12 May 2016

789 : Kadang-Kadang Terasa Hidup Ini Amat Membosankan

Kebelakangan ini terasa macam down sangat. Entah, terasa bosan dengan kehidupan macam ni. Celik mata ingat kerja. Tiap-tiap hari kene pi keje. Kalau bangun pagi terasa macam malas nak keje, amik EL jer. Tapi sampai bile nak amik EL? Tiap-tiap pagi terasa berat nak pi keje. Mood keje dah ke tengah laut, tak pon dah karam ke dalam laut. Digagahkan jugak drive setiap pagi menempuh jem ke tempat keje. 

Kadang-kadang terasa macam nak berenti keje. Tapi kalau dah berenti keje, takde duit plak. Komitmen untuk meneruskan hidup masih ada, malah makin bertambah. Kereta sib baek lagi 3 tahun. Rumah sampai pencen la dok masih membayar lagi.

Kalau dah berenti keje nanti nak wat ape? Terfikir jugak nak berniaga. Jual nasi lemak tepi jalan, insyaAllah bole menampung hidup. Masalahnya, nak masak nasi lemak pon tak reti. Nak berniaga pon takde pengalaman, setakat pengalaman 5 bulan jadi salesman dulu rasanya tak cukup nak masuk ke kancah perniagaan ni. Sebenarnya boleh jer, cume berani atau tidak jer. Kene berani untuk gagal. Beranikah aku?

Kadang-kadang terasa macam nak pencen awal. Tapi servis masih tak cukup untuk melayakkan pencen. Masih ada 10 - 15 tahun lagi kalau nak bersara pilihan. Adoi... lama tuh. Tua dulu lah nampak nye. 

Kadang-kadang tu ade gak terpikir nak amik cuti tanpa gaji selama setahun. Travel satu dunia melihat dunia luar. Tinggal kat negara asing. Memang hati ni amat teringin nak travel satu dunia. Ada jer orang buat, mesti seronok. 

Rasa macam diri ni tak bersyukur plak dengan nikmat yang telah dikurniakan.


#SalamSayang
(aku hanya merepek)

No comments:

Post a Comment