04 April 2009

73rd ENTRY

Dalam minggu ni, tiap2 petang aku turun training untuk Pesta Sukan Staf UM. Tahun ni aku join agak banyak jugak acara. Tak macam tahun2 sebelum ni. Klu tahun2 lepas, aku cuma aktif masuk acara sukan air jer ngan catur. Tahun lepas aku tak masuk ape2 acara pasal aku bercuti panjang. Untuk tahun ni aku bertukar angin plak, aku masuk bola tampar, bola jaring dan sama ada melontar peluru atau merejam lembing. Sebenarnya takde pon merancang nak masuk acara2 tu, tapi diaorg sibuk2 cari orang, aku bubuh jer lah nama aku.

Start minggu ni aku dah start training untuk bola tampar ngan bola jaring. Hari isnin aku turun untuk bola tampar, tapi takde orang pon yang turun. Aku tunggu lah jugak sambil tgk team pompuan prektis bola jaring. Pastu pukul 7.00 petang baru lah pengurus sampai. Team plak ade 3 orang jer campur tuan pengurus tu. So.. petang tu kiteorg main ngan student, dpt le maen satu game jer. Balik tu, sakit satu badan, especially tang peha. Dah lama aku tak bersenam, aku rasa last aku bersenam ade le dalam 2 tahun lepas... hahha...

Hari kedua plak aku turun ngan kawan aku, Azmi. Hari ni pengurus pon smpi cepat so kiteorg dpt prektis ntah berapa game pon aku tak igt. Lama gak lah, smpi ke maghrib. Bahananya, malam tu aku rasa flat giler, letih tak terkata, laen macam rasanya. Aku tidur awal. Pagi esoknya, sakit satu badan...

Hari ketiga, sama macam semalam. Ramai yg dah turun tapi aku tak sure saper maen untuk team, saper student atau saper yg just join kiteorg for fun. Tak kenal lagi teammate. Petang tu banyak game jugaklah dapat maen. Petang tu juga, for the first time kiteorg training bola jaring. Aku ngan tiga orang kawan aku. Training dengan team pompuan since ade sorang kakak tu sudi nak train kiteorg. Pergh... tak sangka maen bola jaring ni pon penat giler. Tgk pompuan maen selamba jer, tak nampak macam penat pon. Tapi bila dah maen baru tau penat ke tak... itu pon maen bukan kat court sebenar. So petang tu, aku dilantik jadi GA. Tau lah sikit2 aper role GA tuh. Hari ni, alhamdulillah... tak sepenat semalam. Mungkin badan dah biasa.

Hari keempat aka hari khamis ade Klinik Bola Jaring Lelaki kat Pusat Sukan. Aku pergi ngan team aku yg hanya 4 orang tu jer. Kat sana jumpe lagi sorang teammate, so sekarang dah jadi 5 orang. Kat Klinik ni dia explain lah rules and regulations bola jaring ni, aper yg boleh aper yg tak boleh. Memula sampai, terkejut gak bile tgk saiz sebenar gelanggang bola jaring ni. Tak sangka punya lah besar.... igtkan kecik jer... hahha. Petang tu gak kiteorg diperkenalkan dengan Team Cobra, salah satu team bola jaring lelaki kat Malaysia, kiteorg dpt tgk diaorang maen camner... pergh.... best!!! excuse me... takde yg lembut yer... Pastu kiteorg dapat maen 2 games untuk biasakan diri dengan rules and regulations. Byk kali gak lah referee dia tiup wisel, macam2 kesalahan... hahha.... lom biasa lagi... Then bile referee bg can saper nak maen lawan team Cobra, semua keluar gelanggang... hahhaha.. tak berani..

Semalam plak kiteorg pi training cam biasa. Igtkan aku ngan Azmi nak pi training bola tampar dulu, tp tak smpi gelanggang lagi, terjumpe plak kakak pengurus bila jaring pompuan yg ajar kiteorg ari tuh, dia suruh kiteorg prektis bola jaring dulu. Dia nak ajar passing ngan teknik serangan. So, kitorg pon pegi je lah, lagi pon teammate bola tampar kiteorg pon takde lagi. Best gak lah kakak tu ajar, kene marah pon kene gak... hahah... tapi sayang... tiba2 hujan plak. Memula tgk cuaca cerah giler, alih2.. hujan... kecewa petang semalam...

Ape2 pon bola jaring bole prektis lagi since perlawanan dia akhir bulan ni. Tapi bola tampar, perlawanan dia minggu depan jer. Bagi aku, benda ni sekadar suka2, kalau menang itu satu bonus. Kalau tak, anggap jer ni sebagai pengalaman yang berharga. Lagi pon, aku tak pernah pon masuk mana2 team bola tampar. Maen saje2 ade ler. As for bola jaring, lagi lah tak pernah maen. Untuk lontar peluru and merejam lembing aku ade gak lah sedikit pengalaman dan tau gak lah teknik balingan. Masa sekolah dulu ade gak aku masuk sukan sekolah dalam lontar peluru ngan lembing ni.

Pastu semalam ade plak sorang kakak ni suruh aku masuk tarik tali pulak. Katanya aku boleh tarik pasal badan nampak pejal2. Ados, bukannya aku tak nak, tapi aku rasa dah banyak aku masuk. Nnt terkonflik plak aku nak pi training yang mana satu. Terganggu plak training bola jaring aku nnt.
adios..

3 comments:

  1. hamboiii..sgt bizi ehh..smapi cite 5 ari kompres jd 1 ari jekk..hehe..chaiyok2 majula sukan untk negara..

    ReplyDelete
  2. haha... tu la pasal.. takde kesempatan nak update setiap hari, maklumlah, training maut..

    Majulah Sukan Untuk Zon 6

    ReplyDelete
  3. fuhhh..jgn smpai maut lakkk..adoiii

    ReplyDelete