22 February 2011

340 : Bisakah Kamu Merinduiku



Aku akan terbang ke Negeri Di Bawah Bayu esok pagi, 23 Februari 2011 dan akan kembali semula ke Kuala Lumpur pada 27 Februari 2011. Sepanjang ketiadaan aku di sini, bisakah kamu merinduiku?


~Salam Sayang~

20 February 2011

339 : 6.00 Petang



Suratan atau kebetulan. Dua hari dengan dua perkara yang berlaku mengenai waktu yang sama, 6.00 petang. Kenapa 6.00 petang, kenapa tidak satu jam lewat atau satu jam awal? Kenapa kedua2 perkara berakhir pada waktu 6.00 petang dan aku cuma kelewatan sedikit sahaja.

Semalam hati berkobar2 nak pergi cycling kat Taman Botani Putrajaya. Katanya ada basikal untuk disewa di sana dan boleh lah aku ronda2 sekitar Taman Botani Putrajaya tuh. Lagi pun memang tak pernah ke sana, nak jugak melihat keindahan taman tersebut. Pukul 5.00 petang kami sudah bertolak ke sana dan tiba di destinasi lebih kurang pukul 6.00 petang. Kami begitu teruja untuk cycling petang tuh. Cari punya cari tempat tersebut tetapi tidak berjumpa. Tengok kat directory pon takde (samada takde atau kami tak nampak). Kami meneruskan perjalanan sambil berjalan kaki. Akhirnya kami bertanya kepada seorang security guard yang bertugas di situ. Katanya, sewa basikal sampai pukul 5.00 petang sahaja dan basikal perlu dipulangkan selewat2nya pukul 6.00 petang. Cis... punah harapan kami petang tuh. Kecewa rasanya, dari jauh kami datang tapi hajat tak kesampaian. Kami tertanya2, kenapa pukul 6.00 petang? Bukan ke time tu lah ramai yang berkunjung kat taman tuh? Mungkin mereka ade sebab tersendiri yang hanya mereka sahaja yang tahu. Makanya, pada petang itu, kami hanya berjalan dari satu hujung ke hujung yang lagi satu.

Dari pemerhatian kami, Taman Botani Putrajaya tidaklah semeriah Taman Metropolitan Kepong. Mungkin penduduk Putrajaya kurang mengamalkan amalan hidup sihat atau mereka lebih suka lepak2 di rumah sahaja. Biaq pi lah.

Hari ini aku ke The Mines untuk membeli sesuatu. Setelah menjelajah dari satu ke kedai ke kedai yang lain akhirnya berjumpa juga aper yang ku cari. Terus jer beli memandangkan dah malas nak mencari lagi. Kemudian, kami bercadang untuk berehat dan menjamu selera. Perut masih kenyang makanya kami nak makan sesuatu yang ringan sahaja (bukan ringan2 yer). Kami menuju ke Secret Recipe dan terus mengorder dua jenis kek, Black Forest Cheese Cake dan Black Forest Cake. Selesai membuat order aku bertanya kepada kakitangan bertugas mengenai promotion beli kek satu dapat percuma kopi tu. Kakitangan terus memaklumkan bahawa promotion tu sehingga pukul 6.00 petang sahaja. Ciss!!! 6.00 petang lagi. Jam di dinding menunjukkan pukul 6.05 petang, terliwat 5 minit jer. Jadinya kami terpaksa plak mengorder Iced Coffee Latte dan Iced Coffee Mocha.

Ermm.... Kenapa 6.00 petang? Mungkin pukul 6.30 petang orang dah start dinner kot...


~Salam Sayang~

10 February 2011

337 : Perlukah?


Borang Pengawasan Tisu Tandas
Tiap2 minggu aku kene sain


Perlukah perkara ini. Macam dah takde bende lain yang nak dibuat, sampai penggunaan tisu tandas pon nak dipantau. Ntah aper la yg dia nak tau agak nya. Tisu yang dibekalkan digunakan bagi tujuan ape kot? 1) Lap bontot 2) Lap tutt.... 3) Lap tangan 4) Lap macam2 lagi. Tak pon nak kumpul data bagaimana nak menjimatkan penggunaan tisu tandas di organisasi. Satu hari akan dibekalkan satu gulung sahaja tisu tandas, share lah ramai2. 1) Lap bontot ramai2 2) Lap tutt... ramai2 3) Lap tangan ramai2 4) Lap macam2 beramai2.

Tak tahu lah. Mungkin mereka ada sebab yang kukuh mengapa perkara ini dilakukan. Tapi aku masih lagi tertanya2 apakah perlunya perkara ni?


~Salam Sayang~

08 February 2011

336 : Dari Kerana Mata - Part II

"Dari kerana mata, yang mempunyai kuasa. Ohh... aku terigoda, aku tirgoda tirkiciwa. Dari kerana mata...."

Orang lain semua dan mula bertugas semula setelah bercuti panjang sempena cuti Tahun Baru Cina yang lepas. Tapi aku sehingga kini masih lagi bercuti. Bukan aku minta cuti, tadi diberi cuti selama 2 hari oleh puan doktor kerana sakit mata.

Hari khamis lepas aku pulang ke kampung aku di Pontian, Johor. Sesampai sahaja di kampung, mata aku menjadi merah. Kemudian bertambah teruk sehingga aku nak tengok ke arah cahaya pon tak boleh. Pedih rasanya hatta nak melihat cahaya lampu pon tak bole. Sehingga kan aku terpaksa tunduk sepanjang perjalanan aku ke masjid untuk solat Jumaat.

Melihatkan keadaan itu, emak telah menyuruh abang menghantar aku ke klinik memandangkan kami akan balik ke KL beberapa hari lagi. Doktor telah membekalkan aku beberapa jenis ubat dan alhamdulillah keadaan telah beransur pulih. Tetapi hingga ke hari ni, merahnya masih kelihatan dan pagi tadi penglihatan menjadi kabur sedikit. InsyaAllah, pulih lah seperti sediakala beberapa hari lagi.

p/s : motif letak gambar perempuan tuh? Saja... untuk cuci2 mata...


~Salam Sayang~

07 February 2011

335 : Selamat Tinggal Dunia

Terima kasih kepada sahabat yang telah mendoakan kesihatan nenda ku. Walau bagaimanapun, Allah lebih menyayanginya dan telah menjemputnya dengan tenang pada 5 Februari yang lepas pada lebih kurang pukul 5.50 petang. Jenazah telah selamat disemadikan keesokan harinya bersebelahan pusara datuk ku yang telah meninggal dunia lebih kurang 22 tahun yang lalu.

Nenda ku pergi pada usia lebih kurang 85 tahun dan telah dikurniakan 5 orang anak, lebih kurang 20 orang cucu dan lebih kurang 35 orang cicit. Semoga roh allahyarhamah dicucuri rahmat. Amin.


~Salam Sayang~

02 February 2011

334 : Xin Nian Kuai Le

Selamat Tahun Baru Cina kepada mereka yang menyambutnya dan kepada mereka yang tak menyambut tetapi dah pon bercuti awal macam diaorang plak yang nak makan busat malam ni. Hari ni cume 2 orang sahaja yang bertugas di opis, yang lain semua dah bercuti. Mungkin mereka sedang menggolek kerbau pendek kat umah masing2 untuk makan malam malam ni. Hehehe...

Dikesempatan cuti panjang ni, aku pon akan pulang ke kampung aku di Pontian, Johor. Melawat nenek aku yang sedang sakit diserang strok beberapa hari lalu. Berdoa kepada Allah semoga nenda ku dikurniakan kesihatan. Jika Allah lebih menyayanginya, jemputlah beliau dengan keadaan yang tenang dan damai dan dengan cara yang paling disayangiMu. Amin...

InsyaAllah.


~Salam Sayang~