23 June 2012

501 : Anak - Anak Ikan Ku - Part II

Sejak-sejak ade hobi baru pelihara anak ikan ni, pantang nampak pet shop, mesti nak singgah especially pet shop yang ade jual ikan. Dapat tengok ikan pon jadilah, walaupon bukan nak beli pon. Ada akuarium kecik jer tak bole la nak letak ikan banyak2, nnt tak selesa plak ikan2 tu kan. Semua ikan yang aku ade sekarang ni aku beli dekat satu pet shop di Selayang Mall. Rasanya kat situ dia jual paling murah jika nak dibandingkan dengan kedai2 laen yang biasa aku pegi.

Setelah beberapa bulan aku pelihara mereka ni, baru sekarang lah aku tahu jenis2 mereka semua. Heeheh... Ni jenis yang aku pelihara yang aku dapat survey kat internet. Terima kasih internet....


Neon Tetra - Ini adalah antara yang terawal aku pelihara. Ada 5 ekor semuanya. Yang menariknya, belang biru pada badannya akan bersinar seperti lampu neon di bawah sinaran lampu


Black Phantom Tetra - Tau plak ikan ni dari spesies tetra jugak. Ada 5 ekor jugak kesemuanya. Dan ikan ini paling ketara tumbesarannya. Masa beli dulu kecik jer..


Glofish - Itu yang aku dapat dari internet pasal nama ikan ni. Kaler pink yang amat menarik perhatian aku masa di kedai pet shop Selayang Mall tuh. Paling aktif dan selalu berkejaran antara satu sama laen sampai ikan2 laen pon jadi mangsa kejaran dia. Beli dulu 5 ekor, tapi sekor dah mati.. tinggal lagi 4.


Silver Tip Tetra - Ikan ni sebenarnya kaler kuning pastu ade kaler silver kat hujung sirip dan ekornya. Selalu kene kejar ngan Glofish. Ada 5 ekor semunya.


Rummy-Nose Tetra - Muka berwarna merah dan ade corak kat ekor nya. Selalu kene kejar gak. Dulu beli 4 ekor tapi 2 dah mati.. tinggal lagi 2.




Guppy - Dua ekor ikan guppy ni bole dianggap sebagai King and Queen of my aquarium. Yang atas tu King dan yang bawah tu Queen. King suke kacau Queen, follow jer ke mana Queen pergi. A lovely couple....


~Salam Sayang~

15 comments:

  1. Assalamualaikum Afeezz

    kira2 dah meningkat tu

    nanti boleh belajar kenal insan drp kaum hawa pula....he he

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam atuk : aper kene mengena plak pelihara ikan dengan belajar kenal dengan kaum hawa tu?

    ReplyDelete
  3. salam.. banyak kali gak manjer bela ikan asyik jadi arwah jerk ikan tu.. huuhuu.. payah sebab kalau Manjer balik kedah mau 4 lima hari gak nak tinggalkan ikan tu.. sekarang malas bela dah

    ReplyDelete
  4. waalaikumsalam manjer : itu la masalahnya kalau bela2 haiwan ni... kalau kite pi jauh lama, takde saper nak bg dia makan, mati kebuluran plak dia nnt

    ReplyDelete
  5. Salam dekk afezz

    Wah cantiknya ikan2 tu....bela elok2
    sampai dia berkeluarga...

    Memula bela ikan...lamer lamer sok boleh tambah tanggungjawab yang laen lakk kan...

    ReplyDelete
  6. waalaikumsalam kak shami : mmg cantik, kalau fikiran tengah kusut, perhatikan mereka, insyaAllah akan tenang.....

    ReplyDelete
  7. salam apiz.. bela ikan puyu pun ok.. org kata bagus. tatau la.. piz.. ada banner tak utk blog afis ni..

    ReplyDelete
  8. waalaikumsalam manjer : ikan puyu tu katenye dapat mengelakkan dr kene santau ke pukau.. mcm tu lah. wallahualam....

    bannner? takde kot... kenape?

    ReplyDelete
  9. saja nak letak kat blog.. hee.. kumpul banner blog org lain.. :P .. lebih kurang mcm exchange link la..

    ReplyDelete
  10. Salam sejahtera,
    Hari tu dah tgk entri ni, tapi tak sempat nak komen.
    Eloklah bela ikan, ada hiburan jugak.

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum manjer : owh... ye ker.. tak reti lah. cube ajar, maner le tau bole buat... heheheh

    salam sejahtera mama ju : betul tu, sangat menghiburkan....

    ReplyDelete
  12. salam piz.. aler.. manjer pun bukan pandai sangat.. baru nak blajar² berblog ni.. tgk diaorg wat banner2 ni lebih kurang mcm logo kecik yg menggambarkan blog masing2 la kan.. pastu bila tukar link.. org lain nampak banner tu mgkin akan rasa nak singgah .. :)

    ReplyDelete
  13. waalaikumsalam manjer : tengok lah, nnt sy usahakan yer...

    ReplyDelete
  14. as salam,

    cantik rumah kamu ni. ikan ikan tu pun tak kureng glemernya

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam AZ : cantik ker? jemput masuk... heeheh

      Delete