29 November 2010

312 : Dapat Perempuan Lagi



Nama : Dhya Khadeeja
Tarikh Lahir : 29 November 2010

Alhamdulillah, kakak aku telah selamat melahirkan seorang bayi perempuan semalam secara pembedahan. Ini merupakan anak ketiga kakak aku dan suaminya yang juga merupakan cucu ke-9 emak dan ayah aku. Tahniah kepada kakak dan abang ipar aku sempena kelahiran anak ketiga mereka.


~Salam Sayang~

311 : Murah Rezeki

Minggu lepas tidak sihat adanya aku. Macam biasa lah, dah lama tak sakit, sekali sakit datang, menimpa2 la pulak. Selsema dan hidung tersumbat. Amat tak selesa sekali rasanya. Hidung meleleh jer pastu susah nak bernafas. Lepas tu sakit tekak la plak, lagi lah tak selesa rasanya. Perit hatta anak telah air liur pon terasa siksa nya. Tak cukup dengan itu, kaki ni plak terasa sakit. Penyakit orang tua, macam tu lah. Tetapi masih bersyukur aku mampu berjalan dan bersolat dengan baik. Masa ni lah terasa bersyukurnya klu kite dapat sihat kembali.

Dalam pada tak sihat tu, sempat juga memenuhi undangan makan kenduri di rumah seorang rakan di Bandar Baru Salak Tinggi. Sekadar kenduri masuk rumah dan birthday party anak dia. Kami bertolak dari UM kira2 pukul 2.30 petang dan tiba di destinasi lebih kurang 1 jam kemudian. Kami dijamu dengan nasi putih, sambal ikan bilis, ayam goreng, kari daging dan ulam2an. Tak lupe juga kek birthday dan beberapa dessert yang lain. Alhamdulillah, kenyang perut semoga rezeki tuan rumah semakin bertambah.




Pagi ni rezeki aku murah lagi, kawan aku yang buat kenduri hari tu datang membawa bekalan sarapan pagi. Jadinya pagi ini aku bersarapan nasi putih berlaukkan ayam goreng dan sambal ikan bilis. Alhamdulillah.. kenyang. Semoga murah rezeki orang yang menjamu kami tu.



Sarapan pagi... nyam3


~Salam Sayang~

25 November 2010

310 : No Signal

Tak tahu lah kenapa sejak semalam pengguna2 talian 012 dan 017 di pejabat aku tak dapat signal. Cume boleh buat emergency call jer. Pelik jugak bile talian2 lain ok jer. Ingat kan problem ni akan settle hari ni, malangnya hari pon masalah yang sama.

Semalam masalah ni bermula sejak pagi. Semua call in, call out ngan sms tak dapat diterima dan dihantar. Tapi bila aku keluar jer dari gate UM lepas opis hour, berderu2 sms masuk. Makanya, masalah ni hanya dalam kawasan UM jer lah.

Hari ni masalah yang sama berlarutan. Baru aku ingat, semasa aku menghadiri Mesyuarat Mengenai Peperiksaan pada 10 November lepas, ada cadangan yang dibuat untuk memblock talian telefon bimbit ni semasa waktu peperiksaan dijalankan untuk mengelakkan berlaku penipuan semasa peperiksaan. Tapi itu cume cadangan kerana ia bakal melibatkan kos yang tinggi. Mungkin cadangan itu telah dilaksanakan dan kakitangan juga secara tidak langsung terkena tempias perlaksanaan perkara ini. Menyusahkan betul lah.

Aku ade membuat komplen mengenai perkara ini kepada pihak Maxis secara online. Komplen aku telah diterima tetapi sehingga kini aku belum mendapat sebarang maklum balas. Ade sorang kakitangan di pejabat aku ni juga telah membuat komplen, dan masih lagi tiada ape2 tindakan yang diambil.

Sehingga perkara ni selesai... Sabar jer lahhhhh.......


~Salam Sayang~

22 November 2010

309 : Catatan Perjalanan - Melaka

Jalan-jalan hujung minggu kali ini telah membawa aku ke Tangkak dan Melaka. Tujuan utama aku ke selatan tanah air pada hujung minggu lepas adalah untuk memenuhi undangan perkahwinan adik kepada sahabat baik aku yang dilangsungkan pada 20 November 2010 yang lepas. Kemudian aku bercadang untuk sekadar bercuti dan berehat di Melaka pada hari berikutnya.

Aku pergi dengan seorang rakan dan telah bertolak dari Selayang lebih kurang pukul 10.30 pagi. Perjalanan kami bukan sahaja santai malah mematuhi peraturan halaju lebuh raya. Kalau halaju maksima 90km/j, maka aku akan drive selaju 90km/j sahaja. Lagi pun bukan nak mengejar ape2 pon kan, tak perlulah kite menyepeed. Perjalanan kami berhenti di dua hentian sahaja, pertama di Shell selepas Tol Sungai Besi, sekadar membeli jajan bekalan perjalanan dan kedua di Tol Tangkak untuk membuang air yang terlebih dalam badan. Kami tiba di tempat yang dituju dalam pukul 1.30 petang tanpa mengalami sebarang kesesatan.

Kehadiran kami disambut oleh sahabat baik aku tu dan kami terus dibawa untuk menjamu selera. Rasanya dah lama kami tak makan nasi pengantin, terasa sedap plak hidangan semalam, terutama ayam goreng nya. Simple tetapi tetap penyelerakan. Kami makan semua yang dihidangkan sambil bertanya kabar dan berbual kosong. Kami menunggu sehingga kehadiran mempelai lebih kurang pukul 2.00 lebih. Kedua mempelai begitu tampan dan cantik mengenakan baju berwarna putih dan hitam. Kami lepak2 di situ dan meminta diri lebih kurang pukul 3.30 petang.


Gendang gendut tali kecapi
Kenyang perut suka hati


Kami meneruskan perjalanan kami ke Bandar Melaka dan tiba lebih kurang pukul 5.00 petang. Kami meronda2 mencari kediaman memandangkan kami tidak membuat ape2 tempahan bilik. Kami menuju ke Bandar Hilir dan akhirnya kami berhenti di sebuah hotel bernama Hotel Tower. Nasib kami baik kerana kami berjaya mendapatkan bilik terakhir yang masih kosong dengan bayaran RM98. Lokasi hotel ini juga agak baik berhampiran dengan Mahkota Parade, Dataran Pahlawan dan Menara Taming Sari. Jadinya, nak cari tempat makan takde masalah di kawasan ni. Kami berehat sebentar dan keluar semula dalam pukul 6.00 petang. Tujuan utama kami adalah untuk menonton wayang filem Harry Potter and The Deathly Hollow Part 1. Dalam perjalanan keluar itu kami dapati ada pasar malam berhampiran hotel kami menginap. Jadi kami bercadang untuk membeli makan malam di pasar malam sahaja dan makan di bilik. Kemudian kami menyusuri Dataran Pahlawan itu menuju ke GSC dan kami bernasib baik mendapat tiket untuk waktu tontonan 6.40 petang. Tapi malangnya, filem kali ini agak hambar dan membosankan tidak seperti filem2 sebelum ini yang begitu teruja untuk ditonton. Kurang adegan aksi dan banyak membebel jer. Aku berikan 1.5 / 5 bintang untuk filem ini.


Berlatar belakangkan Menara Taming Sari


Sebahagian suasana Bandar Hilir di waktu petang dan malam

Filem ini tamat dalam pukul 9.00 malam dan kami berjalan2 pula di sekitar pasar malam atau lebih kelihatan macam uptown jer. Untuk dinner kami malam ni, kami telah membeli nasi lemak ayam dara goreng berempah, jagung cawan dan air kelapa. Makan di atas katil sahaja menandangkan tiada meja makan disediakan. Malam itu dihabiskan dengan menonton tv, layan cerekarama jer.


(1) Menu makan malam kami - Nasi lemak ayam dara goreng berempah
(2) Menu sarapan pagi - kek oren dan blueberry dan agar2 merah


21 November 2010, kami check out lebih kurang pukul 9.00 pagi untuk ronda2 bandar Melaka. Memula kami menuju ke tempat bangunan merah2 tuh, aper ke nama ntah, Stadhuys. Takde wat aper pon, sekadar berjalan2 melihat gelagat orang ramai. Kemudian kami mendaki Bukit St. Paul untuk melihat panorama Kota Melaka dari atas. Penat gak mendaki, dah le pagi itu sangat terik pancaran mataharinya. Kemudian dek kerana penat dan peluh mencurah2 membasahi badan, kami duduk pekena cendol di tebing Sungai Melaka di hadapan Stadhuys itu. Hilang dahaga dan peluh di badan.


(1) Permandangan popular negeri Melaka - Stadhuys
(2) Permandangan Menara Taming Sari dari Bukit St. Paul



(1) Runtuhan Gereja St. Paul dari bawah
(2) Melepaskan lelah sambil berposing istimewa depan kamera



Cendol yang paling popular di Melaka - Depan Stadhuys

Kemudian, kami telah menaiki Melaka River Cruise untuk menikmati permandangan Kota Melaka di pinggiran sungai pula. Bayaran RM10 dikenakan untuk seorang dan perjalanan pergi balik mengambil masa dalam 45 minit. Perjalanannya santai sahaja. Niat di hati selepas itu nak menaiki Menara Taming Sari, tetapi melihatkan queue amat lah panjang dan cuaca amat panas terik, kami batalkan niat kami itu. InsyaAllah, satu hari nnt akan kami naik juga Menara Taming Sari itu. Tidak tahan dengan cuaca, kami bercadang ke McD Dataran Pahlawan untuk makan tengahari kemudian meneruskan perjalanan pulang ke KL.




Permandangan dari Melaka River Cruise

Perjalanan balik juga santai ditemani terik mentari sepanjang perjalanan. Mata amat berat dan sepanjang perjalanan aku berdoa untuk keselamatan kami. Berhenti di sebuah hentian sebelah untuk berehat dan aku sempat melelapkan mata. Lebih kurang 1 jam berhenti di sana dan perjalanan diteruskan. Sampai di Selayang lebih kurang 4 petang.


Menu makan tengahari kami hari itu - McDonald's

Terasa sangat seronok walaupon badan terasa penat. Sedang merancang untuk Jalan-Jalan Hujung Minggu akan datang. Ke mana?


~Salam Sayang~

19 November 2010

308 : Jalan-Jalan Hujung Minggu

Pada hujung minggu ini bersamaan dengan 20 November 2010 aku akan ke Bandar Maharani, Muar, Johor untuk menghadiri satu undangan ke majlis perkahwinan adik kepada sahabat baik aku. Sepanjang aku mengenali sahabat baik aku ni semenjak tahun 1994, tidak walau sekalipun aku menjejakkan kaki aku ke kampung beliau. Ini merupakan kali pertama aku akan ke sana. Rumah dia kat KL ni dah banyak kali aku pergi.



Terlanjur aku telah ke Muar, aku bercadang untuk bercuti-cuti di Melaka. Mungkin akan bermalam semalam di sana dan akan kembali semula ke KL pada hari berikutnya 21 November 2010. Sekadar bercuti untuk merehatkan fikiran dan memenatkan badan.



Ape tempat2 yang best untuk dilawati di Melaka? Ada cadangan?

Sehingga bertemu lagi, Salam Sayang.

15 November 2010

307 : Ya Allah, Jemputlah Aku Walaupun Sekali

Hati tiba2 menjadi sayu tatkala sedang mencari imej untuk entry kali ini. Sebak rasa hati melihat mereka yang telah dipanggil untuk menjadi Tetamu Allah. Walaupun aku hanya menatap gambar, tetapi aku dapat rasa betapa bertuahnya mereka, betapa gembiranya mereka, betapa dekatnya mereka kepada dengan Penciptanya. Terasa betapa banyaknya dosaku yang terkumpul, dan adakah Allah sudi menjemput aku, sudi memanggil aku menjadi tetamuNya walaupun sekali?

Kepada mereka yang menjadi tetamuNya, sahabat AyahZain dan ibu kepada Cik Sinomosa, semoga semua amal yang dilakukan diterima olehNya, semua doa yang dipanjangkan dimakbulkan olehNya, dikurniakan kesihatan untuk terus beribadah kepadaNya, InsyaAllah dianugerahkan dengan Haji yang Mabrur.

Kepada ibu dan ayah, keluarga, saudara mara dan sahabat handai seantero Malaya,

Salam AidilAdha. Maaf Zahir dan Batin.


~Salam Sayang~

14 November 2010

306 : Sembilan Tahun Telah Lalu

15 November 2001 merupakan hari pertama aku melaporkan diri di pejabat di mana aku bertugas sekarang. Ini bermakna sudah 9 tahun aku berkhidmat di sini. 9 tahun juga aku memegang jawatan yang telah diamanahkan kepada aku. Masih ingat lagi pada pagi itu, hujan turun renyai2 menyebabkan aku lewat melapor diri pada hari pertama aku sepatutnya bertugas. Pukul 9.30 pagi aku tiba di pejabat. Aku dibawa terus berjumpa Ketua Jabatan dan aku diberikan taklimat ringkas mengenai tugas2 aku. Kemudian aku diperkenalkan kepada kakitangan lain yang akan menjadi kawan baru dan rakan sekerja aku.

Walaubagaimanapon, ini bukanlah pertama kali aku bertugas di Universiti Malaya. Sebelum ini aku telah bertugas secara kontrak selama 2 tahun di Institut Pengajian Siswazah & Penyelidikan. Dalam tempoh 2 tahun ini sahaja aku telah ditempatkan di 2 unit yang berbeza, bukan kerana aku mempunyai masalah, tetapi aku ditawarkan untuk bertugas di unit yang cocok dengan kelayakan akademik aku. Aku gembira kerja di sini, kerja banyak tapi best dan kawan2 semua sporting. Aku berpindah ke tempat baru setelah ditawarkan jawatan yang lebih tinggi. Atas desakan kawan2 aku akur dan memohon jawatan tersebut dengan berat hati. Alhamdulillah, aku dipanggil temuduga dan berjaya. Berat hati nak meninggalkan IPSP.

Sepanjang 9 tahun itu, aku telah berkhidmat dengan 3 orang Ketua Jabatan yang amat berbeza karekter cara pentadbirannya. Sorang tegas, semua kerja nak cepat, teliti dan ditakuti oleh semua kakitangan. Sorang lagi kalut, semua kerja nak cepat last2 dia buat sendiri dan sorang lagi hampeh, buat kerja sorang2, taknak orang lain tahu, kemudian menyalahkan orang lain. Ape2 pon itu semua adalah pengalaman yang bernilai. Yang penting aku akan cube menyelesaikan tugas2 aku sesempurna yang mungkin dan mematuhi arahan yang dikeluarkan. Walaupun aku tahu, aku ade juga kadang kala melakukan kesilapan.

9 tahun bukan satu jangkamasa yang pandang. Kakitangan datang dan pergi dan aku merupakan salah seorang kakitangan senior di pejabat. Banyak pengalaman yang ditimba banyak cerita menjadi ingatan. Tidak dinafikan, kadang kala aku merasa bosan. Pernah terfikir beberapa kali untuk meminta agar ditukarkan. Dan kala itu juga aku turut berfikir perkara2 yang menghalang aku berbuat demikian.


~Salam Sayang~

12 November 2010

305 : Tahniah

Segulung tahniah aku ucapkan kepada anak buah aku, Nureen Ilyana yang mendapat 4A dan 1B dalam peperiksaan UPSR yang lalu. Bukan itu sahaja, anak buah aku ni juga telah dinobatkan sebagai penerima Anugerah Cemerlang 2010 Tokoh Murid Perempuan dan tempat kedua Anugerah Cemerlang 2010 Tahun 6 Venus.

Tahniah diucapkan. Semoga terus mencapai kejayaan setinggi yang mungkin dan berjaya dalam hidup. Tetapi ingatlah, walaupon tangan telah berjaya mencapai awan, jangan lupa kaki yang berpijak di bumi.

10 November 2010

304 : Penilaian Tahap Kecekapan

Seperti yang kite telah sedia maklum di dalam pembentangan Bajet 2011 yang lalu, Peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK), telah dimansuhkan untuk penjawat awam seluruh Malaysia. Semua penjawat awam pasti gumbira dengan statement ini termasuklah aku. Tak perlulah lagi bersusah payah menduduki peperiksaan, buat assignment dan pelbagai lagi perkara yang perlu dilalui untuk mendapat Aras IV dalam peperiksaan ini.

Untuk peperiksaan yang lalu, aku cume mendapat Aras III bila mana aku mendapat Aras IV untuk Komponen Generik dan Aras III untuk Komponen Fungsional sekaligus memberikan aku Aras III untuk Tahap Keputusan. Tak tahu lah mana silap nyer. Mungkin assignment aku tak cukup power atau penilaian boss yang kurang memandangkan aku sekarang ni pon sering melawan bos. Ape2 pon anggap je lah yang terbaik, mungkin takde rezeki aku tahun ni.

Akan tetapi pada firasat aku, walaupon peperiksaan ini akan dimansuhkan, pasti akan ada satu lagi cara penilaian yang akan dijalankan untuk menentukan tahap kecekapan penjawat2 awam. Buat masa ni kite tak tahu lagi bagaimana cara yang akan dilakukan, mungkin lebih mudah mungkin lebih susah dan payah. Apa2 pon kite haraplah agar aper yang sedang dirancangkan itu akan lebih memudahkan penjawat2 awam sekelian.

Walaupon ia telah dimansuhkan, tetapi di jabatan aku ni masih meneruskan tradisi PTK ni. Semalam baru menerima edaran mengenai peperiksaan ini yang akan dijalankan pada bulan Disember nnt. Pada mulanya aku malas nak mengambil semula Komponen Fungsional yang aku dapat Aras III tu. Kemudian setelah berbincang dengan kawan2 sepejabat, aku berfikir ada baiknya aku ambil semula komponen tersebut yang hanya memerlukan aku menyiapkan satu tugasan sahaja bersama dengan penilaian Ketua Jabatan. Aku tak tahu di masa hadapan bagaimana penilaian ini akan dijalankan. Mane lah tau kene pi kursus sampai seminggu ke, kene pi BTN ke Khidmat Negara ker... Malas aku nak pegi kursus lama2 macam tu.

Ape2 pon, borang telah diisi hanya perlu tandatangan boss jer. InsyaAllah minggu depan submit, bulan depan kite buat assignment PTK tuh. Wish me luck in advance.


~Salam Sayang~

07 November 2010

303 : Inilah Generasi Masa Depan Malaysia

Ini adalah satu entry dari blog aku yang lama. Saja nak share bersama agar kite tahu macam mana perangai budak2 universiti zaman sekarang ni. Entry ni bertarikh April 2007 dan aku rasa pelajar2 ni dah pon grad agaknya.


Pelajar 1

Semalam opis aku menerima satu aduan. Aduan itu berbunyi lebih kurang seperti ini;

"Saya datang lewat tetapi kene panggil nama awal. Saya tak puas hati. Sila ambil tindakan."

afeezz : Ape ke BODOH pelajar ini?


Pelajar 2

Ini diambil dari salah satu aduan yang pernah diterima, lebih kurang begini bunyinya;

"Saya datang ke klinik lebih kurang pukul 5.15 petang tetapi pintu telah dikunci. Seorang jururawat memberitahu saya bahawa klinik tidak ambil pesakit lagi selepas pukul 4.30 petang bla bla bla ...."

afeezz : Nak menipu lah ni, kalau pintu dah dikunci, macam mana dia boleh jumpa jururawat plak?


Pelajar 3

Seorang pelajar telah datang ke Kaunter Pendaftaran.

Kakak Kaunter : Adik, sekarang kite dah tutup yer. Datang semula pukul 2.00 nnt.
Pelajar 3 : Pukul 2.00 nnt saya ade kelas.
Kakak Kaunter : U sakit aper?
Pelajar 3 : Saya sakit terowong
Kakak Kaunter : ???

afeezz : Sakit terowong = sakit kerongkong


Pelajar 4

Seorang pelajar telah datang ke Kaunter Pendaftaran.

Kakak Kaunter : Ade aper dik?
Pelajar 4 : Kakak, saya nak check doktor.
Kakak Kaunter : ???

afeezz : Saya nak check doktor = saya nak jumpe doktor


Pelajar 5

Seorang pelajar telah datang ke Kaunter Pendaftaran

Pelajar 5 : Kakak, saya nak jumpe doktor.
Kakak Kaunter : Adik isi Borang Pendaftaran dulu.
Pelajar 5 pon mengisi borang seperti yang diarahkan.
Kakak Kaunter : Adik dari fakulti maner ni?
Pelajar 5 : Akademi Fantasia
Kakak Kaunter : ???
Menyedari ketelanjurannya itu...
Pelajar 5 : Ehh.. Akademi Pengajian Islam (sambil gelak2 kemaluan)

afeezz : Fanatik AF le tuh...


Pelajar 6

Seorang pelajar datang ke Kaunter Pendaftaran.

Pelajar 6 : Kakak, kawan saya sakit telok
Kakak Kaunter : Sakit teloq???

afeezz : Rupe2nya sakit teruk daa.. bukan sakit teloq..


~Salam Sayang~

03 November 2010

302 : Mari Berhibur


Mari berhibur. Dah lama rasanya aku tak buat entry sebegini. Kali ni aku akan hiburkan anda dengan sebuah filem pendek yang bertajuk SIGNS. Ade seorang kawan share movie ni dalam fb. Ade sesuatu dalam filem ni yang membuatkan aku tersentuh, perasaan bercampur baur. Ade pengajaran yang dapat dipelajari dalam filem ni. Ade mesej yang tersurat dan tersirat. Aku merasakan diri si Jason tu adalah aku. Fuhhh!... Stop!

Anyway.. semoga terhibur.


~Salam Sayang~

01 November 2010

301 : Movie Time

Semalam pergi menontong wayang di Mid Valley. Kali ni kami menonton filem bertajuk RED lakonan pelakon terkenal Bruce Willis, Morgan Freeman dan John Malkovic. RED stand for Retired Extremely Dangerous, merupakan sebuah filem aksi komedi yang padat dengan adegan aksi dan diselitkan dengan adegan2 komedi.

Mengisahkan bagaimana Frank Moses seorang yang telah bersara dari CIA telah menerima ancaman bunuh dari pihak CIA sendiri atas sebab2 tugas yang telah dilakukan oleh beliau di masa lepas. Frank dengan beberapa orang rakan lama yang juga telah bersara telah berpakat untuk mencari sebab dan punca mengapa mereka menerima ancaman bunuh tersebut dan juga ingin mencari siapakah dalang disebalik ancaman ini. Macam biasalah, at the end hero mesti menang kan. Nak tahu dengan lebih lanjut, saksikan di pawagan berhampiran anda atau dapatkan dvd2 cetak rompak di pasar malam terdekat. Aku bagi filem ni 3.5/5 bintang.

Filem ini pula aku tonton beberapa minggu yang lepas di e@curve Damansara. Tak berniat pon nak menonton filem ni, tetapi memandangkan takde filem lain yang menambat hati, kami putuskan untuk menonton filem ini sahaja. Tajuk filem ini adalah Buried.

Filem ini mengisahkan bagaimana Paul Conroy lakonan Ryan Reynolds, seorang pemandu trak yang bertugas di Iraq telah dicolek dan ditanam hidup2 di tengah padang pasir. Beliau telah dibekalkan dengan minuman, lighter dan sebuah telefon bimbit berbahasa Arab. Pelbagai usaha dilakukan oleh beliau untuk meminta bantuan. Pihak pengganas telah menuntut wang tebusan berjumlah USD5 juta. Dapatkah Paul diselamatkan?

Aku beri filem ni 1.5/5 bintang. Aku bole tertidor semasa menonton filem ini. Tidak digalakkan untuk menonton di pawagam berhampiran anda. Klu nak beli dvd cetak rompak tu, terpulanglah kepada diri sendiri.


~Salam Sayang~