12 October 2010

294 : Jalan-Jalan Hujung Minggu

Hari ahad lepas pi melepak2 sambil mandi-manda di Taman Negeri Selangor di Hulu Yam daerah Gombak Negeri Selangor Darul Ehsan. Sebelum puasa hari tu pernah jugak berkunjung ke sini, tapi tak pulak mandi manda kerana tidak membawa pakaian extra. Bole jer klu nak mandi bogel tp tak sanggup le plak.. hahaha...

Memang best kawasan ni, kawasan sungainya bersih dan airnya sejuk. Tapi persekitarannya agak kotor dengan sampah dari pengunjung yang tak bertanggungjawab. Tandas awamnya pula sangat kotor dan bekalan air yang perlahan. Bayaran masuk RM1 seorang.


Selamat Datang ke Taman Negeri Selangor



Sungai yang jernih, dingin dan nyaman. Banyak batu2..



Kawasan dipinggiran sungai dilitupi dengan pohon2 tinggi dan rendang

Seperti kunjungan kami yang lepas, dalam perjalanan pulang, kami telah melewati satu kemalangan. Sebuah kenderaan jenis Toyota Avanza telah tertonggeng seperti gambar di bawah. Rasa2nya, pemandu kenderaan tersebut tiada apa2. InsyaAllah. Jika anda bercadang untuk ke sini, diharap agar anda berhati2 kerana jalannya bengkang bengkok dan kebanyakkan kenderaan di pandu laju. Jadi, berhati2lah di jalan raya.

Kemalangan...

~Salam Sayang~

24 comments:

  1. Salam, dekk afezz

    Best ...aar jalan2 tgok keindahan alam....
    kat taman rimba komenwel ..pun ok gak tak yah bayar...udaranya segar...ada ladang kuda dekk...bole masuk kelas menunggang kuda...kat situ...

    ReplyDelete
  2. wsalam kak shami : tak pernah smpi pon rimba komanwel tuh lg. InsyaAllah, akan pergi sana satu hari nnt pastu nak singgah kedai kak shami plak... hehehe

    ReplyDelete
  3. salam afeezz..satu hari leh camping kat citu kan..nak suggest buat family day opis kat citu la..leh singgah uma hang kan hehehehehe

    ReplyDelete
  4. wsalam sahrom : camping site aku tak sure plak ade ke takde, tp klu nak wat bbq tu boleh. aku pi dekat parking area no 3. yg no 1 ngan 2 tu tak pernah masuk plak.

    nak singgah umah aku bole jer, tp ko jgn plak bawak satu opis plak.. hehehe

    ReplyDelete
  5. salam...

    wah..abe mandi di ulu yam? best tak?

    tapi aku tak suka 1 je la kat situ..cam tak terjaga je.

    ReplyDelete
  6. wsalam madey : sungai dia best, air bersih, sejuk, nyaman, deras. tp mmg macam kurang terjaga lah. tandas awam kotor giler...

    ReplyDelete
  7. salam dik afeezz...

    hari tu janji nk konvoi ke sana , nie per sal dah pergi dulu...he he he

    ReplyDelete
  8. wsalam kak ummi : saya pi servay tempat dulu, pilih2 port yg best.. pastu nnt kete konvoi le ramai2. kemudahan surau pon ade di sana...

    ReplyDelete
  9. salam..

    abg afeez..

    bestnya... nak ikut gak le lain kali..

    ReplyDelete
  10. wsalam azie : nak ikot, jom ler.. hehe

    ReplyDelete
  11. salam afeez,

    awat afeez tinggalkan umi tu, kan dah janji nak p

    ReplyDelete
  12. wsalam az : bukan tinggal, sy pi tgk tmpt tu dulu, maner le tau ade mara bahaya ker yg boleh menggugat keselamatan kak ummi kite tu. sekarang, confirm dah selamat, bile kite nak pi kak ummi? dekat jer ngan umah mama shidah, bole kite singgah sekali.. hehe

    ReplyDelete
  13. Salam Uncle Afeezz,

    Kak Ummi, sy amat setuju dgn akak..hari tue kata nak pi reramai dgn kita kan kak..alih2 dia pi dulu..

    psstt: Kak Ummi, nnti kita pi tak yah ajak dia kan kan kan..kita tayang gmbr je nanti hehe

    ReplyDelete
  14. isk... kan aku dah bilang, aku pi survey tempat, nnt klu aku bawak ke tempat yg kurang best, korang membebel plak, komplen itu dan ini... isk3... ciom kang...

    wsalam tok wan..

    jom3 klu nak pi sgt aku bawak korang minggu ni, ahad... ade berani, pakai bikini?

    ReplyDelete
  15. uiks pakcik,

    agak2 burung gagak ler nak suh kak ummi mandi camtu..huhu tak baek taw..huhuhu

    ReplyDelete
  16. tok wan, ajakan itu ditujukan khas untuk anda ler.. so?

    ReplyDelete
  17. pakcik,

    u invited wrong person ler kalo camtu..huhu sori!

    ReplyDelete
  18. tok wan, salah org ke? alamak.. i ajak wan maimunah je lah...

    ReplyDelete
  19. Pakcik owh pakcik,

    ajak ler buah ati pengarang jantung awak tuh..tak jeles pun ekekeke
    agak2 ler nk pi mandi sg cam gitu pakai bikini..tak sesuwai langsung..

    ReplyDelete
  20. tok wan owh tok wan : oklah next time ajak pi beach plak....

    ReplyDelete
  21. wah dalam best2 baca kisah keindahan alam tu, last stori tu pun menarik perhatian gak..avanza tertonggeng..ngeri gak kalo jadi kat kita kan..
    hmm bila plak sy nk smpai ulu yam tu ek..

    ReplyDelete
  22. tak tau lah camner avanza tu leh tertonggeng cam tu, mesti bawak laju giler.... ngeri gak tgk walaupon takde le mengorbankan nyawa

    ReplyDelete
  23. Salam,

    Huish... p tak ajak pun.... huhhu

    dah lama mengidam nak p sana... nampak menarik tempat tu untuk tambahkan koleksi gambar...

    ReplyDelete
  24. wsalam tikah : takde masalah klu awak nak sy bawak awak ke sane. please make reservation one week in advance k... hehehhe

    ReplyDelete