05 June 2010

245 : Kerja Tapi Takde Kerja

Macam ni lah keadaan aku sekarang. Pergi kerja tapi takde kerja nak dibuat. Ramai yang kata "best la macam tu, takde kerja". Bagi aku mmg best, kalau sehari dua macam tu best lah, tapi klu dah hari2 macam tu, bole biol aku dibuatnya.

Tak tau nak discribe tugas aku macam mana. Tugas2 yang tertulis di dalam senarai tugas semuanya on and off, kalau ade baru aku buat, klu takde, melepak le smpi ke petang.

Tapi, kalau ade bende yang aku kene buat, mmg susah aku nak selesaikan. Tensi dan penat kepala dan otak berfikir nak menyelesaikan nye. Kadang2 sampai 3-4 hari pon tak selesai, dan selalunya aku dah tak bertegur saper ngan kawan sepejabat pasal punye lah tekun menyelesaikan tugas yang diberi. Baru lah aku bersemangat nak pergi kerja. Hahaha...

Gambar di atas tu diambil beberapa hari lepas. Bila boss tak buat tugas dia, orang akan tanya aku, dan aku plak kene menyelesaikannya. Diaorang bukan nak tanya boss tu sendiri. Bende dah due date, terpaksa aku selesaikan segera. Nak makan biskut pon tak sempat, terus letak atas meja, tak dan nak cari piring.

Kenapa aku post entry ni, saje nak cerita...


~Salam Sayang~

15 comments:

  1. Salam Afeezz,

    Dlm pd 'kerja tp takde kerja' tu hang dah kerja situ nearly 10yrs kan? huhu alhamdulillah mujur tak biol lagi huhu
    Mmg bosan sbnrnya kalo takde kerja so far sy x penah bdepan situasi camni cuma byk keje atau sikit keje je..
    Pe2pun, bsyukur laa kan ada kerja tapi takde kerja dari org luar sana yang takde kerja...huhu

    ReplyDelete
  2. wsalam syima : actually its already 11 years la syima. tp yang takde kejenya kebelakangan ni jer, for the past 10 year mmg best keje, takde le seboring skrg.

    betul tu, bersyukur kita ade kerja dan rezki yg halal. ramai lagi org kat luar saya yg menganggur kan...

    ReplyDelete
  3. salam

    camni lah dik,masa takde keja tu..afeez buat kerja lain..kalau ompompuan boleh jugak mengait ker,menyulam ker,menjahit ker...cuba afeez explore benda2 cam tu...belajar ker ikut online study...tapi tak leh bayang gak,,kalau pi kerja tp takde kerja ni,,,

    ReplyDelete
  4. salam CM : tu lah kak mas. kak mas ade idea tak camner saya bole menggunakan masa terluang tu untuk sesuatu yg bole mendatangkan duit tanpa mengganggu tugas2 utama di opis?

    ReplyDelete
  5. Aslkm anakanda

    Cadangan CM tu cantek!

    Campur tolak dah lama ya Afeez keje..

    ReplyDelete
  6. wsalam mama ju : dah lama dah mama, 11 thn dah. klu anak, dah darjah 5 dah

    ReplyDelete
  7. syoknya hang leh takde kjer..member aku pernah kjer kat PPUM..siap benti lagi coz tak tahan kjer terlalu byk sgt sampai tekanan tue..dia gred " S" klu tak silap aku..hang U ke N..?

    ReplyDelete
  8. Salam Dekk afezzzz..

    Memang cemuihkan kalau kerja tak der...nak tunggu kerja baru sampai...heheh

    Kalau akak dolu2 kat satu company tu..masa terluang digunakan hafaz..hukum2 tajwib..dan surah2 tertentu...(bukan maksud aper2 aar)

    Sekarang pun..ko bole guna masa tu nak buat duit...ko cari barang aper ko nak jual..( barang keperluan muslimin contohnya dapat pahala banyak)
    ko kaji betul2 buatlah side blog macam akak buat tu....aar cari ramai kenalan dan pasarkan...macam mana nak carik kawan...kunjungilah mana2 blog yg ko suka...ziarah dan jalinkan ukhwah...ko kan suka mgadap laptop..gunalah untuk jana duit..insyallah kalau usho ado rezeki untuk ko..dekkk...oooopsssss ceramah bisnes pulok......

    silent reader banyak masuk blog ko nih...jgan tak tahu...hehheh

    ReplyDelete
  9. salam sahrom : mmg le syok takde keje. klu sehari dua takde keje ok lagi, klu dah hari2, aper ke hal plak. naek biol kepala dah hotak aku. UM ngan PPUM tu lain, aku bukan keje kat PPUM. aku ni gred N

    ReplyDelete
  10. salam kak shami : betul tu kak, patut nyer bole wat bende berfaedah, tp sy yg tak mahu.. hahahah, teruk betul kan.

    nak online bisnes ni kene wat kajian kak. nampak jer senang tp tidak. pastu nak cari supplier lagi. mmg ade terfikir nak wat gak, since masa terluang byk sgt.. hihih

    ReplyDelete
  11. okie what. takde keja sgt.
    kalu kena tak menang tangan..pon tensen gak.

    this month aku terlalu bz. every week kena outstation. bnyk paperwork tak settle2 lagi..

    ReplyDelete
  12. Salam Afeez,

    az perhatikan afeez ni pandai menulis, so masa tak ada kerja tu, coba2 buat cerpen ke, then hantar utusan malaysia, mana tau tuah badan ........

    ReplyDelete
  13. madey : klu sehari dua takde keje ok lagi, ni dah lama benar dah. bosan gak nak dtg keje klu macam ni.

    ko ok ler... pi outstation, aku asik terperap kat sini jer....

    ReplyDelete
  14. wsalam AZ : sy ni mengarut bole ler, nak menulis cerpen tu... parah gak nak memerah otak.. hahah

    ReplyDelete
  15. tuah badan sbb xde kerja dalam bekerja. tapi klu difikir2kan...macamner kita masih datang kerja kalu kerja xde ye?

    ReplyDelete