04 October 2011

418 : Kenali Jalur Gemilang



Entry kali ni hanya untuk suke2 jer pasal dah takde modal tuk menulis untuk diri sendiri. Gambar di atas adalah bendera Malaysia atau nama diberi Jalur Gemilang. Siapa yang tak kenal dengan beliau, adalah bukan rakyat Malaysia kerana orang Indon dan Bangla yang keje kat sini pon tahu ini adalah bendera Malaysia. Malah saya pon kenal akan bendera Indon dan bendera Bangla.



Tapi jangan pula kite tersalah anggap bahawa bendera kat atas ni plak bendera Malaysia. Walaupon sama tapi tak serupa dan nama diberi pon berlainan. Yang sama cume jalur2 merah putih sahaja. Dan bendera ni banyak bintang kalau nak dibandingkan dengan Jalur Gemilang kite, ade 50 bijik semuanya. Ini adalah bendera Amerika Syarikat dan nama bendera ni adalah Star Spangled Banner.



Eh.. eh.. ni pon bukan bendera Malaysia tau. Walaupon same belang2 merah dan putih nya, tapi bendera ni takde bulan walaupon ade bintang. Bendera ni adalah kepunyaan sebuah negara di Africa.. saper tau negara mana? Cube teka...


~Salam Sayang~

5 comments:

  1. Assalamualaikum Afeezz

    saya belum pernak tenguk lagi bendera yg di africa tu...

    Wassalam

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam atuk : hehehe.. bendera tu wujud di sebuah negara di afrika barat

    ReplyDelete
  3. tu bendera yang last tu bendera liberia kot, kalu kat central america, puerto rico pun lebih kurang cuma tang biru tu segi tiga, so ada tiga negara yang lebih kurang bendera dia, malaysia, usa, liberia dan puerto rico. kekekeke

    ReplyDelete
  4. eh tiga lak, ape le aku ni melalut, ada 4 negara yang lebih kurang sama benderanya.

    ReplyDelete
  5. hai Dunhill Guy : tahniah, u know the world flags. tp puerto rico tu laen sket pasal part biru tu segitiga... yg aku tunjuk ni hampir2 sama. kalau tgk dari jauh pon bole konfius

    ReplyDelete