10 February 2011

337 : Perlukah?


Borang Pengawasan Tisu Tandas
Tiap2 minggu aku kene sain


Perlukah perkara ini. Macam dah takde bende lain yang nak dibuat, sampai penggunaan tisu tandas pon nak dipantau. Ntah aper la yg dia nak tau agak nya. Tisu yang dibekalkan digunakan bagi tujuan ape kot? 1) Lap bontot 2) Lap tutt.... 3) Lap tangan 4) Lap macam2 lagi. Tak pon nak kumpul data bagaimana nak menjimatkan penggunaan tisu tandas di organisasi. Satu hari akan dibekalkan satu gulung sahaja tisu tandas, share lah ramai2. 1) Lap bontot ramai2 2) Lap tutt... ramai2 3) Lap tangan ramai2 4) Lap macam2 beramai2.

Tak tahu lah. Mungkin mereka ada sebab yang kukuh mengapa perkara ini dilakukan. Tapi aku masih lagi tertanya2 apakah perlunya perkara ni?


~Salam Sayang~

12 comments:

  1. salam abg..
    ada 2 kemungkinan

    1) mengurangkan kos
    2) menambahkan bilangan tisu

    ReplyDelete
  2. wsalam azie : tisu tandas sekarang merupakan satu keperluan. bayangkan, kalau takde tisu tandas, lepas cuci tuttt... kite nak lap tangan kite kat mana? ehehe pikir lah sendiri yer

    ReplyDelete
  3. salam abe...

    hehe..kekadang perlu.kekadang tak perlu..

    ReplyDelete
  4. Salam Afeezz,

    Ini semua nak cut cost sehingga jadik ler isu2 begini..jd sila jgn mbazir tisu..gunakan hanya perlu huhu..tp kkdg pengguna pun tak agak2 bila tarik tisu tuh..sampai segulung dia nak pakai sorang..apa kes?

    ReplyDelete
  5. wsalam abe madey : aku rasa pihak2 terlibat ade alasan masing2 utk perkara ni

    wsalam syima : uish... macam kutuk sya jer, pasal sy klu guna siap tarik smpi setengah gulung... heheh.. kadang2 siap rembat lagi tisu dalam bakul cleaner

    ReplyDelete
  6. Salam dek afezz

    Pengunaan tisu tandas memang dikawal bila mana pengunaannya luarbiasa melebihi budget..
    setiap bulan hehehe
    dolu2 dipejabat akak... admin dept catu tisu ikut individu. sorang diberi 3 gulung jer sebulan heheheh...efektif..pandai lak semua orang berjimat....hihihi

    ReplyDelete
  7. wsalam kak shami : owh... kat pejabat kak shami pon camtu ker? igtkan kat sini jer.. so betul lah tindakan mereka memantau penggunaan tisu ni... klu kat opis sy ni pon dah kene catu, makanya next time kene bawak tuala lah

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum afezz..

    takkan tisu tandas je?? bagaimana dengan kertas A4, sabun pencuci, ink dan sebagainya...huhuhuh..agak2 la kalau nak berjimat pun, jangan la sampai susahkan org..

    p/s: kalau nak jimat sgt, semua staf kne cuci tandas..tak yaah pakai cleaner hahahahaha

    ReplyDelete
  9. wsalam sahrom : kat jabatan aku ni kertas A4 mmg dah kene catu, setiap unit dapat certain jumlah jer, klu nak lebih kene bg surat tunjuk sebab. klu takde cleaner susah plak nnt. cleaner tu penting gak kan...

    ReplyDelete
  10. hye afeez; hahaha...tisu pn d cut cost jgk ke??mcm2 la dunia nie kn..

    ReplyDelete
  11. hmm.. pelik2 le. hmmm.. no komen. :P wink2

    ReplyDelete
  12. hai adioscinta : nak wat camner kan, selagi bole cut, depa cut la...

    hai ed : hehehe.. tu le pasal, aku pon no komen

    ReplyDelete