28 November 2008

43rd ENTRY

@}~~KELUARGA KU~~{@

Ni gambar seluruh keluarga aku yang diambil semasa hari raya tahun ni. Raya tahun ni seluruh keluarga aku dapat berkumpul. Kalau tak, mesti ade salah seorang yang missing.

Carta Keluarga Aku

  1. Nenek
  2. Ayahanda dan Bonda
  3. Abang sulung dan isteri
    Anak dua orang
  4. Abang kedua dan isteri
    Anak tiga orang
  5. Kakak dan suami
    Anak dua orang
  6. Aku yang masih single
  7. Adik dan suami

26 November 2008

42nd ENTRY

Semalam susah benar nak tidor. Dah pukul 2.30 pagi pon belum lelap lagi. Masalah betul lah. Kalau esok tak kerja, ok gak tidor lewat, pasal boleh bangkit lewat. Bahananya, pagi ni aku bangkit lewat, pukul 7.50 pagi. Dan, dah sah-sah aku sampai opis lambat, pukul 8.40 pagi baru nak clock-in.

Semalam pon tidor lewat gak, dalam pukul 2.30 pagi. Pastu, pagi aku bangkit, kepala pening. Kurang tidor agak nyer. Pening kepala sampai ke tengahari. Aku telan panadol dua bijik pastu time lunch aku tidor, tak lama, dalam setangah jam jer. Hilang pening kepala.

Ntah le, memang susah nak tidor malam sekarang ni. Selagi tak pukul 1.00, jangan harap le mata ni nak mengantuk. Yang peliknya, bila hujung minggu, tau plak dia mengantuk awak. Pukul 12.00 tengah malam dah tersenggut-senggut. Kadang-kadang, tengah tengok tv pon boleh lelap....

25 November 2008

41st ENTRY


Kawan-kawan sekelas DIB C (tak igt semester berapa)

Terkenang zaman dahulu. Masa masih bergelar pelajar. Gambar ni aku ciplak dari facebook kawan aku. Satu memori masa lalu yang sukar untuk dilupakan. Masa-masa paling bahagia bagi aku.

15 November 2008

40th ENTRY

Tiba-tiba nak dengar lagu arab plak...




14 November 2008

39th ENTRY

Benci betul kalau kita jadi penunggu. Tunggu orang besar, orang yang berpelajaran, orang yang bergelar 'Datuk', 'Professor' dan macam-macam lagi. Macam kita ni takde kerja lain. Naik muak betul dah jadi penunggu ni.

Ikutkan jadual asal,
Kehadiran para jemputan, 3.30 petang - on time
Kehadiran YBhg. Datuk TNC HEPA, 3.45 petang - on time
Kehadiran YBhg. Datuk Naib Canselor, 4.00 petang - ZZZZZzzzzzzzz...... pukul 5.00 petang baru sampai!!! hampeh..

Kalau ikut kurang ajar aku, aku dah balik dah. Dah tak tau macam mana nak discribe perasaan aku klu jadi penunggu macam ni. Aku memang berbulu sangat orang yang tak reti nak menghargai masa dan buat aku tertunggu2 macam orang gila.

Bagi aku lah, seseorang yang baru 3 hari bergelar Naib Canselor, sepatutnya memberikan first impression yang terbaik, ini tidak, first impression dah buat aku hilang hormat pada dia. Ikut jadual pukul 4.00 petang sepatutnya majlis bermula, disebabkan dia, pukul 5.00 baru nak mula majlis. He must have a very good reason for being late, but, once u dah buat komitmen, tolonglah tepati. Whatever majlis yang u attended awal tu, please le habiskan cepat2, atau mintaklah excuse and give le reason yang ko ade event laen. Takkan itu aku pon nak ajar, wahai tuan datuk professor!!!

Lepas tu, tak reti-reti nak mintak maaf sebab lambat. Terus-terus bagi ucapan. Don't think that just because ko tu datuk professor, ko bole buat aper sajer dan mengetepikan nilai-nilai murni masyarakat kita. Susah sangat ke nak mintak maaf. I heard that u are one of the best electrical engineer in Asia.

1 jam setengah masa aku terbazir semalam. Sampai office balik pukul 6.30 petang. Selalunya, pukul 6.30 petang aku dah ada kat rumah. It's totally a waste of TIME!!

Aku cukup tak berkenan orang-orang yang suka janji-janji melayu ni, especially yang tak menepati masa. Janji datang pukul sekian, tapi 1 jam lepas tu baru muncul. Hangin betul aku. Bagi aku, bukan nak memuji diri sendiri, kalau aku berjanji pukul 1, maka pukul 1 lah aku akan terpacul pada tempat yang dijanjikan. Kalau lewat pon, beberapa minit jer. Takde le sampai menyebabkan kemarahan mana-mana pihak. Tapi orang lain yang selalu mengambil kesempatan. So far lah, ada 2 orang kawan aku jer yang aku boleh harap. Janji pukul sekian-sekian, mesti dia dah ada. Kalau tunggu pon, takde le sampai menimbulkan kejelekan. Kawan-kawan yang laen... mintak maaflah yer...

13 November 2008

38th ENTRY

Lega sikit kepala bila 1/3 daripada MBS (Modified Budget System) dah siap dan dah hantar. Another 1/3 kena hantar bulan 12 nanti dan 1/3 lagi bulan 1. Sepanjang minggu lepas aku buat sorang-sorang benda ni. Each and every ayat aku buat, each and every figure aku kira. Takde saper pon yang tolong, takde saper pon yang bertanya khabar. Benda ni bukan untuk aku sorang, benda ni untuk jabatan, tapi.. aku sorang yang buat. Kalau bukan aku yang nak buat, siapa lagi? Orang lain??Mereka tuh nak buat satu minit mesyuarat pon macam tongkang pecah, bising ke sana dan ke mari. Tak tau aper yang mereka cari. Macam tak puas hati pon ada. Bukan sikit peruntukan yang dipohon, RM1 juta untuk tahun 2010, RM1.124 juta untuk tahun 2011. Aku rasa reason yang aku bagi tak cukup kuat, satu otak yang diperah, memang le takleh dapat yang terbaik dari semua kemungkinan. Satu otak hanya terarah kepada satu tujuan sahaja. Dan itu saja yang dapat aku buat.

Kalau tahun-tahun lepas, rasanya dah siap semua bahagian. Tahun ni disebabkan aku buat sorang-sorang, aku terpaksa buat satu persatu, mempergunakan semua kemudahan masa yang diberi. Kalau tahun-tahun lepas, boss yang bagi pendapat, boss yang bagi figure, boss yang buat kira-kira. Aku hanya membantu membuatkan kertas kerja dan menyusun ayat since dia tak berapa pandai nak buat ayat-ayat yang power. Dia percaya kat aku dalam menyusun kata-kata. Tahun ni, aku buat sendiri. Boss pon tak ambil cerita, tak bertanya khabar. Aku mengambil usaha sendiri memulakan. Duduk sendirian, tak pedulikan sekeliling, berapa banyak fail aku rujuk untuk mendapatkan yang terbaik. Empat hari aku bertungkus lumus.

Dua hari sebelum date line, boss datang seraya berkata, petang ni kita mula buat MBS. Tersentap rasa hati, dah nak date line baru nak mula. Bile nak siap kalau macma tuh? Dengan bangga aku menjawap, dah siap dah, nanti i bagi u, u tengoklah kalau u setuju atau tidak. Itu jer yang mampu aku katakan, aku hilang kata-kata Macam biasa, dia setuju jer tanpa sebarang pembetulan, tanpa sebarang pembetulan. 100% diterima.

03 November 2008

37th ENTRY

Undangan ke Majlis Rumah Terbuka Sempena Deepavali

Jumaat lepas aku ade terima undangan ke majlis rumah terbuka sempena Deepavali salah seorang kawan sepejabat di Bangsar. Kami konvoi sebanyak tiga buah kereta. Kami pergi masa lunch hour break. Di majlis tersebut kami telah dihidang dengan pelbagai makanan2 ala India memandangkan sempena Deepavali. Kami dijamu dengan tosei, itheli, putu mayam, dal, maruku, kari ayam, kambing dan sebagainya. Semuanya nallerekek...

Majlis Rumah Terbuka di Bulan Zulkaedah

Hari sabtu lepas aku menganjurkan majlis rumah terbuka, kecil-kecilan jer, cuma jemput kawan2 opis, disebabkan mereka nak sangat datang ke rumah aku. Terpaksa buat hari sabtu lepas di bulan Zulkaedah sebab tukang masak aku cume free pada hari tersebut. Nak harapkan aku masak sendiri? sorrilah... hahah

Jumaat sebelum tu aku amik time off, pukul 2.00 aku balik rumah sebab dah janji dengan si tukang masak a.k.a kakak untuk pi beli barang2 untuk dimasak. Aku sampai rumah dalam pukul 2.45 petang tetapi si tukang masak ni, kol 5.00 baru sampai rumah. Ermm.... So, kiteorang pon pergilah ke NSK membeli keperluan, banyak jugak yang kami beli, penuh satu trolly, kopak jugak dalam RM230.00. Lepas tu kami ke Giant Selayang Mall untuk beli barang2 laen yang tak terdapat di NSK itu. sampai rumah dalam pukul 8.30 malam. Kol 9.00 kami dah mula buat persediaan, aku cume tolong kopek2, kupas2 dan cuci aper2 yang patut jer memandangkan memasak bukan bidang aku, tapi bab potong memotong, aku boleh tahan cekap jugak. Aktiviti kami malam tu sampai kol 12.30 jer. Pastu aku terus terbongkang keletihan.

Pagi esoknya, kol 9.00 pagi dah mula aktiviti memasak yang diketuai oleh tukang masak import dari Nottingham England. Seperti biasa, tugas aku, potong memotong. Alhamdullillah... dalam pukul 12.30 tengah hari, siap semuanya, nasi ayam goreng madu dengan sayur2an nya, rojak buah, bubur kacang durian, agar2 buah campur. Cume spegeti jer tak siap lagi memandangkan tukang masak no.2 tak sampai lagi membawa spegeti itu.

Pukul 12.45 tengah hari, jemputan pertama tiba tatkala aku sedang memakai tuala mandi, tak siap lagi. Kemudian lebih ramai kawan2 opis aku tiba dan jemputan terakhir tiba pada pukul 6.00 petang. Puas hati jugak le wat majlis ni, walaupun penat, ramai yang datang dan alhamdulillah makanan pon tak banyak yang berlebihan sampai terpaksa buat tambahan mee goreng untuk tetamu yang terakhir kerana telah kehabisan menu utama.

It not so bad for my first open house. Penat giler, baru aku tau macam ni rupenyer wat open house, hari ahad tu, sengal2 seluruh badan...

Kepada tetamu yang hadir, terima kasih banyak2