29 May 2012

495 : Sepender Superman



Masa berjalan2 di East Coast Mall, Kuantan beberapa bulan yang lepas, ade ternampak sebuah kedai yang menjual spender2 dan t-shirt berlogo Superman dan Batman. Lepas tu teringin sangat nak beli sepasang. Masa kat Kuantan dulu malu2 kucing plak nak beli, maklum lah masa tu berjalan dengan aweks. Hehehe..

Tengok2 dalam internet kalau2 jumpe kedai yang sama ada kat KL ni, tapi hampa. Ade jual online, tapi mostly mahal dan ade jugak yang dalam US Dollar. Tak berminat sangat nak membeli pakaian secara online ni, takut tak sedap dipakai. Usaha diteruskan juga, tetapi masih tidak jumpa aper yang dicari. Last2 jumpe jugak kedai The Under Shop yang menjual pakaian dalam lelaki. Di KL ni cume ade di Sunway Pyramid, One Utama dan Times Square dan satu lagi cawangan di Kuantan.

Sabtu lepas cube la riki2 kat The Under Shop, One Utama. Nak cari kedai nya satu hal, punya lah jauh kami berjalan, last2 jumpe juga kedai yang dicari. Tetapi barang yang dicari tiada dijual di situ. Yang ade cume underwear biasa seperti berjenama Renoma dan beberapa jenis g-strings dan thongs. Tergelak2 kami bile salesgirl tu menunjukkan beberapa jenis g-strings yang super seksi. Kami pon meninggalkan The Under Shop bila aper yang dihajati tiada.

Sebelum pulang dengan perasaan hampa, kami mampir di Isetan, One Utama. Nak cube nasib di situ plak walaupon tidak menaruh harapan yang tinggi. Kami menuju ke Men's Department tempat underwear. Dari kejauhan, kawan aku berkata, "Eh.. tu macam ada jer"... Aku yang tak percaya pon membalas, "Tu budak2 punya lah"... Akhirnya ....


Superman Boxer Brief


Superman Tank


Beli dua2.... heheheh ...


~Salam Sayang~

24 May 2012

494 : Sambutan Hari Jururawat

Jumaat lepas, 18 May 2012 ada sambutan Hari Jururawat di pejabat aku. Seperti tahun2 sebelumnya, semua jururawat pakat2 wat jamuan makan untuk belanja kami semua. Makan sangat mewah hari itu. Makan dari tengahari sampai ke petang membawa ke tapau bawak balik. Ape2 pon, terima kasih kepada semua yang sudi menjamu kami hari itu.


Kek Hari Jururawat yang ditempah khas


Sebahagian daripada hidangan yang dijamukan
yang laen tak sempat nak snap pic



Majlis disambut sederhana tapi meriah


Cenderahati untuk semua jururawat


~Salam Sayang~

23 May 2012

493 : Program Beronok-Ronok Di Pulau Pinang 2012 - Hari Kedua

Hari kedua kami di Pulau Mutiara. Seawal pukul 8.00 pagi kami telah check-out dari hotel penginapan kami itu. Kami menuju ke sebuah gerai makan berhampiran yang terletak di celah2 bangunan untuk bersarapan pagi. Keadaan biasa di Penang ni di mana gerai2 makan terletak di celah2 bangunan. Walaupon kecil dan nampak tidak selesa, tetapi pengunjung tetap ada, tetap mendapat sambutan penduduk tempatan. Pagi itu kami telah bersarapan dengan roti bakar dan telur setengah masak dan ade juga yang makan roti canai telor dengan kari ayam.


(1) Suasana kedai di celah2 bangunan
(2) Basikal ni tak tau lah sebagai deko atau masih digunakan



(1) Roti bakar
(2) Roti canai telur dengan kari ayam.. dpt drumstick lagi tuh


Selesai bersarapan, kami menuju ke destinasi kami yang pertama pada hari itu, Bukit Bendera. Last aku ke Bukit Bendera adalah pada Disember 2009. Banyak perubahan telah berlaku. Pada tahun 2009, keretapi masih lagi keretapi lama berwarna merah yang slow giler. Amik masa lebih kurang 1/2 jam untuk sampai ke puncak. Tetapi sekarang, sudah ditukar dengan keretapi baru berwarna biru. Lebih besar dan selesa, lebih pantas. Amik masa lebih kurang 10 minit untuk sampai ke puncak. Bayaran dikenakan untuk dewasa adalah RM8, sila tunjukkan MyKad untuk mendapatkan harga ini.


Keretapi baru Bukit Bendera


Food court di puncak Bukit Bendera

Keadaan di puncak juga sudah berubah. Di puncak sekarang ada Owl Museum yang mempamerkan barangan yang berasaskan burung hantu. Bayaran masuk untuk dewasa sebanyak RM10 dikenakan. Kemudian sudah ada food court juga di atas sana. Kami telah menyewa sebuah kereta buggy untuk membawa kami pusing Bukit Bendera. Bayaran sebanyak RM30 untuk sebuah kereta berserta pemandu dikenakan. Pemandu kami merangkap pemandu pelancong dan cameraman bagi kami pagi itu. Memberikan penerangan setiap tarikan pelancong yang ada sepanjang perjalanan kami. Tapi cuaca macam berjerebu sikit pagi tu, tak nampak sangat permandangan indah Pulau Pinang. Kami lepak2 di puncak sehingga tengahari.


Suasana di puncak Bukit Bendera


(1) Abg buggy sedang menunjukkan sesuatu
(2) Abg buggy kata, bole nampak kem tentera di celah2 hutan ni.


Kami turun semula dan meneruskan program beronok-ronok kami ke destinasi berikutnya, Tokong Kek Lok Si. Kami bukan pergi ke tokong tu ye, hanya berjalan2 di kawasan perjualan yang terdapat di kaki bukit tokong itu. Banyak barang dagangan yang dijual terutama pakaian dan cenderahati. Jenuh dan letih kaki mendaki anak2 tangga sepanjang kawasan perjualan itu. Cuaca terasa sangat hangat. Berpeluh2 ketiak dan kawasan sekitarnya. Rasa macam nak terjun jer dalam kolam kura-kura yang terdapat di situ. Hehehehe... Oleh kerana tak tahan kepanasan, kami bergegas beredar dari kawasan itu untuk mencari tempat yang sejuk dan dingin. Kami menuju ke Plaza Gurney untuk makan tengahari.


Tokong Kek Lok Si

Di Plaza Gurney sempat juga kami melihat pertandingan Mr. Penang. Pertandingan lelaki2 berbadan sasa yang hampir bogel mempamerkan susuk tubuh mereka. Kami tidak singgah lama, perut sudah mula kelaparan. Nak makan McD, penuh. Makanya kami pergi ke Chicken Rice Shop untuk makan tengahari. Kenyang perut suka hati.


Makan tengahari di The Chicken Rice Shop

Lebih kurang pukul 3.00 petang, kami bergerak meninggalkan Pulau Pinang. Kami pergi ke jeti feri kerana kami nak naik feri ke seberang. First time aku nak feri Pulau Pinang, terasa teruja dan seronok sangat. Dapat juga berehat setelah penat memandu. Angin laut Selat Melaka petang itu amat menyamankan.


Feri Pulau Pinang

Program kami tidak tamat di situ, kami menuju ke destinasi berikutnya, Taman Tasik Taiping. Tibe2 ade orang teringin nak ke sana, nak mengimbau kenangan masa berdeting kat sana kot. Hehehe... Kami sampai di Taman Tasik Taiping lebih kurang pukul 5.00 petang. Keadaan petang itu mendung dan suram kerana baru lepas hujan. Kami memilih port yang paling cantik dan selesa. Bentang tikar dan melepak beramai2 sambil makan pisang goreng. Nyam3...


Taman Tasik Taiping

Kami meninggalkan Taman Tasik Taiping lebih kurang pukul 6.00 petang menuju ke Kuala Lumpur. Tiba di Selayang lebih kurang pukul 10.00 malam.

Bagi aku, percutian kali ni sangat santai dan selesa. Lebih best lagi bile dapat meluangkan masa bersama sahabat2 yang amat aku senangi.


~Salam Sayang~

22 May 2012

492 : Program Beronok-Ronok Di Pulau Pinang 2012 - Hari Pertama

Hujung minggu yang lepas aku dan geng2 buaya seramai 4 orang telah pergi ke Pulau Pinang. Tujuan utama kami ke Pulau Mutiara itu adalah untuk menghadiri majlis perkahwinan rakan kepada sahabat kami di Balik Pulau. Majlis sebelah perempuan telah diadakan awal bulan ini, tetapi memandangkan kami berada di Kuantan pada tarikh tersebut, maka kami bercadang untuk ke majlis sebelah lelaki seterusnya membuat perancangan untuk program beronok-ronok kami di Pulau Pinang. Dah terlanjur sampai ke mari, takkan nak terus balik je kan.. huhu...

Kami bertolak dari Selayang lebih kurang pukul 7.30 pagi dan memasuki lebuhraya di Rawang. Perjalanan kami santai sahaja dah kami telah berhenti rehat di R&R Sungai Perak. Kami bersarapan pagi dengan cucur ikan bilis dan popia goreng sumbangan buaya2 wanita geng kami. Kenyang perut, kami meneruskan perjalanan.

Kami tiba di Jambatan Pulau Pinang tatkala matahari tegak di atas kepala. Perjalanan kami diteruskan dengan bantuan pepijat GPS. Walaupon menggunakan GPS tetapi kami masih juga tersalah tempat. GPS telah membawa kami ke alamat dan jalan yang sama seperti di kad undangan, tetapi tiada majlis di situ. Dua tiga kali pusing kawasan tu, tetapi masih tiada tanda2 ade majlis keramaian di situ. Kemudian kami keluar dari kawasan perumahan itu, dan cube mencari di kawasan perumahan sebelah. Baru nampak ade sign board ke rumah pengantin. Kami ikut arah sign board itu, tetapi masih tiada tanda2 ada majlis keramaian di situ. Kami bertambah konfius, nama jalan dah betul tapi kali ni no. rumah plak takde... ermmmm.... Kami memasuki pula kawasan kampung berhampiran. Ternampak makcik2 yang macam baru balik dari kenduri kawen jer. Kami meneruskan perjalanan, terjumpa satu majlis kenduri kawen, tengok alama rumah dah betul. Kami keluar dan berjumpa dengan tuan rumah, alhamdulillah... jumpa juga rumah yang dicari.


Buah tangan dari pihak pengantin
Selamat Pengantin Baru kepada Acit & Eppa

Hari dah tinggi, perut pon sudah lapar. Berselera pula makan nasi kenduri tengahari itu. Majlis sederhana sahaja tetapi ramai undangan yang hadir. Susah gak lah nak mendapatkan kerusi dan meja. Kami menunggu sehingga pengantin tiba.

Kami kemudian meminta diri dan menuju ke bandar Georgetown untuk check in penginapan. Kami telah memilih untuk menginap Huttonlodge yang terletak di Jalan Hutton. 5 minit berjalan kaki ke Chowrasta Market dan lebih kurang 10 minit berjalan kaki ke Prangin Mall dan Komtar. Huttonlodge berkonsepkan rumah zaman kolonial. Bilik dan tandas yang bersih, lengkap dengan kemudahan asas pada harga RM100 semalam beserta sarapan pagi. Tapi, takde tv di dalam bilik ya. Who need a tv when u have the whole Penang to enjoy. Kami berehat seketika dan keluar semua selepas asar ke Chowrasta Market untuk membeli sedikit buah tangan. Kemudian berjalan2 ke kawasan sekitar melihat2 barangan jualan kedai2 di situ.


Hotel penginapan kami, Huttonlodge


Shopping kat area Chowrasta Market

Selepas mendapat aper yg dihajati, kami pulang ke hotel penginapan, menyimpan barangan yang dibeli dan keluar semula. Destinasi kami berikutnya adalah ke Gurney Drive untuk makan malam. Macam biasa, memang meriah kawasan ni dengan penjual dan pelanggan. Malam itu kami telah makan Penang Char Kuay Teow dan Pasembor. Nyam3.. sedap.. Ade orang tu siap tak cukup lagi katanye. Hehe...


(1) Penang Chow Kuey Teow (2) Pasembor


Gurney Drive

Kami seterusnya menuju ke Batu Ferringi untuk melihat2 kawasan perjualan yang ada di sana. Bersedialah untuk berjalan kerana kawasan perjualan ini terletak sepanjang jalan di pekan Batu Ferringi ini. Kebanyakkanya menjual pakaian dan barangan perhiasan. Kami sekadar berjalan dan menjamu mata, tiada aper yang dibeli.



Kawasan Batu Ferringi

Oleh kerana semua dah penat, kami pulang ke penginapan kami. Berehat dan tidor....


... bersambung

17 May 2012

491 : English Placement Test

Setelah beronok2 bercuti selama 1 hari, semalam aku masuk semula ke opis. Masuk2 jer terus staf opis aku bagitau yang aku kene pergi ke Kursus Bahasa Inggeris. What?? Aku pon membuka surat yang aku terima. Alamak, petang nanti kene pi Ujian Penempatan Bahasa Inggeris plak. Kenapa la short notice sgt, tak sempat nak wat ulang kaji. Ahak3...

Rupe2nya satu opis kene pergi sampai opis kene tutup petang itu. Anda bole bacalah surat dalam gambar atas tu untuk mengetahui tujuan sebenar semua staf sokongan kene mengambil ujian berkenaan. Sesiapa yang tidak mencapai tahap tertentu terpaksa mengikuti kelas2 Bahasa Inggeris yang telah ditetapkan oleh universiti.

Ini merupakan kali kedua aku mengambil ujian ini. Kali pertama tak ingat pulak tahun berapa, mungkin ade la dalam 3-4 tahun lepas. Dalam ujian yang lepas, Alhamdulillah, aku merupakan salah seorang daripada 3 orang staf di opis aku yang dikecualikan daripada menghadiri Kursus Bahasa Inggeris. Bermakna, aku telah mencapai tahap kompetensi yang baek dalam Ujian Penempatan Bahasa Inggeris yang lepas. Syukur.

Tahun ni plak agak takut kalau tak mencapai tahap yang ditetapkan. Malas betul kalau kene hadir kelas bahasa inggeris ni. Ape2 pon aku dah buat yang terbaek dalam ujian semalam..


~Salam Sayang~

16 May 2012

490 : Anak-Anak Ikan Ku

Sekarang ni aku dah ade hobi baru. Sebenarnya memang ade gak keinginan nak pelihara ikan, sebab ikan kan cantik dan kite bole hias akuarium kite cantik2. First time aku pelihara ikan, masa aku dapat hadiah ikan laga awal tahun lepas. Tapi tak lama bile ikan tu mati lepas tiga empat bulan aku pelihara dia. Tak tau sebab aper dia mati, mungkin kerana kesejukan. Sedih masa tu sebab ikan tu hadiah dari seseorang. Aku kebumikan ikan tu kat salah satu pasu bunga mak aku.

Baru2 ni entah macam mana keinginan membuak2 plak nak pelihara ikan. Sampai sanggup aku beli set akuarium yang sederhana besarnya siap dengan pam air dan lampu. Sebagai permulaan aku beli 10 ekor ikan gapi, pasal ikan ni kecik2 dan nampak cantik sgt. Harga pon takde la mahal sangat, RM2 seekor. Belum ape2 dah ade yang mati. Kecewa sangat masa tu. Pastu mati lagi sebab tersedut dalam pam air. Tinggal 5 ekor jer. Kemudian aku beli lagi 5 ekor ikan gapi dan 5 ekor ikan yg aku tak tau spesies nye.

Pada 10 Mei 2012 yang lepas, salah seekor ikan gapi berekor kuning berbintik hitam telah selamat melahirkan anak. Terkejut aku masa tu bile tengok ikan tu bersalin. Sebelum tu mak aku pon ade cakap, "ikan yang sekor tu perut dia besar sangat, macam mengandung, kalau ko bersihkan akuarium tu, tengok2 sket, manalah tau dia bertelur". Malam tu aku perhatikan ikan yang sekor tu, dia berkelakuan laen sket. Tak banyak bergerak dan asik menyorok dalam pokok2 yang ada dalam akuarium aku tu. Tibe2 ade beberapa ekor anak keluar dari tutt nye then terus disambar ikan laen. Terkejut aku.. beranak ke dia? Ingatkan bertelur. Aku tangkap ikan ibu tu dan asingkan, tapi dia macam tak selesa. Aku pindahkan balik masuk dalam akuarium. Terus keluar lagi anaknya. Aku cepat2 amik jaring dan cube ambil anak2 ikan tu dan pindahkan masuk dalam bekas laen sebelum disambar ikan yang laen. Jenuh aku menjadi bidan malam tu sampai lebih pukul 12 tengah malam. Aku berjaya mengasingkan lebih kurang 25 ekor anak ikan.

Sehingga hari ini, cume 5 ekor ikan gapi yang hidup dan 5 ekor ikan yg aku tak tahu spesiesnye itu masih hidup. 25 ekor anak ikan tu masih sihat tapi aku tak pasti samada semuanya hidup atau tidak. Ibu ikan yang bersalin tu telah pon mati semalam. Uhuks...


Akuarium aku


Anak-anak ikan gapi


~Salam Sayang~