Posts

Showing posts from October, 2015

760 : Yang Pertama Dan Pasti Bukan Yang Terakhir

Image
Beberapa bulan lepas sibuk abang, kakak dan adik aku mengajak aku join satu larian ni. Sememangnye mereka cukup aktif dengan aktiviti melarikan diri ni, cuma aku jer yang tak aktif. Aku berlari atas katil jer setiap hari kalau bole. Untuk tidak menghampakan mereka aku pon join la BSN Putrajaya Night Run itu. Aku pon kemudiannya meracun la sorang sahabat aku untuk join sekali, dan dia pon rela paksa join larian tu. Kami register untuk Fun Run jer, 5km. Belum mampoo lagi nak register untuk 10km, 21km mahupon marathon 42km. 
Menjelang hari larian tu, 24 Oktober 2015 lepas, aku makin teruja. Siap beli running shoe baru lagi walaupon hanya sepasang kasut chikai yang murah. Malangnya, larian itu terpaksa dibatalkan oleh pihak penganjur kerana masalah jerebu yang semakin teruk di Putrajaya. Kecewa aku sekejap, sia-sia sahaja aku merasa teruja. Walau bagaimanapun, kami masih lagi layak untuk menerima race kit dan medal untuk larian yang dibatalkan itu. 
Petang 23 Oktober 2015 itu, aku dengan…

759 : Mari Menonton - The Martian dan Dark Awakening

Image
Baru-baru ni aku berkesempatan untuk menonton dua filem baru di pawagam. Filem pertama yang aku tonton berjodol The Martian dan filem kedua adalah filem seram Dark Awakening.

Filem The Martian mengisahkan bagaimana seorang angkasawan, Mark Watney telah ditinggalkan secara tidak sengaja oleh krew kapal angkasa Ares III yang membawa misi ke planet Marikh. Apabila ribut melanda tapak kajian mereka, krew-krew Ares III bergegas menaiki pesawat dan meninggalkan Marikh dengan anggapan Mark Watney telah mati. Mark Watney terpaksa berikhtiar untuk terus hidup di planet Marikh sehingga misi ke planet Marikh yang berikutnya, iaitu dalam tempoh tiga tahun lagi. Menggunakan kepakarannya sebagai seorang ahli botani, Mark telah berjaya menukarkan tapak kajian mereka menjadi tapak pertanian untuk bercucuk tanam dan memastikan bekalan makanan untuknya mencukupi bagi tempoh tiga tahun. Mark tidak mempunyai apa-apa alah komunikasi untuk menghubungi pihak NASA di bumi.

Walaubagaimanapun, pihak NASA teru…

758 : Abeday Buat Sahabat

Image
Hari Khamis lepas sempat kami menyambut majlis ulangtahun hari lahir seorang sahabat. Sambutan kecil-kecilan sahaja, cuma kami bertiga. Takde perancangan apa pon nak wat sambutan ni, maen redah jer, tapi alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar.
Survey-survey internet nak cari tempat makan yang best untuk wat sambutan tu. Akhirnya kami memilih lokasi di Serabei Cafe, Ayer8, Putrajaya. Lagipon kami tak pernah sampai sana, cube-cube dulu mane tau sedap. Cafe dia takde la besar tapi selesa. Menu lebih kepada hidangan pantai timur, tapi tak banyak pilihan. Majlis kami dimulakan dengan aktiviti makan-makan, dan masing-masing telah memilih untuk makan bihun soto, nasi dagang dengan ayam dan nasi kerabu dengan ketam masak cili. Not bad, tapi aku pernah rasa yang lebih sedap dari ni.
Nasi Kerabu Ketam Masak Cili
Nasi Dagang Ayam
Kuih Serabai - first time aku rasa
Selesai makan, dikeluarkan pulak birthday cake untuk birthday boy tu. Tersipu-sipu plak dia dapat kek dengan banyak lilin di ata…