28 December 2011

447 : Catatan Perjalanan - Percutian Bersama Buaya-Buaya Sungai Melaka (Part II)

... sambungannya

25 Disember 2011

Seawal 8.30 pagi kami telah check-out dari hotel penginapan kami menuju ke tempat pakir kenderaan berhadapan dengan Menara Taming Sari. Aktiviti kami yang pertama pagi itu adalah untuk menaiki Melaka River Cruise. Tunggu punya tunggu rupe2nye kaunter tiket dia bukak pukul 10 pagi. Untuk tidak membazirkan masa menunggu, kami telah pergi melawat Muzium Samudera yang tidak jauh dari situ. Bayaran RM3 dikenakan untuk dewasa. Malas nak cerita lebih lanjut, layan sahaja gambar2 di muzium tersebut.



Lebih kurang pukul 10 pagi, kami bergegas ke kaunter tiket Melaka River Cruise. Akhirnya, dapat juga kami tiket cruise tersebut, terpaksa juga beratur menunggu giliran untuk menaiki bot itu. Ini merupakan kali kedua aku menaiki cruise ini. Bayaran sebanyak RM10 dikenekan untuk seorang dewasa dan perjalanan sepanjang cruise adalah lebih kurang 45 minit. Layanlah gambar2 yang telah diambil semasa cruise itu.


Jeti 7 yang mempunyai kisah lucu salah seorang dari kami...

Memandangkan sudah hampir tengahari, kami telah makan tengahari di sebuah kedai berhampiran. Menu kami tengahari itu, makan sendiri bayar sendiri. Aku cume makan ayam masak aper ntah dengan sup cendawan dan tauhu. Agak mahal harga makanan di sini, nasi campur aku dengan air limau ais berjumlah RM8, ermmm... Kemudiannya kami menapak ke kawasan bangunan merah yang glemer itu. Sekadar berjalan2 di kawasan perjualan cenderahati di situ. Niat di hati nak mencari kawan untuk Cicik, alhamdulilah, jumpe juga walaupon harganya sedikit mahal berbanding harga dulu.


bershopping kat bangunan merah

Kami kemudiannya berehat sebentar sambil menikmati Cendol Jam Besar. Memang sedap cendol kat sini, setiap kali aku ke bandar Melaka, memang takkan ketinggalan untuk menikmati keenakan cendol di sini.


Cendol ais-krim dan cendol pulut


Cendol jagung

Selepas itu kami menapak pula ke Dataran Pahlawan untuk membeli sedikit cenderahati untuk dibawa pulang. Kami juga telah membeli t-shirt yang serupa untuk dipakai semasa pulang ke KL dan membeli sedikit makanan ringan tempatan. Kami meninggalkan Bandar Melaka lebih kurang pukul 2.00 petang.


CT sedang shopping sakan kat Dataran Pahlawan

Dalam perjalanan pulang, kami telah singgah di Masjid Al-Azim untuk solat dan berehat, Taman Rama-Rama Melaka dan Restoran Jejantas Air Keroh untuk berehat dan makan malam.


Geng Buaya kat Masjid Al-Azim


Geng Buaya kat Taman Rama-Rama

Tidak cukup dengan itu, sebelum sampai ke rumah, kami telah singgah pula di Kajang untuk bermain boling dan berkarok kemudian supper. Masing2 tiba di umah lebih kurang pukul 3.00 pagi.


Score boling Geng Buaya


~Salam Sayang~

27 December 2011

446 : Catatan Perjalanan - Percutian Bersama Buaya-Buaya Sungai Melaka (Part I)

24 Disember 2011

Seawal pukul 9.00 pagi aku ngan seorang kawan telah bergerak meninggalkan Kuala Lumpur ke Melaka. Undangan seorang kawan untuk ke Melaka beberapa minggu lepas untuk bercuti-cuti Malaysia tidak dapat dipenuhi kerana beberapa masalah, tetapi tiba2 hati ingin pulak join mereka. Perancangan kurang daripada 24 jam dibuat dan kami telah tiba di kawasan Ayer Keroh lebih kurang pukul 11.00 pagi dan 3 orang kawan laen yang tiba semalam telah pon menunggu.

Aktiviti kami di pagi yang dibasahi hujan renyai2 ini adalah ke Muzium Orang Asli yang terletak berhampiran Taman Buaya Melaka. Di muzium ini dipamerkan perkara2 berkaitan orang asli di Semenanjung Malaysia dan cara hidup mereka. Banyak perkara yang oleh dipelajari di sini mengenai mereka. Bayaran masuk RM2 akan dikenakan. Kemudian kami bercadang nak naek kereta lembu plak, yang tidak jauh dari Muzium Orang Asli ni. Bayaran RM10 dikenakan untuk sebuah kereta untuk perjalanan lebih kurang 1km jer. Ok lah, kalau just nak merasa naek kereta lembu ini, takde la best sangat pasal kereta ni takde absorber, sakit pinggang aku.. hahaha...


(1) Pintu Masuk ke Muzium Orang Asli
(2) Beberapa artifak yang dipamerkan



(1) Adat istiadat perkahwinan Orang Asli
(2) Sedang melihat2 artifak yang dipamerkan



(1) Sedang bergembira di atas kereta lembu
(2) Masalah teknikal berlaku, lembu takmo jalan


Kami kemudiannya balik ke Bandar Melaka untuk makan tengahari. Tak ingat plak aper nama restoran tempat kami makan tu, memang ramai lah orang yang makan kat situ. Masa kami tiba, kene tunggu jugak lah untuk dapatkan meja, itu pon dah pukul 2.30 petang. Makan tengahari kami agak mewah, ikan pari masak asam pedas, ketam masak lemak cili api, ketam goreng, sayur campur dan kupang masak aper ntah. Nyam3 sangat, kenyang tak hengat. Makan mewah maka bayaran nyer pon mewah gak lah, tak igt berapa tapi ade lah dalam RM80. Selepas itu kami balik ke hotel penginapan kawan kami tu yang terletak di kawasan Bandar Hilir untuk berehat sekejap. Hotel Bajet dengan bayaran RM50 semalam. Oklah, lengkap dengan kemudahan asas, bilik ade tv ngan air-con.


(1) Aper lah yang sedang mereka bincangkan?
(2) Kupang masak aper ntah...


(1) Ketam goreng (2) Ikan pari masak asam pedas


(1) Ketam masak lemak cili api (2) Licin semuanya...

Petang itu lebih kurang pukul 5.00 petang, kami keluar ke Umbai untuk makan malam. Disebabkan musim cuti sekolah dan perayaan Hari Krismas, jalan2 sekitar Bandar Melaka amatlah sesaknya. Semua jalan jem mengalahkan jem kat KL. Kami tiba di Perkampungan Ikan Bakar Terapung di Umbai dalam pukul 6.30 petang. Kami telah ke Restoran Nakhoda Seafood. Makan malam kami juga agak mewah, ikan siakap bakar, tom yam seafood, kailan ikan masin, telur dadar, kerang bakar dan sotong goreng tepung. Tapi, bagi aku tak berapa sedap lah masakan kat sini.


Perkampungan Ikan Bakar Terapung Umbai


(1) Ikan siakap bakar (2) Sotong goreng tepung


(1) Kerang bakar (2) Tom Yam seafood

Kami beredar meninggalkan Umbai lebih kurang pukul 8.00 malam dan balik semula ke Bandar Melaka. Niat di hati nak naek River Cruise di malam hari, malangnya hujan yang turun sejak dari pagi makin lebat pula malam tu. Maka River Cruise telah ditutup awal malam itu dan barisan orang yang nak naek malam itu amatlah panjang. Terpaksa ditunda plak hajat kami nak naek River Cruise malam itu. Kami kemudiannya, berjalan kaki ke Dataran Pahlawan untuk membeli belah, tapi hanya sorang jer dari kami yang membeli belah tu, yang laen cume meneman sahaja.


Shopping kat Dataran Pahlawan


Permandangan malam Kota A Famosa dan Menara Taming Sari

Sebelum menamatkan aktiviti kami pada hari itu, kami telah singgah di McD Dataran Pahlawan untuk membeli makanan, lapar pulak bila dah jalan jauh2 tu.


... bersambung

23 December 2011

445 : Dapat Sudah Ape Yang Diinginkan

Entry saya yang ke 443 adalah berkaitan.

Semalam telah keluar bersama kawan2 untuk menonton wayang filem terbaru di pawagam, filem Satu Malam Kubur Berasap. Malangnya, filem itu tidaklah berasap seperti yang diharapkan, makanya aku malas untuk membuat akan preview filem tersebut.

Tak sangka semalam, ade juga kawan yang sudi buatkan aku cucur ikan bilis yang sangat2 aku inginkan. Walaupon dah sejuk terkena aircon panggung (ko bawak masuk panggung ker?), ia tetap mempunyai ciri2 kelazatan cucur ikan bilis yang homemade. Dicicah pula dengan sos cili buatan sendiri yang sedikit pelik rasanya tp bile dah lama2 menjadi sedap plak. Maaf lah kerana tak habiskan sebab main course dinner kite semalam sampai masa kite sedang menikmati cekodok awak tuh. Laen kali bole mintak awak buatkan lagi ek... hehehe....

Terima kasih kerana awak sudi buatkan kite cucur tuh...


Cucur ikan bilis


Sos cili pencicah cucur ikan bilis


~Salam Sayang~

19 December 2011

443 : Sesekali Ku Rasa Teringin

Tibe2 terasa teringin sangat nak makan cucur ikan bilis atau dalam kata laen cekodok ikan bilis. Dah lama rasanya tak merasa cekodok ikan bilis ni. Nak beli pon tak tau lah ade orang menjualnye atau tidak. Kalau cekodok pisang tu banyak lah org jual. Nak suruh orang wat kan pon takde saper yg sudi. Ermm... Kalau ade bini atau aweks atau perempuan simpanan atau skendels bole gak mintak tolong watkan. Kecur air liur dah ni... nyam3...

Kadang2 makanan yang humble and simple macam ni lah kite teringin nak makan sangat2. Aper barang makan pizza. Tapi susah nak dapat bg orang bujang macam aku ni. Nak wat sendiri, tak pandai. Kalau pandai sure aku dah masuk Masterchef Malaysia.

Kate seorang sahabat, sedap kalau makan cicah sambal kicap. Tapi aku tak kesah lah, cicah sos cili McD pon dah cukup nikmat bagi aku. Takde sos cili, makan gitu pon sedap.


~Salam Sayang~

18 December 2011

442 : Jamuan Hari Raya Di Bulan Muharram

Semalam adik jemput kami ke rumah dia, katanya ada jamuan raya. Hehehe... raya ape plak ni. Hari raya dah lama lepas, kalau wat jamuan krismas ok la kot..


Juadah Hari Raya di bulan Muharram

Rupe2nya adik nak masak baki nasi impit yang dia ada lebihan raya lepas. Pastu kakak plak nak masak daging korban yang masih tak masak2 tuh. Oleh yang demikian, makan tengahari tu dah macam hari raya... ade nasi impit, kurma ayam, kari ayam dan kuah kacang. Nyam3....


~Salam Sayang~

15 December 2011

441 : Kenangan Bersama Pulut Durian

Pagi tadi macam biase lah, sebelum memulakan tugas harian, pergi la melawat ke blog kawan2 yang ada update. Singgah sebentar kat blog atuk, bacalah cerita atuk pasal pulut durian (mintak izin atuk amik gambar sebelah ye). Tiba2 fikiran melayang2 teringat satu pengalaman aku tentang pulut durian ni. Dah lama bebenor kejadian ni berlaku, tapi bila diingatkan, rindu plak rasanya pada masa itu.

Tak igt tahun berapa bende ni berlaku. Zaman tu aku masih lagi bergelar pelajar di sebuah institusi pengajian tinggi di utara tanah air. Nak dijadikan ceritanya, kami beberapa orang telah bermalam di rumah seorang rakan di Guar Cempedak, daerah Yan di Kedah. Pagi itu kami telah bersarapan pagi di rumah sahabat tu. Antara juadah yang dihidangkan adalah pulut, durian, santan, dan gula. Kami hanya melihat sahaja juadah yang dihidangkan. Aku pandang dia, dia plak pandang member yg sorang lagi sambil tersenyum2 tanpa bicara. 'Makan la... makan la', pelawa kami kepada sahabat2 yang laen. Semuanya masih lagi tersipu2.

Melihatkan gelagat kami, akhirnya ibu sahabat tu pon bersuara, 'Eh.. makan lah, ape yang tengok2 je tuh?...'

Seorang dari kami seraya menjawab sambil tersipu2, 'Tak reti makan makcik...' disambut gelak ketawa kami plak... Maklumlah, 3 org drp kami dari Selangor dan seorang lagi dari Johor. Maner lah penah jumpe hidangan istimewa macam ni kat sane.

Akhirnya tuan rumah pon demo lah cara nak prepare dan makan hidangan ni. Kami pon try.... Erk.. tak tertelan la plak aku. Mungkin first time makan pulut durian macam ni. Akhirnya, aku belasah durian jer untuk sarapan pagi hari itu. Ape2 pon terima kasih kepada tuan rumah kami hari itu.


Ini versi pulut durian yang aku suke....


~Salam Sayang~