30 July 2008

8th ENTRY

Dah lama rasanya tak timbang berat badan... so hari ni aku try menimbang, bukannyer jauh pon nak pi timbang, kat opis jugak...

SURPRISE!!!! susut 2 kilos... auwww... best nyer.

Dah sekian lamanya tiada perubahan, akhirnya ada penurunan jugak. Dulu tak perasan plak yang aku begitu chubby adanya, klu tgk gambar2 yang lama, fuh.. mmg chubby lagi tembam, haha.. sekarang ni, klu jumpe orang2 yang aku kenal, ramai yang mengatakan aku dah kurus dan nak tau aper rahsianya, ces... maner ade rahsia... but.. selalunya aku akan cakap yg aku tgh makan hati, clash ngan awek, awek lari, nak kawen dan pelbagai alasan lain yg tak logik. Whatever the reasons is, the truth.. mmg takde rahsia.. kurang makan je kot...

25 July 2008

7th ENTRY

Apply cuti dari 23hb sampai 25hb Julai 2008, rabu sampai jumaat, ditambah sabtu dan ahad, jadi.. 5 hari aku cuti. Bukan nak buat aper pon, sajer2 nak amik cuti. Lagipun kelayakan cuti still banyak lagi. As at today.. cuti tahunan aku ade 39 hari lagi. So.. aku dah merancang, nak carry forward 20 hari, dan tukarkan kepada gantian wang tunai 12 hari, so.. baki ade lagi 7 hari. Tahun depan, awal tahun, kelayakan cuti ade 45 hari.. wow..

Semalam pi Genting ngan skendel (wow). Actually, takde buat aper pon, naik atas, makan, jalan2 dan turun balik. Hahaha... Nak masuk outdoor, skendel tu takut plak nak naik ride yg aku suke. So.. kiteorang pi makan jer ler kat Terrace Garden Restaurant, Genting Hotel. Yang tak bestnya, hujan pulak petang tu, tak dpt le kiteorang jenjalan kat luar. Pastu kat luar sejuk giler, dah le aku pakai tshirt sekeping jer.. menggigil gak ler.

Ntahapeapentah kan.. pi Genting semata-mata untuk makan jer, smpi 3 kali makan plak tuh. Anyway... dia belanja aku, aku ikut jer.. Thanks dear..


Kenangan di Genting tahun lepas

23 July 2008

6th ENTRY

Semalam hari yang best pasal dapat satu surat best dari Bahagian Sumber Manusia. Hahah... Dapat surat pemberitahuan bahawa aku dah dapat Anjakan Gaji, dan kenaikan tangga gaji dari P1t14 ke P2T15. Best.. best.. best... Alhamdulillah. Ingatkan tak dapat pasal syarat yang last tu aku tak penuhi, tapi.. mungkin dapat sokongan kuat dari bos, pasal tu dapat. Anyway... syukur... dapatlah kenaikan sebanyak RM200, lebih kurang. Saper nak bagi tiap-tiap bulan RM200?

17 July 2008

5th ENTRY




My Lava Lamp. One of my favourite thingy in my room. Aku beli lava lamp ni masa holiday aku di UK beberapa bulan lepas. Sebenarnya mmg dah lama nak dapatkan benda ni, tapi kat Malaysia ni harga dia mahal banget. Aku penah tengok kat sebuah kedai di Mid Valley (kalau tak silap), harga dia dalam RM60 gitu. Tapi di UK, aku beli dengan harga 2 pound saje, lebih kurang RM15. Second hand off koz, but good condition, beli kat carboot sale somewhere in Nottingham. Tiap-tiap malam on.

4th ENTRY

Cakap tak serupa bikin, memula cakap laen, pastu create cerita lain nak tutup cerita lama. Pagi-pagi dah bising. Datang jumpa aku tanya pasal van pejabat, dah hantar bengkel ler untuk repair. Dia tanya pasal cerita nak spray baru van tu. Aku cakap benda tu tak buat lagi, aku dah mintak quotation dulu, takut mahal, jabatan taknak bayar plak nnt. Memang mahal pon, sampai rm4000++. Aku rasa sebab tu lah si acting boss ni takut, takut nak sain PO, takut ade orang query plak nnt. Dan-dan terus dia cipta satu cerita laen nak cover cerita pasal dia. TNC tak benarkan lah, pekeliling kerajaan lah, akta itu, akta ini.... Then aku ade gak bg tau dia yg dia dah bersetuju untuk spray baru van tu dulu. Terus-terus dia cakap, yg dia takde pon setuju pasal benda tuh.. cis.... Tak boleh pakai betul le dia ni...

Tak tau kenapa dia cuak sgt pasal benda ni. Klu ko tak setuju, jangan sain PO tu... kensel kan jer.. aper susah.. takyah le buat cerita-cerita karut yg org tak percaya.

Yg kedai tu pon satu, tak dpt PO lagi jangan le buat kerja, ni tak.... ade bahagian van tu yg dia dah buat... dibuatnya kalau dia dah siap satu van tu dispray.. mampos.. saper nak bertanggungjawab??

15 July 2008

3rd ENTRY

Tak tau nak letak tajuk aper pada entry-entry aku ni, so aku letak jer ler 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th dan selanjutnya...

Hari ni ada seorang staf kat opis aku datang jumpa aku. Dia bagitau aku, dia ada jumpa sekor tikus mati kat bahagian lif. Dia tengok tikus tu mati atas sebab-sebab yang mencurigakan, bukan dibunuh maksud dia. So dia ni kununnyer nak menunjukkan bahawa dia ni seorang yg prihatin. story le kat aku, pasal disease-disease yg boleh disebarkan oleh tikus yang mati ni. Dia bagitahu aku, yang kite kene repot perkara ni, sebab dikhuatiri akan menyebabkan penyakit whatsoever.

Aku dengan malasnya, bagitau dia, yang kawasan tu bukan bawah tanggungjawab kita, kalau you nak repot, you repot lah kat kolej. Dia macam tak puas hati, dia story lagi itu dan ini. Aku tau, dia nak suruh aku yg repot, tapi disebabkan aku ni malas nak menyusahkan diri pasal sebab yg remeh temeh ni, aku bagitau dia lagi sekali, klu nak repot you pergilah repot sendiri pada pihak kolej.

Dia dengan muka tak puas hati, terus blah jer. Argh.. pedulik ape aku, jangan nak menyusahkan aku plak pasal tikus mati tu. Banyak lagi keje yang lebih berfaedah aku bole buat.

Then tak lama lepas tu, ade 2 orang kolej dengan poyo nyer masuk opis aku. Dah le dengan tak bagi salamnya, terus masuk jer pastu tanyer aku 'doktor mane?'. Aku yg memang dah kenal dia dengan kepoyoannya itu dengan selamba jawap, 'doktor mane?', walaupon aku dah tau tujuan mereka, sajer nak kurang ajar gak. 'Tadi ade call pasal tikus mati'.. 'Oooo.... itu doktor bilik 5'. Mereka terus berlalu, terima kasih pon takde.. aku tgk ade kamera kat tangan dia, nak amik gambar tikus tu ker? Ape tindakan yang dia nak amik.. aku pon tak tau.. malas nak tau

14 July 2008

2nd ENTRY

Hari ni ramai yg sampai opis lambat, termasuklah aku. Ini semuanya gara-gara kesesakan lalulintas yg teruk ditambah pulak dengan road-block di merata-rata tepat. Ni semua pasal politik. Diaorang ni dah takde keje lain ke nak buat? Menyusahkan orang betul. Tak bersyukur ke korang dengan keamanan kat Malaysia ni, yg korang nak merusuh ke, nak tunjuk perasaan ke, nak mengamuk kat parlimen tu buat ape? Ape yang korang dapat? Tak paham aku dengan fanatikus-fanatikus politikus ni. Ko nak agaknyer negara kita ni jadi macam Afghanistan? Iraq? Sudan? Isk2... simpang malaikat 44. Sejak-sejak pembangkang dapat suara kat kerajaan ni, macam-macam perkara dah jadi. Ntah ape-ape ntah. Arh.. lantak korang lah.. pi mampos... pasal tu aku tak suka politik-politik ni.. sampai sekarang aku belom mendaftar sebagai pengundi. Kepada para pengundi yang memilih parti pembangkang.. tahniah

Pagi ni tak tau ape dah jadi, banyak komputer kat opis yang 'hang' hari ni. Aku pon naek pelik. Tak semena-mena, enam bijik komputer jadi slow, pastu terus 'hang'. CPU Usage 100%!. Memang banyak program yang running, especially anti-virus nyer update. Then, entah macam mana, ade plak seseorang dari Jabatan IT call aku, tanya pasal benda ni. Aku cakap le aper yg aku tahu, since benda ni bukan bidang aku, tapi telah ditugaskan untuk ambil tanggungjawab. Dia suruh scan, mungkin ade virus dalam network. Dem!! 2 jam aku scan baru habis... bodo nyer mcafee... buang masa betul. Sampai petang still takde perubahan, aku log0in complaint. Tak sampai 1 jam, dah ok balik. Tak paham aku...

FIRST ENTRY

Created lagi satu blog. Kenapa? aku pon tak tau. Blog yg dulu pon tak terurus. Cis...

Boring giler malam ni. Tu yg aku create blog ni, konon dapat menghilangkan bosan. Sebenarnya, tak pon. Tengoklah.. berapa lama boleh bertahan

Selalunya malam2 macam ni, lepak kat #kuiz @ webchat. Ade member, bole maen kuiz, bole borak2. Tp malam ni, ade plak mamat tu yg tgh melenjan sensorang. Biase le dia, kalau dia ada, mmg takde can le org laen nak tambah poen. Dah paham dah style dia, so takde le amik kesah sgt. Masing2 dah wat keje sendiri jer. Bile dia blah nnt baru le mula borak semula. Haha...

Kat YM pon takde aweks yg selalu aku kacau.. Argh... tensi nyer!!!

Nak tido pon tak bole, petang tadi dan 'tertido', padahnya malam ni tido lewat le. Klu masuk tido sekarang pon tak guna, terkebil2 bijik mata nak paksa tido. Esok sure le mengantuk kat opis macam selalu, tp bile time lunch hour, takde le plak dia nak tido.. dems.. hahah