29 July 2010

266 : Catatan Perjalanan - Taiping, Perak Part II

Gambar-gambar semasa aktiviti kursus, Hari Keluarga dan aktiviti Cuti-Cuti Malaysia di Taiping, Perak dari 24 - 25 Julai 2010.


Undangan Ke Majlis Perkahwinan
Anak Kepada TNC HEPA UM - Sungai Buloh





Berkursus Di Hotel Fleminton, Taiping






Santai di Taman Tasik Taiping




Makan Malam dan Indoor Games









Santai Sebelum Check Out






Zoo Taiping







~Salam Sayang~

28 July 2010

265 : Catatan Perjalanan - Taiping, Perak

24 Julai 2010

Aku sampai awal di tempat yang dijanjikan. Takde orang lagi masa tu, mungkin jalan tak sesak itu yang membuatkan aku sampai awal. Bas bertolak lebih kurang pukul 9.15 pagi kerana masih ade juga yang terlewat. Destinasi pertama kami pada pagi itu adalah ke Sungai Buloh untuk menghadiri undangan ke majlis perkahwinan anak kepada Datuk TNC HEPA UM. Tiba di rumah pengantin sekitar pukul 10.30 pagi dan kami dijemput untuk menjamu selera juadah yang disediakan.

Perjalanan kami diteruskan selepas itu menuju ke Taiping, Perak. Perjalanan berhenti beberapa kali sepanjang perjalanan dan kami tiba di hotel kediaman kami, Hotel Flemington lebih kurang pukul 3.30 petang. Hotelnya tidak berapa besar tetapi cukup selesa dan lengkap dengan kemudahan asas. Aktiviti kami petang itu bermula pada pukul 4.30 petang dimulai dengan penyampaian CME dari KAS Pharmaceutical dan diikuti dengan penyampaian idea2 penambahbaikan jabatan dari beberapa orang kakitangan yang telah dipilih. Kursus kali ni agak simple dan berjalan dengan lancar. Aktiviti petang itu berakhir lebih kurang pukul 6.00 petang.

Pada sebelah petang pula, aku bersama beberapa orang rakan telah bersiar2 sekitar Taman Tasik Taiping yang terletak di hadapan hotel penginapan kami. Hanya menghirup udara petang dan snap2 gambar jer.

Aktiviti malam pula bermula pada pukul 8.00 malam dengan acara makan malam dan diikuti dengan beberapa 'indoor games' untuk semua peserta dan cabutan bertuah. Malam itu aku join semua acara 'indoor games' dan aku telah mendapat tempat kedua dan ketiga dan aku mendapat blender untuk hadiah cabutan bertuah.. hehehe... Malam itu memang gamat, ketawa terbahak2 sampai penat dibuatnya. Beberapa buah kerusi juga hampir patah kakinya dek keganasan peserta2. Sib baek pihak hotel tak mintak ganti... Aktiviti malam itu tamat lebih kurang pukul 10.30 malam.


25 Julai 2010

Disebabkan kesilapan teknikal kami bertolak ke Zoo Taiping sekitar pukul 10.30 pagi dan tiba setengah jam kemudian. Dah lama rasanya aku tak ke zoo, ni lah kali pertama dalam usia dewasa ni aku mengunjungi zoo kembali. Zoo Taiping ni biasa jer bagi aku dan takde pon haiwan2 yang menarik perhatian kami. Setakat gajah, rimau, singa ngan zirafah tu biase jer. Kami berjalan sekitar zoo sambil snap2 gambar sebagai kenangan. Kami meninggalkan Zoo Taiping pada pukul 1.00 petang dan perjalanan diteruskan ke Kuala Kangsar.

Tiba di bandar Kuala Kangsar sekitar pukul 2.30 petang dan kami makan di sebuah tempat makan di hampiran Sungai Kangsar. Takde aper yang menarik di tempat makan ni, biasa saje dan harga plak standard KL walaupon tak sedap. Semua gerai menjual Laksa Kuala Kangsar, ingatkan menarik sangatlah laksa tu, tp bila tengok macam mee dalam air Sungai Gombak jer. Tak selera langsung, dan menurut kata kawan2, mmg tak sedap pon. Jadi jangan lah terpedaya dengan Laksa Kuala Kangsar tuh. Disebabkan hujan lebat pada petang itu, aktiviti petang itu agak terbatas. Ramai yang shopping kraftangan di situ, tp aku hanya window2 jer. Kami bergerak meninggalkan Kuala Kangsar pada pukul 3.30 petang.

Perjalanan pulang ke KL berhenti beberapa kali dan kami tiba di UM sekitar pukul 9.30 malam.



Taman Tasik Taiping

~Salam Sayang~

27 July 2010

264 : Tag Dari COMYL - Part II

Kene tag lagi dari COMYL lagi. So, layan je lah sempena takde keje nak wat ni. Tagnya berbunyi begini...

1. Apakah yang anda akan buat bila anda tahu kawan anda tikam belakang anda?
---> Aku akan berusaha untuk tikam beliau balik. No mercy...

2. 6 orang di hati anda?
---> Ahli-ahli keluarga saya, cukup 6 orang.

3. Anda rasa anak anda comel?
---> Mesti lah.. baby mesti lah comel.

4. Single or taken?
---> Solo, single and available (ni ayat aku, ade org tu dia pinjam tanpa kebenaran plak.. huhu)

5. Blog yang anda suka?
---> Sila rujuk senarai 1st Blog List, 2nd Blog List dan 3rd Blog List saya.

6. Adakah bilik anda kemas setiap hari?
---> Ya, lepas bangun tidor, akan kemas katil. Tak suka klu katil sepah2 macam tempat kucing beranak. Sesiapa yg baring kat katil saya, sila kemas kembali klu taknak kene marah dengan saya.

7. Lagu terakhir yang anda dengar?
---> Entah lah... tak tau plak tajuk lagu dan penyanyi dia. Dengar radio jer

8. Last text message?
---> "Em jumaat? blh je utk abg hehe.. **** kuar g mkn hehe"

9. Last phone call?
---> From my best friend. Masa tengah drive balik semalam.. bahaya tu memandu sambil menjawab telefon

10. Hari terakhir anda menangis?
---> Tak ingat lah....

11. Senaraikan LIMA warna kegemaran anda?
---> Erm... 1. Hitam 2. Putih 3. Merah 4. Maroon 5. Pepel (Sebenarnya aku tak kesah pon kaler aper)

12. Orang terakhir yang anda ber YM?
---> Semalam tak berYM. Ahad pon tak berYM. Sabtu pon tak berYM. Jumaat pon tak berYM. Khamis.... tak ingat plak...

13. Game yang paling anda suka?
---> Bejeweled Blitz

14. Adakah anda peminat MCR?
---> MCR tu menatang aper?

15. Anda rasa tag ni best?
---> Tak best

16. Tag 10 rakan anda
---> Rakan2 yang tersenarai dalam 1st Blog List dan 2nd Blog List (Klu sudi sila buat, tiada paksaan.)


~Salam Sayang~

23 July 2010

263 : Cuti-Cuti Malaysia - Taiping, Perak

Saya akan berada di Taiping, Perak dari 24 - 25 Julai 2010 untuk berkursus, Hari Keluarga dan aktiviti Cuti-Cuti Malaysia. Jika anda merindui saya, sila tinggalkan pesanan dan nombor telefon anda. Saya akan menghubungi anda as soon as possible. Till then... ~Salam Sayang~


Taiping - Baru


Taiping - Lama

22 July 2010

262 : Hari-Hari Berkursus

Dua hari berkursus di Kampus Kota Universiti Malaya. Dah lama rasanya tidak menghadiri kursus anjuran UM. Pernah apply satu kursus lebih kurang dua bulan lepas, tapi permohonan tidak diluluskan. Kalau nak diikutkan, penjawat awam di UM wajib untuk menghadiri 7 hari berkursus setahun, tapi sehingga ke tarikh ini, aku baru menghadiri 2 hari sahaja. Beberapa faktor penyumbang kepada perkara ini 1) tiada kursus yang berkaitan bidang tugas, kebanyakkan kursus adalah secara umum sahaja. 2) tempat adalah terhad, terhad kepada maksima 30 orang peserta saja. 3) kebanyakkan kursus yang ditawarkan, aku dah penah pegi, so tak payah le hadir kursus yang sama, bg le peluang kepada orang lain plak.

Kursus yang aku hadir ni adalah Kursus Kepimpinan Dalam Organisasi. Rasanya kursus ni baru sahaja diperkenalkan. Alhamdulillah, nama aku tersenarai sebagai peserta. Banyak juga yang dapat dipelajari dari kursus ini, dan topik yang dibincangkan sangat menarik.


Beberapa peserta sedang berbincang untuk
menyelesaikan permasalahan yang diberikan



Nota kursus aku?? hehehe...

~Salam Sayang~

20 July 2010

261 : Tag Dari COMYL

Semalam saya telah ditag oleh saudari Syima dari COMYL. Tag beliau berbunyi begini, 7 Fakta Tentang Diri Sendiri. Tag yang sedemikian rupa selalunya dicipta untuk mengorek dan menggali rahsia peribadi orang yang kene tag itu. Jadi orang yang kene tag itu harus pandai memutarbelit fakta agar rahsia peribadinya tidak menjadi tatapan ramai. Jadinya, saya akan sedaya upaya saya akan cuba memutarbelitkan fakta diri saya agar tidak menjadi tatapan umum sekaligus tidak mengecilkan hati saudari yang telah mengetag saya itu. Hehehe....

Fakta Pertama : Saya telah dilahirkan pada tanggal 25 Februari beberapa tahun yang lepas di sebuah kawasan setinggan di Kuala Lumpur. Ketika saya masih berusia beberapa hari, kami telah berpindah ke penempatan baru di Selayang Baru dan saya masih tinggal di Selayang Baru. Ini bermakna, saya telah tinggal di Selayang Baru seumur hidup saya.

Fakta Kedua : Saya telah mendapat pendidikan awal di Tadika John Tuck dekat ngan Pasar Selayang. Setiap hari emak akan menghantar dan mengambil saya dari sekolah dengan menaiki basikal. Kami sering berhenti di sebuah kedai cina untuk membeli ais krim. Kemudian, saya melanjutkan pelajaran saya ke SRK (1) Batu Empat Jalan Ipoh Kuala Lumpur dari tahun 1 hingga ke tahun 6. Kemudian, saya bersekolah pula di SM Selayang Baru sehingga tamat tingkatan 5 dan melanjutkan pelajar saya di ITM Cawangan Perlis di peringkat diploma. Kemudian saya memasuki Universiti Malaya dan setelah lebih 10 tahun, saya masih belum grad dr Universiti Malaya. Hahaha...

Fakta Ketiga : Saya pernah bekerja di sebuah restoran makanan segera di KL. Restoran itu terletak di sebelah Bangkok Bank dan jika anda ke sana sekarang, restoran itu telah tiada lagi di situ. Saya juga pernah bekerja sebagai seorang pegawai bank di salah sebuah bank yang telah bankrupt akibat kegawatan ekonomi pada tahun 1998. Dan saya juga pernah bekerja sebagai seorang salesman dan pernah bertugas di sekitar Kompleks Pertama, Kompleks PKNS Shah Alam, Kuantan dan beberapa tempat lagi.

Fakta Keempat : Saya mempunyai seorang bapa dan seorang ibu serta lima orang adik beradik. Dua orang abang, seorang kakak dan seorang adik perempuan. Saya juga mempunyai lapan orang anak buah, enam perempuan dua lelaki yang berusia di antara 12 tahun hingga 8 bulan. Saya merupakan anak keempat dan merupakan anak lelaki bongsu yang mana orang akan mengatakan bahawa saya seorang anak manja. Tiada siapa pon yang manja dalam keluarga saya, semuanya pernah merasa penangan ayah dan kene rotan oleh ibu, tu tak masuk lagi yang kene cili. Hahaha...

Fakta Kelima : Saya pernah mengalami masalah obesiti dan kini saya telah berjaya menurunkan berat badan saya. Walaupon masih lagi obesiti, tapi kawan2 mengatakan bahawa badan saya telah ok. Tidak2... saya mengidamkan bentuk badan yang lebih seksi macam model2 seluar dalam. Bole?

Fakta Keenam : Saya lebih gemar mendengar lagu2 inggeris jika dibandingkan dengan lagu2 tempatan. Saya juga lebih gemar menonton cerita2 dan filem2 barat daripada drama2 dan filem2 tempatan. Jangan ditanya kenapa..

Fakta Ketujuh : Solo, single and available




p/s : kepada sesiapa yang nak wat tag ni, silakan, usah malu dan segan..


~Salam Sayang~

19 July 2010

260 : Sepetang Di One



Mantra, tak tau plak akan kewujudan filem ni pawagam2 seluruh Malaya. Hari Sabtu lepas ke One Utama tanpa tujuan yang akhirnya kami memutuskan untuk menonton wayang sahaja. Filem aper nak tengok? Sekarang ni pon takde filem yang malatop di panggung. Predators, ade member kate tak best. Dispicable Me, nak tgk ke cite katon ni? Twillight Saga, isk.. aku tak suke, aku benci (tibe2 aku bersuara agak kuat membuatkan 2 orang mamat yg beratur berhampiran memandang aku dengan muke tak puas hati, so what...). Last2 kami membuat keputusan untuk menonton filem Mantra memandangkan 1) masih banyak lagi tiket yg available, 2) show time yang terawal.

Mantra, sebuah filem melayu berkisarkan tentang Mazir yang telah dipenjarakan kerana mengamalkan ilmu hitam. Kerana kasih dan sayangnya kepada isterinya Ani, Mazir telah membuat perjanjian dengan syaitan untuk mengambil semula Ani yang telah dikahwinkan dengan Hasbi. Usaha Mazir telah dihalang oleh Hasbi, seorang alim yang berpengaruh di kampung tersebut. Yang akhirnya, terbongkarlah rahsia bahawa Mazir telah dianiaya sehingga dia meringkok di dalam penjara. Siapakah yang telah menganiaya Mazir? Saksikan sendiri....

Pada mulanya, kami agak cerita ni pasti membosankan. Tapi tanggapan kami meleset. Mantra bukan cerita hantu, tapi cerita pengamal ilmu hitam yang menggunakan perantaraan syaitan untuk menganiaya sesama manusia. Layan.....


~Salam Sayang~

18 July 2010

259 : Menu - Beriyani

Menu kali ni beriyani lagi. Bulan ni rasanya banyak kali plak dah makan nasi beriyani. Hari Jumaat lepas ade CME lagi. CME kali ni disampaikan oleh Syarikat GSK berkisarkan tentang Asma. Presentation kali ni agak membosankan dan membuatkan aku hampir2 ketiduran. Selepas presentation dari wakil GSK tu, macam biasalah, ade free lunch sumbangan GSK. Kali ni beriyani dengan lauknya, ayam goreng berempah, ikan tenggiri masak cili, dalca, sayur campur dan peria goreng tidak lupa buah2an dan air oren. Tp memandangkan hari Jumaat, aku tapau jer... makan lepas solat Jumaat..


Lauk pauk nasi beriyani tersebut...
ayam goreng berempah, ikan tenggiri masak cili dan sayur campur



Set tupperwere original tau, bukan tippuwere


Lunch aku hari jumaat lepas... nyam3

Tengahari tadi pi jalan2 kat Selayang Mall ngan seorang kawan. Tujuan utama sebab mak aku suruh aku beli dapur gas dua tungku tuh. Dah dapat beli dapur gas tu, aku ngan kawan aku pon berjalan2 sekitar Selayang Mall tu yang akhirnya kami terbeli beberapa pasang baju, baju untuk kerja jer. Kemudian aku mengajak kawan aku tu makan di sebuah restoran yang baru dibuka di Selayang Mall itu, JM Bariani House. Pernah sekali dulu aku ngan kakak aku lalu depan restoran ni. Bau masakan dia, mak ai... menusuk kalbu, sedapnyer. Tu yg aku ajak kawan aku tu makan di sini. Kami pekena bariani ayam merah dengan air milo ais dan sirap bandung. Nasi dia boleh tahan sedap, tapi lauknya tak berapa banyak, cume dalca, papadom dan acar buah. Harga plak... agak mahal... Beriyani lagi....




~Salam Sayang~

14 July 2010

258 : 14 Julai 2008 - 14 Julai 2010



Aku hampir terlupa, nyaris terlupa akan tarikh hari ini. Hari ini genaplah Aku Menulis Untuk Diri Sendiri berusia 2 tahun. Aku akan terus menulis untuk diri aku, aku akan terus mencoretkan kisah-kisah aku untuk diri aku sendiri.

Terima kasih kepada semua sahabat yang sudi berkunjung dan mencoretkan sepatah dua kata di rumah aku ni. Aku amat menghargai kesudian kalian dan kerana kalian semualah aku masih di sini, menulis dan mencoretkan kisah aku kepada yang sudi membaca. Kisah aku bukanlah sehebat kisah hidup Adolf Hitler dan tidak seindah kisah cinta Romeo dan Juliet. Aku hanya manusia biasa yang menumpang hidup di bumi Allah.


~Salam Sayang~

13 July 2010

257 : Keputusan Penilaian Tahap Kecekapan

Isnin lepas aku dapat sepucuk surat dari Bahagian Sumber Manusia Universiti Malaya. Dah tau dah aper isi kandungan surat tu. Berdebar2 hati nak membukanya. Di dalamnya ade keputusan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) yang telah aku ambil pada awal bulan Mac dan awal bulan April yang lepas. Hajat di hati nak dapat Aras IV, rupanya tak kesampaian, cume dapat Aras III saje. Ade dua komponen kompetensi, Komponen Generik dapat A, Komponen Fungsional dapat B, jadi keputusan keseluruah dapat Aras III. Sob3....

Dapat Aras III, tak dapat le nak pohon kenaikan tangga gaji tahun ni. Itu yang paling penting. Kene cuba lagi nampaknya. Tapi, yang kami tak puas hati, kami hanya diberi peluang hanya sekali lagi sahaja untuk menduduki penilaian ini untuk mendapatkan Aras IV. Sekiranya masih tidak mendapat Aras IV, maka tertutuplah peluang kami untuk menikmati faedah2 yang boleh diberikan sekiranya kami mendapat Aras IV. Duduklah kami ditakuk sekarang sampai pencen atau mampos yang mana datang dahulu.


Surat dari Bahagian Sumber Manusia


Keputusan yang diperolehi, cukup tidak memberangsangkan


~Salam Sayang~

11 July 2010

256 : Sehari Di Port Dickson

Semalam aku menghabiskan masa di Port Dickson. Sekadar mengisi masa lapang yang sangat terluang di rumah pada hari sabtu itu. Dah lama sungguh rasanya tidak ke pantai (Pantai Dalam selalulah) sehinggakan aku terlupa bila kali terakhir aku berada dan bermandian di pantai. Perjanjian dibuat dan kami bertolak dari Selayang ke Port Dickson lebih kurang jam 10.00 pagi. Perjalanan santai dan kami tiba di tempat yang dituju lebih kurang pukul 12.30 tengahari.

Memula kami lepak di pantai berhampiran Ilham Resort. Cantik gak pantai di bahagian ini, luas saujana mata memandang dan tidak ramai orang di sini. Kami hanya lepak2 sambil baring2 menghirup udara pantai, sampai ade yang terlelap lah masa tuh. Nak mandi tapi air tengah surut dan airnya nun jauh ke tengah. Tambahan pula matahari tengah terik, takut plak hangus terbakar kami nnt.

Disebabkan itu, kami bertukar program. Kami menuju ke Telok Kemang. Di sini happening sikit dengan gerai2 jualan, gerai2 makan, ade pertandingan karaoke lagi dan bole menjamu mata. Kami pekena ABC dulu sambil lepak2 memerhatikan orang yang lalu lalang. Angin agak kuat menyebabkan terik matahari tidak terasa. Keadaan air di sini mmg best lah untuk mandi manda. Air surut tidak terasa kerana air dia hanya beberapa meter jer dari tembok pantai itu.

Selepas tu, kami mencari port lepak yang paling best untuk aktiviti mandi manda. Setelah memilih port yang paling best, kami pon terjun ke dalam laut dan berendam sepuas2nya. Masa terasa begitu lambat di sini. Kami mengambil keputusan untuk naik memandangkan air telah mula pasang dan mereka yang lepak2 berkelah di tepi pantai terpaksa beredar mencari tempat lain kerana air laut telah hampir ke tembok pantai itu. Jam telah menunjukkan jam 4.30 petang dan kami membuat keputusan, cukuplah berendam untuk kali ini. Jari jemari telah mula kecut. Sib baek cahaya matahari tidak begitu terik dan kami dapat mengelakkan diri dari rentung terbakar. Kami pon bersiap untuk pulang.

Sebelum pulang, kami lepak2 di sebuah gerai, pekena pisang goreng ngan teh, menghirup udara pantai sekali lagi sambil menjamu mata. Seperti yang aku tulis tadi, masa bergerak begitu lambat di sini. Rasa macam dah lama dok kat kedai tu, tapi jam baru menunjukkan pukul 6.00 petang.


Suasana di Pantai Telok Kemang waktu petang


Seronok lepak2 waktu petang kat sini

~Salam Sayang~