03 March 2010

212 : Menu - Mee Kari

Semalam ada aktiviti masak-masak dan makan-makan sekali lagi kat opis aku. Kali ni menu kami adalah Mee Kari. Siapa yang nak join, kene pakat2 share RM5 sorang untuk beli bahan2 mentah dan bole makan seberapa banyak yang mampu. Takde charge dikejekan oleh puan2 tukang masak. Aku makan tak banyak, 2 mangkok jer.. hahaha... Sekali makan sedap, kali kedua dan kurang plak rasanya.


Hirisan bawang dan halia untuk dikisar


Sawi yang telah dicelur, taugeh dan daun bawang
untuk hiasan


Close-up sikit kuat kari yang sedang dihangatkan


Penuh satu kuali kuah kari, ni baru kuali pertama...


Bahan2 yang akan dimasukkan ke dalam kuah kari
itu. Ade kerang jugak dalam kuah tuh..


Hasilnya... Mee Kari. Sedia untuk dimakan


Close-up sikit. Aku makan dua mangkok...


Kene plak ngan air asam boi


Ni mangkok orang lain...


Sedapnyer makan, boss lalu pon tak nampak...

Next menu aper pulak???

~Salam Sayang~

16 comments:

  1. Salam Afeezz...

    Wow! mee kari... i likeeee... awat tak habaq oips hang nak buat mee kari... leh cheq ajak abg hon p sana... hehehe

    ReplyDelete
  2. salam afeezz..

    sapa yg tukang memasakkannya tu ,
    ko ada tak tolong kacau ..

    minta resepi naa. nampak cam sedap jer tu .

    ReplyDelete
  3. salam

    bestt arr opis afeez ni,semuanya sepakat bermuafakat..rm 5 jer,kalau makan di kopitiam mee kari dua mangkuk dgn air mahu 20henggget..nampakk sedapp

    balik umah nk masak mee sup arr..

    ReplyDelete
  4. Afeezz, awat tak tapau htr kat Kiara semangkuk....nampak sedap tu :D

    ReplyDelete
  5. Salam anakanda

    Wah nampak menyelerakan.Brapa kali dlm sebulan ada program masak2 dan makan ni?Satu ofis join ke? Bos makan? Sori...

    ReplyDelete
  6. Salam anakanda afeez,

    Tahniah.
    U all semua cekep la. Sambil kerja boleh masak memasak pulak.

    ReplyDelete
  7. Salam Afeezz,

    kalau kat opis ramai pompuan, memang seronok masak mcm ni,tu pun kalau bos sporting, kalau tak jgn haraplah nak memasak2 mcm ni, best kan makan ramai2.

    En Imran ada kat Msia ke, suruh hantar kat kiara pulak.

    ReplyDelete
  8. wsalam cik tikah : owh... next time klu kami wat mee kari lagi, cheq roger kat hang, hang merempitlah ngan abg hon dtg ke UM ni...

    wsalam kanda ummi : tukang masak tu kakak2 yg keje kat opis saya lah. depa bergotong royong pastu saling cover mengover kerja masing2. not bad gak mee kari dia, nnt sy cube dptkan resepi (huhu... ade org tu mintak resepi bakso pon sy tak bagi lagi....)

    ReplyDelete
  9. wsalam kanda mas : sepakat membawa berkat. nnt kami nak wat catering plak, dpt gak masuk duit tabung opis, dpt kami wat hari keluarga pi ke Bali nnt... huhu...(angan-angan jer dulu)

    salam abg imran : hahaha.... lupe plak abg ade kat kiara... klu tak sure dah tapau setupperware mee kari tu utk abg...

    ReplyDelete
  10. wsalam mama ju : berapa kali tu tak pernah plak ditetapkan. selalunya benda ni mengejut jer, klu depa rasa nak masak, depa cari le saper yg nak join. selalunya mmg ramai yg nak join, pasal murah dan bole makan seberapa banyak yg mampu. bos selalunya kami tak jemput... hahhaah terukkan...

    salam ayahanda zain : pandai2 lah AZ.. klu dah wat projek macam ni, tukang masak akan masak, dan saper yg tak masak tu, tolong2 cover tugas si tukang masak tu... sama2 bekerjasama...

    wsalam kak sidah : betul tu kak. kakak2 yg keje kat sini semua sporting, pandai masak dan kuat makan... hahha

    ReplyDelete
  11. Salam En Afeezz,

    Resepi Bakso? Resepi Mee Kari? hihi

    ReplyDelete
  12. hmm rajin betul org2 opis ko buat keje sampingan ek..

    tapi mee kari aku kureng sikit

    ReplyDelete
  13. salam afeezz,
    masa OTW ke Batu Pahat tu , tiba2 je abg ckp , tu Afeezz ada kt sebelah tu , akak terpinga2 mencari .. afeezz mana? tu kan cik ct Nor ... oooo rupanya dia ingat gak kt ko w/p lum berjumpa. he he he

    ReplyDelete
  14. wsalam cik syima : a'ah... ari tu ade org mintak resepi bakso... tp smpi la, sy tak bagi2... hahha... tengok lah.....

    salam en. che`pit : depa ni klu bende2 macam ni rajin lah, klu nak mintak tolong wat ker, dan2 depa kate bz.... wow.. mee kari.. i likee

    wsalam kanda ummi : kene pi jumpe satu hari nnt abg kak ummi tu... hihih

    ReplyDelete
  15. Salam Afeez
    saya nak yang air asam boi tu
    bagusnya kawan-kawan afeez kan..
    teringat pula lagu wonderpets yg anak saya suka nyanyikan,"kami tak kuat...apa yang penting kerjasama...

    ReplyDelete
  16. wsalam qaseh : huhu.... air asam boi tu very the lazat, manis yg amat, RM1 jer... betul3.. aper yg penting... kerjasama...

    ReplyDelete