28 June 2016

793 : Minggu Terakhir Ramadhan 1437

Assalamualaikum

Pejam celik peljam celik kite dah masuk ke minggu terakhir bulan Ramadhan tahun ni. Kalau takde aral melintang di mana-mana, masyarakat Islam di Malaysia akan menyambut Hari Raya Aidilfitiri pada hari Rabu minggu depan, InsyaAllah. Best nyer, tak sabar nak tunggu raya. Tapi bukannya aku nak raya sangat, aku cuma nak cuti jer, cuti panjang. Nikmat...

Persiapan raya aku sekeluarga takde pon. Hidup sebatang kara ni, takde maknanya nak raya sangat. Masing-masing dah berkeluarga, masing-masing wat persiapan sendiri untuk keluarga. Walau bagaimanapun, setelah sekian lamanya aku tak beli baju raya, tahun ni aku amik gak la baju raya sepasang.

Baju Raya, done. (gambar dari facebook) 

Baju Raya, done. Sebelum bulan puasa start lagi, aku ade terjumpa satu baju raya yang menarik perhatian aku kat Alamanda. Memandangkan puasa pon belum, dan melihatkan harganya yang akan menjadi baju termahal pernah aku beli, aku pendam dulu. Mane tau masa bulan puasa nanti ade diskaon. Tapi harapan tidak menjadi kenyataan, harga still menten, #nanges. Aku amiklah jugak pasal hati dah berkenan. Sib baek masih ade saiz dan tak perlu nak di alter. Melaramlah aku raya tahun ni. Ahakz. 

Kueh Raya, done. (gambar dari google)

Kueh Raya, done. Awal-awal puasa dulu ade la order kueh raya ngan sorang kakak ni di opis. Beli beberapa jenis, tak banyak pon. Tak nak jadi macam tahun-tahun lepas, banyak yang tak habis. Membazir jer. So tahun ni aku amik 5 jenis, semuanya dalam 50 bijik jer. Aku beli, kuih tart nenas, kuih chocolate chips, kuih samprit bunga, rempeyek ngan kerepek pisang. Jadilah tu kan. Minggu lepas, adik aku datang rumah, dia bawak lagi beberapa jenis. Tiba-tiba jadi banyak kuih raya kat rumah. 

Zakat Fitrah, done bayar (gambar dari google)

Zakat Fitrah, done. Zakat fitrah jangan dilupa. Alhamdulillah, aku dah bayar. Tertunai sudah kewajiban yang satu tu. Kadar kat KL Selangor ni cuma RM7 sahaja. Aku bayar kat Kaunter Zakat Selangor jer. Dapat free buah kurma 3 bijik dalam bekas yang comel. 

Jalan TAR, done (gambar dari google)

Jalan TAR, done. Tahun ni terpegi plak Jalan TAR. Pegi tengahari buta saat matahari tegak atas kepala. Ada member ni nak cari kasut, kami pon cari lah dekat Campbell. Dah alang-alang ke sama, kami singgah la Jalan TAR untuk cari songkok. Punyalah ramai manusia petang tuh. Macam tak puasa je semua orang. Hahaha. Setelah jalan dari satu hujung ke satu hujung yang lagi satu, dapatlah aku songkok yang dicari. Terus aku ajak kawan tu balik. Tak larat dah nak jalan lagi. Sampai rumah pengsan...


#SalamSayang

No comments:

Post a Comment