04 November 2009

Posting No. 174 : Yang Mana Satu Idaman Kalbu

Susah betul nak membuat keputusan kalau banyak pilihan. Semuanya kene buat pilihan dari yang sesenang-senangnya hinggalah ke yang sesukar-sukarnya. Kadang-kadang malah selalu gak, bende yang senang macam nak pilih baju ape nak pakai tuk pi kerja pon bole jadi susah nak buat pilihan. Termenung depan almari dok pilih baju aper nak pakai esok. Kan senang kalau kerja pakai uniform, tak payah dok pening kepala pikir nak pakai baju ape.

Tu perkara yang senang. Macam mana kalau nak membuat sesuatu keputusan yang sukar macam nak beli kereta, atau nak beli rumah tak pon kalau nak kawen. Mau berkurung dalam bilik barang sehari dua utk membuat keputusan. Alangkah senangnya kalau kita bole pakai buah dadu jer utk decide sesuatu, tak pon pakai bunga... she love me (tarik satu kelopak), she love me not (tarik lagi satu kelopak), she love me (tarik lagi), she love me not (tarik lagi satu)... dan perkara ni diulangi smpilah habis kelopak bunga tu. Yang jadi mangsa, bunga tu lah...

Macam mana pulak keputusan yang melibatkan hidup dan mati??? Huh... aku dah merepek...


Oklah, yang mana satu idaman kalbu. Memula dulu aku minat sgt pada ....

PROTON PESONA

Pastu cinta ku mula beralih arah, aku mula menjeling-jeling pada ....

TOYOTA VIOS

Kemudian ada pulak orang yang memperkenalkan aku kepada ....

HONDA CITY

Jadi, yang mana satu idaman hati???


Salam Sayang ...

24 comments:

  1. Hi Afeez..

    Wow..nak beli kereta ke?
    Kena sort kan pilihan..
    Kalu nak buatan malaysia..definitely kena pilih Persona..
    Tapi kalu nak cuba kete import maknanya kena pilih antara vios or city..
    Then kena filter lagi..in term of design, maintenance dan last sekali baru ikut rasa hati..
    Tapi kalu ikut saya, apa kata beli city..design dia lawo yang nie..sbnrnya vios pun ok tp latest design nie tak cantek compared previous..
    Hehe..opss teruja plak cite pasal kete nie..sbbnya minat ke arah kete yang sama hehe..

    ReplyDelete
  2. Salam Afeez,

    apa ler kau ni afeez, kau nak pilih apa sebenarnya ni.

    Kau solat istiqarah je, mana yang lebih berat (yang kau suka ler), itulah pilihannya.

    ReplyDelete
  3. SALAM AFEEZ

    PESONA
    PESONA
    PESONA
    PESONA
    PESONA
    PESONA

    SEBAB SAMA DGN AKAK..KO KN ADIK AKAK..BIARLAH KITA SEHATI SEJIWA...TAPI KALAU TIGA BIJIK KERETA TU MAHU DIPILIH AKAK PILIH KO,WAKAKAKA..

    ReplyDelete
  4. salam afeez..
    alhamdulillah nak beli kete baru , mesti dah ada plan selanjut nya tu ...
    akak sarankan buat ler solat istikhoroh . tepuk dada tanya iman ... he he he

    ReplyDelete
  5. salam samosa (sedapnyer) : mmg teruja klu cakap pasal kete baru, hihih... ape2 pon ramai member kate honda ok drp toyota, tp tak tau lah, sy ni bukan pakar sgt pasal kete ni pon.. pasal harga kene pikir gak, diantara tiga tu, honda city tu paling mahal, pastu vios then pesona.

    ReplyDelete
  6. salam Ayahanda Zain : beli kete pon kene wat solat sunat istikharah ker? igtkan mase nak kawen jer... hihihih...

    salam Kekanda Mas : CITY, CITY, CITY... opss... terbagitau plak.. insyaAllah.. klu ade rezki

    salam Kekanda Ummi : "mesti ade plan selanjut nya"... uish.. kekanda ni bikin gempak jer, aper plan selanjutnya tuh?? habaq mai skit..

    ReplyDelete
  7. Salam Afeez,

    kita ni apa-apa keputusan nak di buat, kalau buntu tak tahu nak pilih apa, minta ler bantuan Allah dengan solat tuh. Bukan nak kawen jer.

    ReplyDelete
  8. hehehe syima, sama lak pendapat kita..

    city baru lagi lawa dari lama n vios lama lagi lawa dari baru.. tapi cheq tak mampu nak beli city atau vios, huhu.. syukur seadanya

    ReplyDelete
  9. salam Ayahanda Zain : owh... ye ke ayahanda, igtkan untuk kawen jer... hikhikhik...

    salam che pit : aku pon setuju ngan pendapat korang tuh. ape2 pon ukur baju di badan sendiri dan bersyukurlah dgn apa yg ade... berjalan jugak walaupon kete aper yg kite guna... hatta kereta lembu sekalipon...

    ReplyDelete
  10. Afeez & Che Pit..

    Aah sama laa tak mampu gak lagi huhu
    Guna je laa apa yang ada nie dulu..
    Okay gak hehe..
    Tapi kalo kete lembu, pukul berapa plak nak kena kejutkan lembu tue kalo nak masuk keje kul 730am? hehe

    ReplyDelete
  11. Salam afezz

    city! kurang maintenance dan jimat minyak..
    vios! sama jugak kurang maintenance kalu pandai jaga.. tapi part minyak.. emm, sikit tambah..

    anyway.. selamat memilih.. kira budget betul2.. yang penting misti ada simpanan utk 'kawin'.. tak kan nak kawin after 7/9 years kot.. berkarat sehhh.. heh heh

    ReplyDelete
  12. salam samosa : nak beli lembu sekor pon bukan murah skrg ni. klu masuk keje kol 7.30 pagi, rasanya kol 2.00 pagi dah kene bertolak dah... nnt terlewat plak...

    salam Kekanda Noor : lelaki klu dah ade kete umpama dah kawen. bg yg bujang kete tu bole anggap cam bini, klu yg dah kawen, bini no. 2. silap2 lagi sayang kete dr bini sendiri.. huhu..

    ReplyDelete
  13. Salam Afeez,
    Ok, ko ni bagi hint yang bakal kahwin gan seseorang bernama Siti ke nih? Kalau betul...pandai lagi akak meneka yang tersirat berbanding kakak kesayangan Apeez tu...jadi hadiah nyer ialah merasmikan CIty yang nak dibeli tuh...

    Ok, akak cakap dari pengalaman akak ye..dulu keta 1st akak kancil 660 manual (husband belikan), pastu, lepas 3 tahun, dia upgrade ke CITY hitam...best nyer...auto plak tu...ok, bayangkan le dari kancil manual ke city, akak pakai idsi je, tapi city, lembut je bawak nyer...tenang je bawak city...lembut, selesa...tenang...best...cuma kalau laju 120-130 kat hway melayan sikit. Compare tu Ford Focus sekarang (husband gak yang sebuk nak tukarkan) akak tak suka ...rasa keras dan stress, lelaki sukala kot...akak miss sangat ngat CITY akak tuh...ok, VIOS pulak, akak pernah naik kawan punya, dan perah bawak Altis husband, pun sedap...tenang...lembut...dan senyap...suka....
    Jadik...kalau apeez nak beli CITY akak sokong 200%. Dan kalau nak kahwin ngan Siti pun akak sokong 500%....(bukan le tak sokong si Persona tu...cuma kongsi experience akak je...)

    SELAMAT MEMBELI DAN SELAMAT MENIKAH YA DIK...

    ReplyDelete
  14. hmm ko ni, sian si syima ko panggil dia samosa.. apa ko ingat dia makanan ker, hehe.. cian syima tu..

    ReplyDelete
  15. Hehe..
    Betul3x
    Thanks Che Pit haha..

    ReplyDelete
  16. salam datin nija : amboi2.. mmg ramai yg suggest CITY ni. Tgk lah kak nija, klu ade rezki saya nnt, naek CITY lah sy. tp bab kawen ngan seseorang bernama siti tu, tak dapek den nak menolong nye. currently, takde plak kawan saya yg nama Siti. Yg dah kawen ade ler.. huhu...

    salam che pit : syima ke nama dia. susahlah nak tulis sinomosa tu, setiap kali aku taip mesti salah, that why aku panggil dia samosa jer.. huhu...

    salam samosa eh... sinomosa : okey2, dah tak panggil samosa lagi...

    ReplyDelete
  17. Salam apeezz...

    kalau cheq, cheq pilih city apeezzz... he.. he..

    ReplyDelete
  18. salam sahabatku tikah : ramainya yg minat City... hihihi...

    ReplyDelete
  19. Pesona mmg aku blacklist la.

    vios tu aku pinya pilihan ke 3..

    pilihan ke 2 aku..camry 2.0 dah la..
    nak amik camry 2.4 tak makan aku nanti..

    skang nih..1st choice aku honda civic type R..

    insyaAllah..1 day nanti, tolak honda CRV aku campur sikit duit simpanan...leh buat downpayment honda civic br. tiap2 bulan murah la sikit.

    ReplyDelete
  20. salam sahabatku madey : first choice aku sebenarnyer Mazda 6, tapi macam ko gak lah, tak makan aku nnt, tak pon kene wat part time jual tubuh kat lorong.. hahaha

    ReplyDelete
  21. honda city ler afeez.. selamat berkenalan... heheheheh

    ReplyDelete
  22. salam perkenalan My Life : yes2... City it is...

    ReplyDelete