23 January 2009

51st ENTRY

Hari ni aku ade menyemak beberapa aduan penyelenggaraan yang lepas (beberapa tahun lepas) untuk diberi penilaian tahap kepuasan. Masa aku sedang menyemak dan memberi penilaian, ade beberapa aduan buat aku ketawa macam tak sedar dunia membaca nya. Aku tau saper yang buat aduan tu, in fact, orang buat aduan tu ada bersama2 aku masa aku membacanya. Bukannya aduan tu tak betul, tapi, ayat2 dia macam tak kena jer..

Aduan 1 : "air-con panas"

Aduan 2 : "water cooler tidak panas dan tidak sejuk"

Aduan 3 : "pintu belakang tidak boleh dikunci dan tidak boleh dibuka"

Bagi aku, kelakar giler... hahaha....

22 January 2009

50th ENTRY

Suatu hari datang seorang pelajar ke kaunter Klinik Kesihatan Pelajar. Pada waktu tersebut, kaunter telah pun ditutup untuk pendaftaran. Pelajar tersebut dengan pelat cina terus berkata kepada kakak yang bertugas di kaunter.

Pelajar Cina : 'Kakak, kawan saya sakit telok'

Aku yang berada tidak jauh pada masa itu terus menumpukan perhatian, 'Haa.. sakit telor'. Kakak yang berada kat kaunter pulak tersipu2.

Bile diperhatikan, rupe-rupenye pesakit tu sakit teruk, bukannya sakit telor. Bikin suspen jer...

18 January 2009

49th ENTRY

Semalam aku pi ke Port Dickson. Saje jer nak mengikut team yang nak wat survey tempat untuk kursus bulan 3 nanti. Kami pergi seramai 8 orang naik 2 bijik kereta. Janji tunggu kat opis pukul 8.30 pagi. Aku sampai jer, Azmi ngan Mas dan ade. Yang lein tunggu kat KL Gates. Dalam pukul 9.00 pagi kami bertolak ke tempat yang dirancang. Kami berenti sebentar untuk sarapan pagi di Hentian Nilai. Kak Sue siap buat nasi lemak untuk kami. So, kami pon duduk kat satu wakaf untuk sarapan pagi.


Sarapan pagi kat Hentian Nilai

Ade le beberapa tempat yang kami singgah. First kami singgah di Ancasa Resort. Tempat dia ok je ler, same jer macam resort2 yang laen, dan dekat ngan pantai. Resort ni jenis apartment. Lepas discus2, bole tahan mahal gak tempat ni. So, kami pon bergerak ke destinasi seterusnya. Jalan punya jalan kami sampai kat Guomon Resort. Actually tempat ni tak masuk dalam senarai, tapi dah on the way, kami pon just masuk untuk buat pertanyaan. Malangnya, informasi yang diberitahu kepada kami, resort ni akan ditutup untuk major renovation.


Perbincangan hangat di Ancasa

Perjalanan kami diteruskan ke Eagle Ranch. Kat sini nampak macam ok, laen daripada yang laen dan berkonsepkan Wild Wild West. Banyak aktiviti yang boleh buat kat sini, go-kart ade, paintball ade, atv pon ade. Tapi yg macam tak best, tempat ni macam sesak. Masa kami sampai, ramai betul orang. Accomodation yang dia tunjuk pon ok. Dan harga pon lebih murah dari Ancasa.


Kat Eagle Ranch dan Ilham Resort (awek Ilham tu cun!!)

Next destination, Ilham Resort. Aku penah stay kat sini beberapa tahun lalu. Ok jugak tmpt dia. By the time, dah pon pukul 2.30 petang. So kiteorg decide nak pi semayang than lunch dulu sebelum ke destinasi terakhir, Glory Beach Resort. So kami pon lunch dulu kat Teluk Kemang dan solat kat salah sebuah masjid yang tak igt plak kat maner. Then dalam kol 4.00 petang, kami meneruskan perjalanan ke Glory Beach Resort. Aku penah stay kat sini beberapa tahun lalu and aku tak suka tempat ni. Malangnya, Sales Exec dia tak kerja plak hari ni, nak tanyer kene datang opis hour sahaja. Haha... ade ke patut, tempat laen ok jer, ade jer sales exec. dia, tmpt ni plak yg mengada2 wat opis hour jer.
Dengan itu, tamatlah penjelajahan kami mencari tempat untuk kursus tahun ni. On the way balik, ntah macam mana kami tersinggah plak kat Kajang dan pekene satay kajang..


Makan Satey Kajang

08 January 2009

48th ENTRY

Petang tadi ade meeting kat opis. Meeting nak membincangkan pasal program kursus latihan kakitangan. Memang tiap2 tahun kami akan menganjurkan kursus latihan kakitangan ni, lagi pon memang dapat peruntukan tiap2 tahun untuk tuh.

Macam biasalah, kalau buat meeting macam ni, untuk membincangkan perkara berkaitan dan meminta pandangan ramai, ade jer yang tak puas hati. Ade jer nak membantah. Benda yang dibincangkan senang jer, tapi orang2 macam ni yang membuatkan benda tu jadi susah.

Cadangan asalnya, kononnya nak gabungkan kursus latihan kakitangan ngan hari keluarga, since opis aku memang tak pernah wat hari keluarga. Ramai yang setuju dengan cadangan tu, tapi, ade jugak yang membantah, katanya, kenapa nak satukan kursus dengan hari keluarga, tak boleh ke buat berasingan. Dah berbuih mulut macam sawan babi dah cakap, opis takde peruntukan untuk buat hari keluarga. Benda yang nak buat ni pon akan curi2 sikit duit peruntukan kursus tu. Last2 petang tu, ade yang bermasam muka.

Pastu, diaorang ni cukup susah nak buat keputusan. Pastu mulut sekor2 tak tau senyap, semua nak bercakap. Bila ditanya mintak pandangan, senyap!! Bila dah buat keputusan, baru nak kata itu tak boleh, ini tak boleh. Bile dicadangkan tarikh, semua senyap tak membantah. Bile dah setuju, ade plak 2-3 orang mangkuk hayun ni kata takleh datang, adik kawen lah, nenek bersalin lah. Bara jer aku masa tuh. Pastu terpaksa plak cari tarikh laen. Bodoh betul!!

Nak wat cadangan tempat pon bermasalah. Cadangan punyalah banyak, bile undi, berapa kerat jer yg angkat tangan, pencadang pon tak tangkat tangan. Ni pon terpaksa wat sampai 2-3 kali pasal mangkuk2 hayun yang nak tukar tarikh tadi. Aku yang dah hangat hati masa tu, terus angkat suara pasai semua orang dah membebel sesama sendiri (since org antara orang yang disegani ni opis aku). Geram betul aku masa tu, tak kira lah, aku sampai cakap 'korang ni tak profesional langsung!!'. Mana tak nya, semua orang bercakap sesama sendiri. Hormatlah orang laen, kite ni dalam meeting. Kalau ade apa2 cakap le ikot protokol, jangan maen hentam jer.

Nasib baeklah bukan aku yang chair meeting tu. Kalau aku yang chair, mau aku tengking semua orang. Pernah sekali, meeting perkara yang sama gak beberapa tahun lalu, aku yang jadi pengerusi, benda yang sama gak berlaku. Semua orang bercakap, semua orang bertekak sesama sendiri, aku rasa macam bodo jer berdiri sorang2 kat depan. Last2... aku cakap... 'Ok, kalau takda apa2 lagi, sekian, terima kasih', dan aku terus blah. Semua terpinga2 termasuk boss aku. Padan muke mereka.

47th ENTRY

Pagi semalam aku pergi ke satu taklimat mengenai opsyen kadar cuti tahunan yang baru. Kadar cuti rehat baru yang ditawarkan kepada kakitangan awam akan dikurangkan sebanyak 5 hari bagi kakitangan yang bergred 21 dan ke atas, tetapi pengurang tu hanya selepas 10 tahun berkhidmat. Meaning, kakitangan awam yang telah berkhidmat selama 10 tahun akan diberi extra cuti rehat sebanyak 5 hari mengikut kadar sekarang, tetapi kadar cuti rehat yang baru tuh, kadar cuti rehat akan kekal sampai lah ko pencen, banyak tu le jugak.

Tapi, kadar baru ni hanya berkuat kuasa pada mereka yang melapor diri pada atau selepas 1 Januari 2009. Hahaha.... rugi lah mereka2 itu. Walau bagaimanapon, kakitangan lama juga diberi pilihan samada nak kekal dengan kadar lama atau memilih kadar baru itu. Lawak kan, off koz le kami nak kekal dengan kadar cuti lama, sape le nak pilih kadar baru tuh. Takda apa2 keistimewaan kepada mereka yang memilih untuk kadar cuti baru tu kecuali mereka bolehlah mengatakan bahawa mereka telah bekorban untuk negara demi perkhimatan yang cekap. Hahahaha...

Bagi aku, aku akan kekalkan kadar cuti rehat lama tu. Rugi woo... lagi 2 tahun, kelayakan cuti rehat tahunan aku akan jadi 30 hari.... rugi kalau amik opsyen yg baru tuh...

05 January 2009

46th ENTRY

Dan lama dah tak mengupdate bende ni. Takde cerita menarik yang nak diceritakan. Well, belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru kepada sesiapa yang mengunjungi blog aku yang tak seberapa ni.

Hari ni aku dapat pc baru kat opis. Dah lama benar rasanya memohon pc baru tu, dan hari ni baru lah dapat. Actually, bukan aku sorang jer, opis aku dapat 12 bijik pc baru. Happy gak lah kami. Sekian lama menanti, baru sekarang dapat, setelah tahun lepas permohonan kami terlepas pandang oleh pihak2 tertentu.

Petang tadi dalam pukul 2.30 petang, aku pi meeting pasal pemberian markah untuk Penilaian Prestasi 2008. Malas nak carita lebih lanjut. Biase jer benda ni, dah byk tahun aku buat baru hari ni dia nak bincangkan cara pemberian markah.

Balik tadi ade kemalangan maut kat Pasar Borang Kuala Lumpur. Tak tahu lah sapa yang meninggal dunia kat tengah jalan tu. Sib baek dia dah tutup, tak sanggup aku nak tengok kalau masih lagi terbuka. Tak tau plak dia accident dengan apa? Yang aku nampak, mayat terbaring jer. Kawasan situ memang kawasan orang melintas especially mereka yang bekerja kat pasar borong tu. Kadang2 gerun gak aku tengok klu ade orang2 yang berani melintas. Walaupon kawasan tu dah berpagar, orang masih lagi melintas kat situ. Takde usaha ke nak bina jejantas kat kawasan tu. Aku rasa jejantas terdekat ade le dalam 300 - 400m dari tempat accident tu. Erm...