26 November 2009

Posting No. 182 : Salam AidilAdha

Indah Langit Kerana Awan,
Indah Laut Kerana Kebiruan,
Indah AidilFitri Kerana Kemaafan
Indah AidilAdha Kerana Pengorbanan

SALAM AIDILADHA


Salam AidilAdha...

25 November 2009

Posting No. 181 : Stop!... Stop Asking...

BILA NAK KAWEN?... Malas betul aku nak menjawab soalan yang Maha Bodoh ni. Dah naik sebu telinga mendengar dan naik bernanah hati menahan bengang. Bila jumpa jer, tanya soklan ni... sikit2 tanya soklan ni. Dalam berjuta2 soklan, bende ni gak yang nak ditanya. Dah tebiat nak mampos agaknya. Rasa macam nak terajang jer muka orang yg bertanya tuh.

"Kenapa ko tak kawen ngan si polan tu? Dia kan single."... Kepala hotak ko.. klu jodoh aku ngan dia, dah lama aku kawen ngan dia, yg ko nak tanya2 lagi ape hal? Klu ko mengidam nak makan nasi minyak, ko mintak jer, aku bole belanja ko makan bende yg lagi baek dari nasi minyak.

"Kenapa tak kawen lagi?"... makcik ade anak dara, bg saya je lah... taknak pulak bagi, tp sibuk menjaga tepi kaen orang, klu bole tepi2 spender pon jaga...

"Fez... bile ko nak kawen?".... jom lah, ko jer kawen ngan aku... ehh.. gila ko.... tak nak plak bile aku ajak kawen, tapi sibuk bertanya...

Oleh itu kawan2, klu korang takde (taknak bagi) anak dara korang utk kawen ngan aku, korang jangan tanya soklan ni. Klu korang takmo kawen ngan aku, tutup mulut korang dan jangan gatal p*ki nak tanya soklan ni. Bagi korang ini lawak, bagi orang2 macam aku... tidak.


Jangan korang buat aku jadi macam ni




Yang Sedang Bengang...

17 November 2009

Posting No. 180 : Hari Berkursus

Esok ngan lusa aku akan menghadiri kursus. Dah lama dah tak menghadiri kursus. Kali terakhir aku menghadiri kursus pada bulan Mac yang lepas. Sebagai seorang kakitangan sokongan kumpulan N, kursus memang banyak, nak tak nak jer pergi, tapi kursus chokia2 jer lah. Tak macam kakitangan sokongan kumpulan U yang dapat pi kursus hebat2, buat kat Pulau Langkawi, Pulau Pangkor, Kelantan, pi naek kapalterbang, dok kat hotel makan pon kat kat hotel. Kami yang kumpulan N ni, pi kursus kat Kampus Kota KL jer. Dah naek muak tengok Kampus Kota tuh.

Kursus yang aku akan pergi esok adalah Kursus Perkhidmatan Pelanggan. Sebenarnya kursus ni tak termasuk dalam perancangan kursus tahunan aku tahun ni. Memandangkan tiga kursus yang aku rancang untuk akhir tahun ni semuanya tak dibuat, jadik aku terpaksa mohon jer aper kursus yang ada. Sekadar nak mencukupkan keperluan kursus tahunan aku.

Kalau nak bercerita pasal kursus, kursus yang paling jauh pernah aku pergi kat Cherating Pahang, tapi kursus tu memang bosan giler, terpaksa pergi, nak buat camne bos suruh pergi, klu boleh memang taknak pergi kursus2 hujung2 minggu ni. Pastu aku pernah menggantikan bos aku pi kursus kat Genting Highlands dan pernah jugak berkursus di Melaka. Tak ingat le plak kursus aper yang paling best pernah aku hadiri, ape2 pon kursus anjuran opis aku gak yg best. Pasal kursus suka2, siap ade game ngan hadiah lagi.. hihih...


Salam Sayang ...

15 November 2009

Posting No. 179 : Mari Berhibur

Mari kita berhibur di pagi hari minggu ni. Klip ni aku amik sendiri, sori kualiti gambar kurang memuaskan, maklumlah pakai hp cap ayam jer. Ni lah keje aku klu takde keje lain yang nak dibuat. Enjoy lah tiga klip ni dulu, insyaAllah... ade mangsa2 yang lain.

video
Mangsa pertama

video
Mangsa kedua

video
Mangsa ketiga


Salam Sayang ...

12 November 2009

Posting No. 178 : Peperiksaan

Setelah membaca entry kekanda Mas yang ku sayangi itu, timbul plak idea aku nak menceritakan cerita2 berkisar peperiksaan yang pernah aku tempuhi. Aku ni tidak boleh lah nak dianggap sebagai seorang pelajar yang cerdik pandai, cume di tahap sederhana sahaja. Tapi aku bersyukur, aku berpeluang menikmati alam persekolahan dari darjah satu hingga ke menara gading. Aku malas, cukup malas kalau nak disuruh mengulangkaji pelajaran. Aku akui perkara itu. Sehingga semasa keputusan SRP keluar, mak dan ayah aku langsung tak menaruh harapan tinggi kepada aku. Bila aku suruh mereka teka aku dapat berapa untuk SRP, dengan confident nyer mereka menjawab, 'FAIL'. Kecik hati aku... Tapi aku memberi tamparan hebat pada mereka (bukan berlaku derhaka tau), aku memperolehi 13 aggreget. Cukup untuk mengembangkan hidung ku. Dan pada malam itu jugalah, mak ngan ayah aku keluar membelikan baju sekolah aku. Hik..hik..hik..

Aku tak mendapat keputusan yang baik untuk SPM, tapi aku bersyukur aku lulus semua kertas yang aku duduki. Aku mendapat 29 aggreget dan diberi peluang untuk melanjutkan pelajaran ke Institut Teknologi Mara Cawangan Perlis dan bidang pengajian Diploma Pengajian Bank.

Berada di ITM satu kehidupan baru pada aku. Bagi kali pertamanya aku berpisah dan tinggal berjauhan dari keluarga. Alhamdulillah, aku dapat menyesuaikan diri tanpa mengalami sebarang kejutan budaya atau chronic home sick. Aku berjaya menamatkan pengajian aku dalam tempoh yang ditetapkan dengan memperolehi CGPA 3.05.

Ada beberapa pengalaman yang tak dapat aku lupakan semasa masa2 peperiksaan ini. Masa di semester 2, tatkala semua orang dah balik kampung masing2, kami yang masih ada 2 paper yg perlu diambil. Kolej sudah kosong, tinggal kami yang masih tekun duduk di meja memerah otak. Sunyi jer rasa masa tuh.

Akan tetapi pengalaman yang tak dapat aku lupakan adalah semasa peperiksaan semester 4. Aku masih ada 3 paper, yang akan diambil dalam masa 2 hari. Aku cukup tak gemar kalau ade 2 paper dalam masa satu hari. First paper tuh, Malaysia Economy, aku dah mula kesejukan, badan dah mula menggigil, tapi aku gagahkan jua menjawab soalan2 yang diberikan pasal aku dah prepare untuk paper ni. Aku duduk sehingga tamat masa. Balik ke bilik aku dah tak boleh buat ape2. Petang nanti ade lagi satu paper. Pukul 2 aku pergi untuk exam paper Investment Management. Bukak jer kertas soalan, aku jadi blank. Berpinar2 mata aku melihat soalan2 yang seolah2 menari di depan aku. Aku takleh buat aper2 dah. Aku cume jawab soalan2 teori jer, soalan pengiraan semua aku terkandas di tengah jalan. Aku hint member aku sebelah kiri, dia kasi aku tengok paper dia, tapi aku tak paham aper yg dia tulis. Aku hint plak member aku belah kanan, dia tunjuk aku formula. Tiba2 keadaan menjadi cemas... salah seorang penjaga peperiksaan tu ternampak kami sedang berhubung. Aku menjadi kalut. Penjaga itu berjalan ke arah kami. Aku semakin cemas. dan akhirnya... penjaga itu berdiri dibelakang kami, hanya berdiri. Fuhh... aku berasa lega, kalau kantoi, mau aku kene buang dari ITM. Aku rasa dia memang nampak aper yg kami buat, tapi untuk mengelakkan perkara itu berlanjutan, dia hanya berdiri di belakang kami. Terima kasih kepada penjaga tu kerana tidak mengambil ape2 tindakan ke atas kami. Petang itu aku hanya menghabiskan masa menongkat dagu dan menekup muka ke meja. Aku memang tak boleh buat... Malam itu aku tidur, tanpa mengulangkaji untuk paper esok pagi. Roomate aku yg bersimpati dengan aku meminjamkan aku selimut dia dan dia juga telah membelikan aku air teh panas, kuih pau dan panandol. Lega sikit aku malam tu, tapi nak study memang tak larat. Esok paginya aku menduduki paper Fundamental of Insurance, subjek yang aku sepatah haram pon tak paham aper yg lecturer tu ajar. Jawab pon maen belasah jer. Tapi, syukur alhamdulillah, ketiga2 paper tu aku lulus walaupon dengan tidak jayanya. Untuk paper Malaysia Economy aku dapat 'B', Investment Management dan Fundamental of Insurance kedua2 mendapat 'C+'. Untuk semester tu, GPA aku 3.03.

Semasa semester 6, selalunya kalau diikutkan semester2 sebelumnya, killer paper DIB, Financial Analysis (FA) merupakan paper pertama, tapi masa time aku, killer paper tu last paper plak. Mmg le kene struggle lebih sebab taknak kene extend semester. Yang best nyer, ni semester terakhir, lepas habis jer paper FA tu, ados.. bebas sebebas bebasnya. Dan macam biasa kami akan mengikut tradisi budak2 DIB sebelum ni, stay kat ITM smpi hari terakhir. Masa zaman aku, kami hanya stay selama 4 hari, kemudian kami beramai2 balik ke kampung. Sedey masa tu nak meninggalkan ITM Di Hatiku. Untuk semester akhir tu, aku mendapat GPA 3.19. Killer paper tu aku dapat 'C+'.

Itu lah pengalaman aku masa peperiksaan dan keputusan2 yang aku dapat. Dah tak malu nak bagitau semua orang, bende ni dah lama berlalu, hanya nak berkongsi pengalaman jer, bukan nak eksyen kite ni pandai (dapat C+ tu pandai ker? hihih...).


Salam Sayang ...

10 November 2009

Posting No. 177 : Tioman, Suatu Ketika Dahulu


Jeti Kampung Juara

Pertemuan pertama setelah tamat belajar kat ITM Perlis. Kami telah berkumpul di Pulau Tioman. Aku tak ingat tahun bile. Tak ramai yang dapat dikumpulkan, mostly budak2 kelas C (kelas aku le tuh) jer yang join pertemuan ni.

Salam Kerinduan ...

08 November 2009

Posting No. 176 : Terkenang Semasa Lalu

Dua keping gambar ni diambil dari FB seorang kawan baik aku masa belajar kat ITM dulu. Aku ada gambar ni tp takde dalam bentuk digital. Gambar2 macam ni memang banyak menimbulkan kenangan manis aku semasa 3 tahun kat bumi Perlis. Kalau diingatkan kembali, aku akan tersenyum sendirian.


Kacaknya abang-abang ni...

Gambar semasa presentation projek kumpulan kursus Enterpreneurship (ETR300). Ini adalah ahli-ahli Lembaga Pengarah Dune Enterprise. Barisan belakang dari kiri, En. Jalaluddin - Pengarah Pentadbiran dan Sumber Manusia. En. Mior Mohammad Faizal - Pengarah Kewangan. Barisan depan dari kiri, En. Mohd Zahari - Pengarah Operasi, En. Hairolanuar - Pengarah Pemasaran dan aku sendiri - Pengarah Urusan Dune Enterprise. Dalam kursus ETR300 ni, kami dikehendaki menyiapkan satu kertas kerja penubuhan sebuah syarikat perniagaan di mana projek ini memberikan 80% markah. Kami telah menubuhkan syarikat bernama Dune Enterprise yang beroperasi di Sungai Petani, Kedah dan kami adalah sebuah syarikat pengeluaran barangan berasaskan batu seperti tiang roman, tiang larek, meja dan kerusi dan lain-lain secara komersial.

Banyak betul kenangan manis semasa melakukan projek ni. Kami telah keluar melakukan survey ke Kuala Perlis, Alor Setar dan Sungai Petani. Kami telah pergi ke beberapa syarikat seumpamanya di sekitar Kedah dan Perlis untuk mendapatkan maklumat tentang produk yang dikeluarkan. Dalam menjalankan survey itu, sempat jugak kami berjalan-jalan ke beberapa tempat menarik seperti Air Terjun Seri Perigi di Yan Kedah dan Lembah Bujang.

Aku ingat lagi bagaimana kami terpaksa berjaga sehingga pukul 5.00 pagi untuk menyiapkan bahagian kewangan yang akan dibentangkan keesokan pagi nya. Dan akhirnya kami dapat juga menyiapkan projek itu. Proses pembentangan juga dapat kami lalui dengan jayanya. Untuk kursus ni aku hanya memperolehi markah B.



Mesra betul kami ketika itu ...

Ini gambar masa jamuan raya kelas. Kalau dilihat pada tarikhnya, aku rasa masa tuh aku dalam Semester 4. Semua bawak kuih raya masing-masing. Kami buat di Tasik Elham, tasik yang tersohor di ITM Perlis. Kelas aku adalah DIB4C (Kelas C).


Salam Kerinduan ...

06 November 2009

Posting No. 175 : Kepada Yang Suka Naik Kapalterbang

Tak tau lah aper perasaan kite bila berada dalam keadaan ini. Rasanya jantung macam nak terkeluar dari badan, peluh melimpah, jangan cakap ler, klu kite pegang batu pon bisa pecah. Tak sempat nak bertaubat dah rasanya. Alhamdulillah, selama aku naik kapalterbang ni, belum pernah berlaku perkara2 yang tidak diingini. Cuma bergegar2 kat atas sane tu perkara biasa, klu dalam bahasa FA, langgar batu.

Salam Sayang ...

04 November 2009

Posting No. 174 : Yang Mana Satu Idaman Kalbu

Susah betul nak membuat keputusan kalau banyak pilihan. Semuanya kene buat pilihan dari yang sesenang-senangnya hinggalah ke yang sesukar-sukarnya. Kadang-kadang malah selalu gak, bende yang senang macam nak pilih baju ape nak pakai tuk pi kerja pon bole jadi susah nak buat pilihan. Termenung depan almari dok pilih baju aper nak pakai esok. Kan senang kalau kerja pakai uniform, tak payah dok pening kepala pikir nak pakai baju ape.

Tu perkara yang senang. Macam mana kalau nak membuat sesuatu keputusan yang sukar macam nak beli kereta, atau nak beli rumah tak pon kalau nak kawen. Mau berkurung dalam bilik barang sehari dua utk membuat keputusan. Alangkah senangnya kalau kita bole pakai buah dadu jer utk decide sesuatu, tak pon pakai bunga... she love me (tarik satu kelopak), she love me not (tarik lagi satu kelopak), she love me (tarik lagi), she love me not (tarik lagi satu)... dan perkara ni diulangi smpilah habis kelopak bunga tu. Yang jadi mangsa, bunga tu lah...

Macam mana pulak keputusan yang melibatkan hidup dan mati??? Huh... aku dah merepek...


Oklah, yang mana satu idaman kalbu. Memula dulu aku minat sgt pada ....

PROTON PESONA

Pastu cinta ku mula beralih arah, aku mula menjeling-jeling pada ....

TOYOTA VIOS

Kemudian ada pulak orang yang memperkenalkan aku kepada ....

HONDA CITY

Jadi, yang mana satu idaman hati???


Salam Sayang ...

03 November 2009

Posting No. 173 : Jamuan Hari Raya Aidilfitri

Dah basi baru nak upload gambar Jamuan Hari Raya Aidilfitri Pejabat aku. Jamuan ini diadakan pada 9 Oktober 2009 yang lepas. Jamuan diadakan sederhana tapi meriah, maklumlah pejabat aku bukan berduit sangat nak menganjurkan jamuan secara besar-besaran. Jadilah untuk makan sendiri-sendiri. Antara menu hari tu adalah nasi beriyani, sate, ketupat lemang dan beberapa makanan sampingan yang akan banyak.


(1) Aku dan teman-teman sepejabat
(2) Sebelum amik makanan sempat nak berposing ngan mangkuk polisterin



(1) Kak Ruby, "Jemput makan semua, akak tengah diet ni sebenarnya"
(2) Kak SO, "Nah2.. tambah nasik, tak payah le korang diet hari ni.."



(1) Kak Pora, "Rosak diet aku hari ni, aper le korang order makanan yg sedap2 ni"
(2) Kak SO, "Pulun jer.. aku bukannya diet pon, depa yg diet.."



Sebahagian kakitangan sedang menjamu selera


Sebahagian lagi kakitangan sedang menjamu selera


(1) Aku tak makan aper2 pon hari tu, tak selera lah...
(2) Kakak2 ni klu bab makan memang selera jer..



Lepas habis makan, kite lepak2 dulu, kasi makanan turun, pastu kite makan lagi...


Salam Sayang ...

02 November 2009

Posting No. 172 : Kuchi Kuchi Pampers Hai

Alhamdulillah, adik aku telah selamat melahirkan seorang bayi perempuan pada pukul 6.35 petang, 1 November 2009. Selamat datang ke dunia.


"kacau betul lah diaorg ni, aku nak tido pon tak senang.."


Syok nyer dia tidor.. Orang ramai pon dia tak sedar..


"uish... kat maner aku ni, awat terang sgt ni?"


Salam Sayang ...

01 November 2009

Posting No. 171 : New Member of the Family

Alhamdulillah, hari ini kami menanti kehadiran seorang ahli baru keluarga kami. Seorang bayi perempuan menambah seorang lagi warga wanita dalam keluarga kami. Sekarang ni, aku dah ada 5 orang anak buah perempuan, tambah seorang lagi jadi 6 orang. Yang lelaki plak hanya 2 orang jer. Ape2 pun, kite bersyukur dengan nikmat yang telah Allah berikan. Semoga ibu dan anak yang bakal dilahirkan diberkati Allah swt.


Salam Sayang ...