31 October 2008

36th ENTRY

Semalam ade majlis jamuan hari raya untuk opis aku. Dah habis syawal baru nak buat. Sebab semua orang sibuk semacam jer dalam bulan ni, so semalam baru ada kesempatan untuk jamu semua staf.

Majlis tu di buat di Kolej Kediaman Pertama. Ikutkan jadual asal, majlis bermula pukul 12.30 tengahari, tapi pagi tu boss bermurah hati plak bg pelepasan awal, kol 12.15 tengahari. Jadi, semua staf pegi dalam tiga group. Yang aku tak puas hatinya, sesampai jer kami di sana, orang yg sampai awal, semua dah makan dulu. Geram betul hati aku tengok, dah kebulur sangat kot smpi tak sabar-sabar nak tunggu biar semua orang sampai dulu. Tak pernah jumpe makanan ker?

Sepatutnya, bukan sepatutnya, semua orang kene tau la kan, dah nama pon jamuan raya, tunggu le biar semua orang berkumpul dulu, baru le mula makan dimulakan dengan doa ke aper ker. Ni tak.. semua yang sampai awal tu macam mangsa kebuluran, sampai-sampai terus makan dengan lahapnya. Mangsa kebuluran pon tak macam ni, tau gak mereka beratur.

So, jamuan hari raya semalam tu dah bukan macam jamuan raya lagi dah, dah jadi kenduri kawen, sampai jer terus makan.

29 October 2008

35th ENTRY

Kalau tak silap aku, hari ni last day bulan Syawal, betul ker. Tapi masih ramai lagi orang-orang kite di luar sana yang masih berhari raya, rumah terbuka sane, rumah terbuka sini. Selagai Syawal tak habis, selagi tu lah kita masih dengar ade orang wat open house ni, ade lagi yang dok beraya sane dan sini. Lagu raya pon boleh dengar lagi kat radio, kat tv pon masih ade lagi siaran-siaran yang berbaur raya. Hahah... biaq pi lah, selagi ade jemputan ke rumah terbuka tu, pergi lah, rezeki jangan ditolak kata orang. Tetamu datang membawa berkat, betul tak?

Tahun ni tak banyak plak aku ke majlis rumah-rumah terbuka ni. Member-member opis pon tak ramai yang buat (tak buat ke tak jemput aku), member-member lain pon sama. Klu ade pon, aku tak pergi, ade hal plak yang menjadi aral. 18 Oktober hari tu, aku pi first jemputan rumah terbuka. rumah best friend aku kat Pantai Dalam. Tak ramai pon jemputan dia, sekadar yang rapat jer, but oklah... bak kata aku tadi, rezeki jangan ditolak. Pastu 25 Oktober pon aku pi open house lagi, sekadar ikut famili jer memandangkan takde makanan di rumah yang boleh dimakan begitu saya. First house, rumah parent adik ipar aku kat Gombak, second house plak rumah parent kakak ipar aku kat Selayang Lama. Menu diaorg lebih kurang jer, nasi briyani, sate. Yang penting sedap dan perut kenyang.

Esok plak ade jamuan raya opis dan lusa ade jemputan rumah terbuka Deepavali opismate kat Bangsar. Makan lagi...

17 October 2008

34th ENTRY

Arghh.. aper ni..RM3k jer. Cis!! Sia-sia jer terminate kad yang lama, dengan harapan kad baru boleh bagi lebih. Tengok-tengok dapat jumlah yang sama, baik tak payah bagi kalau macam ni. Sentap nyer pasal, malas aku nak activatekan kad tu. Biaq pi lah. Naik nyampah plak tengok, terus simpan dalam laci.

Kronologi cerita di atas.

Sebelum raya hari tu, aku ada apply kad kredit. Bukan nak guna pon, untuk suka-suka je. Seronok kalau ada kad ni. Tambahan lagi, aku nak terminatekan kad yang lama ni dari Bank X. Kad Bank X ni dah entah ape-ape ntah, dah le kene bayar annual fee, pastu ade insuran plak dengan AIA yg tiap-tiap bulan kene bayar sampai RM42. Ish.. malas dah nak bayar untuk sesuatu yang aku tak gunakan. Setakat insuran tu aku dah ada, so tak perlulah nak buat banyak insuran.

So.. aku applylah dari Bank XX. Nak dijadikan cerita, 3-4 hari selepas itu datang le pulak salesman dari Bank XXX, promote kad kredit dia. Sebab tak kene apa-apa bayaran, aku pon apply ler.

Lepas raya, aku dpt kad dari Bank XX. Wow!!! I likee... siap dapat Gold Card lagi dengan credit limit RMx000 (rahsia.. tp lebih dari RM3k). Punya lah happy masa tu. Esoknya, aku terus call untuk activatekan kad tu dan terus aku terminate kad dari Bank X. Beberapa hari lepas, dapat kad dari Bank XXX plak. Terus kecewa bile tengok credit limit dia RM3k jer, sentap giler, terus letak dalam laci. Ingatkan bole le dapat setanding dengan kad Bank XX. Sampai sekarang aku tak call untuk activatekan. Padan muke Bank XXX.

Bagi aku le, aku bukannyer guna sangat credit card ni. Aku lebih prefer pakai cash. Sepanjang aku mempunyai kad ni pon, baru sekali jer aku guna. Itu pon sebab terdesak. Nak bayar duit motor dengan road tax dan insuran sekali. Bawak duit RM350, tapi total dia RM400++. Dan tak cukup tu, malaslah nak datang semua, swipe je ler.

Lagi satu kes, masa aku nak pi England awal tahun ni dulu. Total semua flight ticket RM3376, booking online, kene guna kad kredit. Kad yang aku ada plak cuma RM3k jer. Terpaksa le aku pi merayu mintak pinjam kad orang laen. Nasib baik lah adik aku ade. Hahah...

Kad yang aku ade ni pon untuk tujuan kecemasan sahaja, bukan untuk berjoli2. Tapi tak tahu lah kan.......

13 October 2008

33rd ENTRY


Inilah kamera kesayangan aku

Kamera kesayangan aku dah rosak. Waa... :( Tak serius, cuma penutup bateri dia jer dah tercabut. Sekarang ni, kamera kesayangan aku tu dan bertampal2 macam hape tah. Naek sogan plak aku nak menggunakannya dikhalayak ramai.

Kamera aku tu berjenama Sony. Memula dulu aku nak cari Canon Ixus, tetiba amoi kedai gambar tu promote kat aku Sony ni. Kamera biase jer, bukannya kamera profesional. So, aku pon amik jer sebab function dia banyak jugak daripada Canon Ixus tu. Kenapa aku sayang sangat kamera tu. Off koz le, aku beli mahal. Aku beli dengan harga RM1,700.00. Dan ramai yang puji gambar yang diambil dengan Sony ni cantik. Aku pon suka, sebab aku compare dengan beberapa gambar yang diambil dengan kamera laen (bukan kamera profesional), Sony aku lebih cantik, terang, clear dan sebagainya. Sebab tu aku sayang kat Sony aku ni. Tak sampai hati nak tukar even aku dah gune Sony ni lebih kurang 5 tahun dah. Dah sampai UK pon.

Tapi, penutup bateri yang patah tu bukan satu2nya masalah dia. Bateri dia pon problem. Masalahnya, bateri dia tak tahan langsung. Klu setakat bole tahan 2-3 jam tu ok lagi, ni 2-3 minit jer tahan, walaupon baru dicharge. Aku rasa ini masalah kamera bukan masalah bateri, pasai aku dah 3 kali tukar bateri baru. Masalah yang samer jugak berlaku.

Takpelah.. nanti nak hantar ke kedai. Harap2 masalah tak serius. Aku memang sayang kamera ni.

p.s : Gambar kebun serai dalam 32nd ENTRY adalah contoh gambar yang diambil dengan kamera ni.

07 October 2008

32nd ENTRY

Cerita pasal raya lagi...

Raya Kedua

Hari raya kedua, kami satu famili akan pulang ke kampung di Pontian, Johor. Kami dari Selayang sebanyak dua buah kereta dan abang aku akan bertolak dari rumahnya di Jalan Duta. Aku hanya menumpang kereta kakak aku dan kami bertolak dahulu sebab nak menyingggah di rumah kawan abang ipar aku di Parit Jawa, Batu Pahat dan mak dan ayah aku akan bertolak sedikit lewat sebab menunggu adik aku dan suaminya yang dalam perjalanan pulang dari Kedah.

Perjalanan lancar sahaja, takde trafik jam pun, syukur alhamdulillah, cume jam-jam biasa jer di Senawang dan Seremban. Rumah kawan abang ipar aku tu punya lah jauh, siap sesat barat lagi. hahah... dalam pukul 4.00 petang baru kami tiba di sana. Kawan abang ipar aku tu boleh lah dikatakan petani moden yang berjaya, dan kunun-kununnya abang ipar aku ni nak bergurulah dengan dia. Dia bawak kami ke ladang serainya, dekat2 area situ gak. Luas saujana mata memandang, dari jauh nampak macam semak samun jer. Then dia ade le bagi tazkirah sikit pasal pertanian yang dia jalan kan, sound interesting, mmg boleh berjaya, kalau rajin. Kalau aku, alamatnya, hhahaha.... (fyi.. aku ni malas). Kami berangkat pulang dari rumah kawan abang ipar aku tu selepas maghrib dan kami tiba di kampung, rumah nenek aku dalam pukul 10.00 malam. Abang aku sekeluarga dan adik aku dan mak ayah aku dah pon tiba.


Kebun serai

Raya Ketiga

Lepas sembahyang Jumaat, kami seisi rumah keluar menuju ke Johor Bahru ke rumak Pok Teh aku. Macam tradisi sebelum ni, sebanyak lima buah kereta pergi menyerbu rumah Pok Teh aku tuh dan boleh dikatakan dah nak jadi rumah kongsi dah rumah Pok Teh aku tu. Hahah... then kami dijamu makan nasi jer, but oklah... dah dua hari aku tak jumpa nasi, lapar nasik plak aku. Then lepas asar, kami pergi menyerang pulak rumah seorang sepupu aku di area JB tu gak. Hahaha... karam satu rumah dengan sedara mara. Kat rumah ni kami hanya lepak-lepak jer, tak makan apa-apa walaupun tuan rumah telah menyediakan mee jawa untuk kami. Akhirnya, untuk tidak mengecilkan hati tuan rumah, kami tapau jer mee jawa beliau.





Dalam pukul 6.00 petang, kami ke dentinasi seterusnya, rumah Pak Ngah aku di Kulai. Takde le jauh sangat dari JB, tapi disebabkan jem, dekat-dekat pukul 8.00 malam baru kami tiba. Kat sini kami dijamu dengan bihun goreng dan sup gear box kambing. Perghh.... laZat!!! Sampai tak ingat nak maghrib dibuatnya. hahah... Lepas isya' kami meminta diri.

Kami tiba di rumah nenek aku dalam pukul 10.00 malam. Tapi aktiviti malam tu tak habis di situ, aku pi plak bertandang ke rumah Pok De aku, yang hanya beberapa langkah dari rumah nenek aku. Hahah... kat umah Pok De, kami dijamu buah duku...

Raya Keempat

Pagi.. aku, ayah, dua orang abang aku, adik aku, adik ipar aku dan seroang anak buah aku telah masuk ke hutan untuk memetik buah duku. Tak jauh sangat dari rumah, adalah dalam 200 meter jer, tapi, kalau dah dalam hutan, yang dekat pon jadi jauh. Di sana kami hanya menurunkan buah dari sepohon pokok sahaja. Tapi hasilnya dapat dalam 4 bakul. Rasa nak patah tulang tangan membawa hasil itu keluar, berat nak mampus bagi kami yang dari bandar ni. Nasib baiklah ade seorang sepupu aku yang memang expert membantu kami. hahah...

Lepas zuhur, kami berangkat pulang dan tiba di KL dalam pukul 8.30 malam

06 October 2008

31st ENTRY

Hari Raya pertama. Tahun ni macam tahun lepas, aku bersolat sunat Aidilfitri di Surau Al-Hidayah, Kampung Selayang Indah. Ramai jemaah pagi ni sampai ade yang terpaksa berdiri sahaja menyaksikan orang lain bersolat. Ni semua kes-kes datang lambatlah, sampai dah tak dapat tempat dalam saf. Sebelum solat, ade plak ler ucapan-ucapan dari ntah sapa-sapa ntah. Boring betul aku nak dengan ucapan-ucapan ni, takyah ucapan takleh ker, terus jer solat. haha..

Solat sunat Aidilfitri dan khutbah raya tahun nu tamat dalam pukul 9.30 pagi. Lepas tu kami serumah semua mengambil gambar bersama-sama. Raya tahun ni raya kali pertama adik aku takda bersama, sebab dia pulang ke kampung suami dia. Lepas sesi mengambil gambar, kami semua bermaaf-maafan.

Tetamu tahun ni tak berapa ramai sangat. Mungkin ramai yang balik kampung kot. Petang plak, famili abang aku datang beraya.

Klik sini untuk gambar-gambar di hari raya pertama:
http://www.slide.com/r/DuKeWKn84z9PiGLUpzEhuwaQQF8AHMO7?previous_view=mscd_embedded_url&view=original

30th ENTRY

Assalamualaikum. Baru nak update pasal carita raya. Tak sempat nak update ape-ape masa hari raya pertama, tak tau aper yang membusykan, sehingga tiada kesempatan nak update. Raya kedua plak balik ke kampung di Johor sampailah raya ke empat. Hari ni baru ada kesempatan.

Hari sebelum Hari Raya, aku masih lagi bekerja. Opis pun masih ramai yang bertugas, so takde le rasa sunyi sangat. Semua dan malas buat ker, semua buat kerja masing, semua dah dalam mood raya. Patient pon tak ramai, sehingga pukul 11.00 pagi, baru ade dua orang, ini orang-orang yang tak reti nak balik kampung agaknya. Lambat sungguh nak menunggukan pukul 1.00 petang, hari ni dapat 1/2 day, seperti kebiasaan. Disebabkan sehingga pukul 12.00 tengahari, tiada patient lain yang datang, aku dengan sendirinya declared, semua kakitangan bole balik pukul 12.30 tangahari. Wah3.. semuanya happy semacam jer, kol 12.30 kiteorang semua balik.

Kat rumah, semuanya dah selesai diuruskan. Memandangkan tahun ni dah ada tukang masak baru, iaitu kakak aku. Semua dia dah uruskan bersama mak aku. So aku petang tu takde buat aper, melainkan tido sahaja. hahah...

Malam selepas berbuka, baru busy sikit, pasal nak menyediakan persiapan untuk orang surau datang bertakbir. Memang dah jadi tradisi kat kampung ni, setiap kali menjelang Aidilfitri dan Aidiladha, kariah surau akan datang bertakbir dari rumah ke rumah.