05 January 2011

325 : Angan-Angan, Bila Mencari ....

Tahun ni menyimpan angan-angan untuk beli henset baru lah. Dah lama benar guna henset yang ni. Inilah satu2nya henset yang aku ada, inilah satu2nya nombor yang aku ada. Setia betul aku pada henset dan nombor maxis ni. Itu baru kesetiaan pada henset, kalau pada orang, dijamin setia lah. Tanpa was-was. Rasanya aku guna henset ni sejak tahun 2006. Tak pernah tukar walaupon ada angan-angan nak amik Iphone5. Hehehe...

Kalau tengok kawan2 semua dah tukar henset 2-3 kali. Makin lama makin canggih, ade gps, gprs, gpms, gols dan sebagainya. Henset aku ni bukan kate nak tukar, tukar cover pon tak pernah. Pakai baju lama jer dia. Sejak beli sampai ke la pakai baju tu jer. Sib baek baju dia masih kelihatan seperti baru, dicuci dengan Daia.

Tapi jauh disudut hati, masih sayang pada henset ni. Masih takde masalah cume masalah kredit takde jer selalu. Sekadar nak call ngan sms tu boleh jer. Jatuh dah 2-3 kali gak, tapi masih tegap dan gagah perkasa. Tak macam sesetengah henset yang terbarai bile jatuh. Mungkin kalau dah ade henset baru, aku akan simpan henset ni. Masalahnya... henset baru aper yg aku nak beli ni??


~Salam Sayang~

11 comments:

  1. Assalamualaikum Afeezz

    tunggu sikit lagi
    kan bajet 2011, akan tiada cukai untuk h/p

    setia betul dgn yg satu
    siapa laaaa yg beruntung nanti
    he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  2. hehehe..dulu zaman tak kawen lagi,henpon laa benda paling penting.skang dah kawen,entah mana2 entah talipon letak.nk pakai baru cari..

    tu pikir2,malas je nk tukar henpon tu.walopon dlm ati,nk jugak iphone ke kan..ekekeke!

    ReplyDelete
  3. Salam dan Selamat Maghrib En Afeezz,

    Sbg QS, ini adalah pendpt sy:-
    1) Awak setia? So sila gunakan telefon itu sehingga keadaan terdesak utk membeli.
    2) Tapi kalau skdr nak berangan, apa yg perlu awak highlightkan dlm satu2 pilihan ialah:-
    1st filter, allocate ur budget..
    2nd filter, determine ur requirement..nak guna utk apa? Only sms + call? camera? internet? games? GPRS? Gols? [aper ni?] --> PENTING
    3rd filter, design..touch screen? lipat? besar? kecil? jenis keypad.
    4rd filter, trusted brand..iPhone, Nokia, Blackberry, Samsung, Ayam Brand etc..
    3) Tepuk dada, tanya apa yg hati awak nak..kalau hati dah kata nak iPhone5..buat ler pertimbangan mcmana pun hati akan berat ke situ jugak..[iPhone5 keluar tahun 2020, hrp sbr tunggu]

    Sekian, terima kasih.

    ReplyDelete
  4. salam afeez,

    buat apa berangan nak beli henfon, beli jer satu.

    ReplyDelete
  5. wsalam abe rozali : hehehe... berapa harga bile dah ditolak cukai tuh? betul3... dijamin setia ni...

    anis : penting gak hp tu bg sy, maklumlah... masih bujang... hehehe

    ReplyDelete
  6. wsalam dan selamat malam cik sinomosa : wow.. terima kasih atas filter2 awak tu. very informative. banyak gak bende kene dipertimbangkan walaupon nak beli henset jer. ape2 pon pastikan ia yg terbaek.. bukan murah bende ni kan

    wsalam haji az : kene le berangan dulu.. klu dah syok baru le beli... hehehe... ade aku kesah..

    ReplyDelete
  7. salam abe..

    nak beli hp baru? hp takyah la beli yang br..pasal setiap bulan pasti ada keluaran baru..

    kalau nak beli gak..kena beli yang betul-betul puaskan hati anda utk mengunakan..

    kalau nak beli iphone..tak lama lagi..akan keluar iphone desire tuk mengantikan iphone 4 ni..

    btw..aku pon dok pikir nak angkat blackberry or Htc or iphone..

    Htc ngan iphone lebih kurang sama..touch skrin.

    marilah kita tukar bersama

    ReplyDelete
  8. 1 lagi, mostly bila handset canggih, user prefer postpaid..takkan nak dgr org kata "uish, telefon canggih tp xde kredit :P"

    Pertimbangan yg baik tak kira dari sekecil2 perkara hingga ke sebesar2 keputusan yg kita kena pilih. Itu basic & minta pndpt org lain gak salah satu cara dlm buat keputusan mcm apa yg awak buat ni, which is good. Dulu, sy ada buat gak entry pasal benda yg sama, kalau rajin pi ler baca.

    ReplyDelete
  9. Aslkm anakanda

    Buatlah apa yang terbaik.
    Masuk kelas bergurukan Syima.
    nanti dah beli call mama..ajak pe makan Beryani gam(dekat je dgn rumah mama!)

    ReplyDelete
  10. wsalam madey : betul3.. alang2 nak tukar, biar tukar kepada yang terkini dan tercanggih. klu setakat nak beli yg dah out of date, baek tak payah kan.. jadi marilah kite bersama2 menukar henset masing2...

    salam cik sinomosa : setuju, wat malu jer klu henset canggih tp takde kredit (klu takde jgn le heboh2 plak). setuju gak, klu bende yg kite tak berapa mahir, baek mintak pendapat drp mereka yg lebih pakar...

    ReplyDelete
  11. wsalam mama : sy dah register pon kelas online cikgu syima. kene tunggu kelas penuh dulu baru bole mula kelas. mama nak belanja ke beriyani gam tu?? hehehe. i likee

    ReplyDelete