Selamat Datang

Selamat datang ke laman blog saya. Tiada apa yang menarik di sini. Saya hanya menulis mengenai saya. Saya hanya menulis mengenai persekitaran saya. Saya hanya menulis tentang kehidupan saya. Jika anda minat cerita-cerita politik, maaf, saya tidak suka kepada politik dan saya tidak akan menulis mengenai politik. Jika anda peminat dunia hiburan, maaf, saya tidak suka dunia hiburan dan gosip-gosip artis dan saya tidak akan menulis mengenai dunia hiburan dan gosip-gosip artis. Apa yang saya tulis adalah mengikut kehendak akal dan hati dan tangan saya sahaja. Jika anda berminat, sila teruskan membaca posting-posting di dalam blog ini, jika tidak, anda bolehlah melayari laman-lama blog lain yang bersepah di alam siber ini.

Sekian, terima kasih.

26 January 2012

457 : Kisah Seekor Katak

Maka tersebut lah kisah, terjadi beberapa hari yang lepas, tatkala aku telah bersedia untuk beradu, aku ternampak sesuatu di sudut bilik. Melompat2 comel seolah2 ia boleh memanjat almari yang berada di situ.

Setelah diamati, hati mula berkata, "Lor... katak rupenye. Camner bole masuk bilik aku plak ni?" Otak ligat berfikir cara untuk menangkap dan membuang katak yang masih di usia kanak2 itu.

Pertama : Amik kertas, dan tangkap katak tu dan buangkan ikut tingkap.

Kedua : Amik plastik, sarungkan kat tangan, tangkap katak tu dan buangkan ikut tingkap.

Ketiga : Halau katak tu sampai dia keluar dari bilik aku.

Otak ligat pulak memikirkan akibat2 yang akan berlaku sekiranya pilihan2 tersebut dilaksanakan, macam katak tu akan mati dan sebagainya. Kesian la pulak pada katak tuh.

Akhirnya mata terpandang pada satu bekas kosong (bekas nata de coco) yang ada dalam bilik aku. Ermm... aku tangkap je lah katak tu guna bekas ni pastu aku akan lepaskan dia esok pagi. Humane sket cara ni dan tak menyiksa katak tuh. Esok paginya, aku lepaskan katak tu ke halaman depan rumah aku. Take care Froggie...

Ni lah dia katak yang masuk dalam bilik aku tuh


~Salam Sayang~

6 comments:

  1. Salam dekk

    Ishh lenkali tu bercakaplah ngan katak tu, minta dia doakan aper2 heheh

    mana tau, mustajab pulak doa2 si katak tu sebab ko layan dia dengan baik...

    ReplyDelete
  2. ayah tok sokong cadangan shami2 ...........

    ReplyDelete
  3. waalaikumsalam kak shami : hehehe.. tak bercanggah ker kak??

    assalamualaikum AZ : ok gak lah cadangan kak shami tu berbanding cadangan2 yg sy dpt kat facebook, suruh cium katak tu maner lah tau menjelma jadi tuan puteri...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Afeezz

    dah lepaskan ke katak tu....

    kalau belum..
    simpan 2 3 hari lagi
    mana tahu dia bertukar jadi pemaisuri
    (kalau tidak kan dia masuk ke rumah orang bujang)....he he

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum afeezz..

    klu hang bela, agak3 dia leh tukar jadi nealofa tak?? hihihihih..

    untung woo nealofa masuk uma hang huhuhuhhhh

    ReplyDelete
  6. waalaikumsalam atuk, waalaikumsalam sahrom : amboi3... sorang jadi permaisuri sorang jadi nealofa. kalau permaisuri macam tuanku nor zahirah ok lagi, kalau macam queen elizabeth, takmo den..

    ReplyDelete