30 December 2012

565 : 2012

Setahun sudah berlalu, 2013 kini menjelang tiba. 2012 tidak akan berulang lagi, biarlah ia menjadi kenangan di hati mereka yang menghargainya. Bagi aku, tahun 2012 tidak banyak bezanya dengan tahun2 sebelumnya. Tetapi setiap hari yang mendatang akan aku akan cuba untuk menjadikan ia yang terbaik untuk aku. Segalanya aku coretkan di sini untuk dikongsi segala kegembiaraan dan kesedihan aku, walaupon ade yang tidak aku hebahkan kepada dunia. Terima kasih kepada mereka yang sudi membacanya. Semoga tahun 2013 menjadi tahun yang terbaik kepada kite semua. InsyaAllah.


~Salam Sayang~

27 December 2012

564 : Sepetang Di Aquaria KLCC

Hari Ahad yang lepas aku dan beberapa orang ahli keluargaku telah berkesempatan ke Aquaria KLCC. Kakak telah mengajak aku, ayah dan keluarga adik kerana dia nak bawak anak2 dia jalan2 sempena cuti sekolah ni. First time kami ke Aquaria. We enjoyed ourself but yang tak bestnya, terlalu ramai plak pengunjung pada hari itu, mungkin kerana cuti hujung minggu dan cuti sekolah. 


Ikan2 piranha ni akan mengalu2kan kehadiran anda ke Aquaria

Disamping ikan, ada juga haiwan lain yang dipamerkan seperti buaya ini 

 
 
 
Kolam ikan besar dan suasana di tingkat bawah Aquaria  

  Akuarium yang menempatkan ikan2 besar

Kolam marin yang menempatkan ikan2 laut

 
 
 Suasana di dalam terowong bawah air 

Kami sekeluarga berasa sangat gembira.


~Salam Sayang~

26 December 2012

563 : Siput Sedut Masak Lemak Cili Api


Dah lama rasanya tak makan Siput Sedut Masak Lemak Cili Api. Terlalu lama sampai tak ingat bila last time aku makan masakan istimewa ni. Seingat2 aku masa tu zaman budak2 lagi. Masa tu maen makan jer, tak ingat la sedap ke tak, tapi kalau Masak Lemak Cili Api masak ape pon mesti sedap kan, especially my fevret, Ketam Masak Lemak Cili Api. Hehe... 


Walau bagaimanapon, dewasa ini kalau dihidangkan Siput Sedut Masak Lemak Cili Api ni, rasanya aku tak makan kot. Hahaha... "segan" plak melihat dan nak menyedutnya. Kepada yang suke dengan hidangan ni, makan lah, aku tidak memandang ape2 pada kalian. Aku ada seorang kawan yang tak boleh pandang pon si siput sedut ni. Geli geleman dia dibuatnya, ape tah lagi memakannya. Kadang2 sampai dia marah aku kerana mengacau dia dengan siput sedut ni. Hehehe...

Tujuan sebenar menulis entry ni bukannya nak cerita pasal siput sedut bagai. Itu sebagai mukoddimah jer. Sabtu lepas sempat la aku mencuci akuarium di rumah aku setelah lebih kurang 2 bulan tidak dibersihkan. Kesian aku tengok anak2 ikan aku tuh. Dalam proses membersihkannya, aku telah mengutip dan membuang begitu banyak siput. Tak tahu lah siput dari spesis aper dan dari mana mereka datang. Mula2 dulu aku ada lah nampak seekor, tetapi aku biarkan sahaja. Kemudian nampak seekor lagi, dan seekor lagi dan seekor lagi. Sampai la diaorang beranak pinak di dalam akuarium aku tuh. Nampak tak camtik dah. Makanya, sabtu lepas aku rasa adalah dalam 50 ekor kesemuanya dari yang besar sampai lah yg kecik. Aku buang semuanya, tidak meninggalkan walau seekor. Musykil aku, dari mana dia datang sampai bole berkeluarga mereka di situ. Ermmm... 

Bole buat Masak Lemak Cili Api tak?

 
Bole wat Masak Lemak Cili Api ni kan... ada bran? 


~Salam Sayang~

22 December 2012

562 : Sekuntum Mawar Merah Sebuah Puisi

Alhamdulillah, pokok bunga mawar pertama aku yang dibeli di MAHA2012 akhir bulan lalu semakin subur dan sihat. Memula beli dulu, takut gak kalau aku tak pandai jaga dan pokok tu mati. Tapi berpandukan tip2 penjagaan pokok bunga mawar yang diberikan oleh En. Google, nampaknya pokok tu semakin membesar dan subur. Paling menggembirakan aku, bila aku dapat lihat ada beberapa kuntum putik bunga baru yang dah keluar. Tak sabar rasanya nak tengok mereka mekar berkembang. Kalau tepat perkiraan aku, hujung minggu hadapan, kuntum yang pertama akan kembang, InsyaAllah. Best tak?

Inilah bunga mawar merah aku. Kuntum semasa pokok dibeli 

Ini keadaan pokok sekarang. Banyak pucuk baru tumbuh dan setiap pucuk ada putik bunga yg baru. Ada 6 kesemuanya.


~Salam Sayang~

18 December 2012

561 : Edisi Makan Free

Alhamdulillah, minggu lepas dan hari ini daapt lagi rezeki makan free. Terima kasih kepada semua yang sudi menjamu kami makan. Semoga murah rezeki sekelian. 

Sesi makan free dimulakan dengan Nasi Lemak dengan Sambal Sotong dan Telur Mata Lembu, Gerai dekat Masjid Ar-Rahman Universiti Malaya.


Sesi Kedua Makan Free adalah Nasi Bukhara Ayam, Restoran Syed Petaling Jaya 

Sesi Ketiga Makan Free adalah kuih-kuih melayu, Pulut Panggang, Pau, Ketayap, Agar-Agar Jagung dan Pisang Goreng

Sesi Makan Free seterusnya adalah Pulut Kuning dengan Rendang Ayam.

Alhamdulillah....


~Salam Sayang~

15 December 2012

560 : Mari Menonton - The Hobbit An Unexpected Journey

Awal pagi ini, sekali lagi bersama sahabat2 yang amat aku senangi, kami telah berpeluang untuk menonton sebuah lagi filem terbaru di pawagam. Filem itu adalah filem The Hobbit An Unexpected Journey. Kami telah menonton midnight pada pukul 12.00 malam dan filem ini berdurasi selama 2 jam 45 minit.

Filem The Hobbit An Unexpected Journey adalah sebuah filem prequel kepada filem trilogy The Lord Of The Rings. Filem ini mengisahkan pengembaraan seorang Hobbit bernama Bilbo Baggins yang dipilih oleh Gandalf The Grey bersama2 sekumpulan 13 orang bangsa Dwarf ke Lonely Mountain untuk merampas kembali kota Erebor, sebuah kota gemilang masyarakat Dwarf yang telah ditakluki oleh seekor naga yang digelar Smaug. Dalam perjalanan ke Lonely Mountain itu, mereka telah menempuh pelbagai halangan dan diburu oleh sekumpulan Org dan Goblin yang diketuai oleh Pale Orc untuk menuntut bela. Dalam pengembaraan ini jugalah Bilbo telah menemui 'Cincin' dan telah bertemu dengan seorang Gollum bernama Smeagol.

Apakah lagi cabaran yang terpaksa dilalui oleh kumpulan ini sebelum sampai ke Lonely Mountain. Dapatkan kumpulan ini menewaskan Smaug untuk merampas kembali kota Erebor dan harta2 yang terdapat di dalam nya. Saksikanlah filem yang menggandingkan pelakon2 hebat seperti Gandalf The Grey, Bilbo Baggins, Lord Elron dan Saruman di pawagam2 berhampiran anda. (kepada peminat Aragorn dan Legolas, maaf mereka tiada dalam filem ini)

Bagi aku cerita ini agak slow. Banyak pengenalan, cerita, flash back dan cakap2. Dah la tengok midnight, ada satu ketika tu sempat gak aku terlelap. Adegan aksi agak kurang dan kalau ada pon tidak berapa menarik. Terpulanglah kepada anda untuk menilainya sendiri. Rating aku untuk filem ini adalah 3/5 bintang.


~Salam Sayang~

14 December 2012

559 : Mari Berhibur - Pi's Lullaby

 

Dah lama rasanya tak wat entry 'Mari Berhibur'. Dulu2 rajin gak letak lagu2 antarabangsa, antaranya yang aku ingat, lagu Arab, Russia, Spanish, Jepun dan Korea. Kali ni aku nak letak lagu dari negara India berbahasa Tamil yang berjodol Pi's Lullaby.

Lagu ini merupakan soundtrack dari filem Life of Pi yang aku tonton beberapa minggu lepas. Lagu ini merupakan lagu intro filem ini. Dengar2 sahaja membuatkan aku terus tertarik. Mungkin ini merupakan satu2nya lagu berbahasa Tamil yang aku suke.

Aku tak paham pon aper yg disampaikan dan aku tak jumpe pon translation lagu ini di internet. Yang aku paham cume dua perkataan terawal lagu ini iaitu 'Kanni.. Kanmaniye' yang bermaksud lebih kurang 'Wahai Sayangku'. Romentik sgt kan... Ape2 pon semoga terhibur.


~Salam Sayang~

11 December 2012

558 : Durian Crepe, Sedap Ke?


Semacam satu fenomena alam semula jadi plak bila tiba2 Durian Kerepek ni menjadi popular. Kat dalam FB, menderu2 orang pos gambar kerepek ni tak kurang juga yang menjalankan bisnes menjual kerepek ini. Sedap, lazat, yummy, delicious itu sebahagian komen yang dapat dilihat. 

Memula dulu memang tak pandang pon kerepek ni. Lama kelamaan, teringan pulak nak rasa since kebanyakkannya mengatakan bende ni sedap. First dulu cube cari di MAHA2012, since ade seorang kawan yang dapat membelinya di sana. First time ke MAHA2012, kedai yang diketahui menjual kerepek ni dah ditutup dan kali kedua ke MAHA2012, terlupa plak nak singgah membeli pasal excited sgt nak tengok anak kambing. Hahaha...

Ahad lepas ajak la seorang sahabat yang teringin nak rasa kerepek ni ke Ikano Damansara since kat sana diketahui ade satu kedai yang menjual kerepek ni. Sampai2 je di kedai yang dikatakan, kosong sudah freezer nyonya tu. Ermm... dah habis nampak nye. Takde luck hari tu. Hari Isnin plak ada seorang kawan yang memberitahu di Mid Valley juga ada kedai yang menjualnya. Terus sahaja aku mengajak sahabat yang teringin tu ke Mid Valley lepas waktu kerja. Sesampai sahaja tempat yang dituju, WAH!!! freezernya penuh dengan Durian Kerepek ni, baru refill stock kot. Alhamdulillah. Kami beli sebungkus sahaja sebab just nak rasa. Takut kalau tak sedap, rugi jer beli banyak. Harga RM10 untuk 6 ketul. 

Bila rasa.. perghhhh... heven. Rasa durian sesangat. Sedapnya. Walaupon rupenye tak cantik, tapi rasanya sangat sedap. Nyam3.

Ingat nak beli lagi, tapi bile sampai kat kedai tu semula, dah habis semuanya. Wah.. memang permintaan hangat...


~Salam Sayang~

10 December 2012

557 : Mari Menonton - Life Of Pi

Semalam aku berpeluang untuk menonton sebuah filem terbaru di pawagam yang bertajuk Life of Pi. 


Filem arahan Ang Lee ini mengisahkan bagaimana seorang remaja dari India bernama Pi, berjaung untuk hidup di lautan setelah kapal yang dinaikinya untuk ke Kanada karam dan tenggelam bersama keluarganya. Berkelana di tengah lautan di dalam sebuah bot penyelamat bersama seekor harimau bernama Richard Parker, Pi menyabung nyawa dari lemas di lautan dan dari mati dibaham Richard Parker. Di tengah lautan, Pi telah belajar berdikari dan mengenal erti hidup. Di tengah lautan juga Pi mengenal Tuhan. Bagaimanakah hidup Pi selepas itu. Dapatkah Pi diselamatkan atau dia akan menjadi mangsa laut atau mangsa Richard Parker? Saksikan kisah Pi seterusnya di pawagam berhampiran anda. 


Aku tak pernah tengok ape2 preview tentang filem ini. Tak terniat pon nak tengok. Tetapi memandangkan kami tiba di pawagam pada pukul 5.45 petang dan waktu tayangan terawal adalah filem ini pada pukul 6.15 petang, kami terus beli saja tiket. Tapi tidak sia2. Filem ini memang menarik. Bagi aku intro dia pon dah menarik dan filem dia lebih menarik. Filem ini mengajar kite untuk tidak berputus asa dan berusaha untuk terus hidup walaupon keadaan tidak menjanjikan masa depan yang cerah. Pada fikiran aku, jika aku berada dalam keadaan Pi, mungkin aku dah lama mati dibaham Richard Parker... Hehehe...


~Salam Sayang~

06 December 2012

556 : 15 November 1999 - 15 November 2012

Terlupa sudah aku akan akan tarikh 15 November 2012 ini. Tidak lah penting pon tarikh ini kepada umat manusia sejagat, tetapi pada tarikh ini, maka genaplah 13 tahun aku berkhidmat dengan Universiti Malaya. Selama 13 tahun sudah aku menempuh suka duka menjadi seorang penjawat awam. Selama 13 tahun usia pengalaman aku di Universiti Malaya yang mana bagi aku tidak cukup luas memandangkan aku hanya pernah bertugas di dua jabatan sahaja. Terniat juga di hati untuk minta dipindahkan ke jabatan lain. Teringin juga merasa suasana kerja yang baru, teringin juga merasa tekanan kerja yang baru, teringin juga mendapat kawan2 sekerja yang baru. Tapi apakan daya, rezeki aku masih kuat di sini. Takut juga di hati, bila dah senang di sini mungkin tidak dapat menempuh keadaan kerja di tempat baru. Takut juga terjadi seperti, lepas mulut buaya masuk mulut harimau. Ape2 pon, syukur ke hadrat Allah swt, rezeki aku di sini. Alhamdulillah.


~Salam Sayang~

04 December 2012

555 : Malaysia Agriculture, Horticulture and Agrotourism International Show (MAHA 2012) - Part II

Selepas menghadiri aktiviti makan durian tempoh hari, aku bersama sahabat2 baik ku terus ke MAHA 2012 di Serdang. Tak puas rasanya pergi tempoh hari kerana tidak berpeluang melawat ke tapak2 pamerannya terutama ke Laman Ternak, pasal nak tgk anak kambing, hehehe. Kami bernasib baik kerana ada seorang sahabat yang bertugas dengan pihak penganjur, maka kami telah mendapat pelekat kenderaan 'official' yang membolehkan kami membawa dan memakir kenderaan di mana2 saja dalam kawasan MAEPS itu. Tak perlulah berjalan jauh. Tak perlu lah naik tram dan bas yang sentiasa penuh dengan pengunjung.

Puaslah hati dapat melawat ladang ternak dan melihat pameran kucing, kuda, lembu, ayam, arnab dan sebagainya. Dan yang paling best dapat bermain2 dengan anak2 kambing yang sangat kuit. Rasa nak kidnap bawak balik jer...

 Pelekat kenderaan yang membolehkan kami membawa dan memakir kenderaan di mana2 saja sesuka hati kami.

 Apollo Melon, first time dengan nama buah ni. Sedap, manis, crunchy. Nyam3... RM3 sebiji, tapi berbaloi

Tiba2 teringan nak beli pokok bunga mawar. Mawar merah pilihanku 

Pagi ni bunga telah kembang mekar mewangi... hehehehe... 

Ini lah pokok bunga mawar yang aku beli. InsyaAllah, ade rezeki nak beli lagi. Beli dengan harga RM15 sepokok.


~Salam Sayang~

03 December 2012

554 : Durian Kelantan

Sabtu lepas ada menerima undangan ke jamuan makan durian yang diadakah oleh sahabat aku di Taman Bukit Jalil. Dengar khabarnya, durian tu dibawa segar dari ladang di Pasir Puteh, Kelantan. Selain daripada durian, ada juga rambutan, manggis, dokong dan buah salak. Disamping itu ada juga tuan rumah menyediakan bihun goreng, karipap dan kuih muih, minuman dan pulut untuk dimakan bersama durian. Semacam pesta sudah di sana. Apa2 pon terima kasih kepada tuan rumah kerana menjemput saya dan sahabat2 yang lain. Terima kasih... Muah...

  Inilah durian2 yang dibawa segar dari ladang. 

 Abah dan Cik Siti Fatimah sedang berbincang2 nak makan buah aper dulu..

 Sebahagian ahli keluarga sahabat yang hadir

 Gazebo ini telah dikonker oleh kami hari itu... 

 Cik Siti Fatimah sedang menunjukkan kebolehannya membuka durian (handbag tak tinggal tuh) 

Nyam3....


~Salam Sayang~

30 November 2012

553 : Tahniah

 

Tahniah kepada Encik Hafizan bin Pal @ Affal di atas penerimaan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2011 Universiti Malaya. Segala jasa dan sumbangan anda kepada kecemerlangan Universiti Malaya amatlah dihargai.


~Salam Sayang~

29 November 2012

552 : Malaysia Agriculture, Horticulture & Agrotourism International Show (MAHA 2012)

Semalam petang selepas waktu pejabat sempat jugak aku ke MAHA 2012 di Serdang. Setelah beberapa tahun MAHA ni diperkenalkan, baru itu pertama kalinya aku menjejakkan diri ke ekspo tersebut. Bagi aku memang menarik. Disebabkan pergi selepas waktu pejabat, maka tak banyak yang dapat aku jelajahi. Kata orang, kalau nak pergi ke semua pertunjukkan yang ada, kite perlukan satu hari atau lebih. Memang betul kata orang tuh. Aku cume sempat ke kawasan pameran dan perjualan buah2an dan bunga2an sahaja. Itu pon aku dah rasa sangat teruja. Masuk ke dewan B2 dan Agrobazaar, kebanyakkan booth telah ditutup memandangkan waktu pon sudah pukul 9.00 malam lebih. Niat di hati, hari Sabtu nanti nak datang kembali. Nak beli sepasang anak kambing yang kuit. Hahaha...

 Kawasan MAHA 2012 dari kejauhan di waktu malam


Kawasan perjualan dan pameran bunga orkid 


Kawasan perjualan dan pameran buah-buahan. Durian all-you-can-eat only for RM9/pax


~Salam Sayang~

27 November 2012

551 : Terkenang Semasa Dahulu - Terkunci Di Luar Rumah Di Negara Orang

Mendapat ide untuk menulis entry ini setelah membaca entry dengan tajuk yang serupa di sini. Bila baca teringat pula kejadian yang sama telah menimpa diri pada tahun 2008 semasa aku pergi melawat kakak dan keluarganya di Nottingham, England.

Tak ingat tarikh tepat hari itu. Pada hari kejadian, kakak telah meminta pertolongan aku untuk menarik tong sampah dari belakang rumah ke kawasan yang telah ditetapkan kerana malam itu adalah malam pungutan sampah. Tak sama macam kat Malaysia ni, waktu pungutan sampah di sana adalah pada waktu malam dan tong sampah perlu dikeluarkan dan diletakkan di kawasan yang telah ditetapkan. Kalau tak, memang pekerja sampah tu takkan angkat sampah kite. 

Nak dijadikan cerita, pada pikiran aku yang kerja itu boleh diselesaikan dalam beberapa minit saje, maka aku keluar rumah hanya berbaju t-shirt sehelai, seluar track dan berselipar berbunga2 siap dengan bling2 lagi (selipar kakak aku). Manakala kakak aku pulak siap berbaju tebal. Sebaik saja kakak aku menutup pintu, baru dia sedar yang dia tidak membawa kunci bersama. Pintu dia tu dah lah jenis canggih, tutup jer terus terkunci. Kami menyelesaikan dulu tugas yang dirancang. Kemudian kami mengetuk pintu rumah kerana anak2 kakak aku berada di dalam rumah. Tiada jawapan. Aku dah kesejukan di luar, menggigil kesejukan aku. Kami pergi ke belakang rumah pula dan mengetuk tingkap ruang tamu kerana di situlah anak kakak aku sedang menonton Hanna Montana di laptop. Tiada jawapan juga. Mungkin kerana dia memakai earphone, sebab tu lah dia tak dengar. Sudah....

Kakak aku kata, kalau macam ni terpaksalah tunggu sampai suami dia balik dari kerja pukul 12.00 malam nanti. Mak ai.. mati kesejukan lah aku macam ni. Tiba2 kakak aku teringat rumah sekeluarga rakyat Malaysia yang tinggal selang 5-6 rumah dari rumahnye. Kami bergegas ke rumah itu, nasib baik tuan rumah ada. Kami dijemput masuk kerana kesejukan dan kakak aku meminta izin untuk meminjam telefon. Kakak menelefon rumahnya dan bernasib baik anaknya yang berusia 6 tahun menjawap panggilan telefon tu. Setelah memberikan arahan kepada anaknya supaya mengeluarkan kunci melalui lubang surat di pintu, kami segera meminta diri. Akhirnya kami dapat juga masuk ke rumah setelah bersejukkan di luar. Alhamdulillah.. heheheh...

Inilah rumah kakak aku semasa di Nottingham, England


~Salam Sayang~

26 November 2012

550 : Oh My English ... - Part III

Kelas Bahasa Inggeris untuk Certificate  Of Proficiency In English Language Course, Level Upper Intermediate telah pon bermula minggu lepas. Maka dengan ini bermulalah sesi aku menghadiri kelas dua kali seminggu hingga ke akhir tahun ini dan tiga kali seminggu bermula tahun depan hinggalah ke bulan Februari tahun hadapan. Nak tak nak terpaksa juga hadir kelas2 tu, kalau tak mungkin akan dikenekan tindakan tatatertib. Hehehe....

Kelas pertama minggu lepas agak membosankan. Mungkin kerana kelas pertama kot, cikgu dan anak murid masih malu2. Menurut cikgu yang mengajar, kelas ini akan menumpukan kepada aspek perbualan, maka dalam setiap kelas mesti ada latihan perbualan dan percakapan macam public speaking, conversation dan sebagainya. Berabuk jugak lah bile aku kene cakap masa kelas kertama tu, tonggang langgang ayat dibuatnya. Hehehee..

Kelas kedua jumaat lepas agak menarik. Semuanya dah serasi nampaknya dan bila kene turn bercakap, semuanya dah tak malu2. Belasah jer.. kalau salah cikgu akan betulkan. Ape2 pon harap kelas ni akan menjadi lebih menarik. Klu tak, mati kutu aku nak menunggu kelas terakhir Februari 2013 nanti. 

Till then...


~Salam Sayang~

19 November 2012

549 : Oh My English ... - Part II

Saat berduka telah berlalu, yang pergi itu kite redhakan dia pegi. InsyaAllah, dia telah bergembira bersama Penciptanya. Kita yang masih hidup, perjuangan perlu diteruskan. 

Baru jer nak bersenang-senang tiba2 dapat e-mail mengatakan bahawa aku harus menghadiri kelas2 bahasa inggeris anjuran Universiti Malaya sebagai salah satu langkah meningkatkan penguasaan bahasa inggeris di kalangan staf agar ranking Universiti Malaya di dalam world ranking dapat dipertingkatkan. 

Seperti yang telah aku ceritakan sebelum ini (di sini), kelas2 untuk Beginner dan Intermediate telah hampir ke kemuncaknya. Maka dengan itu bermula minggu ini, Kelas Advance pula akan dimulakan. Kelas aku akan bermula pada hari Rabu, 21 November 2012. Kelas2 akan diadakan setiap Rabu dan Jumaat sehingga akhir tahun ni. Pada tahun hadapan pula kelas akan dijalankan tiga kali seminggu setiap hari Isnin, Selasa dan Rabu sehingga Februari 2013.

Pagi ni punya la teruja nak pi kelas. Sampai2 opis terus check e-mail nak tengok kelas kat mana. Pastu ingatkan kelas start kol 9.00 pagi, rupa2nya kelas start pukul 3.00 petang, hehehe. Pastu entah macam mana, terlintas plak nak tengok jadual tu lagi sekali. Rupa2nya kelas aku start hari Rabu, bukannya hari ini. Huh... sib baek la start kol 3.00 petang, klu start pukul 9.00 pagi, sure2 aku dah pegi kelas pagi ni. Sib baek kan...

Until then, wish me luck.


~Salam Sayang~

17 November 2012

548 : Al-Fatihah Buat Ibu

 

Al-Fatihah buat ibu. Siksa ibu di dunia telah Allah ringankan dan Allah telah memanggil ibu kembali dengan aman pagi semalam lebih kurang pukul 11.30 pagi. Pergilah ibu menghadap Maha Pencipta. Kami lepaskan ibu pergi dengan sendu dan air mata. Tiada lagi bicara antara kita, hanyalah doa yang kami panjatkan kepada Yang Esa untuk ibu tersayang. Bahagialah ibu di sana sehingga kita diketemukan semula. Kami merindui ibu. Rumah ini sepi tanpa ibu...


~Salam Sayang~

16 November 2012

547 : Undangan Ke Majlis Perkahwinan

Hehehe... Anda diundang ke majlis perkahwinan, tetapi bukan perkahwinan saya ye. Hujung minggu ni aku ade 3 undangan ke majlis perkahwinan. Tak tahulah samada dapat memenuhi kesemua undangan tersebut. Terima kasih kerana mengundang dan mohon maaf sekiranya tidak dapat memenuhi undangan kalian. 

Hari Sabtu, 17 November 2012, ade dua undangan. Satu dari seorang kakak yang akan mengahwinkan anak lelakinya di Semenyih. Kenal kakak ni semasa bertugas di Institut Pengajian Siswazah, Universiti Malaya pada tahun 1999. Satu lagi undangan dari seorang rakan yang juga dikenali di Institut Pengajian Siswazah, Universiti Malaya lebih kurang pada tahun yang sama, yang akan melangsungkan majlis perkahwinannya di Shah Alam.

Kemudian, pada Ahad, 18 November 2012 pula aku telah menerima jemputan ke majlis perkahwinan adik kepada seorang rakan sepejabat yang akan dilangsungkan di Kampung Malaysia Tambahan.

Selamat Pengantin Baru kepada kesemua mempelai. Semoga berbahagia ke anak cucu cicit bagai. Murah rezeki dan diberkati Allah hingga ke akhirnya. Amin.

Aku bila lagi?


~Salam Sayang~

12 November 2012

546 : Movie Marathon - Ajiboy dan Skyfall


Semalam berpeluang untuk menonton 2 filem terbaru di pawagan secara berturut2. Baru tonton 2 filem bole ke nak claim movie marathon? Hehehe....


Filem pertama yang telah ditontoni semalam ada sebuah filem komedi tempatan yang bertajuk Ajiboy. Sesekali kene gak menyokong industri filem tempatan, walaupon tak berminat sgt nak menonton filem2 tempatan ni. Huhu...

Ajiboy mengisahkan bagaimana Ajiboy telah dilantik oleh bapanya sebagai pengurus untuk menguruskan sebuah taman tema. Dalam masa itu, Ajiboy telah berjaya menyelesaikan masalah yang berlaku di taman tema tersebut. Apekah masalah tersebut dan bagaimanakan Ajiboy menyelesaikan masalah2 tersebut? Untuk itu, saksikan filem ini di pawagam berhampiran anda.

Bagi aku macam biasalah, tak berminat sangat filem2 tempatan. Pada awalnya jalan cerita ini agak slow dan membosankan. Sempat gak lah terlelap sekejap dalam panggung. Hahahah. Rating aku untuk filem ini, 2.5/5 bintang. Bagi markah kesian. Hahaha...


Filem kedua yang ditonton selepas menonton filem Ajiboy semalam adalah filem James Bond yang bertajuk Skyfall. 


Sebenarnya aku bukan lah peminat filem2 James Bond ni, tetapi apabila Encik Daniel Craig memegang watak James Bond dalam filem Casino Royale, aku terus berminat untuk menonton filem2 James Bond selepas itu.  

Skyfall bagi aku agak mengecewakan, tidak seperti filem2 James Bond lakonan Encik Daniel Craig di dalam Casino Royale dan Quantum Of Solace. Terlalu kurang adegan aksi kalau ada pon amatlah biasa saja. Terlalu banyak pula adegan cakap2 yang membosankan. Sempat jugaklah melelapkan mata seketika. 

Skyfall mengisahkan bagaimana MI6, iaitu Unit Perisikan Rahsia United Kingdom telah diserang dan digodam oleh pengganas. Beberapa dokumen rahsia juga telah dicuri oleh pengganas dan telah menyebabkan maklumat2 rahsia mengenai ejen2 MI6 terbongkar. Apakah yang diminta oleh pengganas tersebut? Bagaimanakah pula James Bond menangani masalah ini. Saksikan di pawagam2 berhampiran anda. Hehehe...

Rating aku untuk filem Skyfall adalah 3/5 bintang.


~Salam Sayang~

07 November 2012

545 : Makan Free

Alhamdulillah, masih ada lagi yang sudi belanja kami makan. Semalam, seorang opismate telah sudi menjamu kami dengan nasi lemak sotong sebagai sarapan pagi . Sempena hari lahir dia katanya. Selamat Hari Lahir, semoga panjang umur dan murah rezeki selalu. InsyaAllah.

Nasi lemak sotong dan telur goreng gerai di Masjid Ar-Rahman, Universiti Malaya

Tengahari hari ini pula, ada makan-makan di opis sempena meeting yang akan diadakan petang nanti. Dah menjadi tradisi kat opis ni, kalau nak diadakan meeting, mesti akan dimulakan dengan lunch. Ape2 pon, terima kasih boss. Menu kami tengahari tadi adalah, nasi putih, kari ketam dan ikan bawal goreng. Minuman sendirian berhad. Kenyang, alhamdulillah.

Nasi putih dengan kari ketam dan ikan bawal goreng, Kolej Kediaman Za'ba, Universiti Malaya


~Salam Sayang~