29 August 2008

17th ENTRY

C'mon Malaysian... where is the spirit??

28 August 2008

16th ENTRY

As i mentioned before, i wanted to get my hair cut. And i wanted it to be cut short, very short, and i did. I'm quite doubt at first, since this is the first time i want to cut it that shot. I do asked two of my girl firends, and they agree with me and gave a full support of the plan, since i'm the one who getting bald. As the result, it's not dissapointed, it very good actually, and it not look wierd or whatsoever. I'm happy with that.


I've never feel this good

25 August 2008

15th Entry

Semalam susah betul nak tidor. Tak tau kenapa. Masuk tidor pukul 12.30 malam, tapi terkebil2, pusing kiri, pusing kanan, semuanya tak kene, semuanya tak selesa. Kat luar hujan renyai2. Sepatutnya kalau cuaca macam ni le best untuk tidor. Kepala asik dok fikir benda itu dan benda ini, tu yang tak boleh nak lelap agaknya. Last2, pukul 1.30 pagi, aku on komputer, check mail. Takde mail yang menarik pon, pagi2 buta macam ni maner ade orang send mail. Tiba2.. ade orang send message, "woi.. tak tido lagi ker.." Haha.. orang Birm rupenyer, lama dah rasanya tak chat ngan dia. Ade gak org yg aku bole borak pagi2 bute ni. So... kiteorg pon borak2 le serba sedikit sampai lebih kurang pukul 2.00 pagi. Then.. aku pon mintak diri, pasal dah ada tanda2 nak tido, menguap dan puluhan kalinya. Tapi, bile dah off jer... tak ngantuk plak.. cis.. aku pon tengok le benda2 lain, fs, fb, fp dan macam2 lagi. Kol 2.30 aku masuk tidor balik. Still terkebil2. Tak tau le pukul berapa aku tidor, dan yg pasti, pagi ni aku bangun lewat...

22 August 2008

14th ENTRY

Semalam ada makan free kar opis. Dah lama rasanya takda makan free. Actually ade CME (Continues Medical Education), ade sales rep dari company ubat buat talk mengenai perubatan. Kali ni diaorang cerita pasal helicobacter pylori. Dalam banyak2 talk, aku rasa, talk kali ni yang aku paling faham, yang laen tu, aku tak paham langsung, dah le cakap dalam bahasa inggeris peringkat tertinggi, pastu banyak plak istilah perubatan digunakan dan tak bg handout langsung. Tapi CME yg semalam tu, aku boleh paham. Aku rasa mungkin dia bg handout, dan presentation dia mudah difahami. Anyway.. helicobacter pylori (bukan helicopter) tu sejenis bakteria yang boleh menyebabkan gastrik perut dan duodemun (klu tak silaplah)

20 August 2008

13th ENTRY

I've been thinking for the past few day. I want to get a new hair cut. Actually I don't bother about any style, unless it comfortable. But, I keep thinking to get my head bald. Not totally bald.. but something look like this..


David Beckham (sekadar gambar hiasan)

Kah.. kah.. kah.. Sesuai ker? Nampak hensem kan..

18 August 2008

12th ENTRY


Tewas

Kecewa hati ini bile Malaysia gagal meraih pinat emas pertama dalam Sukan Olimpik Beijing 2008. Lebih kecewa bile melihat satu-satunya harapan kite tewas mudah seperti tak melawan. Perlawan yang hambar dengan mata demi mata dianugerahkan kepada pihak lawan atas kesilapan demi kesilapan yang dilakukan. Rasanya pengacara semalam pon berkongsi kekecewaan bila dia berkata 'this is supposed to be the game of the event'. Aku lebih teruja menonton perlawan penentuan pingat gangsa bergu campuran antara China dan Indonesia. Bagi aku, inilah perlawanan yang sepatutnya. Dan perlawanan ini dimenangi oleh China, walaupun aku berharap agar Indonesia menang.

Macam biasalah, kalau ada peserta Malaysia lawan, kita akan sokong Malaysia. Kalau takde, kita akan sokong negara jiran2 kita, Indonesia terutamanya. Kalau takde langsung, kita sokonglah mana-mana peserta yang kita suka. Bagi aku, aku sokong mana-mana negara yang bertanding kecuali Amerika dan China, sebab mereka dah banyak pingat, bagi can le pada orang lain plak.

Prestasi atlet2 Malaysia masih ditakuk lama, macam takde perubahan, macam takde kemajuan. Masih gagal memberi saingan di peringkat antarabangsa, walaupon ada, hanyalah acara2 yang tidak dipertandingkan diperingkat Olimpik. Dengan RM1,000,000 sebagai habuan, masih belum cukup untuk memberikan suntikan semangat. Di mana perginya laungan 'Malaysia Boleh!'?

17 August 2008

11th ENTRY


Mangkuk dan sudu yang sedia menunggu

Semalam aku menghadiri makan malam Kesatuan Kakitangan Am Unviersiti Malaya di Hotel Crown Princess Kuala Lumpur. Ni merupakan kali kedua aku menghadiri makan malam seumpamanya selama aku bekerja kat UM ni. Kali pertama, last year, dekat Hotel Legend Kuala Lumpur. Acara start pukul 8.00 tapi aku ngam2 pukul 8.00 malam baru sampai. Ada masalah sikit dalam perjalanan, actually aku tau hotel ni kat mana, tapi setelah sampai di tempat yang sepatutnya, hotel tu tiba2 hilang dari pandangan dan membuatkan aku keterlajakan jauh. Cis!!. Bila pusing balik, baru nampak hotel tu kat mana, tapi masalahnya nak masuk kat mana? Ciss kali kedua!! Bertawaflah aku sebanyak 2 pusingan nak cari jalan masuk. Last2 aku tanya sorang pak guard yang bertugas dekat Empire Tower yang kebetulan berdiri dekat tepi jalan. Dia kata parking jer kat bawah tu dan naik atas. Aku pon follow le kata pak guard tu. Lepas parking aku pon naik atas masuk ke shopping complex aper tah. Aku tanya pulak seorang mak guard yg kebetulan ade kat situ. Dia kata, naik jer eskelator dan pergi kat hujung. Aku follow jer kata2 mak guard tu since dia lebih arif kat situ. Memang betul... terus2 jer sampai kat lobby hotel tuh. Aku amik lif, tingkat sepuluh, sampai le tempat yang dituju. Enam daripada lapan kawan aku dah pun tiba.



Ucapan saper tah

Makanan yang dihidangkan biasa jer.. takde le boleh dikategorikan sebagai best. Sedap tu ok ler.. makanan hotel, maner yang tak sedap. Tapi menu lebih kurang tahun lepas jer, chinese aku rasa. Boring gak, kalau menu dia sama jer... So.. quite boring lah makanan malam semalam tuh. Show pon biasa jer.. persembahan dari student2 pusat kebudayaan, tarian zapin, tarian india, tarian cina. Pastu ade persembahan Charlie Caplin tapi aku tgk macam Mr. Bean jer lakonan dia. Boring persembahan Charlie Caplin tu, ntahapeapentah. Then ada pertandingan 'best dress'. Aku tengok, tak best pon dress2 mereka tu, yang menang tu pon setakat bubuh labuci 1000 bijik jer kat baju dia, jadi merelik2 jer baju, tu yang buat menang. Mungkin itu yang paling best kot, dah takde yang dress-up malam tu, so menang le dia.. hahah.. Then ade lucky draw.. dan seperti biasa, aku tak lucky.. hahah...



Officemate aku yang join dinner malam tu


ehem.. ehem

08 August 2008

10th ENTRY


Bole nampak tak gambar aku?

Benda ni sangat menarik. Harap korang bole join sekali, jangan biarkan aku menjadi satu-satunya rakyat Malaysia yang menyertai projek ni. Tak rugi pon.. hahah..

Hello, I'm Tanya.

I started with my new project called "Faces of Millions" and I desperately need YOU and YOUR HELP. I'm working on the biggest yet photo mosaic, that will be about 30ftx30ft (10x10m / 3 stories high) big. It will be made of about 300 usual size posters, which will have fingernail size photos of YOU, YOUR FRIENDS and all the OTHER PEOPLE who take part (about million of them).

HOW TO... Please donate your photo! Simply go to http://www.facesofmillions.com/ and upload your photo. Everything is made to be easy and it will take you just a minute or two to take part in the project. Unfortunately it wasn't possible to collect photos using only Facebook, that's why there's a web site made to assist me with this project.

You have to go to the site and upload your photo there. http://www.facesofmillions.com/. Anywayz, thank you for participating!!! Let's make history together!!! Cheers

07 August 2008

9th ENTRY

Hari ni kesesakan lalulintas lagi disebabkan oleh road block yang dilakukan oleh pihak polis. Aku tak paham betul, kenapa la diaorang perlu untuk buat road block di saat orang lain sibuk nak ke tempat kerja? Menyusahkan orang ramai betul, kesesakan punyalah teruk di Jalan Ipoh dari depan Tesco sampai ke mana aku pon tak tahu, sebab, aku keluar-keluar jer dah start jem. Sampai orang yang naik motor pon tak boleh nak lalu. Diaorang ni tak pernah terpikir ker kerana mereka buat macam ni, semua orang susah. Actually polis-polis tu bukan buat ape pon, halang jalan, pastu ramai-ramai lepak tepi jalan borak-borak. Sakit hati aku tengok, rasa nak jerit jer "BODOH!!!"

Aku rasa mungkin sebab si Anwar Ibrahim tu masuk mahkamah hari ni, tu sebab diaorang buat road block. Tapi aper rasionalnya road block dengan kes Anwar Ibrahim tu. Kalau nak mengelakkan kekacauan, pi le jaga kat mahkamah, yg jaga tepi jalan buat ape? Tak paham... tak paham...

Sejak-sejak Anwar Ibrahim kuar penjara ni, macam-macam berlaku. Aku tengok keadaan politik dalam negara ni dah macam sial. Nak tengok berita pon, asyik-asyik cerita pasal politik. Parti ni kondem parti tu, parti tu mengata parti ni. Aku rasa.. sumbat le balik Anwar Ibrahim tu dalam penjara, sepanjang dia kat dalam penjara, takde pon jadi macam ni. Jangan le si Anwar Ibrahim tu berangan nak jadi PM, aku rasa klu jd PM, mau hancur negara ni. Itu pendapat aku, orang laen tak tau ler... yang penting.. Anwar will not get a vote from me.. so does the current leader, coz.. i'm not a voter. Lantak ler kalau orang mengata aku tak manjalankan tanggungjawab kepada negara. Pendirian aku, buat aper aku menjalankan "tanggungjawab" sekadar untuk melihat negara aku hancur? Politik le yang memecahkan masyarakat melayu.. berapa banyak peperangan di dunia ni yang berlaku kerana politik?...