27 February 2009

64th ENTRY

Last 25/2 was my birthday. The big 33 for me, but i always feel young inside, that make me look younger, hahahh.. The day just like the other days, woke up, gone for work, went back home, sleep.

As for this birthday, i got no present, but 2 of my friends gave me a threat. Thanks to Zam and Dila who belanja me makan kat Madam Kwan's. A day before my birthday, Zam belanja me first at Madam Kwan's Mid Valley and be the first person who wished me this year, and yesterday Dila belanja me also at Madam Kwan's but in Pavillion KL. Thank you guys..

I also received birthday wished....

Allah selamatkan kamu, Allah selamatkan kamu, Allah selamat kan
aaapiiiizzzzz!!! Allah selamatkan kamu... Semoga panjang umur, murah rezeki
dan cepat dapat JODOH!! isk3. - Tempe (via facebook)

HEPI BESDAY BUAT KO!!!!!!!!!!!!!! AKU DAH KOMEN KAT FS KO.. MALAS NK KOMEN KAT SINI LAK...! AHAHAHAEH ORG KAT BAWAH NI DAH WISH KER? CIS.... - Ed (via facebook)


Eppy burstday bro!!!!...may Allah bless you...hehehe...should change the status now to another important date...wedding date maybe... - my big bro-in-law (via facebook)

hye!heppy besday~ - Izura (via facebook)

HEPI BESDAY TO YOUUUU

HEPI BESDAY TO YOUUUU

HEPI BESDAY TO APIZ

HEPI BESDAY TO YOUUUUUUU

SELAMAT HARI JADIIII

SELAMAT HARI JADIIII

SELAMAT HARI JADIIII BUAT APIZ

SELAMAT HARI JADIIII

WAH NI LAH HARI YANG KO TUNGGU2 KAN... KU UCAPKAN SELAMAT HARI JADI A.K.A HEPI BESDAY UTK KO...

*MOGA PANJANG UMUR

*MURAH REZEKI

*KETEMU JODOH

*SEHAT SENTIASA

OK KALU MAKAN KEK JGN LUPE KAT AKU... - Ed (via friendster)

"Allah selamatkan kamu.... Allah selamatkan kamu.... Allah selamatkan kamu selamanya... Allah selamatkan kamu..."Panjang umurnya... panjang umurnya... panjang umurnya... panjang umurnya serta mulia.. serta mulia...serta mulia..."Happy birthday to you.... happy birthday to you... happy birthday dear apezzzz,.... happy birthday to you.."Selamat hari lahir... selamat hari jadi... selamat ulang tahun... selamat panjang umurrrrr.. - Maslin Yazid (via friendster)

salam... "HAPY BELATED BEFDAY"...sorry lambat wish...lupe la.. huhu...pe pon..Semoge panjang umur dan dimurahkan rezeki... :) - shazira (via friendster)

Happy Birthday en. Frat!! Besdey yg ke 21 ke? hehehe. nyam2. bile i bole gi party buih u pulak ni? - dila (via hp)

Happy birthday, pak cik - Nureen, my anak buah (via hp)

icon, happy birthday. Udah tua oi. Ko ada beli kek ke? - Ninie, my little sister (via hp)

Epi belated besday! - hasnida (via hp)

Dan banyak lagi ucapan2 selamat dari opismate2 yang mengharapkan aku belanja lah mereka ape2. Haha... sorilah geng, tahun ni takde belanja2.

Anyway, terima kasih to all

26 February 2009

63th ENTRY


Log Masuk Facebook

Akaun Tidak Sedia Ada
Akaun anda pada masa ini tidak tersedia disebabkan penyelenggaraan tapak, Ia akan tersedia sekali lagi dalam beberapa jam. Kami minta maaf kerana menyulitkan.

Aper punye bahasa ni? Dua - tiga kali baca baru lah aku paham...

24 February 2009

61st ENTRY

Pagi ni, belum apa-apa ada orang yang telah cuba untuk menimbulkan marah. Geram betul aku. Pagi ni ada sorang staf datang jumpe aku sekadar bertanya (staf ini akan dikenali sebagai X), ada barang yang dah habis, perlu di beli dan siapakah yang akan menguruskan perkara tersebut. Disebabkan orang yang menguruskan benda tu dah lama pencen, maka pengganti staf tersebut (staf ini akan dikenali sebagai Y) sepatutnya yang menjalankan tugas tu. Tapi, yang menimbulkan marah, bila X memberitahu aku bahawa Y tak tahu pasal perkara ini. Y seperti nak melepaskan tugas tu pada aku. Dan off koz lah aku tak tau pasal aku takde kene mengena dengan tugas tersebut. Dan, bende ni bukan tugas aku, wat aper aku plak yang kene buat.

Aku terus call Y dan tanya dia, dan2 dia cakap dia tak tau. Aku suruh dia check rekod lama, dia macam malas-malas jer nak buat. Dia cakap, nantilah dia check.

Kalau aku tak bersuara agak nya, takdelah dia nak cari. Aku jugak yang kene buat nanti. Aku geram betul, belum check ape-ape lagi, dah cakap tak tau, dah cakap takde. Klu tak buat sampai bila pon tak tahu, kalau tak cari, sampai bila pon takkan ada.

Kat opis aku ni memang macam tu, kalau tak tahu, lepaskan tanggungjawap tu pada orang lain, yang selalu jadi mangsa adalah aku. Tapi sekarang ni aku memang akan bersuara, kalau bukan tugas aku, mintak maaf aku nak buat, aku akan cari orang yang sepatutnya, aku akan pastikan orang itu yang akan buat benda tu.

21 February 2009

60th ENTRY

Lepas dua hari pi kursus balik opis memang banyak le keje. Sesampai jer pagi tadi, kat atas meja dah ade satu circular ngan satu bundle invois yang perlu di tandatangan. Aku settle kan dulu benda ni pasal dia senang jer. Dalam setengah jam siap lah.

Aku tak tau aper yang jadi sepanjang dua hari aku takde. Dalam kol 10.30 pagi aku kene panggil mengadap boss. Aku yang tak tau menahu, tiba2 diberitahu yang ade staf lain mengugut staf lain. Pasal kes aper, aku tak tau, tapi melibatkan staf bawah seliaan aku. So secara tidak langsung aku pon terlibat sama. Terus lah pagi tadi kene pekak kan telinga jer bila staf yang kene ugut tu membebel sakan. Aku yang tak tau hujung pangkal ni, dengar kan je ler, malas aku nak layan orang yang tengah marah ni. Tapi yang dia membebel kat aku wat aper? Bukan dapat selesai masalah pon. Nampak nyer, AKU jugak yang kene cadangkan agar benda ni diselesaikan secara damai dan bersemuka dengan staf yang terlibat. Kalau setakat nak membebel kat aku, takde faedah nya.

Bila staf yang terlibat tu datang, aku still tak tau fakta-fakta kes ni. Kenapa kes ugut-mengugut ni timbul. Staf yang kene ugut still membebel. Bagi aku, dua-dua keras kepala, dua-dua pon itu kepala dalam batu besar juga ada duduk. Sorang taknak dengar cakap, sorang lagi gila kuasa. Korang gaduh lah berdua. Ternyata aku ngan boss biarkan jer mereka luahkan aper yang terbuku, ungkit mengungkit. Nampaknyer, lagi sekali, AKU juga yang kene bagitau "takde guna kita cakap pasal benda yang dah lepas, aper yang kita perlu buat sekarang adalah sesuatu yang boleh mencegah perkara yang sama berlaku kembali". Nak cakap bende yang dah lepas nak buat ape? Takde faedah nye.

So, kes ni settle secara aman. Alhamdulillah. Tak payah le nak besar-besarkan kes ni ke peringkat atasan. Bukan banyak baik nya, banyak buruk adalah, pastu sure akan mengeruhkan lagi keadaan. Tak best lah keje kalau bermasam-masam muka ni. Kita nak tengok muka ko hari-hari, kalau dah bermasam-masam muka nanti, aper ke jadah nyer. Bagi orang yang terlibat tu, aku harap dapat lah ubah perangai masing-masing, sorang tu, sila-silalah terima pandangan orang lain, jangan lah nak ikot kepala sendiri, consider sikit. Sorang lagi tu, jangan lah nak bossy sangat, mengarah orang itu dan ini, jaga perasaan orang jugak. As for me, aku takde le mengatakan aku ni baik, aku ni rajin, aku ni pandai, but at least i take all account into my consideration, whatever...

18 February 2009

59th ENTRY

Hari ni aku pergi kursus. Kursus dua hari. The best thing is, tak payah masuk opis. Boring dah hari-hari masuk opis tapi takde keje. Mengadap komputer jer sampai naik pening kepala. Tak tau nak buat ape, nak tolong orang pon takde bende yang nak ditolongkan. Bosan.. dush!! dush!! (rasa nak ketuk kepala sendiri)

Saja je mintak kursus ni, since tahun lepas tak pergi satu kursus pon, yang dapat pon tak pegi since tiba-tiba ade dua kertas kerja kene buat urgent. Tak capai plak KPI aku nanti tahun ni. Kursus yang aku pegi ni Kursus Pengoperasian Windows Vista, dekat Universiti Malaya Kampus Kota. Oklah... wat tambah ilmu di dada.

16 February 2009

58th ENTRY

Some Collection

Sebenarnya takde intention pon nak wat collection. Tapi bila dan disimpan2 dah dikumpul2, jadi banyak plak, terus sayang nak buang.


Koleksi Pensil - ade ke orang collect pensil? Kebanyakan pensil ni aku ambil dari hotel2 dan resort2 yang aku pernah pergi. Tak kira pulak ade berapa batang, tapi penuh jugak lah satu mug.


Koleksi Gelas - Koleksi gelas2 vodka, hahaha.... tak banyak, ade enam bijik jer, semuanya dari luar negara. First gelas yang aku beli di London, harga GBP2.50. Secondly orang bagi kat aku, gelas Korea. Then aku beli I Love Wales dan Nottingham Castle. Kemudian aku dapat Paris ngan Belgium. Susah nak kumpul benda ni, since aku bukannya dapat peluang melancong ke luar negara selalu.


Koleksi Syiling - Aku dapat koleksi ni dari bapak aku yang bagi kepada abang aku dan seterusnya aku ambil since abang aku macam dah taknak. Banyak jugaklah dari syiling2 lama ke syiling2 luar negara dan token2 games. Syiling paling lama aku ade adalah syiling Malaya tahun 1945.


Koleksi Wang Kertas - Kebanyakkannya wang kertas luar negara dan ada juga dua keping wang kertas lama zaman Malaya tahun 1941 dan zaman Jepun (duit pokok pisang).

12 February 2009

57th ENTRY

From : Marcelino R
To : Me
Date : Feb 11, 2009 12.55pm
Subject :
Afeezz, I really love you...

Message :
Afeezz, I really love you
of yournice picture and nice looking, you are
really handsome men.I love you

Hahah... nak tergelak aku baca message ni. Mamat ni jatuh cinta ngan aku. Pleasseeeee...

Ntah sapa2 ntah mamat ni. Klu tengok profile dia, dia ni Indonesian. Dia ni actually salah seorang "kawan" dalam aku nyer http://www.tagged.com/ . Ntah camner dia bole add aku, aku pon tak tau. Memula dia maen compare2 (ade satu application dalam tagged), byk lah dia compare aku. Last-last semalam aku dapat message ni. Sah... GAY!!

07 February 2009

56th ENTRY

Tiba-tiba tekenangkan kawan-kawan lama. Kawan-kawan masa sekolah dulu, especially kawan-kawan masa bersekolah kat Sekolah Rendah Kebangsaan (1) Batu Empat, Jalan Ipoh, KL class of 1988. Lost contact habis dengan member-member dulu, rindu rasanya nak jumpe mereka semula. Lepas habis darjah 6, aku dah tak contact mereka lagi, since aku berpindah sekolah kat tempat lain. Contact number pon dah entah ke mane ntah aku letak, klu ade pon, nombor mungkin dah bertukar. Dulu nombor telefon masih lagi 6 angka, pastu tukar ke 7 angka, sekarang dah 8 angka. Dulu maner ade internet2 ni, internet ngan komputer pon tak tau ape bende. Handphone, ape benda tuh? Yang kenal masa tu public phone jer, yang booth dia kaler oren tuh, masuk seposen cakap 3 minit.

Member-member kelas masih ramai yang aku boleh ingat nama. Masa tu nama kelas, Kelas 6 K (6 Kenanga), guru kelas Puan Zuraida.

Member-member yang aku ingat lagi;
  1. Saiful (nama lama dia Saiful Rizal pastu tukar ke Saifullah, best friend aku). Cerita yang aku dengar tentang dia, lepas darjah 6, dia masuk sekolah agama berasrama dan dia further study kat UK.
  2. Anazim, best friend aku juga, last i known dia tinggal kat Selayang. Lepas darjah 6, dia masuk sekolah berasrama kat Ipoh, pastu entah macam mana, dia berpindah masuk sekolah aku kat SM Selayang Baru. After form 3, dia masuk MRSM kot.
  3. Eddie Amir, rakan sebelah meja aku, last known tinggal kat Selayang Jaya. Pernah terserempak ngan dia sekali (tak ingat bila, tp dah lama lah) kat Selayang Mall, masa tu dia kerja cashier. Ada Diploma Air Traffic Control, UTM. Masa tu dia tengah cari kerja, cashier tu sementara jer.
  4. Nahrin 'The Werewolf' Nizam dan Ng Ping Leong, dua budak ni duduk depan aku. Tak tahu le aper khabar diaorang ni. Si Nahrin tu dengar khabar nya, ade business sendiri.
  5. Karen Koh Ka Wai ngan ada sorang budak perempuan melayu, nama aku tak ingat, Nor something. Dua2 duduk meja belakang aku.
  6. Siti Mariam, comel jer dia dulu. Sekarang tak tau lah camner rupe dia. Dari cerita yang aku dengar, dia ni pon further study kat UK.
  7. Zainal, aku pernah terserempak dengan dia dulu kat Kotaraya (dah lama dah), dia lah yang cerita pasal kawan-kawan yang berjaya further study kat UK since dia pon kat UK.
  8. Awaluddin, satu sekolah menengah dengan aku, but since kami tak pernah sekelas, maka kami buat urusan masing2.
  9. Hazleen, pernah digossipkan dengan aku oleh Cikgu Seelan!! Aper kabar agaknya Cikgu Seelan? Masih aktif berlumbe rally ker?
  10. Sharis Haiza a.k.a Ceti, last aku tau dia kat Kedah sekarang.
  11. Beberapa nama yang aku boleh sebut, Fazlin Diana, Murni, Norjuliana (awek Saiful), Yusni, Abdal, Azrool, Tahir, Fong Pui Si, Ng Bun Ngi, sorang budak cina yang suka korek hidung dan aku tak ingat lagi saper. It's been 20 years since i left 6K.
Petang ni aku try cari dalam internet, mana lah tau kalau ada. Dan aku jumpa sorang jer, itu pon aku tak sure samada betul atau tak. Nama dah sama, and aku hanya tulis message jer kat dia. Tengok lah sama ada dia balas atau tak.

Kepada sesiapa yang macam-macam tahu jer aper yang aku tulis ni dan accidently terbaca entry ni, sila-silalah tinggalkan message. Just nak kumpulkan semula kawan-kawan lama.

05 February 2009

55th ENTRY

Some pictures, taken at Snowdon Mountain, Wales



54th ENTRY

Sengal betul orang-orang Bahagian Sumber Manusia ni, hilangkan surat aku. Hari Selasa lepas aku ada hantar satu surat kepada Bahagian Sumber Manusia Universiti Malaya. Aku hantar macam biasa lah aku bagi dekat kaunter penerimaan surat kat situ. Aku hantar dalam pukul 4.30 petang dekat-dekat pukul 5 petang.

Pastu semalam, dalam pukul 11.30 pagi, diaorang call. Tapi masa tu bukan aku yang jawab call dia. Memula diaorang tanya samada aku dah hantar ke belum surat tu. Aku kata aku dah hantar semalam. Pasti dengan sewenang-wenangnya diaorang cakap tak terima. Bara lah aku masa tu, aku bagitau aku dah hantar semalam.

Pastu dia cakap, diaorang akan check. Dalam 5 minit kemudian, diaorang call balik kata memang tak ada. Masa tu bukan aku yang jawab panggilan tuh. Aku cakap aku dah hantar semalam, by hand dalam pukul 4.30 petang. Pastu diaorang tanya, saper yang terima surat tu, aku cakap aku hantar by hand tak pakai buku. Aku berkeras gak bagitau diaorang yang aku dah hantar semalam. Pastu diaorang cakap diaorang akan check lagi.

Dalam 5 minit pastu, diaorang call balik nak minta kepastian samada betul-betul dah hantar ke. Kali ni, orang yang jawab telefon tu suruh orang BSM tu call aku. Bila diaorang call, diaorang pon tanya lah perkara yang sama. Aku cakap aku dah hantar semalam, by hand, dalam pukul 4.30 petang. Pastu dia pon membebel lah, kata aku sepatutnya tulis dalam bukulah, pastu diaorang ceritalah prosedur2 hantar surat kat BSM. Ape hal plak aku kene tau prosedur ko, dah ade kaunter penerimaan surat, aku hantar je lah kat situ, kalau aku sendiri kene hantar pada orang yang sepatutnya, baik tak payah buat kaunter tuh.

Last-last aku cakap, macam mana ni, belum pon satu hari korang dah hilangkan surat tuh. Aku rasa orang tu bengang gak ngan aku, terus dia cakap dia akan cari.

Dalam 5 minit pastu, diaorang call lagi, bukan aku yang jawab. Dia tanya pasal benda lain tapi masih berkaitan dengan perkara yang sama. By then, aku tau lah yang diaorang dah jumpa surat tu.

Sengal betul lah orang Sumber ni, lain kali check le dulu, jangan main simply nak menyusahkan orang. Nasib baik aku yang hantar surat tu, klu orang lain yang hantar, susah gak aku nak jawab. Orang Sumber ni memang macam tu, buat kerja cam hampeh!! Bodoh!!

03 February 2009

53rd ENTRY

Ade benda yang aku teringin nak beli. Tapi sampai ke sudah aku belum pon mengambil langkah pertama untuk memperolehinya. Bukannya aku mempunyai masalah kewangan, duit tu ada banyak lah, tp ntah kenapa, aku tak beli pon benda yang aku nak tu. Aku tak tau kenapa.

Actually aku nak tukar komputer aku ni, dah uzur bebenor nampaknya. Dah lama aku beli komputer ni, ade le dalam 5 - 6 tahan lepas. Siap buat pinjaman lagi, sib baek pinjaman dia dah habis bayar. Dah pelbagai problem dah timbul dengan komputer ni, tapi takde le seserius mana, masih boleh guna. Sekadar nak surf2 porn internet dan menaip surat cinta dan assignment tu ok lagi. Tapi kalau nak mendownload lagu ke, movie ke, porn ke dan gambar, HD dia dah very2 low. C ade le tinggal dalam 941MB dan D plak tinggal 0.97GB. Pastu, kalau nak start, sungguh berjanggut menunggu nyer, siap boleh masak meggi lah, baru dia nak habis start. Then, komputer aku ni, bukan ade proper anti-virus, setakat anti-virus free jer ade. Kalau kene serang, mau kondemlah nampak nyer.

Takpelah, aku dah ade pon survey2 kat web, beberapa komputer yg aku berkenan. Harga dia macam tu lah, maner nak dpt yang murah2. Standard harga tu je lah.

01 February 2009

52nd ENTRY

Minggu lepas ade mesyuarat kakitangan kat opis. Dah lama gile rasanya tak buat mesyuarat kakitangan, sampai aku dah tak ingat last mesyuarat bile. Mesyuarat ni pon diadakan atas desakan kakitangan, suruh boss buat mesyuarat. Boss plak macam serba salah nak buat mesyuarat. Tak tau le sebab aper, mungkin dia takut kene hentam lagi macam mesyuarat2 yang lepas, kene hentam baek punya.

That mesyuarat take several week untuk ditetapkan tarikh, since we are busy with many activities. Just nak make sure semua staf ade untuk meeting kali ni. So we have decided untuk adakan meeting pada hari jumaat 23/1/2009, since on that day, cume seorang jer yang bercuti. But on the day itself, ade pulak mangkuk2 hayun ni yg amik time-off dan ade plak beberapa orang yang tiba2 cuti dan EL. Hey... what the f***, since korang yang nak kan sangat meeting, pastu korang plak yang cuti.

Mesyuarat yang dijangkakan hangat petang tu menjadi hambar since orang2 yang memegang watak utama takde or they trying to escape. And they won this time.

Mesyuarat petang tu lain sikit, selalunya lepas meeting baru makan, ni tidak, kami makan dulu sebelum meeting. Kami order bihun goreng special, tapi haram tak special pon. Masak sesuka hati mak bapak dia jer. Kosong, aper pon takde. Macam ni ker bihun goreng special? Kalau yang tak special, ntah macam maner agak nye. Teruk betul orang berniaga sekarang ni, mau untung jer, tp barang yang dijual, tak berbaloi dengan wang yang diterima.