31 May 2010

244 : Mari Berhibur


So Close by Jon McLaughlin

"So close to reaching that famous happy end
Almost believing this was not pretend
And now you're beside me and look how far we've come
So far we are so close"


Mari Berhibur. Kali ini aku sediakan sebuah lagi berbahasa Inggeris yang bertajuk So Close nyanyian Jon McLaughlin. Syahdu lagu ni, sesuai untuk mereka yang sedang dilamun asmara. Semoga terhibur.


~Salam Sayang~

28 May 2010

243 : Adakah Aku Seorang .... ?

Hari Rabu lepas selepas balik dari pejabat, aku ke shopping complex kegemaran aku, Mid Valley Megamall. Sekali lagi pergi seorang diri since takde member yg nak temankan aku (sedey nyer). Tujuan petang tu sekadar nak mengambil semula laptop aku yang dihantar ke Sony Center untuk diperbaiki tempoh hari. Bagus betul, kata dalam tempoh 5 hari baru bole siap, tengok2 pagi tadi depa call, cakap my laptop is ready for collection. No charges. Nasib baik lah masih dalam tempoh jaminan, klu tak mau kene ketuk jugak beberapa RM. Alhamdulillah, laptop aku telah ok seperti sedia kala.

Aku kemudian berjalan2 sekitar Sony Center itu melihat gadget2 yang dipamerkan. My interest goes to digital camera. Semua yang ada aku belek, aku snap gambar, aku try semua functionnya. Since my digital camera Sony Cybershot DSC-W1 rosak dalam 2-3 tahun lepas dan beku masa lawatan aku ke England, aku mmg memendam rasa untuk mendapatkan camera yang baru. Just nak digital camera mudah jer, bukan yg mahal2 pon. Aku tertarik pada satu model ni, tapi bukan lah model yang terkini di pasaran. Sambil membelek2, kepala aku berfikir macam2. Walaupon baru dapat gaji, tapi aku memikirkan bil2 yang masih perlu dilangsaikan. Sejak2 berkawin ngan Cik Siti Nur, aku nyer financial surplus rasanya telah berkurang beberapa ratus RM setiap bulan. Hati aku berbelah bagi, nak jer rasanya swipe credit card dan bulan depan baru bayar. Akhirnya aku menguatkan hati, dan berlalu keluar dari Sony Center itu. Hati berkata, 'takpe lah... next time kite beli'.

Kaki melangkah masuk ke Jusco. Tujuan nak cari hand-grip. Terpikir nak beli hand-grip ni masa di dalam kesesakan lalu lintas masa balik. Daripada dok termenung dalam kereta menunggukan kereta depan bergerak, baik aku wat senaman tangan. Menguatkan genggaman dan otot2 sekitar tangan untuk kegunaan masa hadapan. Tak mahal, cume RM11 jer selepas diskaun 20%. Dah cube dah semalam, berpeluh gak walaupon tak wat byk pergerakan.. hihihi

Keluar dari Jusco, aku menuju ke kedai Tissot, hanya nak tengok2 jam Tissot yang aku suka tu, samada dah turun harga ke tak. Nampaknya harganya masih kekal RM1,220. Terpaksa aku memendam perasaan dan keinginan lagi. Mungkin taste aku terlalu tinggi, semua benda yang aku berkenan, harganya berada di sempadan kemampuan aku. Tiba2 mata terpandang seutas jam tangan Tissot yang lain. Jantungku berdebar, hati telah tertawan. Designnya lebih simple dan bertali kulit. Design macam ni lah yang aku cari. Harganya lebih murah, RM990. Nak saja aku masuk ke kedai itu dan membeli saja Tissot tu. Tp kaki melangkah menjauhi kedai itu. Hati berkata lagi 'kau akan menjadi milik ku satu hari nnt'.

Kemudian aku menuju ke Watson nak cari barang2 keperluan peribadi. Hanya membeli pewangi semburan Dashing For Men (sekadar beli yang murah untuk kegunaan harian - CK, Cerruti1881 ngan Escada tak guna wat pi keje), deodorent Nivea dan Nivea Shaving Cream. Habis gak lah nearly RM50 kat Watson tu jer.

Destinasi seterusnya aku ke La Boheme, untuk membeli Walnut Bread kegemaran aku. Beli dua buku, RM7.80. Kemudian aku ke Starbucks. Dah lama tak pekene ice blended frappuccino (actually hari ahad hari tu dah minum dah). Order Grande Mocha Frappuccino With Cream, harga RM13. Wah.... sedapnye....

Macam tu lah aku kalau pergi ke mana2. Dalam niat takmo beli ape2, aku akan terbeli gak sesuatu. Nasib baek iman masih teguh, kalau tak mau aku terbeli camera Sony ngan jam tangan Tissot tuh. Tak pasal2 terswipe kad kredit RM2000. Dua bende ni termasuk dalam list barangan yang akan aku perolehi dalam tahun ni. InsyaAllah akan aku usaha untuk mendapatkannya. Tapi, kalau ade sesiapa di luar sana yang nak menghadiahkan kepada aku, kecil tapak tangan, nyiru saya tadah kan.


~Salam Sayang~

24 May 2010

242 : Dua Dalam Satu (Dua Cerita Dalam Satu Entry)

Cerita 1 : Undangan Majlis Perkahwinan

Semalam aku menerima undangan ke majlis perkahwinan teman sepejabat aku, Mas. Majlis bertempat di Kampung Malaysia Tambahan, Sungai Besi. Kami teman2 sepejabat sebanyak 4 buah kereta berkonvoi beramai2 menuju ke rumah pengantin dari UM pada pukul 12.30 tengahari dan tiba di tempat yang dituju lebih kurang pukul 1.oo petang. Setiba kami di sana, para jemputan telah pun ramai dan kami mengambil tempat kosong untuk menjamu hidangan yang disediakan. Antara hidangan yang disediakan adalah ayam golek, rendang tok, acar timun, pajeri nenas dan acar buah. Tidak dilupa buah tangan berupa telur masih di dalam tepak sireh. Terdapat juga cendol, dan yang sedapnya, cendol tu ade air gula durian, so cendol tu ade perisa2 durian jugak lah.

Selesai mejamu selera, kami masuk ke rumah untuk bertemu pengantin perempuan. Dapat jugak lah kami berjumpa sekejap sebab pap andam dia sibuk nak touch-up balik make-up si pengantin. Pengantin lelaki tiba lebih kurang pukul 1.45 petang dan sempatlah juga kami tengok mereka bersanding di pelamin dalam keadaan yang panas dan crowded itu. Kami meninggalkan majlis lebih kurang pukul 3.00 petang.

Selamat Pengantin Baru Kepada Mas dan Suami


Cerita 2 : Malam-Malam Ku Akan Sunyi Dan Kegersangan

Sepeninggalan kami dari majlis perkahwinan Mas, aku menuju ke Mid Valley berseorangan. Perancangan nak berdeting tidak kesampaian bila si dia ada urusan yang tidak dapat dielakkan. Sebenarnya, saja minta dia temankan aku pi Mid Valley, tak best plak kalau berjalan sorang2. Tujuan ke Mid Valley petang semalam untuk ke Sony Center menghantar laptop aku yang mempunyai masalah dan perlu diperbaiki. Laptop tu masih lagi dalam tempoh jaminan. Cume masalah kecil sahaja dan bukan masalah software. Tempoh yang diberi adalah paling kurang 5 hari bekerja. Nampaknya, dalam minggu ni aku akan kesunyian, aku akan kebosanan, aku akan kegersangan.....



~Salam Sayang~

17 May 2010

241 : Sesuatu Yang Baru

Setelah lama mengidam dan merancang nak memilikinya, akhirnya malam ni aku dapat tidur atas katil yang baru. Selama ni aku tidor atas katil yang rasanya seusia aku, sampai bengkok dah kaki dia. Jadi dengan rasminya aku telah memberi pencen kepada katil lama aku.

So, amacam? Cantik tak katil baru aku ni. Ditambah pula cadar, sarung bantal dan quilt baru hadiah birthday aku yang lepas. Gambar tuan punya katil jer takde kat atas katil tu.


Siapakah yang bakal tidor ngan aku kat katil ni? hahaha

15 May 2010

240 : Sepucuk Surat Cinta

Hari ini aku telah menerima sepucuk surat cinta. Bukan sepucuk surat yang aku nanti2kan, malah semua orang pasti tidak akan mahu menerima surat ini. Cis... Sulit Dan Persendirian lagi, dihantar menggunakan Pos Berdaftar. Sekali tu.... Surat Saman daa....

Ados... Cik Siti kene saman speed trap plak. Gelak besar aku dapat surat ni. Macam mane le bole kene saman speed trap ni. Jenis Kesalahan : S79(2) APJ 1987 Pandu Laju. Laju dikesan : 92km/j. Had laju 80 km/j, Lebihan lahu : 12 km/j. Tarikh dan masa kesalahan 27/4/2010 pukul 10:27 pagi, Tempat kesalahan di Jalan Ipoh. Masalahnya pada tarikh dan masa tu aku kerja, ade di opis, macam mana pulak aku bole memandu kereta di Jalan Ipoh?? Pelik betul aku, tengok no. kete, betul. Tak logik langsung. Ade orang suruh aku pi check dulu sebelum buat pembayaran. RM300 tu.... perghhh....

Sib baek tak dapat saman speed trap kat DUKE Highway, sebab selalunya kat DUKE aku bawak 120km/j.. hahaha... kene insaf la pas ni....

13 May 2010

239 : Selamat Hari Jururawat

12 Mei 2010 adalah Hari Jururawat. Tak tahu lah sejarah disebalik tarikh tersebut. Cume yang aku tahu hanya untuk menghargai pengorbanan pelopor kepada bidang kejururawatan iaitu Florence Nightingale (agaknye lah). Di pejabat aku, Hari Jururawat disambut sederhana tapi meriah. Ada jamuan makan dan acara bertukar2 hadiah. Rasanya ini adalah kali ketiga Hari Jururawat disambut di pejabat aku.


Kek sempena Hari Jururawat


Antara Juadah Yang Dihidangkan



Acara Makan2 Bermula




Hadiah


Terima kasih kepada semua jururawat kerana belanja kami makan hari itu.

07 May 2010

238 : Menu - Lempeng

Sebulan sudah tidak membuat entry pasal makan2. Mungkin bulan April semuanya sibuk sampai tak dan nak wat aktiviti makan2. Menu aper utk makan tengahari tadi? Simple jer menu dia, lempeng dengan kari telur dan kentang. Untuk minuman pulak, fresh watermelon juice. Sedap?? Nyam3....


Lempeng dengan Kari Telur dan Kentang


Ergggkkk..... Alhamdulillah....

05 May 2010

237 : Bila Hati Sudah Berkenan

Hari Jumaat lepas saje jer pergi berjalan2 di Mid Valley bersama 'I'. Tujuan sebenarnya sekadar membeli-belah tingkap sahaja dan tengok2 jam tangan. Dah lama bebenor teringin nak beli jam tangan, tapi sampai ke sudah tak beli2. Tak tau nak cakap camne, klu dah teringin nak membeli, tak jumpe pulak yang berkenan di hati. Akhirnya mata tertarik pada ......


Tissot Sport PRS330

Cantik jugak jam ni. Tapi harganya.... perghh... setengah bulan gaji. Harga online pon USD400 before discount. Tapi klu tengok yang real lagi cantik daripada gambar di atas. InsyaAllah, akan aku rembat jugak sebijik Tissot tidak lama lagi...

04 May 2010

236 : Mengantuk

Semalam entah aper le salahnya, aku mengantuk giler tahap gaban peringkat ke 7 kat opis. Dah le sememangnya aku takde keje nak dibuat, bertambah le mengantuknya aku. Menguap entah berapa puluh kali, berdiri salah, duduk lagi lah salah. Kalau dapat tilam dan bantal tatkala itu, mau terlelap lena aku macam baby dalam buaian.

Malam sebelumnya aku tidor awal, seawal pukul 9.30 malam aku dan masuk tido. Terlelap entah pukul berapa. Bangun pagi pukul 6.30 pagi. Takkan tak cukup tidor lagi, ini dah terlebih2 tido namanya. Tapi kat opis, masyaAllah..... satu penyiksaan kalau mengantuk macam ni....