20 January 2010

196 : Lipasophobia. Part II

Kebelakangan ni takde cerita nak dikongsi bersama, takde idea nak menulis. Hidup terasa kosong. Kekosongan dan keseorangan. Siang malam termenung sendirian menghibur hati.

Hanya nak kongsi bersama pasal lipas lagi. Kepada yang lipasophobia, diharap janganlah baca kelak meloyakan tekak plak. Kerap kali kita tidak mengendahkan kehadiran lipas di dunia ni. Tetapi, setiap yang diciptakan Allah itu ada tujuannya. Cuma kita manusia belum mampu lagi menyingkap rahsia disebalik ciptaan itu. Fakta2 ini diperolehi di SINI dan kebanyakkan fakta yang ditemui lebih kurang sama jer..


18 interesting (and yucky) facts about roaches

1. The largest roach ever discovered lives in South America, is six inches long, and has a one-foot wingspan.

2. There are about 4000 species of cockroach, of which 20 are associated with human habitations.

3. Cockroaches can easily live without their heads for an entire week, because its brain is not in its head. It’s brain is all over his body. It dies only because it doesn’t have a mouth (you cut it off with the head), and so it cannot drink, and it dies of thirst.

4. Cockroaches have white blood.

5. A typical cockroach has 6 legs with at least 18 knees.

6. A female roach mates only once, and stays pregnant for the rest of her life.

7. “Cockroach tea” is known to have medicinal properties: it is used to treat edema (inflammation). Also, processed cockroaches have been used for hundreds of years to cure illnesses.

8. Cockroaches have been around for a long, long, long time. They are believed to have originated during the Carboniferous era, about 280 million years ago.

9. Cockroaches spend 75% of their time resting. Lazy.

10. Cockroaches aren’t always coloured dirty-brown. Tropical cockroaches have all sorts of colours: red, green, yellow…

11. Cockroaches can hold their breath for 40 minutes. The best a human can do is about 9 minutes. That’s why humans shouldn’t have a breath holding contest with cockroaches

12. Cockroaches have exoskeletons: their skeletons are outside their bodies, which protects their bodies.

13. Cockroaches shed their outer skin, like snakes do. A cockroache which has just shed its skin is white, with black eyes. It remains this way until the new skin comes on.

14. Along with being used for medicinal purposes, cockroaches have been used in sauces and appetizers.

15. Female cockroaches release “perfumes” called pheromones. These pheromones attract male cockroaches.

16. A cockroach doesn’t need a large hole or crack in the wall to get through. A hole with as small a diameter as .5 mm can easily hide a young roach.

17. Cockroaches breathe through their sides, and not through their noses.

18. Cockroaches can run at a speed of up to 3 miles an hour. That’s the walking speed of the average human.


Ada satu komen yang agak menarik ditinggal oleh salah seorang pembaca yang berbunyi "If you cut off one roaches head and then the legs on another roach. Then glue the legless roach ontop of the headless roach and connect them with wires the legless roach will drive the headless roach untill it dies".

Ada yang nak mencuba?


Mr. Lipas, up close and personal

12 comments:

  1. Salam Afezz..

    Wah citer lipas pulak..
    Akak jenis tak takut lipas...
    dolu2 masa kelas bio..akak tangkap lipas sendiri buat ekperimen.kat makmal...hehehe

    Hari banyak lipas kat rumah..malam2 kaur dia dari lubang air kat bilik air ..sekali husb masuk kan ubat dia kuar jugak terus mati ...akak sibuk ler dok menyapu nak buang...banyak sungguh..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Salam Afeezz...

    Lipas lagi... yucky

    kenapa cheq tak suka lipas? 10 tahun yg lalu... cheq pernah termakn mee goreng lipas...

    mee goreng pun cheq tak suka mkn skrg.. tgk mee goreng, cheq teringt kat lipas tu...

    ReplyDelete
  4. Salam Afeezz,

    Inilah duta lipas yg kami cari.
    Syukur ketemu jugak.
    Lama dah mencari sbnrnya.
    Tahniah hahahaha

    ReplyDelete
  5. salam kanda shami2 : tahniah kerana akak bukan seorang lipasophobia. akak pakai ubat aper bunuh lipas dalam lubang bilik air tuh. rumah sy pon byk lipas gak ni...

    salam comment deleted : hope u are not lipasophobia

    salam sahabat nor atikah : wah3.. aper rasa mee goreng lipas tuh? klu sedap boleh suruh mrs.zain masakkan..

    salam sahabat syima : sy berbangga menerima tanggunjawab yg diberikan itu. sy akan membela nasib2 lipas di negara ini agar tidak ditindas di negara sendiri...

    ReplyDelete
  6. Salam anakanda ku sayang Afeez,

    itulah afeez .............. x yah sambung lah kan, aku peduli hape.

    ayahanda suka sangat tengok lipas hilang kaki, memang dia lri cepat drpd biasa. sebab orang kata ' macam lipas kudung'.

    salam tikah,

    mak datok, punya le terasa loya tu kan? trauma ngan lipas tuh. makan kat kedai ke, kalau report dengan jabatan kesihatan , sure 2 minggu kedai makan dia kena tutup.

    ReplyDelete
  7. afeez,

    ayahzain kalu x ada, az amik jer bahan2 drpd emel. mana-mana yang boleh kongsi, ayahzain kuarkan macam n3 sekarang nih

    ReplyDelete
  8. Salam,

    Afeezz, tak tau nak kata rasa cam mana... sempat makan 2 sudu, ternmpak lipas tergolek dlm pinggan... terus termuntah... eeee...

    AZ, betul tu, lepas peristiwa tu, kantin tutup 2 minggu... tapi lepas buka, saya dah tak makan kat situ... bawak bekal dari rumah... hehehe

    ReplyDelete
  9. Salam Atikah,

    benchmarking pejabat kesihatan kalau ada lilat maka confirm dapur kedai makan tu kotor. hukuman dia tutup dua minggu.

    maknanya kalau umah kita ada lipas maknanya rumah kita kotor juga ke. ya ampun ya mahap adik kakok.

    ReplyDelete
  10. salam ayahanda zain dan sahabat tikah : ade sekali tu kawan saya beli carrot susu berlipas. lipas tu siap dah kene kisar lagi, nampak lah bahagian2 dia yg telah dikisar tuh. rasanya kawan sy tu dah sedut air tu barang seteguk dua baru perasan ade lipas. pastu pi report kat pihak berkuasa kolej, tp tak tutup pon kantin tu... isk...

    ReplyDelete
  11. hmm mesti tikus tu sedara dgn mahsuri kan sbb darah putih..

    ReplyDelete
  12. salam che'pit : tikus maner plak ni, org cite pasal lipas ler..

    ReplyDelete