doktor kerana sakit mata.

Hari khamis lepas aku pulang ke kampung aku di Pontian, Johor. Sesampai sahaja di kampung, mata aku menjadi merah. Kemudian bertambah teruk sehingga aku nak tengok ke arah cahaya pon tak boleh. Pedih rasanya hatta nak melihat cahaya lampu pon tak bole. Sehingga kan aku terpaksa tunduk sepanjang perjalanan aku ke masjid untuk solat Jumaat.

Melihatkan keadaan itu, emak telah menyuruh abang menghantar aku ke klinik memandangkan kami akan balik ke KL beberapa hari lagi. Doktor telah membekalkan aku beberapa jenis ubat dan alhamdulillah keadaan telah beransur pulih. Tetapi hingga ke hari ni, merahnya masih kelihatan dan pagi tadi penglihatan menjadi kabur sedikit. InsyaAllah, pulih lah seperti sediakala beberapa hari lagi.

p/s : motif letak gambar perempuan tuh? Saja... untuk cuci2 mata...


~Salam Sayang~
  • 11 Comments
Terima kasih kepada sahabat yang telah mendoakan kesihatan nenda ku. Walau bagaimanapun, Allah lebih menyayanginya dan telah menjemputnya dengan tenang pada 5 Februari yang lepas pada lebih kurang pukul 5.50 petang. Jenazah telah selamat disemadikan keesokan harinya bersebelahan pusara datuk ku yang telah meninggal dunia lebih kurang 22 tahun yang lalu.

Nenda ku pergi pada usia lebih kurang 85 tahun dan telah dikurniakan 5 orang anak, lebih kurang 20 orang cucu dan lebih kurang 35 orang cicit. Semoga roh allahyarhamah dicucuri rahmat. Amin.


~Salam Sayang~
  • 7 Comments
Selamat Tahun Baru Cina kepada mereka yang menyambutnya dan kepada mereka yang tak menyambut tetapi dah pon bercuti awal macam diaorang plak yang nak makan busat malam ni. Hari ni cume 2 orang sahaja yang bertugas di opis, yang lain semua dah bercuti. Mungkin mereka sedang menggolek kerbau pendek kat umah masing2 untuk makan malam malam ni. Hehehe...

Dikesempatan cuti panjang ni, aku pon akan pulang ke kampung aku di Pontian, Johor. Melawat nenek aku yang sedang sakit diserang strok beberapa hari lalu. Berdoa kepada Allah semoga nenda ku dikurniakan kesihatan. Jika Allah lebih menyayanginya, jemputlah beliau dengan keadaan yang tenang dan damai dan dengan cara yang paling disayangiMu. Amin...

InsyaAllah.


~Salam Sayang~
  • 9 Comments

Search This Blog

About Me

My photo
afeezz
Cyberjaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia
'afeezz tu memang cukup indah untuk dicintai tapi cukup susah untuk dimiliki' - anonymous 2010
View my complete profile

Total Pageviews (since July 2008)

Follow Me

  • instagram
  • facebook
  • Twitter

My Followers (Thank You)

Blog Lists

  • AMMI
    Minum petang di Hang Tuah Cafe
    1 hour ago
  • Blog Sihatimerahjambu
    Teman Encik Suami Appointment di KPJ Seremban
    5 hours ago
  • AMIE'S LITTLE KITCHEN
    Menjelajah Jantung Madrid
    7 hours ago
  • ABAM KIE : Man of The House
    Kenapa Tidur Awal Penting Untuk Kesihatan?
    9 hours ago
  • PESONA ETUZA
    Shawarma Menu Mengenyangkan Di Bukit Bintang, Kuala Lumpur.
    11 hours ago
  • BLOG RABIA ADAWIYAH
    A&w
    21 hours ago
  • Blog Begins At Forty
    July 21, 2026
    23 hours ago
  • Syazni Rahim Blog
    99 Senarai Buku Bacaan NILAM Tahap 1
    1 day ago
  • Monolog Kakmim
    Crush dan Lagu: Soundtrack Perasaan Yang Sukar Dilupakan
    1 day ago
  • Travel My Way
    Update Ringkas Dari Cameron Highland
    2 days ago
  • Bola Katok
    Sebab sticker Kopi Saigon, aku hampir tercirit.
    2 days ago
  • CikCappuccinoLatte
    18 Julai 2024 - 18 Julai 2026 | Genap Dua Tahun
    3 days ago
  • fairus.com
    Pelanduk Putih: Simbol Penubuhan Kerajaan dalam Tradisi Kesusasteraan Melayu
    3 days ago
  • ixa-rism
    One Hundred Ninety Nine
    4 days ago
  • Warisan Petani
    Mengundi Buah
    1 week ago
  • MRS.A my blog my stori
    Sambung Belajar Di Kolej Komuniti Jelebu
    1 week ago
  • SEMUT SENYUM
    Writer's Cut Time
    2 weeks ago
  • cikguzim
    Kronologi dan pengajaran Jaslinda sesat dalam hutan
    3 weeks ago
  • KomenSen
    GAJI TAKKAN PERNAH CUKUP.
    3 weeks ago
  • Aiman Abdullah
    Cara Mendaftar Sebagai Seller Shopee
    6 months ago
  • 🌷Rasyidasheresimpleblog🌷
    Tutorial remove background! di GOOGLE_ FREE ONLINE_
    6 months ago
  • LADY LIKE ME !
    Wordless Wednesday: Flew from Thailand with Barathy ❤️
    2 years ago
  • As Samsudin
    Pelari Misteri vs Turtle Runner
    2 years ago
  • SITI.YANG.MENAIP
    Salam Dari Tanah Suci
    3 years ago
  • Shida Radzuan Blog
    Aku Masih Ingin Menaip
    3 years ago
  • Tiga Lalat 2021
    NEW BLOG I AM
    3 years ago
  • ! acuyuhan
    Nineteen61 Cafe Kuantan
    4 years ago
  • Adinda Baizura Mazlan
    Training ESQ Angkatan 112 : Comeback!
    6 years ago
  • Dunhill guy
    Seketika di bangi
    11 years ago
Show 10 Show All

Blog Archive

  • ►  2026 (9)
    • ►  July (1)
    • ►  June (1)
    • ►  May (3)
    • ►  April (3)
    • ►  January (1)
  • ►  2025 (15)
    • ►  July (4)
    • ►  June (3)
    • ►  May (4)
    • ►  April (4)
  • ►  2024 (1)
    • ►  February (1)
  • ►  2023 (2)
    • ►  December (1)
    • ►  February (1)
  • ►  2022 (3)
    • ►  December (1)
    • ►  June (1)
    • ►  January (1)
  • ►  2021 (77)
    • ►  December (7)
    • ►  November (8)
    • ►  October (7)
    • ►  September (8)
    • ►  August (6)
    • ►  July (7)
    • ►  June (5)
    • ►  May (8)
    • ►  April (6)
    • ►  March (6)
    • ►  February (5)
    • ►  January (4)
  • ►  2020 (40)
    • ►  December (5)
    • ►  November (3)
    • ►  October (5)
    • ►  September (4)
    • ►  August (3)
    • ►  July (3)
    • ►  June (1)
    • ►  May (4)
    • ►  April (4)
    • ►  March (3)
    • ►  February (3)
    • ►  January (2)
  • ►  2019 (36)
    • ►  December (3)
    • ►  November (3)
    • ►  October (4)
    • ►  September (2)
    • ►  August (2)
    • ►  July (1)
    • ►  June (4)
    • ►  May (4)
    • ►  April (2)
    • ►  March (4)
    • ►  February (3)
    • ►  January (4)
  • ►  2018 (28)
    • ►  December (4)
    • ►  November (3)
    • ►  October (1)
    • ►  September (5)
    • ►  August (3)
    • ►  July (3)
    • ►  June (2)
    • ►  May (3)
    • ►  April (1)
    • ►  March (1)
    • ►  February (1)
    • ►  January (1)
  • ►  2017 (29)
    • ►  December (1)
    • ►  November (3)
    • ►  October (1)
    • ►  September (2)
    • ►  August (2)
    • ►  July (2)
    • ►  June (2)
    • ►  May (2)
    • ►  April (5)
    • ►  March (4)
    • ►  February (4)
    • ►  January (1)
  • ►  2016 (37)
    • ►  December (2)
    • ►  November (3)
    • ►  October (2)
    • ►  September (1)
    • ►  August (4)
    • ►  July (3)
    • ►  June (3)
    • ►  May (2)
    • ►  April (5)
    • ►  March (5)
    • ►  February (4)
    • ►  January (3)
  • ►  2015 (50)
    • ►  December (6)
    • ►  November (5)
    • ►  October (3)
    • ►  September (6)
    • ►  August (4)
    • ►  July (4)
    • ►  June (4)
    • ►  May (3)
    • ►  April (4)
    • ►  March (2)
    • ►  February (6)
    • ►  January (3)
  • ►  2014 (50)
    • ►  December (3)
    • ►  November (4)
    • ►  October (6)
    • ►  September (5)
    • ►  August (3)
    • ►  July (4)
    • ►  June (6)
    • ►  May (4)
    • ►  April (1)
    • ►  March (4)
    • ►  February (5)
    • ►  January (5)
  • ►  2013 (106)
    • ►  December (6)
    • ►  November (7)
    • ►  October (6)
    • ►  September (10)
    • ►  August (8)
    • ►  July (10)
    • ►  June (9)
    • ►  May (10)
    • ►  April (10)
    • ►  March (10)
    • ►  February (10)
    • ►  January (10)
  • ►  2012 (117)
    • ►  December (12)
    • ►  November (10)
    • ►  October (10)
    • ►  September (9)
    • ►  August (9)
    • ►  July (11)
    • ►  June (8)
    • ►  May (9)
    • ►  April (10)
    • ►  March (10)
    • ►  February (9)
    • ►  January (10)
  • ▼  2011 (124)
    • ►  December (13)
    • ►  November (10)
    • ►  October (8)
    • ►  September (9)
    • ►  August (12)
    • ►  July (10)
    • ►  June (11)
    • ►  May (12)
    • ►  April (10)
    • ►  March (12)
    • ▼  February (7)
      • 340 : Bisakah Kamu Merinduiku
      • 339 : 6.00 Petang
      • 338 : Mari Berhibur
      • 337 : Perlukah?
      • 336 : Dari Kerana Mata - Part II
      • 335 : Selamat Tinggal Dunia
      • 334 : Xin Nian Kuai Le
    • ►  January (10)
  • ►  2010 (132)
    • ►  December (11)
    • ►  November (12)
    • ►  October (10)
    • ►  September (11)
    • ►  August (13)
    • ►  July (14)
    • ►  June (8)
    • ►  May (9)
    • ►  April (15)
    • ►  March (9)
    • ►  February (11)
    • ►  January (9)
  • ►  2009 (146)
    • ►  December (9)
    • ►  November (12)
    • ►  October (10)
    • ►  September (14)
    • ►  August (18)
    • ►  July (19)
    • ►  June (16)
    • ►  May (9)
    • ►  April (13)
    • ►  March (7)
    • ►  February (13)
    • ►  January (6)
  • ►  2008 (45)
    • ►  December (2)
    • ►  November (7)
    • ►  October (7)
    • ►  September (12)
    • ►  August (9)
    • ►  July (8)

My Travel Story - To Infinity and Beyond

  • 2008 : United Kingdom (1)
  • 2011 : Indonesia - Medan (8)
  • 2013 : Indonesia - Bandung (6)
  • 2014 : Singapura (2)
  • 2015 : Kemboja - Siem Reap (6)
  • 2016 : Thailand - Krabi (5)
  • 2017 : Jepun - Tokyo (10)
  • 2019 : Korea Selatan - Seoul (10)
  • 2022 : Thailand - Krabi (4)
  • 2025 : Armenia - Lori Region (1)
  • 2025 : Georgia - Tbilisi (6)

My Travel Story - Malaysia

  • 2009 : Pulau Pinang (1)
  • 2011 : Kedah - Pulau Langkawi (4)
  • 2011 : Sabah - Kota Kinabalu (6)
  • 2012 : Road Trip 1.0 (3)
  • 2012 : Sarawak - Kuching (6)
  • 2013 : Road Trip 2.0 (3)
  • 2014 : Pulau Pinang (2)
  • 2015 : Kedah - Pulau Langkawi (4)
  • 2018 : Pahang - Cherating (3)
  • 2020 : Pahang - Cameron Highlands (2)
  • 2020 : Perak - Pulau Pangkor (3)
  • 2023 : Kedah - Pulau Langkawi (2)

Top 5 Weekly Popular Posts

  • 968 : Selamat Hari Raya Aidilfitri 1442H/2021M - Tujuh Hari Di Bulan Syawal
    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pejam celik, pejam celik, pejam dan celik kembali, kita sudah memasuki hari ke 7 di bulan Syawal. Masih...
  • 969 : NZ Souvenirs Giveaway by SitiYangMenaip
    Di pagi yang mulia ini, pada jam 3:40 pagi, disebabkan aku tak boleh nak tido, aku pon mengambil peluang ini untuk menyertai satu jemputan G...
  • 965 : Projek Kuih Raya 2021
    Assalamualaikum dan salam 26 Ramadhan. Semoga puasa dan semua amalan kita di bulan Ramadhan ini diterima dah dikurniakan rahmat yang berlipa...
  • 1036 : Catatan Perjalanan Cuti-Cuti Malaysia : Pulau Langkawi, Kedah (Episod 2) - Dari Air Terjun Telaga 7 Ke Pantai Pasir Hitam
      ... episod sebelumnya ( episod 1 ) If the path be beautiful, let us not ask where it leads -  Anatole France Hari kedua kami di pulau lage...
  • 569 : Colours Of My Life
    Colours or Colors, mane yang betul? Rasa2nya kedua2nya betul yang membezakan cume English dan American sahaja. Betul tak? Hehehe. Ape2 pon...

Labels

  • Hanya Nak Cerita (302)
  • Jalan-Jalan (145)
  • Makan-Makan (90)
  • Cuti - Cuti Malaysia (83)
  • Ucapan Dari Hati (80)
  • Hiburan (79)
  • Saje Nak Tayang (73)
  • Cuti - Cuti Luar Negara (50)
  • Gambar (46)
  • Masak Sendiri Makan Sendiri (36)
  • Sukan (30)
  • Kerja (26)
  • Luahan Perasaan (24)
  • Kerinduan (21)
  • Takde Idea Nak Menulis (18)
  • Wordless Wednesday (11)
  • Famili (10)
  • Pengetahuan Bersama (8)
  • Throwback Thursday (5)
  • GiveAway (3)
  • Orang Berbudi Kita Berbahasa (2)

Mereka Yang Rajin Memberi Komen

instagram

Template Created By : ThemeXpose . All Rights Reserved.

Back to top