28 October 2009

Posting No. 169 : Kisah Seorang Gila

"Kalau pendek umur, mungkin aku dah mati terbakar semalam, Alhamdulillah... Allah masih memberi aku peluang untuk hidup".

Itulah kata2 yang dapat aku berikan untuk kejadian semalam. Nyaris2 aku mati terbakar, klu nasib tak baik, mau merana kene 4th degree burn. Semalam, dalam perjalanan ke tempat kerja, aku telah singgah di stesen minyak Petronas Jalan Ipoh Batu 8 (stesen kegemaran aku) untuk mengisi petrol. Aku telah mengambil pam yang paling depan. Setelah membuat pembayaran untuk harga petrol yang diperlukan, aku terus mengisi petrol ke dalam tangki moto kapcai aku.

Sedang aku leka mengisi petrol, mata aku tertumpu kepada seseorang. Seorang lelaki india, kotor, tidak berkasut, berseluar pendek dan berbaju T terbalik. Sah... orang gila dari pandangan aku. Aku tak mengendahkan lelaki itu, dia lalu disebelah aku tanpa aku mensyakki sesuatu. Tanpa aku sedari, lelaki itu berpatah balik dan tiba2 dia menyalakan lighter ke arah tangki petrol moto aku ketika aku sedang mengisi petrol ke dalamnya. Aku terkejut, tergamam. Lighter itu menyala. Aku tak mampu berkata apa2. Kemudian lelaki itu terus berlalu menjauhi aku tanpa rasa bersalah (dah org gila, aper yg dia rasa). Aku hanya memandang sahaja. Lelaki itu terus berlalu dan kemudian berhenti bercakap sesuatu dengan seorang lelaki India yg turut beratur untuk mengisi petrol.

Sepanjang perjalanan ke tempat kerja aku berfikir, betapa bahayanya keadaan yang aku lalui tadi. Kalau dibuatnya petrol tadi menyambar api lighter orang gila itu, mau meletup moto aku, dan sah2 aku pon mungkin innalillah. Klu nasib tak baik, dengan stesen2 tu pon boleh meletup. Bersyukur aku kepada Allah swt, Dia masih memberikan aku peluang untuk hidup.


Salam Sayang ...

11 comments:

  1. Ya Allah Peez...mengucap panjang akak dibuek nyor..alhamdulillah tak de jadi apa-apa feez...malam ni lepas solat isyak ke maghrib ke, sujud syukur ye Peez..buat tau Peez...jangan lupa yee...

    ReplyDelete
  2. salam datin nija : mmg berderau darah sy semalam. insyaAllah sy akan lakukan. next time nak isi minyak kene tgk kiri kanan dulu, kot2 org gila tu ade...

    ReplyDelete
  3. Salam Apeezz...

    Alhamdulillah, hang selamat... tekejut cheq membacanya... ayat pertama hang yang cheq baca, myybkan cheq membayangkan hang cedera... naik seriau cheq... Syukur, hang selamat... Cerita ini menjadi pengajaran buat ku juga...

    ReplyDelete
  4. salam

    adikku afeez ,adoii alhamdulillah,tak sangup kehilanganmu dik,hehehe,org mcm tu membahayakan masyarakat kena report tu!!!hantar kt hospital

    ReplyDelete
  5. Salam Afeez,

    Afeez kena bersyukur tu,. Sebagai tanda kesyukuran, afeez kena buat kenduri kat restoren sate Hj Samuri dan panggil ayahzain, Kak MAs, Datin Nija dan Atikah.

    ReplyDelete
  6. Salam apeezz,

    Cadangan Az baik tu... buat kenduri kesyukuran... jemput2 ler kami semua... :)

    ReplyDelete
  7. salam tikah : alhamdulillah. klu tikah tgh isi minyak tu, pandang2 ler kiri kanan dulu, maner le tau ade orang gila tu plak. tp sekarang ni org yg tak gila pon selalu wat perkara gila...

    salam kak mas : memang membahayakan masyarakat yg hidup dengan aman dan damai kat Kampung Selayang Indah tu. klu berlaku lagi saya akan repot, hospital selayang dekat jer...

    salah AZ dan tikah (sekali lagi) : amboi2, dan2 suruh open table yer. Hahahah... nnt sy bernikah saya jemput semua, cume timenyer jer tak tau biler.. kene sabar menunggu yer...

    ReplyDelete
  8. Salam Afeez,

    apa? tunggu hang nak bernikah? ermm kompunan la cheq nak makan sate kajang. Entah bila le afee nak nikah tuh. Dasar! ops!!!, terlobeh sudah

    ReplyDelete
  9. tak perlu susah2 nak makan sate kajang hingga ke kajang... kat selayang pon ade restoren sate kajang hj samuri tuh...

    ReplyDelete
  10. Salam Apeezz..

    Nak tunggu hang nikah dulu baru belanja kami.... kot2 cheq yang belanja hang nasi minyak dulu... :)

    Ye la pezz tak susah makan sate kajang haji shamuri tu... p sana, order... apalagi... makan jer la sampai kenyang... masalahnya nak suh hang belanja... tak gitu AZ??? he.. he... pizz selayang tu doket jo ngan umah cheq nie.. jom... p sana... hang belanja... ngeh.. ngeh.. ngeh

    ReplyDelete
  11. salam tikah : tu ler... rasanya tikah yg akan banjer kami makan nasi minyak dulu ni.. tikah.. jom kat Selayang Mall jer...

    ReplyDelete