31 January 2011

333 : Tiga Ratus Tiga Puluh Tiga



Semalam seharian hujan turun di kawasan Kuala Lumpur ni. Dari malam hari Sabtu sehingga sepanjang hari Ahad. Banyak aktiviti yang terbantut, tetapi jangan jadikan hujan sebagai alasan anda tidak dapat menjalankan aktiviti2 yang telah anda rancang. Hujan tu kan air jer.

Semalam, ade gak aktiviti aku yg terbantut sebenarnya. Kunun nye pagi semalam nak pi berjogging memandangkan dah lama bebenor tak menjalankan aktiviti riadah ni. Memandangkan hujan turun dengan hebatnya, aktiviti aku tu terbantut untuk ke sekian kalinya. Berjoging jer lah dalam rumah keliling meja. At least, ade gak aktiviti riadah. Hehehe... Untuk cover aktiviti aku yg terbantut tu, aku keluar berjalan2 dan telah membawa kami ke IOI Mall Puchong. Sekadar berjalan2 tanpa tujuan yang akhirnya aku telah membeli sebuah sleeping bag. Aku pon tak tau kenapa aku membeli sleeping bag tu, nak kata kat umah takde tilam, siap ade katil sekali. Takpe lah... nasib baek murah.


~Salam Sayang~

27 January 2011

332 : Ring... Ring....

Ring... ring...

Saya : Hello
Dia : Hello, bole saya bercakap dengan Dr. B?
Saya : Dr. B takde, dia ade meeting.
Dia : Dia meeting kat maner?
Saya : Kenapa? Awak nak pergi jumpe dia kat sana ker?
Dia : ???


Ring... ring...

Saya : Hallo
Dia : Hallo, bole saya bercakap dengan Puan M?
Saya : Awak nak call bahagian mana ye? Di sini tiada Puan M.
Dia : Ini Pejabat Naib Canselor ke?
Saya : Bukan, ini K***** K******** P******
Dia : Nombor Pejabat Naib Censelor aper ye?
Saya : Tak tahu, saya bukan operator.
Dia : ???


(perbualan di atas telah diubahsuai)


~Salam Sayang~

24 January 2011

331 : Malaysia Cantik Tapi ...

Malaysia cantik tapi .... Pagi tadi dalam perjalanan ke tempat kerja, macam biasa lah, aku menghiburkan diri dengan mendengar radio. Semasa slot berita di radio, aku mendengar berita bahawa kebanyakkan pelancong asing ke Malaysia mengakui bahawa Malaysia sebuah negara yang cantik tetapi mempunyai masalah kebersihan. Huh!!... malu nya aku bila negara aku dilabelkan sebagai kotor. Siapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini?

Kerajaan?? Sikit2 nak salahkan kerajaan klu ade masalah macam ni. Rasanya kerajaan dah berusaha untuk mengatasi masalah ni. Tong sampah merata2 telah diletakkan, proses pemungutan sampah berjadual. Tempat pelupusan sampah merata2. Ape nak disalahkan kerajaan lagi??

Bagi aku, masalah sampah ni adalah disebabkan oleh kurangnya kesedaran sivik dan fizik dikalangan rakyat Malaysia. Mereka sebenarnya bukan suka membuang sampah merata2, tapi malas untuk membuang sampah tersebut di tempat yang sepatutnya. Sukati mak dan bapak tiri diaorang jer nak buang kat mana. Tapi bila orang tegur dia marah pulak. Banyak kali dah kite lihat, dari dalam kereta main lempar jer keluar apa jua sampah dari dalam kereta mereka. Dari rumah flat hatta apartment sekali pon main campak jer ke bawah sampah sarap dari kediaman masing2. Malah di kawasan2 kediaman pon, telah disediakan tempat membuang sampah dengan tong sampah sebesar alam, di luar tong sampah tu jugak dicampaknya sampah tuh. Pastu bile sampah dah berlonggok kat situ, pandai plak panggil Karam Singh Walia komplen itu dan ini, PBT tak buat kerja dan sebagainya. Sedangkan itu semua kes mak dan bapak, tok nenek dan tok wan mereka yang tak ajar cara membuang sampah dengan berhemah. Sendiri mau ingat lah, Islam itu juga menuntut kepada kebersihan. Mungkin korang ni kurang Islam kot?

Huh!... Berlanjutan dari cerita kebersihan ni, dalam perjalanan ke tempat kerja juga aku melewati Batu Caves. Tergezut aku melihat sampah sarap masih tidak dibersihkan. Masih bersepah di tepi2 jalan. Botol2, plastik2, kertas2 malah silap2 ade orang buang bayi gak kat situ menyakitkan mata memandang. Rasanya perayaan Thaipusam dah 3-4 hari berakhir, tetapi kenapa kawasan tumpuan pelancong ni masih macam kawasan pelupusan sampah? Siapa yang bertanggungjawab dalam hal pembersihan ini? Pihak Berkuasa Tempatan atau pihak pengurusan kuil? Aku sebagai anak Malaysia am nya dan penduduk Selayang Baru Batu Caves khasnya meminta agar pihak2 yang terlibat segera membersihkan kawasan tersebut kerana ini amat memalukan dan menyakitkan mata yang memandang. Tak rela rasanya jika Malaysia distatuskan sebagai sebuah negara yang kotor...


~Salam Sayang~

19 January 2011

330 : Baru Ku Sedar, Esok ...

Semalam pagi dalam perjalanan aku ke tempat kerja seperti biasa aku ditemani dengan lagu2 dan celoteh dj di radio. Perjalanan yang membosankan ditambah dengan kesesakan jalan raya bermula dari Pasar Borong Selayang hingga ke persimpangan Batu Caves. Perjalanan yang dekat mengambil masa yang lama untuk sampai. Ntah saper lah engineer jalan ni yang mendesign jalan sedemikian rupa sehingga tiap2 pagi akan berlaku kesesakan. Orang kanan nak ke kiri dan orang kiri nak kekanan pastu ade trafik light dihujung jalan ke kiri itu. Bodoh sungguh adanya.

Dalam melayan diri tu, terdengar plak dj tu berkata sesuatu. Katanya, hari khamis nnt (a.k.a esok lah tu) adalah Hari Thaipusam. Huh!! Bile masa plak Thaipusam jatuh hari khamis ni? Tak tahu pon aku. Macam mana aku bole tak tahu. Dalam kalender takde tulis pon. Kalau khamis Hari Thaipusam, ini bermakna khamis nnt cuti lah.. Yahoo... Best nyer!!! Thanks to Hari Thaipusam. Bole la merehat2kan badan dan minda di rumah.

Menyebut pasal Hari Thaipusam ni, KL baru 3-4 tahun yang lepas (klu tak silap lah) mengisytiharkan Hari Thaipusam sebagai cuti umum. Sebelum tu, Selangor sahaja yang bercuti, jadi orang yang dok di Selangor tetapi bekerja di KL terpaksa bertugas. Jeles betul kami pada orang Selangor ketika itu. Disebabkan itu, kami terpaksa menempuh kesesakan lalu lintas yang disebabkan dek para penganut agama Hindu berarak ke Batu Caves. Sekarang tidak lagi... kami pon akan turut bercuti esok... yippie!!! Sib baek aku dengar radio, klu tak, silap2 aku datang keje plak esok.. huhu...

Walaubagaimanapun, pagi tadi aku telah menempuh kesesakan jalan raya yang maha dahsyat. Dari Selayang ke Batu Caves mengambil masa 45 minit!!!... Sepatutnya 45 minit tu aku dah sampai ke opis.... Ape nak wat, sib baek esok cuti.... hehehe...


~Salam Sayang~

17 January 2011

329 : Jalan-Jalan Tanpa Hala Tujuan

Selalunya kalau kite hendak keluar rumah, kite mesti ada tujuan masing2 macam nak pergi ke pasaraya membeli barang, kemudian hendak ke bank dan seterusnya ke rumah mak mertua untuk makan tengahari. Jarang sekali kite akan keluar rumah tanpa arah. Kata orang, kalau keluar tanpa hala tujuan yang khusus tu membazir dari segi wang ringgit, masa dan minyak. Tetapi ingat lah... Makan, rm34.50. Minyak petrol, rm50.00. Masa bersama insan tersayang..... Priceless.... hahaha...

Hari Sabtu lepas itu lah yang aku lakukan. Jalan-jalan tanpa hala tujuan. Perancangan pertama nak ke Taman Rimba Komanwel di Rawang tetapi akhirnya kami telah ke Klang dan seterusnya ke Mid Valley Megamall.

Memula tu memang nak lepak2 kat Taman Rimba Komanwel tu, ambil angin segar sambil merehatkan minda, tetapi terlepas plak pintu masuk ke taman tuh. Terpaksa berpatah balik. Agak jauh jugak nak membuat u-turn. Dalam pada mencari u-turn tu kami merancang plak nak ke tempat lain. Akhirnya, tidak lah nampaknya kami melepak di taman rimba itu. Perjalanan kami diteruskan menuju ke Klang. Perancangannya nak ke Bukit Tinggi Klang. Ada ke Bukit Tinggi Klang? Setahu aku Bukit Raja Klang adalah. Bukit Tinggi kat Pahang, tak pon kat Indon saner pon ade Bukit Tinggi. Perjalanan kami melalui MRR2 ke Lebuhraya Guthrie ke NKVE dan ke maner lagi pon aku dah tak ingat. Sampai 3 kali kene bayar tol dan akhirnya kami berhenti di Giant dekat ngan Klang Sentral. Ingatkan nak makan, tetapi tiada aper yg menarik di sana. Perut pon terasa lapar, yang pada itu dah pukul 3.00 pon. Kami keluar dari Giant untuk ke Tesco berhampiran, tetapi salah masuk jalan la plak. Kami teruskan perjalanan sahaja dan akhirnya kami berhenti di KFC Setia Alam. Makan KFC je lah kami petang itu. Perjalanan ke Bukit Tinggi Klang terhenti di situ sahaja.

Perancangan baru dibuat. Next place, Taman Pertanian Bukit Cahaya Seri Alam. Hehehe... Malangnya di tengah perjalanan, bateri GPS kong plak. Perjalanan diteruskan berpandukan papan tanda arah yang akhirnya membawa kami ke Pusat Akuatik Shah Alam. Huh... ini dah nak keluar ke Federal Highway dah ni. Perancangan itu terbantut lagi. Kami terus masuk ke Federal Highway menuju ke ibu kota. Akhirnya, kami berehat di pejabat aku sahaja sambil bermain facebook.

Perut terasa lapar kembali. Kami ke Mid Valley untuk makan malam. Nyam3.. kenyang perut dan kami pon beransur pulang.

Ok... Jauh perjalanan luas permandangan...


~Salam Sayang~

13 January 2011

328 : Bila Nak Wat Kerja ...

Marah betul jiwa. Bile time nak wat keje ade jer masalah dia. Bile time banyak keje, masa ni lah dia nak buat hal. Geram.. geram.. piggy betul!

Pagi ni dah le aku moody sket. Ntah kenapa moody pon aku tak tau, datang bulan agak nyer. Hahaha.. bole ker?. Pastu bos plak bg aku Laporan Penilaian Prestasi Kakitangan yang sekian lamanya aku menunggu dia nak bagi. Untuk kakitangan pentadbiran, farmasi dan ketua2 unit, telah pon aku selesaikan. Tinggal bahagian kejururawatan yang belun dapat aku sudahkan. Bile dapat pagi tadi, ingatkan nak terus buat, tapi system down plak pagi ni. Kalau down terus takpe lah, ini tak.. slow gile babi (babi pon tak slow macam ni). Satu penilaian tu aku rasa aku bole buat dalam masa 2 minit. Tapi disebabkan masalah keselowan ini, satu penilaian aku mula pukul 9.30 pagi tadi, smpi skrg pukul 10.45 pagi masih tak siap2. Ape kes macam tuh? Itu sorang, kalau 10 orang?? Tak balik umah kot aku hari ni.

Hehehe... sebut pasal Penilaian Prestasi ni, semalam dah berlaku kontroversi. Ada kakitangan yang tak puas hati dengan markah yang diterima. Pastu mula lah mengutuk dan mengumpat itu dan ini. Marah sana marah sini. Kalau tak puas hati dengan markah yang diterima, sepatutnya ajukan ketidakpuasan masing2 kepada pegawai yang menilai. Bukannya dok kutuk2 belakang. Ini tidak, masa perbincangan semuanya keras membatu, bisu seribu bahasa, pastu terus2 tandatangan tanda setuju. Sekarang dah tak bole buat aper lah. Korang simpan je lah perasaan korang tu smpi tahun depan. Tahun depan buat lagi macam ni. Ape2 pon, staf bawahan aku semua ok, siap berterima kasih dengan markah yang diberi.

Alhamdulillah, petang ni system dah ok. Bole la aku key-in semuanya. By next week rasanya selesailah tugas aku ni..


~Salam Sayang~

10 January 2011

327 : Jom Main Boling

Ada berani? Hahaha... kalau tanya aku, aku ni takde la terer maner pon maen boling ni. Tapi prektis make perfect kan, makanya, lama kelamaan kebarangkalian untuk membaling bola terus ke longkang pon akan berkurangan. Score dari ciput pon boleh jadi membanggakan.

Tak ingat plak bile first time aku berkecimpung dalam arena ni. Rasa2nya ade lah dalam tahun 1993. Masa tu masih belajar lagi di utara tanah air. Lepas habis belajar, makin giat plak aktiviti ni bile ade member yang kemaruk dok main sukan ni. Kemudian, setelah sorang2 kawan aku dirampas dari aku, aku stop maen sukan ni untuk satu jangka masa yang agak panjang. Sangat panjang sampai aku pon tak ingat dah berapa lama.

Jangan lah tanya best score aku berapa. Tak membanggakan mana2 pihak pon kalau markah tertinggi aku penah capai setakat 184 jer, itu pon telah berkurun lama tak dipecahkan oleh aku. Rasanya dah hilang dah skill aku sekarang pasal dah lama sangat tak main.

Pernah sekali jer menyertai pertandingan boling anjuran jabatan tempat aku bekerja. Pertandingan antara kumpulan, 3 orang dalam satu kumpulan. Keputusannya, team aku telah mendapat Naib Johan dan pertandingan individu aku mendapat tempat keempat sahaja. Jadilah untuk aku yang tak mencapai tahap amatur pon. Hehehe...

Oleh yang demikian, kalau ade sesiapa nak main boling tu, ajak2 lah yer. Dah gatal tangan dah ni.. hahaha...


~Salam Sayang~

06 January 2011

326 : Apakah Persamaan Antara Manchester United Dan Siti Nurhaliza



Kah.. kah.. kah.. Siapa ada jawapan kepada soklan ini? Apakah persamaan di antara Manchester United dan Siti Nurhaliza? Bukan nak menyinggung perasaan penyokong tegar Man Utd (sorry ek abe Madey) dan bukan juga nak menyinggung perasaan peminat setia Siti Nurhaliza macam Sahrom. Sekadar nak berkongsi cerita sahaja.

Semua orang ade minat masing2, semua orang ada hobi tersendiri. Manchester United dan Siti Nurhaliza semua orang tahu mempunyai peminat yang ramai. Manchester United misal kata, peminatnya seluruh dunia, bukan sahaja orang England, malah kat Malaysia ni pon ramai. Sanggup bersengkang mata untuk menyaksikan perlawanan secara live di Astro cenel 801. Sanggup lepak berjam2 berbekalkan teh tarik segelas di kedai mamak semata2 untuk menyaksikan perlawanan pasukan pilihan hati mereka. Kalau aku lah, tak sanggup. Best lagi duduk di rumah dan menikmati tidor malam dengan aman dan damai.

Siti Nurhaliza pon sama, dari yang kecil ke besar, tua dan muda, teruna dan dara, ramai yang minat kepada Siti. Dari anak dara smpi ke dah bertitle bini orang, peminatnya masih ramai seantero Malaya. Agaknya kalau dah janda, lagi ramai lah peminat dia ni.. hehehe...

Tapi aper kaitannya dengan aku? Sebenarnya... aku tak minat langsung ngan Manchester United dan Siti Nurhaliza. Hahaha... bole ker? Aku menyampah pasal ramai yang minat mereka. Aku tak suka peminat2 mereka yang fanatikus gila b*bi. itu. Makanya, biarlah aku menjadi golongan orang yang tak minat kepada mereka. Ada sesiapa nak join saya?


~Salam Sayang~

05 January 2011

325 : Angan-Angan, Bila Mencari ....

Tahun ni menyimpan angan-angan untuk beli henset baru lah. Dah lama benar guna henset yang ni. Inilah satu2nya henset yang aku ada, inilah satu2nya nombor yang aku ada. Setia betul aku pada henset dan nombor maxis ni. Itu baru kesetiaan pada henset, kalau pada orang, dijamin setia lah. Tanpa was-was. Rasanya aku guna henset ni sejak tahun 2006. Tak pernah tukar walaupon ada angan-angan nak amik Iphone5. Hehehe...

Kalau tengok kawan2 semua dah tukar henset 2-3 kali. Makin lama makin canggih, ade gps, gprs, gpms, gols dan sebagainya. Henset aku ni bukan kate nak tukar, tukar cover pon tak pernah. Pakai baju lama jer dia. Sejak beli sampai ke la pakai baju tu jer. Sib baek baju dia masih kelihatan seperti baru, dicuci dengan Daia.

Tapi jauh disudut hati, masih sayang pada henset ni. Masih takde masalah cume masalah kredit takde jer selalu. Sekadar nak call ngan sms tu boleh jer. Jatuh dah 2-3 kali gak, tapi masih tegap dan gagah perkasa. Tak macam sesetengah henset yang terbarai bile jatuh. Mungkin kalau dah ade henset baru, aku akan simpan henset ni. Masalahnya... henset baru aper yg aku nak beli ni??


~Salam Sayang~

03 January 2011

324 : Entry Pertama Tahun 2011

Assalamualaikum dan Selamat Tahun Baru 2011 kepada semua. Semoga tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelumnya buat kalian semua. Ini merupakan entry pertama bagi tahun 2011 dan aku akan mulakan dengan ulasan sebuah filem tempatan.

Semalam berpeluang sekali lagi menonton sebuah filem tempatan berjudul Damping Malam. Sebuah filem yang dikategorikan sebagai sebuah filem seram tetapi takde lah seseram mana pon. Filem ini mengisahkan bagaimana seorang isteri telah mengambil 'pendamping' untuk melindungi keluarganya. Banyak perkara pelik telah berlaku ke atas keluarga tersebut dan akhirnya telah berlaku pergolakan dalam rumah tangga mereka. Akhirya 'pendamping' itu telah menuntut haknya daripada wanita itu yang mana wanita itu tidak dapat memberikan kepada nya. Bagaimanakah akhirnya filem ini? Saksikan di GSC One Utama atau di pawagam2 berhampiran anda.

OK, bagi aku cerita ni kurang menarik. Nama jer cerita seram, tapi tak seram pon. Hantunya cume nampak bayang2 dengan tangan jer. Kurang adegan2 penyebab heart attack dan endingnya tak menarik langsung. Oklah, aku bagitau ending dia... last2 anak dia mati... Aku berikan filem ini 2/5 bintang.


~Salam Sayang~