25 November 2009

Posting No. 181 : Stop!... Stop Asking...

BILA NAK KAWEN?... Malas betul aku nak menjawab soalan yang Maha Bodoh ni. Dah naik sebu telinga mendengar dan naik bernanah hati menahan bengang. Bila jumpa jer, tanya soklan ni... sikit2 tanya soklan ni. Dalam berjuta2 soklan, bende ni gak yang nak ditanya. Dah tebiat nak mampos agaknya. Rasa macam nak terajang jer muka orang yg bertanya tuh.

"Kenapa ko tak kawen ngan si polan tu? Dia kan single."... Kepala hotak ko.. klu jodoh aku ngan dia, dah lama aku kawen ngan dia, yg ko nak tanya2 lagi ape hal? Klu ko mengidam nak makan nasi minyak, ko mintak jer, aku bole belanja ko makan bende yg lagi baek dari nasi minyak.

"Kenapa tak kawen lagi?"... makcik ade anak dara, bg saya je lah... taknak pulak bagi, tp sibuk menjaga tepi kaen orang, klu bole tepi2 spender pon jaga...

"Fez... bile ko nak kawen?".... jom lah, ko jer kawen ngan aku... ehh.. gila ko.... tak nak plak bile aku ajak kawen, tapi sibuk bertanya...

Oleh itu kawan2, klu korang takde (taknak bagi) anak dara korang utk kawen ngan aku, korang jangan tanya soklan ni. Klu korang takmo kawen ngan aku, tutup mulut korang dan jangan gatal p*ki nak tanya soklan ni. Bagi korang ini lawak, bagi orang2 macam aku... tidak.


Jangan korang buat aku jadi macam ni




Yang Sedang Bengang...

43 comments:

  1. Salam Afeezz..

    Memang bengang je bunyi nye..terasa aura bengang tue sampai ke opis cheq huhu
    Hmm nak buat camne fez mulut orang tak bleh nak ditutup..
    Kalo blum kwin, ditanya bila nak kawin..
    Bila dah kwin, ditanya bila nak dapat anak..
    Bila dah ada anak sorang, ditanya bila nak tambah anak pullok..
    Sabar eks sahabat..cheq fhm apa yg hang alami huhu..
    Kalo org tanya cheqkan..cheq senyum je..

    ReplyDelete
  2. Salam Afeez,

    umangaiiiiiiiiiiii, az terasa kebengangan ko la Afeez. Kebengangan tahap gaban tu. Kalau dapat cabaikan aje mulut depa yang bertanya tu kan Afeez.

    Tak apa Fezz, afeez buat dek jer, buat2 tak dengau.

    abih2 nyanyi lagu wali tuhhh.


    p/s kekadang hati az tertanya2 juga soalan yang sama. tapi dah tahu jawapannya, az tak nak tanya le. kwang kwang kwang.

    betul tu kata sinomosa tu, senyum jer

    ReplyDelete
  3. Afeezz tumpang lalu hikhik

    Owh AZ impress tul pandai guna word 'umangaiiii' hahahaha

    ReplyDelete
  4. salam sahabat sinomosa : betul tu syima.. org2 ni asik nak bertanya jer, senyap2 sudah la. mulut org sebenarnya boleh ditutup... dengan penumbuk...

    salam ayahanda zain : cabai mulut tu style lama, sekarang ni kite bagi sup selipar jer... kesan nya sama macam kene cabai, malah lagi enak. lagi enak klu bg dengan selipar jamban.


    Salam sahabat sinomosa (lagi) : umangaiiii.... tu aper?

    ReplyDelete
  5. Salam Apeeezz...

    Kita menghadapi situasi yang sama... n aku memahami perasaan mu... n ayat2 ko tu, buat aku tergelak... coz aku pernah juga menggunakannya... :) TENSIONNN jer bila org tanya kan pezzz... kadang2 soalan nie mybbkan terkurang ajar sikit dgn org yang lebih tua... coz terlepas cakap... (tapi lepas tu mintak maaf balik) sudahnya bila org bertanya lagi cheq buat tak dengar jer... biar dia cakap sorang2... pas tu senyap ler depa... he.. he.. he..

    Alhamdullilah, bila cheq dah bg peluru berpandu sekali, n buat mogok tak hadir majlis kawin sepupu sepapat, dah tiada saudara mara yang berani bersuara depan cheq.... :)

    ReplyDelete
  6. Hi Afeezz

    Umangaiii tue macam mak aii or mak datok dan sewaktu dgnnya laa

    Wah2x Tikah pun msuarakan kebengangannya tue..so jom kita setup group org2 bujang..chief Afeez..asistant chief Tikah..Ahli biasa cheq, Hanis and Pijal (ops Pijal nak masuk ke group nie? haha jgn marah Pijal)

    ReplyDelete
  7. salam Semua,

    wah dah ada persatuan nyer.

    Tak apa, la ni az pun single mingle juga sebab mrszain dah balik KL.

    malam ni az tido sorang2. padan muka. Boleh lah join grup ko orang sekejap yer.

    ReplyDelete
  8. salam sahabat atikah : tu lah, org suka buat lawak bende2 macam ni tanpa pikir perasaan orang laen. igt senang ke nak kawen tu. jumpe org tepi jalan terus ajak kawen. klu macam tu lah gaya nya, cukup dah kuota aku. tp kan tikah, tindakan tikah tu lebih drastik smpi tak pi majlis2 mereka, tak terpikir plak sy nak wat bende2 macam tuh... hahaha...

    salam sahabat sinomosa : hahah... idea bernas tuh, persatuan orang bujang seblogger. sure ramai ahli2nya nnt. pijal tu rasanya dah separa bujang, tunggu masa jer nak menghilangkan keterunaannya... hahaha...

    salam ayahanda zain : peluk bantal jer la malam ni AZ....

    ReplyDelete
  9. Salam...

    Ha.. ha.. ha.. cadangan yang menarik tu.... ada jer idea hang shima...

    Ops.... pijal dah separa bujang ker... patut ler berfalsafah bagai psal hati kat umah dia... ada yang tersirat rupenya.... tahniah buat pijal... :)

    Apeezz... itu ler kenyataan... cheq memang dah buat pun tindakan drastik... tahun nie 2 kenduri kawin sepupu cheq, cheq tak balik kg... alasanya bg pd mak n ayah tak dak tiket... walhal boleh jer nak balik sbnrnya... he.. he.. he... nasib baik dok kat kl.... kalau dok kat kg, panas telinga... panas hati...

    ReplyDelete
  10. So nampak gayanya idea cheq diterima oleh chief and asistant chief eks..bravo..

    oopss pijal dah tak bleh join ke? oic..hehe

    ReplyDelete
  11. hehe cheq lak suka guna humang aii.. kira maksud lbh kurang sama lah dgn umangaiiii tu, hehe..

    ok lah x nak komen byk2, cuma utk afeezz, syima, atika dan diriku sendiri, hmm bila nak kawen, huwaaaaaaaaa :'(

    oppss luperlak, termasuk che lie, ngeh ngeh ngeh..

    ReplyDelete
  12. eh eh, mcm ne lah cheq leh lupa si Hanis, ngeh ngeh ngeh..

    ReplyDelete
  13. Salam afeez,

    tak rasa pulak dok sorang2 mlm ni bila buka n3 awak ni. az gelak sakan baca keletah korang sume tuh.

    umangaiiiiiiii vs humangggggaiii.

    CP: dua2 tu sodap ikut mood juga bila menyebutnya tuh

    ReplyDelete
  14. salam sahabat tikah : sy ni walaupon dok ngan parent, tapi tak penah le plak dipaksa pi kenduri kendara sedara mara dan jiran tetangga. so, klu dah dibagi pilihan macam tu, mmg le sy cukup malas nak pergi. jadinya persoalan2 macam tuh jarang sy terima. kawan2 jer ramai yg tanya, senang sikit nak menjawab klu kawan2 yang tanya.. mmg kene ler.. hahah

    salam sahabat sinomosa : idea anda diterima dengan persetujuan ahli2 yg ade... hahaha... kene wat AGM dulu...

    salam sahabat che pit : pijal.. jom kite pakat2 kenen2 diri sendiri... ko ngan tikah, aku ngan syima, cik lie ngan hanis.. wah3... sesuwai sesangat.. aper kat AZ ngan CM?

    salam ayahanda zain : umangai... umangai... sib baek ade kami, klu tak sure AZ pi lepak dangdut kat pontian sana.. hahah

    ReplyDelete
  15. Salam Tuan Rumah..

    Wakakakaka gelak guling2x baca statement yg kenen2 kan tuh

    Bab Hanis dgn CL memang setuju bangett kihkih..(mampos cheq kalo Hanis baca nie haha)

    ReplyDelete
  16. salam sahabat sinomosa : gelak tu gelak gak. guling tu guling gak... jgn smpi tercabut kain tuh.. hahaha.. ok kan hanis ngan CL... CP mesti setuju punye...

    aper kata AZ ngan CM?

    ReplyDelete
  17. copppp coppppp22222.....chek puas nak menghabiskan baca n3 hang nie piz....puas gelak....berenti hantar sms ke kak noor...sambung gelak...tak habis baca lg... kene halau masuk bilik dek kawan2 cheq kat sini, sbb gelak sorg2...hahahaha.....last222...hangpa nak kene kan chek lak....pandai laaa hangpaaa....
    dah222....chek kalau nak ajak join club takda hal...cheq OOONNNN aje...

    ReplyDelete
  18. salam

    afeeeeezz.....


    bila nak kaw.......................................................................................................................................................................................................................................................an gengan akak ni????,hehehehe



    alah feeez,bila orang tanya afeez cakap jer besok pagi2...aku kawin..nak marah wat apa,mulut org tak leh tutup..

    ReplyDelete
  19. salam sahabat anis : welcome to the club... syima.. maner de anis marah.. tgk.. dia cool jer... setuju le tuh..hahaha

    ReplyDelete
  20. salam


    kaw...................................................????????????????????????????? kawan yerrr!!!!reliks dik....

    ReplyDelete
  21. Hikhik Afeezz..

    Hanis mmg cool beb hehe..
    Dia rela laa tuh wakakakaka..
    Baru nak ngumpat pasal dia, dah timbul dah dia hahaha..macam2 tau je hang dok kenen dia dgn CL haha

    ReplyDelete
  22. salam dik afeez

    afeez,recordkan kt handphone,pas tu bukak bila org tanya,mcm orang jual surattttt khabar lama...hehehe

    ReplyDelete
  23. salam kekanda mas : klu sekali dua bertanya, bole lagi menjawab.. klu seribu dua ribu kali bertanya... mau mulut berbuih macam sawan H1N1 jadinya... saper tak bengang...

    ReplyDelete
  24. hahahaha...korang2....dah2...jgn nak merapu....dah, cheq sanggup jadi naib pengerusi or setiausaha club bujang.....

    piz...cheq letih baca n3 hang kali ni...letih gelak...berenti sambung balik baca......gelak paling tak leh tahan bila ayahzain pon kene...hahahhaa

    ReplyDelete
  25. piz...relex....wat selamba aje...janji hidup kita tak menyusahkan depa & mak ayah kita udah...bina hidup sendiri...insyallah ada jodoh kita semua nanti...cuma lambat sedikit drpr kawan2 kita tu....relexxxx k.....

    ReplyDelete
  26. jap jap jap..

    duk imagine ayahanda kita tu p kelab dangdut.. kah kah kah, tak terbayang lah..

    ReplyDelete
  27. salam sahabat sinomosa : tu lah, anis macam tau2 jer kite tgh ngumpat dia kat sini, terus2 menjelma. sib baek dia jauh, klu tak... mau dia menjelma depan mata ... hahaha...

    salam kanda mas : aper kata klu orang tanya soklan tu, kite paling muka dan terus berlalu meninggalkan beliau... mesti org tu tertanya2.. eh.. aku salah tanya ker??

    salam sahabat anis : AZ plak dan2 malam ni dia bujang.. macam tau2 jer topik perbicangan kite pada malam ni.. dangdut AZ.. gelek...

    salam sahabat che pit : aku pon tak terbanyang, jom kite bawak AZ pi dangdut...

    ReplyDelete
  28. ish x maulah bawa ayahanda ke dangdut

    takut!!

    takut az x leh stop, penat nak tunggu sampai kelab tutup, huwaaa..

    ReplyDelete
  29. salam che pit : aku tak rasa ayahanda nak ikot, takot bonda marah plak... tido dalam kete nnt dia...

    ReplyDelete
  30. Salam Apeez,
    bengang nape ni...senang je, nak kawin boleh, tak nak pun boleh, nak cepat boleh, nak lambat pun boleh, kalau dah memang bertemu dengan jodohnya, sehari semalam pun dah boleh decide nak kahwin, kalau belum bertemu jodohnya, memang tak datang chemistry nyer...
    lepas ni bila orang tanya, jawab je, aku nak kawin tapi mak aku tak kasik.....kalau orang tu tanya nape mak ko tak kasik? Jawab sebab bapak aku tak kasik....kalau dia tanya lagi apsal bapak ko tak kasik? jawab, sebab bapak kepada bapak aku tak kasik...kalau dia tanya napa bapak kepada bapak ko tak kasik? Jawab lagi bapak kepada bapak kepada bapak aku tak kasik...begitulah jawapan seterusnya...jawab begitu berterusan sampai orang tu pening...last-last kalau dia cakap...ko ni giler ke apa...masa ni lah apiz jawab dengan seronk sekali perasaannya...aku tak giler, kawan aku yang giler....ok...boleh tak jawab cam gitu...

    ReplyDelete
  31. Tumpang lalu tuan rumah..

    Ngeh3x jawapan kak Nija memang menguji kesabaran org yg bertanya haha..penat kak nak jawab camtu..

    ReplyDelete
  32. wah sampai 31 commentttttttttttt

    ReplyDelete
  33. salam kanda nija dan sahabat sinomosa: klu nak jwp macam tu bukan jer menguji kesabaran org yg bertanya, tapi menguji kesobaran org yg menjawab gak.. klu mood sedang baek bole jle jwp macam tu, klu mood tgh down... takde nya aku nak jawab macam tu...

    salam sahabat ixa : topik hangat kot, tu yg smpi 31 komen..

    ReplyDelete
  34. Apeez,
    tu la pasal...ko jawab je cam gitu sekali round, confirm dia tak larat nak tanya laie lepas tu...jadi akak punya style penyelesaian secara jangka panjang kiranya...wokey...

    ReplyDelete
  35. salam kekanda nija : apiz, knp ko tak kawen lagi. pasal mak aku tak kasi sebab bapak aku tak kasi sebab bapak kepada bapak aku tak kasi sebab bapak kepada bapak bapak aku tak kasi sebab bapak kepada bapak bapak bapak aku tak kasi sebab bapak kepada bapak bapak bapak bapak aku tak kasi sebab.... tak paham gak tak tau lah...

    ReplyDelete
  36. salam sahabat che pit : hahah.. ko tanya kak nija, dia nyer idea tuh...

    ReplyDelete
  37. salam dik afeez..
    tergelak besar akak baca ulasan di N3 mu kali nih..
    kah kah kah tumpang ketawa di eidul adha.

    ReplyDelete
  38. salam kekanda ummi : hilang hangat hati baca komen kawan2... hahaha... tak jadi nak smbg marah

    ReplyDelete
  39. salam....

    kita senasib... hehehhehehe
    tension teramat tensiooonn bila org tanya mcm tu.. huuhhuuhuh

    ReplyDelete
  40. salam sahabat My Life : senasib ker? haha... nnt register join club yer... kelab bujang dan dara

    ReplyDelete
  41. Afeezz...jgn marah. Sebenarnya Abg pun kkdg tanya gak org2 muda yg baik budi pekerti soalan yg sama berulang kali...niat 1 je - org yg baik2 lebih awal kawin lebih bagus, insyaAllah dpt anak2 yg soleh dan solehah menyambung generasi Islam...tu je...tak lebih dr tu. Tp so far Abg taklah pernah bertanya pd Afeezz kan. Am not planning to ask u know...gila kena hamput pulak nanti...heheheh. I je Abg harap, bila bertemu wanita yg berjaya merebut hati Afeezz....cepat2kanlah, jgn ditangguh sbb umur kita singkat, perjuangan kita sbg menyambung umat Muhammad saw perlu kita lunaskan sebaik mungkin. InsyaAllah, segala yg terbaik buat Afeezz. Woit, udahlah jgn nak marah2....buang masa je.

    ReplyDelete
  42. salam kekanda imran : merci... atas khidmat nasihat tu, walaupon sikit ia amat berharga..

    ReplyDelete