31 January 2010

200 : Menu - Bakso

Hari Jumaat lepas ade aktiviti masak2 dan makan2 lagi kat opis. Kali ni kami merancang untuk menyediakan mee sup atau bakso. Ni adalah kali kedua kami memasak bakso. Kali pertama dulu memang sedap pasal tu lah hari jumaat lepas kami memasaknya lagi.... Nyam3


Sup rebusan daging, periuk 1


Sup rebusan daging, periuk 2 (rebusan periuk 1
yang dipindahkan ke periuk 2 dan akan direbus lebih lama)


Bihun... ade lagi mee kuning dan koe teow


Isi kandung sup daging


Sup dah siap, sedia untuk dimakan


Inilah hasilnya.. Bakso


Syida : Nyam3.. sedap nyer, mak mentua lalu
belakang pon tak sedar ni...


Selamat Menjamu Selera...

28 January 2010

199 : Menu, Ayam Goreng Berempah

Menu makan tengahari semalam adalah Ayam Goreng Berempah. Nasi beli sendirian berhad.

Semalam ade projek memasak ayam goreng berempah. Seramai 20 orang kakitangan telah share beramai2 untuk menjayakan projek ni. Dan macam biasa aku telah ditugaskan untuk membeli ayam. So, pada petang hari sebelumnya, aku telah pergi ke sebuah pasaraya berhampiran rumah aku untuk membeli ayam. Aku telah membeli sebanyak 20 ketul, 18 bahagian peha (whole leg) dan 2 bahagian dada. Nak dijadikan cerita, pagi hari projek tu, sebelum bertolak ke tempat kerja dengan bekalan ayam yang telah dibeli, Cik Yam telah pancit tayarnya. Nasib baik di rumah. Aku menunggu sehingga pukul 9.00 pagi dan aku keluar membawa Cik Yam ke bengkel. Malangnya 2 bengkel berhampiran rumah aku masih tutup dan beberapa lagi bengkel sepanjang Jalan 29 juga tutup. Nak tak hendak, aku membawa Cik Yam balik. Nampaknya terpaksa pergi ke tempat kerja bersama Cik Siti. Kalau tak kerana ayam yang telah dibeli itu, mau saja aku call pejabat, cakap aku EL semalam... hahaha


aktiviti menyediakan rempah


bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikupas
dan dihiris halus (untuk dikisar bersama bahan rempah laen)
saper le amik gambar ni, blur sungguh
..


ayam yang sedang diperap bersama rempah


aktiviti menggoreng


wah.. banyak asap, habis lensa kamera aku...


Hasilnya, Ayam Goreng Berempah


Kak Ila : Punya lah sedap ayam goreng berempah ni,
sampai stim mata akak...

p/s : mutu gambar kurang memuaskan kerana amik pakai cameraphone yang cokia...


Salam Sayang ...

27 January 2010

198 : Seronoknya Dapat Berjumpa Kawan Lama

Sejak2 join facebook ni, dapat jumpe balik kawan2 lama. Kawan2 sekolah rendah, kawan2 sekolah menengah dan jugak kawan2 masa belejar dulu. Disamping tu, dapat gak buat kawan2 baru, mesra di alam maya tapi tak pernah bertemu muka. Inilah kelebihan laman web sosial ni selagi kita tak menyalahgunakannya untuk tujuan2 yang kurang sihat.

Semalam seronok aku dapat berjumpa kawan2 baek masa belajar kat ITM Perlis. Mulanya di facebook akhirnya kami merancang untuk berjumpa. Dah lama rasanya tak berjumpa, tak bertanya khabar, tak merepek merapu dan meraban bersama. Idea perjumpaan dicetuskan oleh Awie, roomate aku masa Part 1. Dia ni masa jadi roomate tak berapa baik ngan aku, bila dah tak jadi roomate baru rapat, walaubagaimanapun aku tak pernah sekelas dengan dia sepanjang 3 tahun aku belajar. Yang bestnye, kami ni kembar, tarikh lahir sama, tarikh sama, bulan sama, tahun pon sama.

Lagi sorang kawan yang join, namanya Zam. Best friend aku masa kat ITM. Roomate aku masa part 2 ngan part 3. Classmate aku masa part 1 dan part 2 sebelum aku disingkirkan dari Kelas B masuk ke Kelas C. Pengunjung setia bilik aku masa part 4 hingga part 6, rakan lepak aku kat balkoni setiap hari.

Lagi sorang kawan yg sudi join, namanya Adon. Roomate aku masa part 4 - part 6. Salah sorang best friend aku gak. Classmate aku dari part 3 - part 6. Masa konvokesyen kami duduk sebelah menyebelah, maklumlah nama start ngan huruf H.

Kami berjumpe di Old Town White Coffee, Bangsar South memandangkan semuanya tahu tempat tu. Banyak yang kami bualkan, dari perihal kawan2 yang laen, cerita2 lama masa di ITM dulu, cerita pasal kerja hinggalah ke kisah2 cinta zaman muda mudi. Seronok rasanya dapat jumpa dan lepak2 dengan best friend. Susah dah nak lepak2 macam ni since mostly mereka ni dah ade komitment laen....


Salam Sayang...

22 January 2010

197 : Mari Berhibur




Mari berhibur lagi. Kali ini saya persembahkan sebuah lagu berbahasa Arab (sempena Hari Jumaat ni) nyanyian Cheb Douzi yang berjudul Laki 9albi (9 tu sebutan dia 'Qaf'). Disertakan bersama, lirik lagu berkenaan di dalam bahasa Arab tulisan Jawi, bahasa Arab tulisan rumi dan terjemahannya. Mari kita menyanyi bersama....


لك قلبي، لك عمري، لك روحي وحياتي.... حبيبتي
Laki qalbi, laki 3omri, lki rou7i wa 7iati.... 7beebaty
My heart is for you, my lifetime, my soul and even my life (my living or I live for you).. Darling

خذيني.. واسجنيني وشديني وفكيني وضميني لك
5othini... wa osjoneeni wa shoddini wa fokkinini wa domminin... laki
Take me, capture me, tightly tie me, then set me free, keep me close to you

حبيبتي...عيوني لك
7abeebaty... 3ioni laki
My darling, My eyes are for you (I'd give you my eyes, if you'd ask for them)

رموشي لك
Rmoushi lki
Even my eye lashes

صوابي وجنوني
Swabi wa jonooni
My sensibility and even my insanity

كلي لك
Kolli laki
I'm all yours

إن كنت حربا شكليني سيوفا
In konti 7rban shakkileeni syofa
If you were a war then form me as swords

أو كنت شعرا شكليني حروفا
Aw konti shi3ran shakkileeni 7oroofa
And if you were a poet, make me the letters

حبيبتي تعالي واشبعيني حبا واحضنيني
7beebaty t3ali wa eshbi3eeni 7obban wa o7doneeni
My darling, come to me and satify me with love and hug me

تعالي واملئيني دفئا وقبليني
T3ali wa emla2eeni dif2an wa qabbileeni
Come and fill me with warmth and kiss me

ان غبت يوما ابعثيلي سلاما
In 3'ibti yawman ibteeli slama
If you stayes away from me, send me salute

واكتبيلي دوما أحلى كلاما
Wa ektobeeli dawman a7la klama
And always write me the prettiest words
__________________
ساظل فوق الصخر.. تحت الصخر صامد
I will remain over the rocks... under the ruins Resisting


Salam Sayang ...

20 January 2010

196 : Lipasophobia. Part II

Kebelakangan ni takde cerita nak dikongsi bersama, takde idea nak menulis. Hidup terasa kosong. Kekosongan dan keseorangan. Siang malam termenung sendirian menghibur hati.

Hanya nak kongsi bersama pasal lipas lagi. Kepada yang lipasophobia, diharap janganlah baca kelak meloyakan tekak plak. Kerap kali kita tidak mengendahkan kehadiran lipas di dunia ni. Tetapi, setiap yang diciptakan Allah itu ada tujuannya. Cuma kita manusia belum mampu lagi menyingkap rahsia disebalik ciptaan itu. Fakta2 ini diperolehi di SINI dan kebanyakkan fakta yang ditemui lebih kurang sama jer..


18 interesting (and yucky) facts about roaches

1. The largest roach ever discovered lives in South America, is six inches long, and has a one-foot wingspan.

2. There are about 4000 species of cockroach, of which 20 are associated with human habitations.

3. Cockroaches can easily live without their heads for an entire week, because its brain is not in its head. It’s brain is all over his body. It dies only because it doesn’t have a mouth (you cut it off with the head), and so it cannot drink, and it dies of thirst.

4. Cockroaches have white blood.

5. A typical cockroach has 6 legs with at least 18 knees.

6. A female roach mates only once, and stays pregnant for the rest of her life.

7. “Cockroach tea” is known to have medicinal properties: it is used to treat edema (inflammation). Also, processed cockroaches have been used for hundreds of years to cure illnesses.

8. Cockroaches have been around for a long, long, long time. They are believed to have originated during the Carboniferous era, about 280 million years ago.

9. Cockroaches spend 75% of their time resting. Lazy.

10. Cockroaches aren’t always coloured dirty-brown. Tropical cockroaches have all sorts of colours: red, green, yellow…

11. Cockroaches can hold their breath for 40 minutes. The best a human can do is about 9 minutes. That’s why humans shouldn’t have a breath holding contest with cockroaches

12. Cockroaches have exoskeletons: their skeletons are outside their bodies, which protects their bodies.

13. Cockroaches shed their outer skin, like snakes do. A cockroache which has just shed its skin is white, with black eyes. It remains this way until the new skin comes on.

14. Along with being used for medicinal purposes, cockroaches have been used in sauces and appetizers.

15. Female cockroaches release “perfumes” called pheromones. These pheromones attract male cockroaches.

16. A cockroach doesn’t need a large hole or crack in the wall to get through. A hole with as small a diameter as .5 mm can easily hide a young roach.

17. Cockroaches breathe through their sides, and not through their noses.

18. Cockroaches can run at a speed of up to 3 miles an hour. That’s the walking speed of the average human.


Ada satu komen yang agak menarik ditinggal oleh salah seorang pembaca yang berbunyi "If you cut off one roaches head and then the legs on another roach. Then glue the legless roach ontop of the headless roach and connect them with wires the legless roach will drive the headless roach untill it dies".

Ada yang nak mencuba?


Mr. Lipas, up close and personal

14 January 2010

195 : Motor Oh Motor

Hari Selasa lepas, pagi2 sebelum pi kerja dah kene wat exercise. Tiba2 motor takde minyak. Cis... memang dah plan, pagi tu nak singgah stesen minyak dulu on the way ke tempat kerja. Jarum meter minyak belum mencapai tahap kritikal, malah belum menjejaki tahap merah lagi. Nak tak nak, pagi tu terpaksalah aku menolak motor dari rumah ke stesen minyak. Nasib baek kat rumah dan nasib baek stesen minyak tu tak berapa jauh dr rumah. Tak dan nak berpeluh dah smpi stesen minyak.

Dah 2 kali motor ni pedajalkan aku. Nak kene betul lah. 2 kali kehabisan minyak di rumah. 2 kali di jalan raya dan sekali member terkena jugak. Ade problem ngan meter minyak dia lah, dah rosak agak nyer, takleh percaya betul...


Salam Sayang ...

11 January 2010

194 : Lipasophobia

Adakah anda seorang Lipasophobia? Apakah itu Lipasophobia? Senang kata Lipasophobia tu adalah Fear of Cockroaches atau dalam bahasa saintifiknya adalah Katsaridaphobia (lipasophobia tu aku yg bg nama) dan dalam Bahasa Melayunya adalah Ketakutan kepada Lipas.

Kat opis aku ni rupanya ade beberapa orang staf yang lipasophobia ni. Nak dijadikan cerita, pagi tadi adelah seekor lipas yg tergolek depan pintu bilik fail opis aku. Aku igtkan lipas tu dah mati, rupa2nya masih bernyawa lagi tp dalam keadaan tergolek. Mungkin dia pening2 lipas disebabkan ada 'foging' pagi tadi. Pada masa yang sama, ade seorang kawan aku tengah syok lepak2 depan pintu bilik fail tu sambil isap rokok. Aku tau dia takut lipasophobia, so.. aku pon sepak le lipas tadi ke arah dia. Dia dengan pantasnya terus melompat dan menjauhkan diri dari lipas tu dan terus membebel sesuatu yg aku kurang dengar. Dalam masa yang sama, ade seorang lagi staf yang kebetulan lalu kat situ, bile nampak lipas tu, terus dia merayu2... jgn bagi lipas tu pada dia. Disebabkan dia sedang mengandung, aku pon takde le nak kacau dia sangat.

Berbalik pada kawan aku tadi, dia masih menjauhkan dirinya dari aku. Aku pon berpura2 mengambil lipas tersebut dan mula berjalan ke arah dia. Dengan sepantas kilat, dia melarikan diri, bila aku smpi di tempat dia berdiri tadi, dia sudah pon berada dihujung bangunan. Wah... cepat giler mamat ni lari... Aku dengan beberapa orang kawan yang laen hanya ketawa berdekah2 melihat gelagat kawan kami yg sorang tuh. Dah2... cukuplah tuh...

Dipanjangkan cerita, aku pon masuklah ke bilik fail untuk mengambil sebuah fail. Kawan aku yg lipasophobia tu ada di dalam. Dengan tiba2, dia terus berdiri dan cube menjauhkan diri dari aku sambil marah2.. 'en. afeezz jangan lah... sy tengah buat keje ni...' Aku dengan beberapa kawan laen hanya tergelak sahaje sambil mengutuk2 kawan aku yg sorang tuh... hahahah... kesian dia...


Bagaimana seorang lelaki cube mengatasi Lipasophobianya


Ini Lipas.. ada berani?

Bagi aku, aku bukan seorang Lipasophobia. setakat pegang tu, no hal punya. Tapi aku paling suka bila ade lipas yang datang dekat aku, aku akan jentik jer dia pastu hati akan kegirangan melihat lipas itu mengelintin kesakitan.. hahaha... zalimnya aku...

Perasan tak, selalunya lipas ni suka datang dekat kite. Klu ade lipas yg datang dekat aku, aku selalunya akan sepak jer dia, klu dia datang lagi sekali, mmg nahas ler.. aku pijak jer... (don't try this at home, zalim...)

So... ade tak antara rakan2 saya yg Lipasophobia? Klu ade, sila tinggalkan nama, alamat dan no. telefon. Saya nak pos lipas...


Salam Lipas ...

09 January 2010

193 : Mari Berhibur

Kali ini kite berhibur dengan sebuah lagu berbahasa Russia bertajuk Pocelui yang dinyanyikan oleh Vitas. Walaupun tajuknya dalam bahasa Russia hanya Pocelui, tp maksudnya adalah 'A Kiss As Long As Eternity". Ni terjemahan lebih kurang lagu ni, lirik dia dalam bahasa Russia tak dpt cari plak. Enjoy...


A kiss as long as eternity...
I am building bridges to you
I know you hear me
I want to get closer to you.
Where are you?

The halves, parts of the world
Are very much like two parts of the Moon
Hard in reality?
Let's do it virtually!
Internets...

A kiss, kiss of mine is flying to you
To the world's end, with December snow
A kiss, kiss of mine is flying to you
Catch it and save it
Don't forget that I'm with you, my love!



Salam Sayang...

05 January 2010

192 : Entry Pertama Tahun 2010

Assalamualaikum pembuka bicara tahun 2010.

Mari kite recap balik aper yang telah berlaku dalam tahun 2009 yang lepas. Sebenarnya tak banyak perkara menarik yang berlaku. Terasa kehidupan ini semakin hari semakin membosankan, semakin kesunyian dan semakin kesuntukan. Tercapaikan azam tahun lepas? Tiada azam yang aku letakkan untuk dicapai. Tetapi ada beberapa keinginan aku yang berjaya dicapai walaupon tak pernah diazamkan. Semuanya atas kehendak diri sendiri.

Pada bulan Jun 2009, aku telah berjaya memperolehi sebuah laptop baru untuk menggantikan pc aku yang dah hampir barai. Walaupun telah mendapat laptop baru itu, pc lama tu masih aku sayang kerana di dalamnya ratusan gambar bogel aku yang disimpan sejak aku memperolehi kamputer itu. Ada lah dalam 7-8 tahun yang lepas. Kemudian, di dalam pc tu terdapat banyak games kegemaran aku. Sekali sekala aku akan onkan pc tu.. takut klu lama tak bukan, rosak plak nnt.

Dan seperti yang telah diketahui ramai, kemuncak tahun 2009 aku telah berjaya memperolehi Cik Siti Nur. Sebelum ini tak terlintas pon di fikiran aku malah aku tidak pernah pun ada keinginan untuk memiliki Cik Siti Nur, ataupun 'cik-cik' yang lain. Tetapi pada bulan September 2009, telah berlaku satu pencetus dalam hati yang membuatkan hatiku membuak2 untuk memilikinya. Persediaan mmg telah lama aku lakukan, dan pada penghujung bulan Oktober 2009, aku telah mengikat kata dan pada bulan Disember kami disatukan. Nasib aku agak baik, kalau mengikutkan perkiraan asal, aku mungkin hanya dapat bertemu Cik Siti Nur pada bulan Februari 2010. Tapi nasib telah menyebelahi aku, ia dapat dipercepatkan.

Tahun 2009, tak banyak aktiviti Cuti-Cuti Malaysia yang dapat disertai. Pada bulan Januari, aku dan beberapa rakan telah pergi ke Port Dickson atas urusan tugas tidak rasmi. Kami telah ditugaskan untuk membuat lawatan ke beberapa tempat untuk menganjurkan kursus untuk kakitangan pejabat. Satu hari sajer, pagi pergi petang dah balik. Pada bulan Jun dan Ogos aku telah pergi ke Genting Highlands. Pada bulan Jun pergi bersama keluarga dan pada bulan Ogos pergi bersama skendel. Oleh yang demikian, tahun 2010 ni malas dah nak naik ke Genting, boring dah.. hahah... Pada bulan Julai pula aku telah diundang untuk bercuti di Kelantan di rumah seorang sahabat. Aku telah ke sana dengan flight dan pulang ke KL menaiki kereta kawan aku tuh. Pada bulan Julai dan Ogos aku telah ke Cameron Highlands. Bulan Julai aku telah singgah di Cameron Highlands dalam perjalanan pulang ke KL dari Kelantan. Bermalam semalam di Cameron dan pulang keesokan harinya. Pada bulan Ogos pula aku telah diminta untuk menemankan kawan aku ke Cameron. Bermalam di sana satu malam dan pulang keesokan harinya. So, tahun depan aku taknak ke Cameron dah, klu ade sesaper nak ajak aku pi jalan2, ajaklah ke tempat lain. Highlight aktiviti Cuti-Cuti Malaysia aku tahun ni adalah percutian ke Pulau Pinang pada bulan Disember. Syok sangat pi Penang, rasa nak pi lagi jer...


Salam Sayang ...