20 August 2009

Posting No. 140 : Catatan Perjalanan - Genting Highlands 2009

Seawal pukul 7.45 pagi aku dah kuar rumah. Dah berjanji untuk tunggu di KL Sentral sebelum pukul 9.00 pagi sebab tiket bas untuk ke Genting pukul 9.00 pagi. Pukul 8.30 pagi, aku sampai kat KL Sentral, baru keluarkan henpon, kawan aku tu dah call, dia dah tunggu kat tempat biasa. Rupe2nya dia lagi awal dari aku, tp takde le awal sangat, aku terlewat satu train jer. Klu tak, mesti terjumpe dia dalam train.

Bas gerak on time, biasa lah kalau bas Genting ni. Sampai masa mesti gerak, sapa yg lambat tu, alamatnya ketinggalan lah. Perjalanan dari KL Sentral ke Stesen Skyway Genting lebih kurang 1 jam jer, dan dari bawah ke atas naek kereta kabel dalam 30 minit jer. Kami sampai kat atas dalam pukul 10.30 pagi. Kami sarapan pagi dulu kat satu kedai, makan 2 orang, rm21.00... pergh... makan pon ntahape2ntah, mahal jer lebih, tak sedap langsung. Nasihat aku, sesiapa yg nak naek ke sane, makan lah kenyang2 dulu kat bawah ni, tak pon bawak bekal, makanan kat atas ni mmg cekik leher sampai berdarah2. Air tin = rm4 setin, air mineral yg besar = rm5 sebotol, roti2 bakeri yg chokia2 pon sampai rm6. Oleh kerana takdan nak makan kat bawah, kami terpaksa gak le makan kat situ sekadar mengalas perut. Sambil2 makan tu, sempat gak usha sorang bapok (bapok yg aku usha... isk3..) hahah... kawan aku ler.. kenen2 bapok tu plak.

Lepas sarapan yg mahal lagi tak sedap itu, aku ngan kawan aku tu, jalan2 sekitar 1st World Plaza. Just window shopping jer yg akhirnya aku telah membeli sehelai t-shirt Bum Equipment dengan harga dalam rm65. Pastu siap cerita yg baju kat situ lebih murah dr baju kat KL. Sebab aku ade beli satu baju yg serupa, aku beli kat KL mahal, kat sini baju tu jauh lebih murah. Siap tanya cashier kedai tu lagi, 'harga kat sini ngan kat KL tak same ker?'. Cashier tu dengan tak bersalahnya cakap yg harga kat mana2 sama jer. Pastu aku cakap ler, yg baju aku pakai tu aku beli dengan harga yg lebih mahal gile2 dr harga kat sini, cashier tu sampai jadi bingung (last2 aku balik umah, check balik resit pembelian, alamak.. harga lebih kurang jer, yg mahal tu baju laen rupenyer.. hahahah... sesedap jer wat fitnah kat kedai tuh).

Pukul 12.00 tengahari, kami gerak ke The Coffee Terrece Restaurant. Di sinilah perjanjian sehidup semati setiap tahun itu berlaku. Naek ke Genting untuk lunch bersama (jgn pikir yg bukan2 k..). Kat sini makan style buffet, dah termasuk dalam pakej. Mmg meriah makanan kat sini. Kami mulakan mengambil sushi sebagai pembuka selera. Nyam3.. kemudian baru kami mengambil main course, macam2 aku amik, dari ayam percik hinggalah ke daging rusa masak aper ntah. Mmg berbaloi makan kat sini, puas hati. Malangnya aku dah takleh makan banyak, cume dua round jer, pastu dah full, takleh masuk lagi, walaupon rasa hati nak amik lagi.. hahah... kami dok situ sampai pukul 2.00 petang.

Lepas tu kami masuk ke Outdoor Theme Park. Kawan aku tu yg nak masuk sgt, aku mengikut jer, lagipon dia yg bayar. Kami just naek bot pusing2 tasik, then naek pirates ship ngan antique cars. Yang laen tak naek, pasal kawan aku tu takut... aper ler.. rugi bayar tapi tak naek.. hahah... nak wat camner, dia dah takut.


Dalam pukul 4.00 kami keluar pasal tiket bas balik kami pukul 5.00 petang. Kami sampai bawah dalam pukul 4.40 petang. Bas gerak on-time dan aku sampai rumah lebih kurang kol 6.45 petang.


Catatan Perjalanan

8 comments:

  1. ooooo p ber-2 aje....emmm dah kira ok lahhh tu.... ;-)

    ReplyDelete
  2. he,he,he cam penulisan karangan bertajuk "Pengalaman Ketika Bercuti,

    tulis karangan 360 patah perkataan.alah cam kita jawab PMR dulu,apizz ingat tak??

    pizz,hang masa sekolah dulu BM (karangan selalu skorkan)

    ReplyDelete
  3. Hanis : pi berdua jer, tp jgn pikir yg bukan2 k.. i ngan beliau teman jer, teman tapi mesra...

    Kak Mas : lor.. saya menulis untuk diri sendiri ni macam karangan ker? haha.. sy masa SRP BM dpt 2, masa SPM plak dpt 4. takde le score pon....

    ReplyDelete
  4. I'm newbie here, I hope to get friends at this forum

    ReplyDelete
  5. Hi Folks

    I Found This great article on [url=http://hubpages.com/hub/Choosing-an-Entertainment-Unit-by-MilesgershonCom][b]Entertainment Unit[/b][/url]

    Hope you enjoy learning from it as much as I did.

    Cheers

    Levon

    ReplyDelete
  6. Hey Guys
    I've been around here for a while now, and I finally found something worth writing about: I found a great deal on custom [url=http://www.milesgershon.com][b] black Entertainment Centers[/b][/url]. These guys have 24/7 call-in service and they installed AND delivered my custom [url=http://www.milesgershon.com][b] Plasma Armoires [/b][/url]all for Free!!! Check them out I highly recommend

    Enjoy

    ReplyDelete
  7. [url=http://dinnernow.codeplex.com/Thread/View.aspx?ThreadId=20333]no prescription cheap viagra
    [/url]
    [url=http://dinnernow.codeplex.com/Thread/View.aspx?ThreadId=203336]best price generic cialis
    [/url]
    [url=http://www.pyzam.com/profile/3335617]cialis generic viagra rss feed
    [/url]
    [url=http://www.pyzam.com/profile/3335625]buy cialis online without prescription
    [/url]

    ReplyDelete
  8. Hi Folks!

    I wanted to share with you a great site I just came across teaching [url=http://www.kravmagabootcamp.com][b]Krav Maga[/b][/url] Online If you guys have seen the Tv Show called Fight Quest you would have seen their chief instructor Ran Nakash there featured on their [url=http://www.kravmagabootcamp.com][b]Krav Maga[/b][/url] episode. Anyways, let me know what you think. Is training via the internet something you would do?


    Holla

    Ken

    ReplyDelete