30 October 2013

658 : Melaka 2013 - Red And Black Dinner, Everybody Dressed To Impress (Hari Pertama)

Sebelum ni ada gak opis wat macam ni. Memula dulu wat pertandingan pakaian beragam. Ada yang pakai pakaian ala-ala Hawaii, ada yang pakai pakaian ala-ala Jawa, ada yang pakai ala-ala lanun, cowboy, pakaian nak ke disco, pakai Jalur Gemilang, gothic dan sebagainya. Saja untuk suka-suka, semuanya pon sporting sangat, Yang tak bestnye masa tu hujan, tak dapat wat fashion show.

Kemudian, kami ada wat tema Pantai. Kebanyakkannya pakai pakaian ala-ala nak ke pantai. Oppsss.. takde yang pakai bikini atau speedo ye. 

Tahun ni kami wat tema Red and Black. Semuanya sporting dan melaram bagai dengan pakaian masing-masing. Yang bestnya, tanpa dirancang, boss mencadangkan untuk diadakan fashion show dah alang-alang semuanya dressed to impress kan. Gamat suasana malam tu. Anyway... semuanya happy...





... bersambung

29 October 2013

657 : Melaka 2013 - Bengkel, Suka-Suki dan Makan-Makan (Hari Pertama)

Alhamdulillah, setelah beberapa minggu bertungkus-lumus, Bengkel Penambahbaikan yang dirancang berjaya dijalankan. Tak sia-sia usaha para AJK, bengkel tersebut dapat memenuhi kepuasan kebanyakkan kakitangan.

26 Oktober 2014

Terlewat sedikit dari masa yang dirancang, bas bergerak meninggalkan Universiti Malaya menuju ke Bandar Melaka, lokasi yang dipilih untuk menganjurkan bengkel kami. Perjalanan santai sahaja kerana kami tidak mengejar masa. Berhenti sebentar di R&R Seremban untuk makan pagi dan rehat walau pon kebanyakkan dari kami telah pon bersarapan pagi dalam perjalanan tadi. 

Lebih kurang pukul 12.00 tengahari kami tiba di Melaka dan terus menuju ke destinasi pertama yang dirancang, Gerai Assam Pedas Hajjah Rahmah, Bukit Katil Melaka. Tempahan awal telah dibuat kerana kami memang menjangka pengunjung mesti ramai time-time lunch hour macam ni. Alhamdulillah, kami sampai, meja pon telah disediakan. Makanan yang telah diorder oleh kami simple jer mengikut bajet yang telah diberikan, assam pedas ikan jenahak (kot), sayur kacang goreng, telur masih, ulam-ulam serta sambal belacan dan air tebu. Nasi ngan kuah assam pedas bole tambah, no limit. Alhamdulillah, kenyang perut suka hati.


Destinasi kedua dalam perancangan yang dijadualkan adalah ke Gerai Kuih Tradisional Melaka di Ujung Pasir. Disebabkan kebanyakkan kami masih kenyang, kami terus ke Masjid Selat di Pulau Melaka untuk rehat dan solat.

Lebih kurang pukul 2.00 petang kami tiba di Hotel Mahkota, Melaka, lokasi bengkel dan penginapan kami. Setelah mendapat bilik masing-masing kami diminta turun semula pukul 3.30 petang untuk aktiviti berikutnya. Aktiviti kami petang itu adalah jalan-jalan, kami menaiki Melaka Duck Tour dan Menara Taming Sari. Walaupon aku dah banyak kali ke Melaka, tapi aku belum lagi pernah naik Melaka Duck Tour ngan Menara Taming Sari ni.


Lebih kurang pukul 6.00 petang, tamat lah aktiviti kami petang itu. Kawan-kawan membawa diri masing-masing. Ada yang terus balik ke penginapan, ada yang masih meneruskan jalan-jalan dan yang lepak minum kat mamak.

Lebih kurang pukul 7.30 malam, semua turun makan malam dengan tema makan malam adalah Red and Black. Kebanyakkan kakitangan turun dengan gaya masing-masing untuk memenangi Anugerah Best Dress for Man and Woman. Meriah sangat restoran tu dengan merah dan hitam. Selesai makan lebih kurang pukul 9.00 malam, kami semua naek ke Bilik Seminar untuk aktiviti yang tidak dirancang untuk malam itu, Fashion Show. Semua kakitangan diberi peluang untuk memperagakan pakaian masing. Memang gamat malam itu. Memang terhibur.



... bersambung 

17 October 2013

656 : Happy Birthday


Happy Birthday Anna. Sehari sebelum Hari Raya Haji yang lepas, dalam kesibukan menyiapkan juadah hari raya yang tidak kurang hebatnya, sempat juga kami sekeluarga menyambut jamuan makan kecil-kecilan sempena ulang tahun kelahiran Anna. Anna merupakan anak sulung kepada adik aku dan merupakan anak buah aku yang ke-8 daripada 10 orang kesemuanya. Anna menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-4 tahun ini. Majlis diadakan lebih awal kerana ibu Anna sedang menunggu hari untuk melahirkan adik Anna yang ke-2. Semoga semuanya dipermudahkan, insyaAllah.


~Salam Sayang~

13 October 2013

655 : Selamat Hari Raya Aidiladha


SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Aku ucapkan kepada semua umat Islam di Malaysia khasnya terutama kepada semua pengunjung dan peminat blog ini secara sengaja atau tidak disengajakan. Semoga Aidiladha yang bakal menjelma membawa seribu rahmat dan keberkatan kepada semua. InsyaAllah semua pengorbanan yang kita lakukan demi Islam dan demi negara kita Malaysia akan diberi ganjaran yang semewahnya oleh Allah swt. Makmurlah Malaysia dibawah naunganNya. Amin.


~Salam Sayang~

07 October 2013

654 : What Makes You So Happy?


What makes me so happy? My tabung, ada empat kesemuanya, Happy Frog, Happy Bird, Happy Cat dan Happy Bear. Sebenarnya dalam set ni ada enam kesemuanya, yang takde dalam koleksi aku cume Happy Dog ngan Happy Pig. Kalau tak silap aku ade gak Happy Koala. Yang koala ngan dog tu mungkin aku beli kalau jumpe, tp bab pig tu tak kot. Hahaha... 

Walau bagaimanapun, susah nak cari tabung ni. Yang pertama aku beli adalah Happy Bird di Melaka. Kemudian Frog di KL, Cat di Melaka dan Bear di KL. Macam kat Melaka ngan KL jer ade jual tabung ni. Frog ngan Bird dah penuh, Cat untuk duit baru yg kaler emas tu dan Bear akan dimasukkan dengan syiling-syiling selain yang berwarna emas. Jom kite tengok berapa lama bole penuh.

Selamat menabung.


~Salam Sayang~

02 October 2013

653 : Oh Bantal.. Kenapa Ko Busuk?


Bila nampak bantal aku ni jer, mesti orang tanya, "bantal busuk sape ni?" Excuse you, bantal tu baru beli ye, RM19.90, tak busuk pon. Tak caya cube bau.. Takmo plak ko bau... tapi cakap busuk... huhu ...


~Salam Sayang~