27 February 2013

585 : Mari Menonton - Beautiful Creatures

Ahad lepas, on my birthday eve, aku dengan seorang sahabat telah berpeluang untuk menonton sebuah lagi filem terbaru di pawagam. Sebenarnya tak berniat pon nak menonton wayang pada hari tu, tapi since dan terlanjur ke Mid Valley, kami pon meluangkan masa untuk menonton filem ni, Beautiful Creatures.

Di sebuah pekan kecil bernama Gatlin, South Carolina, USA, tinggal seorang remaja bernama Ethan Wate yang memendam rasa untuk keluar dari pekan itu. Dia kemudiannya telah berkenalan dengan sorang gadis baru di pekan dan sekolahnya bernama Lena Duchannes. Walaupon baru di pekan itu, Lena amat dikenali kerana dia merupakan seorang ahli keluarga Ravenwood yang terkenal di pekan itu sebagai sebuah keluarga yang memuja syaitan. Sejak kehadiran Lena, banyak perkara aneh yang berlaku di pekan itu dan ramai yang menuding jari ke Lena bahawa dialah punca kejadian aneh tersebut. 

Ethan kemudiannya jatuh cinta kepada Lena dan mereka terus menjalinkan hubungan cinta walaupon dilarang oleh pakcik kepada Lena. Sepanjang percintaan mereka, Ethan telah mendapat tahu bahawa Lena merupakan seorang Caster (macam witch lah) yang mepunyai kuasa yang sangat kuat. Di luar pengetahuan Lena, Lena menanggung satu sumpahan yang disebabkan oleh kejadian yang menimpa keluarganya di masa lampau.

Dapatkah perhubungan cinta antara Ethan dan Lena dipertahankan ataupon sumpahan Lena itu akan memakan mereka berdua. Bagaimanakan jalan cerita cinta mereka seterusnya?

Bagi aku, cerita ini menarik, tetapi banyak sangat adegan bercakap2 yang membuatkannya agak membosankan. Kurang pulak adegan aksi atau pon lawan2 menggunakan kuasa sakti di antara Lena dengan watak2 jahat yang lain dalam filem tersebut. Kalau ade, mungkin cerita ini bertambah menarik. Bagi aku lah. Hehehe... Aku ratingkan filem ini 3/5 bintang.


~Salam Sayang~

25 February 2013

584 : Happy Birthday To Me (2nd Episode)


Hari ini hari ulang tahun kelahiran aku yang ke 21. Marilah kite menyanyikan lagu selamat bagi aku.

"Allah Selamatkan Kamu
Allah Selamatkan Kamu
Allah Selamatkan Tuan Haji Bakhil
Allah Selamatkan Kamu"

Sabtu lepas aku menerima satu lagi hadiah hari lahir dari kekandaku tersayang. Terima kasih kepada kekandaku. Muah.. Muah.. Muah ...


Kakak suruh amik gambar hadiah tu kat sini, pasal dia nak tayang karpet baru dia... hehe



~Salam Sayang~

21 February 2013

583 : Happy Birthday To Me

Tak lama lagi aku akan menyambut hari ulang tahun kelahiran aku. Dengan tibanya tarikh itu, maka tahun ini, seperti tahun2 sebelumnya, aku akan berusia 21 tahun. Takde ape program pon yang dirancang sempena ulang tahun kelahiran aku tahun ni. Memang jarang sekali menyambutnya, seumur hidup aku ni, rasanya ada lah dalam 2-3 kali jer menyambut secara besar2an. Itu pon semasa aku masih kanak2 riang. 

Dalam usia yang sebegini, ada juga sahabat yang sudi memberikan hadiah hari lahir. Walaupun tak seberapa, tetapi ianya sebagai satu tanda persahabatan yang akrab. Terima kasih kepada sahabat yang sudi memberi. Love u... huhu... muahh...




Sepasang seluar berkocek banyak Siput Asli


~Salam Sayang~

19 February 2013

582 : Layan Je Lah Bunga-Bunga Ni

Takde cerita nak tulis untuk entry terbaru. Oleh tu, kite layan je lah bunga2 ni yang aku amik di sekitar umah aku.

 
 
 
 
 
  

 ~Salam Sayang~ 

16 February 2013

581 : Mari Menonton - A Good Day To Die Hard

Semalam aku dengan seorang sahabat telah berpeluang untuk menonton sebuah lagi filem aksi terbaru di pawagam, A Good Day To Die Hard lakonan pelakon veteren handalan Bruce Willis. A Good Day To Die Hard adalah filem edisi ke lima filem Die Hard lakonan Willis yang mana aku hanya ingat filem Die Hard 4.0 saje. Seperti filem2 sebelumnya, filem ini padat dan penuh dengan adegan2 aksi.

A Good Day To Die Hard mengisahkan bagaimana McClaen, lakonan Willis, seorang polis telah pergi ke Moscow, Russia untuk membawa balik anak lelakinya yang terlibat dengan aktiviti  keganasan. Apabila berjumpa dengan anaknya, barulah dia mengetahui bahawa anaknya adalah seorang agen perisik CIA yang sedang bertugas untuk menyelesaikan kes letupan loji nuklear Chenobyl. Dengan tidak disengajakan, McClaen juga terlibat dengan kes ini walaupon dia sebenarnya sedang bercuti.

Bagaimanakan kisah ini selanjutnya? Biasalah kalau filem2 barat ni, hero mesti menang. Jadi McClaen telah berjaya membantu anaknya mengendalikan kes ini. Untuk menyaksikan filem ini sepenuhnya, kunjungilah pawagam2 berhampiran anda. Walaupon aku sendiri menyaksikannya di pawagam yang lebih kurang 30km dari rumah aku. Huhu..

Komen aku... i like. Penuh dengan aksi!! Tu je. Aku beri 4/5 bintang untuk filem ni.


~Salam Sayang~

13 February 2013

580 : Family Dinner

Hari Sabtu lepas, 9 Februari 2013, adik telah membuat perancangan untuk makan malam bersama satu famili. Makanya, dia telah membooking sebuat restoran makanan barat di Dataran Sunway, Damansara untuk makan besar kami sekeluarga (macam nak celebrate Chinese New Year plak). First time aku ke restoran Bonjour Garden Cafe ni. Overall, makanan dia sedap dan persekitaran yang selesa.


Deko di dalam Restoren 

 


Menu 

  
 
Grilled Chicken Salad

Tak ingat nama nimuman ni aper.
   
Bonjour Chicken Chop

Beef Carbonara

Bonjour Chicken Parmigiana 

Bonjour Chicken Lasagna

Bonjour Chicken Cordon Blue 

Fried Calamari Ring 


 Terima kasih kepada yang sudi belanja. Nyam3.


~Salam Sayang~

08 February 2013

579 : Ambil Iktibar Atas Apa Yang Telah Berlaku

Dugaan betul semalam dengan ape yang telah berlaku. Tetapi janganlah mengstresskan diri dengan apa yang telah berlaku. Ambil iktibar, sekiranya berlaku lagi, kite telah bersedia untuk menempuhnya.

Lebih kurang pukul 9.30 malam semalam...

Tayar kereta pancit
Bateri handphone kong
Menapak selama 30 minit
Sebuah teksi pon takde
Kene tukar tayar baru, RM255

Bukannya masalah besar kalau tayar kereta pancit, tapi aku cume tahu teori sahaja untuk menukar tayar, tak pernah dipraktikkan. Tak yakin plak aku boleh melakukannya dengan betul. Kalau salah kelak membahayakan keadaan lagi kan.

Memandangkan bateri henfon sudah kong dan haram satu nombor pon aku tak ingat, aku terpaksa menapak selama 30 minit untuk ke rumah sorang sahabat yang terdekat. Siap disalak anjing lagi. Sib baek anjing tu tak kejar. Cukup aktiviti 10k Langkah Sehari aku semalam. Sahabat panik, melihat keadaan aku dan bila menyedari kereta aku tak ada. Dia sudah pon fikir yang bukan2. Sahabat membantu menukarkan tayar kereta aku sambil aku membantu sambil belajar. Belanja dia McD jer sebagai upah, walaupon dia tak meminta apa2. Terima kasih sabahat...

Pagi tadi pergi ke kedai tayar. Tayar tu sudah rosak kata pekerja kedai. Terpaksa ganti tayar yang baru walaupon tayar tu tak smpi pon setahun digunakan. Terbang RM255. 

Iktibar yang aku pelajari dr kes ini.

  1. Make sure bateri henset sentiasa ada. Kalau tinggal dalam 5%, off terus henset tu. Klu ade berlaku kecemasan, henset tu boleh digunakan.
  2. Simpan la nombor2 telefon penting di dalam dompet/purse. Paling tak pon, letak jer dalam kereta

~Salam Sayang~

05 February 2013

578 : Have You Been To Myanmar?


No i haven't yet been to Myanmar. But i wish someday i will be there. Anyway, thanks to my colleague who went home to Myanmar and brought me this lovely souvenir. Thank you very very muchos. 



Myanmar t-shirt, but the bag is not for me.


~Salam Sayang~

03 February 2013

577 : Mari Menonton - Hansel And Gretel : Witch Hunters


Semalam aku dengan seorang sahabat telah berpeluang untuk menonton sebuah filem terbaru di pawagan yang berjodol, Hansel and Gretel : Witch Hunters.

Masa kite kecik2 dulu, Hansel and Gretel ni merupakan satu kisah kanak2 barat yang menceritakan bagaimana dua orang adik beradik telah dicolek oleh seorang witch yg jahat dan telah mengurung mereka di dalam sebuah rumah yang diperbuat daripada gula2. Kanak2 ini pula telah berjaya melarikan diri dan pulang ke rumah mereka. Lupa dah cerita seterusnya macam mana. Tapi lebih kurang macam tu lah ceritanya.

Hansel and Gretel : Witch Hunters pula mengisahkan bagaimana, kanak2 dalam cerita Hansel and Gretel versi kanak2 itu telah dewasa dan menjadi pemburu witch yang jahat atau dikenali sebagai Grand Black Witch. Grand Black Witch ini telah mencolek kanak2 untuk dijadikan korban semasa The Blood Moon supaya semua Black Witch yang jahat mendapat sihir kebal daripada api. Semasa dalam pemburuan ini juga Hansel dan Gretel telah menemui sejarah hidup mereka dan juga siapa ibu mereka yang sebenarnya. Bagaimanakan Hansel dan Gretel dapat mengalahkan Grand Black Witch yang lebih kuat daripada mereka. Apakah kisah mereka seterusnya. Saksikanlah di pawagam2 berhampiran anda.

Bagi aku, aku seronok menonton filem ini. Filem ini pada dengan adegan aksi dari awal hinggalah ke akhir. Diselitkan juga adegan2 komedi yang membuatkan filem ini tidak membosankan. Rating filem ini dari aku, 4/5 bintang. 


~Salam Sayang~

01 February 2013

576 : Oh My English... (Final Episode)

Kelas Bahasa Inggeris untuk Certificate Of Proficiency In English Language Course, Level Upper Intermediate yang telah aku ikuti sejak bulan November tahun lalu telah sampai ke penghujungnya. Kami telah menduduki ujian akhir pada 31 Januari 2013 yang lepas. Terima kasih kepada Cik Wong Jia Wei, Guru Bahasa kami yang telah memberi tunjuk ajar dan latihan agar kami mempunyai cukup keyakinan dan kemahiran untuk berkomunikasi di dalam Bahasa Inggeris. InsyaAllah, ape yang telah kami laluli selama tiga bulan ini akan membuahkan hasil dan dapat dipraktikkan di dalam kehidupan. 

Ahli-Ahli Group 5

Jamuan perpisahan




~Salam Sayang~