30 April 2009

84th ENTRY


Gambar Hiasan

Semalam pergi tengok pelawanan antara Zon 2 dan Zon 7. Perlawanan ni perlawanan penentu samada kami boleh ke semi-final ke tidak, kalau Zon 2 menang, kami dpt masuk semi-final, kalau Zon 7 menang, maka penentuan untuk Juara dan Naib Juara Kumpulan A akan ditentukan melalui jaringan. Klu on paper, memang kami boleh ke semi-final, jaringan kami 5 dan bolos 6 dan Zon 7 kene score 5 gol semalam kalau mereka nak maju ke semi-final.

Dan keputusan semalam memihak kepada kami bila Zon 2 menang 3-2 dengan Zon 7. Kami memang berharap agar Zon 2 menang semalam. Perlawanan sengit gile bila masing2 tak menggunakan GS masing2 pasal injured, so banyak shoot yang tak masuk. Kami yang kat luar padang ni pon tensen giler... dan kami plak yang lebih2 dari penyokong lain. Hahaha....aper2 janji menang dan dapat masuk semi-final.

Petang ni zon aku akan turun lagi untuk perlawanan semi-final. Mungkin lawan kami Zon 1, yang kalau dilihatkan agak power jugak. But today, we will minimize our mistake and don't waste the ball. Shoot biar masuk!!! Kalau lepas semi-final ni, mara ke final yang akan diadakan malam ni gak.

Wish us luck...


xoxox

29 April 2009

83rd ENTRY

Bile dah bersukan ni macam2 injury kita akan dapat. Semalam, lepas lawan Zon 7, dua batang jari aku sakit dan bengkak, jari kelingking kanan ngan ibu jari kiri. Memang terasa cacat bile nak wat ape2 pon kekok. Lepas perlawan petang semalam, jari manis kiri aku plak sakit. Pagi ni dah nampak bengkak dan ade kesan2 lebam plak. Harap2 esok dah ok lah, pasal InsyaAllah, esok aku akan ade game di peringkat semi-final.

Team aku pon ramai yang dah injured. Semalam, aku nyer GK dan injured lengan, injury lama muncul kembali. Dan aku nyer WD pon cramp kaki pagi semalam. Pastu petang semalam nyer game, dua2 tak turun. Harap2 injury aku tak serius dan esok boleh main.


Love,

82nd ENTRY


Gambar Hiasan

Semalam perlawanan kedua kami diperingkat kumpulan menentang Zon 2, zon dari Pusat Sukan yang terkenal dengan kehebatan mereka (kononnye). Keputusan semalam, kami tewas 2-5. Perlawanan semalam aku tak puas hati, pasal aku rasa aku bermain tak sebaik perlawanan pertama tempoh hari. Then kami plak terikut rentak pihak lawan, bermain secara pantas. Kami shoot pon tak berapa nak mengena. Cis...

Ape2 pon kami kene tunggu keputusan perlawanan antara Zon 7 dan Zon 2 hari ni. Kalau Zon 2 memang, bermaksud kami akan menjadi Naib Juara Kumpulan A dan di semi-final kami akan menentang Juara Kumpulan B. Kalau ditakdirkan Zon 7 memang petang ni, maka Juara dan Naib Juara akan ditentukan berdasarkan jaringan gol kerana semua pasukan dalam Kumpulan A mempunyai jumlah kemenangan yang sama. Klu dilihat melalui kertas, kemenangan boleh berpihak kepada Zon 2.

Semalam ntah aper ke mimpi, si Ed Eron datang tengok aku main. Dah lama aku kenal mamat ni di MiRC, tapi baru semalam kami jumpe. Tak sempat aku nak pow dia starbuck, takpe... lain kali aku pon dia pelbagai benda termasuklah Zara yang dia janjikan dulu (hihihi). Lepas game semalam aku lepak2 ngan dia sampai kol 10 kot. Dia juga telah berjaya merosakkan paru2 aku semalam.. haha... tersedak2 jugak lah aku. Cis....


Love,

27 April 2009

81st ENTRY


Gambar Hiasan

Perjuangan diteruskan petang tadi. Team bola jaring lelaki Zon 6 turun menentang Zon 7 untuk perlawanan yg kali pertama diadakan. Ini adalah kali ketiga aku turun padang untuk Pesta Sukan Staf tahun ni, banyak gak acara aku masuk tahun ni. Honestly, aku agak cuak gak nak turun lawan petang tadi. Maklum ler, bola jaring lelaki ni kali pertama diadakan, dan tak tau plak kekuatan pasukan lawan macam mana.

Keputusannya, Zon 6 berjaya menewaskan Zon 7 dengan jaringan 3-1. Alhamdulillah...

Esok kami akan turun lagi untuk menentang Zon 2 yang diletakkan sekumpulan dengan kami. Kami perlu menang perlawanan esok untuk menkadi juara Kumpulan A. InsyaAllah...


20 April 2009

80th ENTRY

Perjuangan telah selesai di acara padang dan balapan. Aku turun untuk dua acara sahaja dan kedua2nya terkandas. Untuk acara melontar peluru lelaki senior, aku cume mendapat tempat ke tujuh daripada lapan peserta (sib baek tak last) dan untuk acara merejam lembing, lagi teruk, terus tak dapat nombor pasal disqualified. Hahah... kurang practice, bukan kurang, memang tak prektis pon, terus turun bertanding.

Apa-apa pon, hari sabtu lepas bertempat di Stadium UPM, Zon 6 berjaya mendapat 1 emas dalam acara melempar cakera lelaki veteran, 2 pingat perak dalam acara melontar peluru wanita senior dan 4x400m wanita senior. Dan beberapa pingat gangsa dalam acara lompat jauh wanita, 100m wanita dan aku tak ingat lagi acara apa. Semua wanita yang memang memandangkan lelaki2 di Zon 6 ni dah hampir pupus kot.

Ok, untuk besok aku akan ade friendly match netball lelaki menentang Zon 5.


17 April 2009

79th ENTRY


Gambar Hiasan

Esok aku ade games lagi. Kali ni untuk acara olahraga dan macam biasa aku akan mewakili Zon 6. Esok aku akan menyertai 2 games, satu lontar peluru dan satu lagi merejam lembing. Tahun ni baru aku nak cuba games ni, tak pernah pon sebelum ni masuk olahraga. Masa zaman sekolah dulu ade ler.


Gambar Hiasan

Pertandingan esok kat Stadium UPM. Kalau ikutkan jadual asal, pertandingan ni diadakan kat UiTM, tapi tak tau aper sebab, venue dia telah bertukar. Esok kol 7 pagi semua atlet olahraga Zon 6 akan berkumpul kat depan KPS, dan kami akan naik bas ke sana.

So everybody, wish us GOOD LUCK!!


16 April 2009

78th ENTRY

Dah lama benar tak sakit rasanya. Tapi bila dah kene tu, macam2 penyakit datang. Minggu ni sangat tak sihat diri aku ni. Sampai ada satu ketika, badan menggigil kesejukan. first and formost, aku kene selsema disertai pulak dengan sakit tekak. Kalau selsema jer, ok lagi bg aku, tp bile tekak dan sakit, perit betul rasanya. Dah tu, batuk plak. Lagi lah perit, rasa macam nak berdarah dah tekak bile batuk2 kering macam ni. Dah tu, badan rasa tak sedap, rasa macam nak demam jer.

Tak cukup dengan tu, lutut ni aper hal le plak boleh sakit. Tak pernah dibuatnya. Tiba2 jer sakit. susah gile especially bile nak semayang. Duduk antara dua sujud ngan duduk tahiyat tu mmg lah dah tak betul, tapi nak buat camner kan, dah sakit. Takpe, Allah itu Maha Mengetahui, diterima atau tak, itu urusan Dia. Kita dah pon tunaikan tanggungjawab.

Sib baek lah aku pernah berskendel dgn sorang pharmacist kat sini. Aku pi le pow ubat. Igt nak amik pain-killer untuk lutut jer, tapi dia bagi plak macam2. Dari ubat selsema, ubat batuk, ubat sakit tekak, antibiotik, vitamin C. Sampai pagi semalam aku telan sampai 8 bijik pil. Alhamdulillah, sakit tekak dah ok, selsema ade lagi, demam tak jadi, and still batuk2 but batuk tu takde le smpi memeritkan tekak.

Petang semalam aku pegi klinik luar untuk sakit lutut aku ni. Dan2 lah si doktor tu tanya, 'ada maen sukan ker?' Aku pon jawab le seadanya, 'for the past 2 weeks, i mmg aktif sukan'. Then dia tanyer lagi, 'dah berapa lama tak maen?' Dalam hati aku, 'eh... macam tau2 jer doktor ni'. Aku jawab gak ler, 'dah lama dah, tp tahun ni baru i nak involve', smbl aku tersengeh2. 'Ermm.... urat ni terkejut, pasal dah lama sgt dia rehat, tiba2 kene keje kuat, jgn risau lah, ni hanya urat yg bengkak, bukan joint'. Pastu, aku mintak injection, dia bg dua cucuk pastu ade dalam 6 jenis ubat kene makan. So, malam semalam aku telah 10 bijik pil.

Hari ni, sakit lutut tu dah ok, tak rasa sakit2 lagi. But aku still continue makan ubat dia since sabtu ni aku ade games. Takut plak klu sakit balik, tak dpt aku join games.


13 April 2009

77th ENTRY

I was tagged by luvmeteddy . Dah lama ditagged, tp baru hari ni berkesempatan nak wat.

1. How old are you?
Very old, hahah... but people think that i'm 27.

2. Are you single?
Yes i am, single and available. Anyone interested? Just give me a call.

3. At what age do you think you’ll get married?
Jodoh pertemuan itu terletak ditangan Tuhan.

4. Do you think you’ll be marrying the person you are with now?
Define the phrase "the person you are with now". The person i'm dating now? I'm not seeing anyone, so the answer is NO

5. If not, who do you want to marry?
Dunno....

6. Who will be your bridesmaid & bestman?
My best friend of koz, ZAM pasal aku jadi bestman dia dulu, so dia kene balas lah...

7. Do you want a garden/beach or traditional wedding?
Traditional Malay wedding. Saper lagi yg nak mendukung adat melayu kalau bukan orang melayu sendiri.

8. Where do you plan to go on honeymoon?
New Zealand.....

9. How many guests do you think you’ll invite?
Satu kampung, satu office, dan semua kawan-kawan.

10. Will that include your exes?
Yes... if i have one.

11. How many layers of cake do you want?
Satu layer jer cukup lah... nak wat tinggi2 wat per. Yg atas tu bukannya real pon

12. When do you want to get married, morning or evening?
Macam biase ler kalau malay traditional wedding.

13. Name the song/tune you’d like to play at your wedding?
Selamat... pengantin baru, selamat berbahagia, selamat ke anak cucu, selamat sejahtera.....

14. Do you prefer fine dining or just normal spoon & fork?knife?
Gune tgn sudaaa....

15. Champagne or red wine?
Neither... ade yg kene panah petir nnt majlis perkahwinan aku

16. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
Sabar2 lah dulu, takkan lari gunung dikejar, dah jadi hak sendiri dah...

17. Money or household items?
Both...

18. How many kids would you like to have?
Klu boleh nak tubuhkan satu team bolasepak, siap dengan pemain simpanan sekali.

19. Will you record your honeymoon in DVD/CD?
Of koz... semua kenangan indah akan diabadikan, termasuk gak yg tutttt....

20. Whose wedding plan would you like to know ?
Sesiapa nak buat, buat lah.... takde paksaan


08 April 2009

76th ENTRY


Gambar Hiasan

Perjuangan kami telah selesai. Last game kami memberikan cabaran yang paling sengit kepada pasukan lawan, Zon 3. Kami tidak memberi kemenangan mudah. Game hari ni paling baik antara tiga perlawanan kami. Paling consistent. Tapi apakan daya, kami tewas juga akhirnya, 20-25, 25-18, 14-16.

Great job guys. See you all next year.

07 April 2009

75th ENTRY


Gambar hiasan

Hari kedua perjuangan kami di arena bola tampar. Nasib masih belum menyebelahi kami. Kami tewas lagi di perlawanan kedua menentang Zon 5. Kami tewas 12-25 dan 11-25, rasanya pihak lawan menang mudah ke atas kami. Esok ada last game, kalau kalah juga, maka berakhirlah kempen kami, kalau memang rasanya berakhir juga perjuangan kami. Susah rasanya kalau nak dapat masuk semi-final. Esok kami akan lawan Zon 3.

Rasanya satu faktor penyumbang kekalahan mudah ni adalah player datang lambat. Bila pengadil call for player, team kami baru ade 4 orang. Bila dan cukup player terus main, tanpa proper stretching and warming up. Then team kami cume ada 8 orang sahaja, 6 main 2 simpanan. Nak tukar player pon, byk tu jer yg ada. Well... takmo cakap banyak.

sayonara...

06 April 2009

74th ENTRY


Gambar Hiasan

Today is the day. Hari pertandingan dan aku turun padang buat julung-julung kalinya dalam acara bola tampar mewakili Zon 6. Setelah seminggu berlatih, ini lah harinya. Team yang kami lawan adalah team Zon 8. Aku main untuk game kedua jer. Keputusannya, Zon 6, KALAH... 25-6, 25-19

Bukan team kami tak terer, dig dah ok, set pon dah ok, tapi tindakan penyudahnya kurang berkesan. Banyak percubaan spike yg terkandas di jaring. Team lawan pon bukan terer pon, klu spike kami menjadi, kami boleh menang tuh... hahaha...

Esok ada lawan lagi, dengan Zon 5.

OK, sign off....

04 April 2009

73rd ENTRY

Dalam minggu ni, tiap2 petang aku turun training untuk Pesta Sukan Staf UM. Tahun ni aku join agak banyak jugak acara. Tak macam tahun2 sebelum ni. Klu tahun2 lepas, aku cuma aktif masuk acara sukan air jer ngan catur. Tahun lepas aku tak masuk ape2 acara pasal aku bercuti panjang. Untuk tahun ni aku bertukar angin plak, aku masuk bola tampar, bola jaring dan sama ada melontar peluru atau merejam lembing. Sebenarnya takde pon merancang nak masuk acara2 tu, tapi diaorg sibuk2 cari orang, aku bubuh jer lah nama aku.

Start minggu ni aku dah start training untuk bola tampar ngan bola jaring. Hari isnin aku turun untuk bola tampar, tapi takde orang pon yang turun. Aku tunggu lah jugak sambil tgk team pompuan prektis bola jaring. Pastu pukul 7.00 petang baru lah pengurus sampai. Team plak ade 3 orang jer campur tuan pengurus tu. So.. petang tu kiteorg main ngan student, dpt le maen satu game jer. Balik tu, sakit satu badan, especially tang peha. Dah lama aku tak bersenam, aku rasa last aku bersenam ade le dalam 2 tahun lepas... hahha...

Hari kedua plak aku turun ngan kawan aku, Azmi. Hari ni pengurus pon smpi cepat so kiteorg dpt prektis ntah berapa game pon aku tak igt. Lama gak lah, smpi ke maghrib. Bahananya, malam tu aku rasa flat giler, letih tak terkata, laen macam rasanya. Aku tidur awal. Pagi esoknya, sakit satu badan...

Hari ketiga, sama macam semalam. Ramai yg dah turun tapi aku tak sure saper maen untuk team, saper student atau saper yg just join kiteorg for fun. Tak kenal lagi teammate. Petang tu banyak game jugaklah dapat maen. Petang tu juga, for the first time kiteorg training bola jaring. Aku ngan tiga orang kawan aku. Training dengan team pompuan since ade sorang kakak tu sudi nak train kiteorg. Pergh... tak sangka maen bola jaring ni pon penat giler. Tgk pompuan maen selamba jer, tak nampak macam penat pon. Tapi bila dah maen baru tau penat ke tak... itu pon maen bukan kat court sebenar. So petang tu, aku dilantik jadi GA. Tau lah sikit2 aper role GA tuh. Hari ni, alhamdulillah... tak sepenat semalam. Mungkin badan dah biasa.

Hari keempat aka hari khamis ade Klinik Bola Jaring Lelaki kat Pusat Sukan. Aku pergi ngan team aku yg hanya 4 orang tu jer. Kat sana jumpe lagi sorang teammate, so sekarang dah jadi 5 orang. Kat Klinik ni dia explain lah rules and regulations bola jaring ni, aper yg boleh aper yg tak boleh. Memula sampai, terkejut gak bile tgk saiz sebenar gelanggang bola jaring ni. Tak sangka punya lah besar.... igtkan kecik jer... hahha. Petang tu gak kiteorg diperkenalkan dengan Team Cobra, salah satu team bola jaring lelaki kat Malaysia, kiteorg dpt tgk diaorang maen camner... pergh.... best!!! excuse me... takde yg lembut yer... Pastu kiteorg dapat maen 2 games untuk biasakan diri dengan rules and regulations. Byk kali gak lah referee dia tiup wisel, macam2 kesalahan... hahha.... lom biasa lagi... Then bile referee bg can saper nak maen lawan team Cobra, semua keluar gelanggang... hahhaha.. tak berani..

Semalam plak kiteorg pi training cam biasa. Igtkan aku ngan Azmi nak pi training bola tampar dulu, tp tak smpi gelanggang lagi, terjumpe plak kakak pengurus bila jaring pompuan yg ajar kiteorg ari tuh, dia suruh kiteorg prektis bola jaring dulu. Dia nak ajar passing ngan teknik serangan. So, kitorg pon pegi je lah, lagi pon teammate bola tampar kiteorg pon takde lagi. Best gak lah kakak tu ajar, kene marah pon kene gak... hahah... tapi sayang... tiba2 hujan plak. Memula tgk cuaca cerah giler, alih2.. hujan... kecewa petang semalam...

Ape2 pon bola jaring bole prektis lagi since perlawanan dia akhir bulan ni. Tapi bola tampar, perlawanan dia minggu depan jer. Bagi aku, benda ni sekadar suka2, kalau menang itu satu bonus. Kalau tak, anggap jer ni sebagai pengalaman yang berharga. Lagi pon, aku tak pernah pon masuk mana2 team bola tampar. Maen saje2 ade ler. As for bola jaring, lagi lah tak pernah maen. Untuk lontar peluru and merejam lembing aku ade gak lah sedikit pengalaman dan tau gak lah teknik balingan. Masa sekolah dulu ade gak aku masuk sukan sekolah dalam lontar peluru ngan lembing ni.

Pastu semalam ade plak sorang kakak ni suruh aku masuk tarik tali pulak. Katanya aku boleh tarik pasal badan nampak pejal2. Ados, bukannya aku tak nak, tapi aku rasa dah banyak aku masuk. Nnt terkonflik plak aku nak pi training yang mana satu. Terganggu plak training bola jaring aku nnt.
adios..

72nd ENTRY

Banyak cerita nak tulis untuk sepanjang minggu lepas. Terlalulah kesuntukan masa untuk mengabadikan cerita2 itu kat sini, bukan takde masa, tapi ketiadaan tenaga untuk berfikir dan mencoretkan kisah2 itu.

Sabtu dan Ahad lepas (28 - 29 Mac 2009) aku di PD, ade course. Wajib untuk semua kakitangan. So, sabtu tu, aku dah sampai kat opis seawal kol 10.00 pagi sebab aku akan pergi naik kenderaan jabatan. Cume aku dangan Azmi jer yang akan naik kenderaan jabatan dan satu kereta akan follow kami. YAng lain akan pergi naik bas. Aku on komputer sementara menunggu yang lain tiba. Tengah syok2 aku layan Facebook, tiba2 aku dengar ada bunyi macam orang tengah ketuk something. Aku jengah kat tingkap, rupa2 nya ada dua orang budak lelaki tengah ketuk mangga palang. Siot... mangga tu baru jer orang kolej bagi 2 hari lepas, dah diaorang pi pecahkan plak, sialan... apa2 pon aku ade amik nombor kereta dia (nnt aku tulis kat sini), Myvi kaler silver. Aku rasa diaorg ni student.

Dalam pukul 10.30 pagi, kawan2 aku tiba. Dalam pukul 11.00 pagi kami bertolak ke PD. Singgah sekejap dekat Hentian Rehat Nilai untuk sarapan pagi then kami meneruskan perjalanan. Kami sampi kat Glory Beach Resort, PD dalam pukul 1.30 petang. Nasib kami baek, semua bilik dah ready dan kami check-in dulu. Kursus petang tu dijadualkan pukul 3.30 petang. So, sementara menunggu masa tu, aku dengan Azmi lepak2 dalam bilik, kononnya nak tidor, tp tak lelap pon. Takut terlajak time plak nnt, dah le kami ni AJK, tak elok klu terlambat.

Geng yang naik bas sampai on time, pukul 3.00 petang. Check-in pastu semua turun ke dewan untuk start kursus. Macam biasa, aku telah dilantik menjadi MC untuk kursus kali ni setelah tahun lepas aku direhatkan. Klu tak, thn ni pon orang lain, tapi kawan aku tu ade emergency tak dpt datang, aku lah kene ganti. Kol 3.30 petang kursus pon mula. Tahun ni kursus best, penceramah pon best, topik pon best. Penceramah dia Psychologist.. so.. ceramah dia banyak berkisarkan psikologi dan personaliti diri. Mmg best.

Ceramah tu habis dalam pukul 6.00 petang. Pastu ade satu game untuk kakitangan. Game senang jer, but sebelum tu, kakitangan dah dibahagikan kepada 3 kumpulan. Aku masuk kumpulan Cinderella (aper le name kumpulan, Cinderella??). Game dia senang jer, kami dibekalkan dengan suratkhabar, stapler dan gunting dan kami diminta untuk membuat pakaian menggunakan benda2 yang diberi. Dan keputusannya, group Cinderella dapat no. 1. Hahaha... (gambar nnt aku masukkan). So, petang tu aktiviti tamat dalam pukul 6.30 petang.

Lepas tu aku naek semula ke apartment, rehat. Nampaknya malam ni aku ngan Azmi je lah tido kat apartment 2 bilik ni. Sepatutnya ade 4 orang, tp memandangkan seorang ade emergency dan tak datang dan seorang lagi sampai ke sudah tak datang2, so aku ngan Azmi je lah konker apartment ni....

Kol 8.15 malam kami turun balik, ade BBQ dinner dan ade aktiviti berkeluarga plak. BBQ dinner dia tak sedap. Walaupon ade ayam, daging, kambing dan sebagainya, tapi bagi aku tak sedap. Nak wat camner, makan je lah. Malam tu aktiviti start dalam pukul 9.00 malam. Ada games, persembahan dan cabutan bertuah. Aktiviti malam tu kelam-kabut gila. Ape yang dibuat tak ikut jadual. Aku yang jadi MC pon konfius, sekajap suruh buat ni, sekejap seuruh buat tu. Pastu budak2 pulak macam tak terkawal, berlari sana, berlari sini, menjeritlah. Mak bapak plak macam tak reti2 nak suruh anak duduk diam2. This is the worse activity ever. Teruk giler.... Aktiviti malam tu habis dalam pukul 11.00 malam, but aku, Azmi, Kak Wan ngan Kak Ruby still lepak2 kat tepi pantai, mengumpat.. merehatkan fikiran.. dalam pukul 12.30 kiteorang naik.

Malam tu aku tido kol 1.30 pagi, Azmi plak ntah kol berapa dia masuk tido, pasal aku tgk dia dah tertido depan tv. Malas aku nak kacau dia, biarkan je lah.

Esoknya, Ahad, aku bangun kol 9.15 pagi, Azmi masih lagi dibuai mimpi. Pagi ni memang takde ape2 aktiviti, sukati lah nak wat aper. Kol 11.30 kami turun, check out then makan tengahari. Kami bertolak pulang pukul 1.15 petang. Singgah Bangi hantar Saki then terus ke UM. Sampai opis dalam pukul 3.30 petang.