14 March 2012

471 : Blog Word Verification For Comments Yang Menyusahkan

Pada sesiapa yang ada blog pasti suke kalau ade orang yang komen entry yang dibuat. Lagi banyak komen lagi kite suke. Tapi blog aku ni, sejak2 kebelakangan ni kurang plak orang yg komen. Nak banyak komen camner, pengunjung pon tak ramai, camner nak dapat komen yang banyak kan. Tapi takpe lah, takkan nak paksa plak kan, orang dah tak mau (kalau bg duit agaknye mahu tak? huhu). Tapi tak juga dinafikan, ade yang taknak orang komen blog dia, mungkin orang ni tak suke menerima komen2 yg kurang baek jika ade, atau pon memang tak suke orang komen. Terpulang lah pada tuan empunya blog kan.

Sebenarnya just nak share, sejak akhir2 ni, word verification for comment di blog ni susah2 kan. Kadang2 dua tiga kali buat baru betul. Kadang2 nampak macam 'j' tapi sebenarnya 'i', nampak macam 'w' tapi sebenarnye 'vv'. Susah2 macam ni yang wat orang malas jer nak komen kan. Tapi kalau tak dibuat macam ni, ade plak orang yang suke menyepam (spam) blog kite. Satu masalah plak nak mendeletenye nnt, kalau dibiarkan menyemakkan mata memandang kan.

Kepada sesiapa yang nak tukar setting word verification blog mereka, bolehlah pergi ke dashboard > setting > comments dan seterusnya ke bahagian ini ...


dan tick jer yang maner berkenan.

Jika tick 'YES' maka setiap kali orang nak komen, akan keluarlah bende ni....


Kepada orang yang nak komen tu, pepandailah taip semula aper yang disuruh tu. Kalau salah, taip balik yg baru punya, buatlah sampai berjaya jer. Good luck.


~Salam Sayang~

12 comments:

  1. assalamualaikum...

    setuju... tak yah ada word verificaton pon ok per... kui.. kui.. kui...

    rgs,
    GKB

    ReplyDelete
  2. Salam anakanda

    Mama pun baru hilangkan benda alah tu...(tapi kenapa ada benda alah tu lagi, nak selamat ek)

    ReplyDelete
  3. waalaikumsalam anonymous dan mama ju : ade sebab bende tu di buat, kadang2 ade jer org nak spam bahagian komen tu. sebelum ni pernah gak sy dapat spam ni, macam ler.. dr yg baek smpi la yg tak elok. tu yg kite tak berapa berkenan sgt.. menyibuk jer

    ReplyDelete
  4. affeezz, word verification ni mmg mengganggu. abe nasihatkan u disable benda ni. kalu u takut org spam, u hanya enable fungsi comment moderation tu. kalu ada spam u delete je. skrg ni blogger dah ada spam detection. biasanya spam tu dah automatik masuk ke spam folder. so u have nothing to worry about. kalau u takut sgt, cuma benarkan sesiapa yg ada google acc komen kat sini. biasanya spammer x komen di blog tapi mrka tinggal msg di shoutbox. Fikir2kanlah demi kebaikan pengomen2 semua. Thanks my bro for listening to my advice.

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum daddy : thank you for sharing, sy akan buat aper yg daddy cakap tu, tgk la camner nnt, klu ade lagi spam tu sy guna lah balik word verification tuh...

    ReplyDelete
  6. ya disebabkan benda alah tu, saya mcm malas nk komen pada post2 tersebut. napa tak letak fb comment aje, lagi senang, sebab setiap org ada fb acc kan. diaorg dah tak perlu nk choose an identity lagi dah. terus masuk..

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum en dunhill guy : blog aku ni masih lagi rahsia terutama di kalangan org opis aku, so kalau guna fb komen tu, nnt semua orang opis tau, dah le aku kadang2 ade mengutuk mereka di sini...

    ReplyDelete
  8. alah, mengutuk biar org tgk, baru la ada perubahan utk mereka. kalu sorok2. seratus kali ko buat entry pasal diaorg pun tetap tak berubah.

    ReplyDelete
  9. aku mengutuk utk puaskan hati aku jer. dia nak berubah ke tak, itu urusan mereka, lg pon mereka dah tua, amat susah untuk berubah...

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah...

    dari mula aku berblog, mmg tak letak word2 cacing nie..

    pening kepala aku melihatnya huhuhhh

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum sahrom : pada mulanya aku tak letak, tp bile aku dpt banyak sgt spam tak elok pada satu entry ni, terus aku gunakan word verification ni. dulu2 nyer takde secacing skrg....

    assalamualaikum dunhill guy : semua orang akan tua, cume yang mati muda jer tak akan merasa tua...

    ReplyDelete