12 September 2013

646 : Catatan Perjalanan - Bandung, Indonesia : Pasar Baru Bandung (Hari Ketiga)

... sambungan

Hari ketiga kami di Kota Bandung. Hari ini kami menghabiskan sehari suntuk membeli belah di Pasar Baru. Masih banyak yang menarik minat dan wang kami di sana. Masih ada lagi yang hendak dibeli, untuk diri sendiri dan untuk orang yang ditinggalkan di Tanah Melayu. Bekalan wang berjumlah Rp1.7 juta yang dibawa nampaknya tidak mencukupi. Kami ke sebuah bank di Pasar Baru untuk mendapatkan lebih banyak wang. Rp2.08 juta bertukar tangan. Aktiviti bershopping pon bermula.

 Pasar Baru, syurga membeli belah

 Kota Bandung dari Lantai 5 Pasar Baru

Aktiviti masyarakat tempatan. Belum rancak lagi kerana masih lagi awal pagi

Banyak benda yang dapat aku perhatikan di Pasar Baru ni. 

  1. Pasar Baru ni aku rasa macam takde penyelenggaraan bangunan. Kawasan dalamnya agak kotor dan kadang-kadang bole jumpa longgokan sampah di sana sini. Walaupon begitu, ia tetap meriah dengan aktiviti berjual beli.
  2. Kebanyakkan pekedai atau pekerja kedai akan menyapa pengunjung yang sedang lalu lalang di hadapan kedai. Mengajak masuk ke kedai dan membeli belah di kedainya. Susah nak jumpa keadaan ni di Malaysia.
  3. Aku rasa pekedai-pekedai kat sini berpakat. Semua barang yang sama jenis akan dijual dengan harga yang sama di mana-mana kedai. Terpulanglah kepada kepandaian kita dalam tawar menawar.
  4. Kebanyakkan kedai menjual kain di sini menyediakan tempat duduk untuk pelanggan di kedai mereka. Ada kedai yang siap menyediakan air minuman dan kuih-muih lagi. Jakel ada wat camtu tak?
  5. Kalau dahaga, tak perlu cari kedai untuk beli air tetapi orang menjual air akan datang mencari kita. Tapi aku tak penah beli pon air dari mereka, pasal aku dah siap-siap bawak air masak dari hotel. 
  6. Penjaja kecil yang menjual barangan seperti fridge magnet, key-chain, kopiah, beg dan sebagainya takkan mengganggu kita sewaktu kita berada di dalam kedai. Walau bagaimanapun mereka tetap cube menarik perhatian kita dari luar kedai.
  7. Walaupon keadaan dalam Pasar Baru agak kotor, tetapi tandasnya bersih dan selesa untuk menunaikan hajat kecil dan besar. Bayaran masuk cuma Rp1,000. 
  8. Ada sebuah masjid di roof top Pasar Baru yang menganjurkan Solat Jumaat. Oleh yang demikian, takde sebab nak kantoi Solat Jumaat.
  9. Walaupon seorang Security di bank, beliau telah membantu kami dengan sangat baik. Bertanya apa yang bole dibantu tatkala kami terhendap-hendap mengintai exchange rate. Mendapatkan rate terkini dari pegawai bank dan memberikan kepada kami. Menjemput kami masuk dengan membukakan pintu dan terus membawa ke pegawai di kaunter. Susah nak dapat security bank yang macam ni kat Malaysia.
Kami menghabiskan masa dari pukul 10.00 pagi hingga tak sedar Pasar Baru sudah hendak ditutup pada pukul 5.00 petang. Banyak jugak yang diborong dari kain ela, tudung dan selendang, jubah, baju melayu dan t-shirt Bandung. Untuk makan tengahari kami hari itu, kami makan di food court Pasar Baru saja. 

 Food court Pasar Baru 

Menu makan tengahari kami. Set makan tengahari - nasi putih, ayam penyet, 2 jenis sayur, sambal, sup dan teh jasmin berharga Rp75,000 sahaja. 

Batagor, Rp20,000 

Selepas itu kami ke Bandung Indah Plaza sekadar untuk memenuhi baki masa yang masih ada. Kami makan malam di McD sahaja malam itu dan singgah di factory outlet di hadapan BIP. Kalau berminat untuk membeli haiwan peliharaan seperti kucing, anjing, burung hantu, ular dan cicak tokek, ada dijual waktu malam di hadapan BIP. Casing handset pon banyak..


... bersambung

10 comments:

  1. Assalamualaika ya akhi..

    p mengembara ropenya... nak ole2 bandung.. hehe

    dari teman tapi tak mesra.. hehe

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam warahmatullah...

    teman tapi tak mesra? apasal tak mesra? saper tuh?

    ReplyDelete
  3. Wah, nanti ke sana bawa isteri senanglah....

    ReplyDelete
  4. kalau isteri nanti nak bawak ke tempat laen, jauh dr aktiviti shopping.. hehehe

    ReplyDelete
  5. Assalanmualaikum,
    Salam singgah, bila tengok gambar2 kat Kota Kembang ni terus teringat nostalgia beberapa tahun lepas. Pernah bertugas di sini, menyewa di area Jalan Dago, hujung minggu naik angkot ke Lembang, terus ke Ciater, dan Tangkuban Parahu.

    ReplyDelete
  6. waalaikumsalam

    apa ada di Lembang dan Ciater?

    ReplyDelete
  7. Ciater,kolam air panas..biasanya jadi tumpuan waktu malam. Ciater masih dalam rangkaian gunung berapi. Lembang, kawasan tanah tinggi, penuh tanaman bunga juga teh. Cantik..

    ReplyDelete
  8. thanks for the info. saya ke situ patenggang, sana pon ada tanaman teh. terasa macam cameron highland plak, tapi lebih baek..

    ReplyDelete
  9. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
    Email : bimomekarwangi@gmail.com
    Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

    ReplyDelete
  10. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
    Email : bimomekarwangi@gmail.com
    Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

    ReplyDelete