09 December 2008

45th ENTRY

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
Semalam Hari Raya Hari. Terlambat plak nak wat entry pasal Hari Raya Haji. Tapi takpe, Hari Raya Haji kan sampai habis musim haji, so takde lah terlewat sangat aku nak mengucapkan ucapan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA

Semalam takde aper yang menarik. Raya Haji tak meriah kat sini, malah takde rasa apa2 pon. Yang lain, cuma ade takbir, sembahyang raya, ade korban dan ade makanan yang sedap. Takde tetamu pon yang datang selain ahli2 keluarga sendiri.

44th ENTRY

Kisah-kisah minggu lepas 1 - Makan Free

Minggu lepas rezeki aku murah betul. 2 hari dapat makan tengahari free. First, 2/12, ade drug company datang buat talk pasal 'lower back pain' and introduce ubat untuk masalah kesakitan belakang. Dah lama rasanya takde drug company yang datang buat talk. Macam biasa lah, kalau ade talk macam ni, akan ade makan free sumbangan drug company tuh disamping dapat lain-lain free gifts. Kali ni dapat beg untuk isi toileteris. Makan plak, nasi beriani, kari kambing, ayam goreng berempah, dalca dan acar rampai. Wah2... sedap2..

Makan free kali kedua plak, 4/12, ade orang belanja KFC sempena birthday mereka. Terima kasih semua kerana membelanja kami.


Kisah-kisah minggu lepas 2 - Ape Punye Boss

Hari jumaat lepas ade perjumpaan VC baru dengan kakitangan kumpulan sokongan. Si 'Boss' ni sibuk suruh semua kakitangan pergi. Pagi khamis tu dia datang jumpa aku, dia bagitau semua kakitangan boleh pergi, opis tak perlu tutup.

Aku tanya dia, klu opis tak tutup saper nak handle patients?

Dia jawab, doktor boleh handle patients, opis tak perlu tutup sebab nanti student akan complaint.

Aku tanya lagi, siapa nak registerkan patients?

Si 'Boss' ni jawab, dia akan duduk kaunter pendaftaran, suruh patient isi borang dan kepilkan sahaja dengan kertas klinikal, tak perlu cari fail dan tak perlu registerkan dalam system.

Aku yang confuse ni terus bertanya, farmasi siapa nak bagi ubat?

Si 'Boss' menjawab, let the patients sit there, bila dah takde patient lain I akan pergi ke farmasi dan bagi ubat.

Aku tak puas hati, aku terus bagi tahu dia, kalau u buat macam ni pon student boleh complaint. Better close the office and ask patients to go to PPUM. Kalau student complaint, kita boleh jawab yang pagi tu semua kakitangan pergi ke perjumpaan dengan VC.

Si 'Boss' bingung. Bersungguh dia nak semua pergi tapi opis tak tutup, still nak entertain patients.

Then aku offer dia satu lagi cadangan, sebahagian staf saje yang pergi, sebahagian lagi stay dan bertugas di ofis.

Si 'Boss' still bingung. Tapi nanti bila VC nampak tak ramai yang pergi, VC akan complaint.

Aku yg dah sakit hati masa tu terus cakap, we can said that, we are a critical services, we cannot close the service.

Si 'Boss' bertambah bingung dan terus blah.

Tak paham sungguh aku dengan 'Boss' ni. Bagi aku ini perkara kecil jer, tapi dia yang buat bende ni macam masalah besar. Aper yang dia takut sangat dengan komplen student. Biarlah dia nak komplen, kalau kita alasan yang kukuh, buat aper nak takut dengan komplen. Klu ade komplen pon bukan ko yang handle... aku jugak... semua aku, yang ko tau, En. Hafiz, sila urus...

Benda ni masih tak settle. Aku terus jumpa dengan Sister, aku cerita kat dia. Aku tak tau aper yg dia buat, 5 minit lepas tuh, dia datang jumpe aku, haa... hafiz, u nak kasi siapa pergi esok?

28 November 2008

43rd ENTRY

@}~~KELUARGA KU~~{@

Ni gambar seluruh keluarga aku yang diambil semasa hari raya tahun ni. Raya tahun ni seluruh keluarga aku dapat berkumpul. Kalau tak, mesti ade salah seorang yang missing.

Carta Keluarga Aku

  1. Nenek
  2. Ayahanda dan Bonda
  3. Abang sulung dan isteri
    Anak dua orang
  4. Abang kedua dan isteri
    Anak tiga orang
  5. Kakak dan suami
    Anak dua orang
  6. Aku yang masih single
  7. Adik dan suami

26 November 2008

42nd ENTRY

Semalam susah benar nak tidor. Dah pukul 2.30 pagi pon belum lelap lagi. Masalah betul lah. Kalau esok tak kerja, ok gak tidor lewat, pasal boleh bangkit lewat. Bahananya, pagi ni aku bangkit lewat, pukul 7.50 pagi. Dan, dah sah-sah aku sampai opis lambat, pukul 8.40 pagi baru nak clock-in.

Semalam pon tidor lewat gak, dalam pukul 2.30 pagi. Pastu, pagi aku bangkit, kepala pening. Kurang tidor agak nyer. Pening kepala sampai ke tengahari. Aku telan panadol dua bijik pastu time lunch aku tidor, tak lama, dalam setangah jam jer. Hilang pening kepala.

Ntah le, memang susah nak tidor malam sekarang ni. Selagi tak pukul 1.00, jangan harap le mata ni nak mengantuk. Yang peliknya, bila hujung minggu, tau plak dia mengantuk awak. Pukul 12.00 tengah malam dah tersenggut-senggut. Kadang-kadang, tengah tengok tv pon boleh lelap....

25 November 2008

41st ENTRY


Kawan-kawan sekelas DIB C (tak igt semester berapa)

Terkenang zaman dahulu. Masa masih bergelar pelajar. Gambar ni aku ciplak dari facebook kawan aku. Satu memori masa lalu yang sukar untuk dilupakan. Masa-masa paling bahagia bagi aku.

14 November 2008

39th ENTRY

Benci betul kalau kita jadi penunggu. Tunggu orang besar, orang yang berpelajaran, orang yang bergelar 'Datuk', 'Professor' dan macam-macam lagi. Macam kita ni takde kerja lain. Naik muak betul dah jadi penunggu ni.

Ikutkan jadual asal,
Kehadiran para jemputan, 3.30 petang - on time
Kehadiran YBhg. Datuk TNC HEPA, 3.45 petang - on time
Kehadiran YBhg. Datuk Naib Canselor, 4.00 petang - ZZZZZzzzzzzzz...... pukul 5.00 petang baru sampai!!! hampeh..

Kalau ikut kurang ajar aku, aku dah balik dah. Dah tak tau macam mana nak discribe perasaan aku klu jadi penunggu macam ni. Aku memang berbulu sangat orang yang tak reti nak menghargai masa dan buat aku tertunggu2 macam orang gila.

Bagi aku lah, seseorang yang baru 3 hari bergelar Naib Canselor, sepatutnya memberikan first impression yang terbaik, ini tidak, first impression dah buat aku hilang hormat pada dia. Ikut jadual pukul 4.00 petang sepatutnya majlis bermula, disebabkan dia, pukul 5.00 baru nak mula majlis. He must have a very good reason for being late, but, once u dah buat komitmen, tolonglah tepati. Whatever majlis yang u attended awal tu, please le habiskan cepat2, atau mintaklah excuse and give le reason yang ko ade event laen. Takkan itu aku pon nak ajar, wahai tuan datuk professor!!!

Lepas tu, tak reti-reti nak mintak maaf sebab lambat. Terus-terus bagi ucapan. Don't think that just because ko tu datuk professor, ko bole buat aper sajer dan mengetepikan nilai-nilai murni masyarakat kita. Susah sangat ke nak mintak maaf. I heard that u are one of the best electrical engineer in Asia.

1 jam setengah masa aku terbazir semalam. Sampai office balik pukul 6.30 petang. Selalunya, pukul 6.30 petang aku dah ada kat rumah. It's totally a waste of TIME!!

Aku cukup tak berkenan orang-orang yang suka janji-janji melayu ni, especially yang tak menepati masa. Janji datang pukul sekian, tapi 1 jam lepas tu baru muncul. Hangin betul aku. Bagi aku, bukan nak memuji diri sendiri, kalau aku berjanji pukul 1, maka pukul 1 lah aku akan terpacul pada tempat yang dijanjikan. Kalau lewat pon, beberapa minit jer. Takde le sampai menyebabkan kemarahan mana-mana pihak. Tapi orang lain yang selalu mengambil kesempatan. So far lah, ada 2 orang kawan aku jer yang aku boleh harap. Janji pukul sekian-sekian, mesti dia dah ada. Kalau tunggu pon, takde le sampai menimbulkan kejelekan. Kawan-kawan yang laen... mintak maaflah yer...

13 November 2008

38th ENTRY

Lega sikit kepala bila 1/3 daripada MBS (Modified Budget System) dah siap dan dah hantar. Another 1/3 kena hantar bulan 12 nanti dan 1/3 lagi bulan 1. Sepanjang minggu lepas aku buat sorang-sorang benda ni. Each and every ayat aku buat, each and every figure aku kira. Takde saper pon yang tolong, takde saper pon yang bertanya khabar. Benda ni bukan untuk aku sorang, benda ni untuk jabatan, tapi.. aku sorang yang buat. Kalau bukan aku yang nak buat, siapa lagi? Orang lain??Mereka tuh nak buat satu minit mesyuarat pon macam tongkang pecah, bising ke sana dan ke mari. Tak tau aper yang mereka cari. Macam tak puas hati pon ada. Bukan sikit peruntukan yang dipohon, RM1 juta untuk tahun 2010, RM1.124 juta untuk tahun 2011. Aku rasa reason yang aku bagi tak cukup kuat, satu otak yang diperah, memang le takleh dapat yang terbaik dari semua kemungkinan. Satu otak hanya terarah kepada satu tujuan sahaja. Dan itu saja yang dapat aku buat.

Kalau tahun-tahun lepas, rasanya dah siap semua bahagian. Tahun ni disebabkan aku buat sorang-sorang, aku terpaksa buat satu persatu, mempergunakan semua kemudahan masa yang diberi. Kalau tahun-tahun lepas, boss yang bagi pendapat, boss yang bagi figure, boss yang buat kira-kira. Aku hanya membantu membuatkan kertas kerja dan menyusun ayat since dia tak berapa pandai nak buat ayat-ayat yang power. Dia percaya kat aku dalam menyusun kata-kata. Tahun ni, aku buat sendiri. Boss pon tak ambil cerita, tak bertanya khabar. Aku mengambil usaha sendiri memulakan. Duduk sendirian, tak pedulikan sekeliling, berapa banyak fail aku rujuk untuk mendapatkan yang terbaik. Empat hari aku bertungkus lumus.

Dua hari sebelum date line, boss datang seraya berkata, petang ni kita mula buat MBS. Tersentap rasa hati, dah nak date line baru nak mula. Bile nak siap kalau macma tuh? Dengan bangga aku menjawap, dah siap dah, nanti i bagi u, u tengoklah kalau u setuju atau tidak. Itu jer yang mampu aku katakan, aku hilang kata-kata Macam biasa, dia setuju jer tanpa sebarang pembetulan, tanpa sebarang pembetulan. 100% diterima.

03 November 2008

37th ENTRY

Undangan ke Majlis Rumah Terbuka Sempena Deepavali

Jumaat lepas aku ade terima undangan ke majlis rumah terbuka sempena Deepavali salah seorang kawan sepejabat di Bangsar. Kami konvoi sebanyak tiga buah kereta. Kami pergi masa lunch hour break. Di majlis tersebut kami telah dihidang dengan pelbagai makanan2 ala India memandangkan sempena Deepavali. Kami dijamu dengan tosei, itheli, putu mayam, dal, maruku, kari ayam, kambing dan sebagainya. Semuanya nallerekek...

Majlis Rumah Terbuka di Bulan Zulkaedah

Hari sabtu lepas aku menganjurkan majlis rumah terbuka, kecil-kecilan jer, cuma jemput kawan2 opis, disebabkan mereka nak sangat datang ke rumah aku. Terpaksa buat hari sabtu lepas di bulan Zulkaedah sebab tukang masak aku cume free pada hari tersebut. Nak harapkan aku masak sendiri? sorrilah... hahah

Jumaat sebelum tu aku amik time off, pukul 2.00 aku balik rumah sebab dah janji dengan si tukang masak a.k.a kakak untuk pi beli barang2 untuk dimasak. Aku sampai rumah dalam pukul 2.45 petang tetapi si tukang masak ni, kol 5.00 baru sampai rumah. Ermm.... So, kiteorang pon pergilah ke NSK membeli keperluan, banyak jugak yang kami beli, penuh satu trolly, kopak jugak dalam RM230.00. Lepas tu kami ke Giant Selayang Mall untuk beli barang2 laen yang tak terdapat di NSK itu. sampai rumah dalam pukul 8.30 malam. Kol 9.00 kami dah mula buat persediaan, aku cume tolong kopek2, kupas2 dan cuci aper2 yang patut jer memandangkan memasak bukan bidang aku, tapi bab potong memotong, aku boleh tahan cekap jugak. Aktiviti kami malam tu sampai kol 12.30 jer. Pastu aku terus terbongkang keletihan.

Pagi esoknya, kol 9.00 pagi dah mula aktiviti memasak yang diketuai oleh tukang masak import dari Nottingham England. Seperti biasa, tugas aku, potong memotong. Alhamdullillah... dalam pukul 12.30 tengah hari, siap semuanya, nasi ayam goreng madu dengan sayur2an nya, rojak buah, bubur kacang durian, agar2 buah campur. Cume spegeti jer tak siap lagi memandangkan tukang masak no.2 tak sampai lagi membawa spegeti itu.

Pukul 12.45 tengah hari, jemputan pertama tiba tatkala aku sedang memakai tuala mandi, tak siap lagi. Kemudian lebih ramai kawan2 opis aku tiba dan jemputan terakhir tiba pada pukul 6.00 petang. Puas hati jugak le wat majlis ni, walaupun penat, ramai yang datang dan alhamdulillah makanan pon tak banyak yang berlebihan sampai terpaksa buat tambahan mee goreng untuk tetamu yang terakhir kerana telah kehabisan menu utama.

It not so bad for my first open house. Penat giler, baru aku tau macam ni rupenyer wat open house, hari ahad tu, sengal2 seluruh badan...

Kepada tetamu yang hadir, terima kasih banyak2

31 October 2008

36th ENTRY

Semalam ade majlis jamuan hari raya untuk opis aku. Dah habis syawal baru nak buat. Sebab semua orang sibuk semacam jer dalam bulan ni, so semalam baru ada kesempatan untuk jamu semua staf.

Majlis tu di buat di Kolej Kediaman Pertama. Ikutkan jadual asal, majlis bermula pukul 12.30 tengahari, tapi pagi tu boss bermurah hati plak bg pelepasan awal, kol 12.15 tengahari. Jadi, semua staf pegi dalam tiga group. Yang aku tak puas hatinya, sesampai jer kami di sana, orang yg sampai awal, semua dah makan dulu. Geram betul hati aku tengok, dah kebulur sangat kot smpi tak sabar-sabar nak tunggu biar semua orang sampai dulu. Tak pernah jumpe makanan ker?

Sepatutnya, bukan sepatutnya, semua orang kene tau la kan, dah nama pon jamuan raya, tunggu le biar semua orang berkumpul dulu, baru le mula makan dimulakan dengan doa ke aper ker. Ni tak.. semua yang sampai awal tu macam mangsa kebuluran, sampai-sampai terus makan dengan lahapnya. Mangsa kebuluran pon tak macam ni, tau gak mereka beratur.

So, jamuan hari raya semalam tu dah bukan macam jamuan raya lagi dah, dah jadi kenduri kawen, sampai jer terus makan.

29 October 2008

35th ENTRY

Kalau tak silap aku, hari ni last day bulan Syawal, betul ker. Tapi masih ramai lagi orang-orang kite di luar sana yang masih berhari raya, rumah terbuka sane, rumah terbuka sini. Selagai Syawal tak habis, selagi tu lah kita masih dengar ade orang wat open house ni, ade lagi yang dok beraya sane dan sini. Lagu raya pon boleh dengar lagi kat radio, kat tv pon masih ade lagi siaran-siaran yang berbaur raya. Hahah... biaq pi lah, selagi ade jemputan ke rumah terbuka tu, pergi lah, rezeki jangan ditolak kata orang. Tetamu datang membawa berkat, betul tak?

Tahun ni tak banyak plak aku ke majlis rumah-rumah terbuka ni. Member-member opis pon tak ramai yang buat (tak buat ke tak jemput aku), member-member lain pon sama. Klu ade pon, aku tak pergi, ade hal plak yang menjadi aral. 18 Oktober hari tu, aku pi first jemputan rumah terbuka. rumah best friend aku kat Pantai Dalam. Tak ramai pon jemputan dia, sekadar yang rapat jer, but oklah... bak kata aku tadi, rezeki jangan ditolak. Pastu 25 Oktober pon aku pi open house lagi, sekadar ikut famili jer memandangkan takde makanan di rumah yang boleh dimakan begitu saya. First house, rumah parent adik ipar aku kat Gombak, second house plak rumah parent kakak ipar aku kat Selayang Lama. Menu diaorg lebih kurang jer, nasi briyani, sate. Yang penting sedap dan perut kenyang.

Esok plak ade jamuan raya opis dan lusa ade jemputan rumah terbuka Deepavali opismate kat Bangsar. Makan lagi...

17 October 2008

34th ENTRY

Arghh.. aper ni..RM3k jer. Cis!! Sia-sia jer terminate kad yang lama, dengan harapan kad baru boleh bagi lebih. Tengok-tengok dapat jumlah yang sama, baik tak payah bagi kalau macam ni. Sentap nyer pasal, malas aku nak activatekan kad tu. Biaq pi lah. Naik nyampah plak tengok, terus simpan dalam laci.

Kronologi cerita di atas.

Sebelum raya hari tu, aku ada apply kad kredit. Bukan nak guna pon, untuk suka-suka je. Seronok kalau ada kad ni. Tambahan lagi, aku nak terminatekan kad yang lama ni dari Bank X. Kad Bank X ni dah entah ape-ape ntah, dah le kene bayar annual fee, pastu ade insuran plak dengan AIA yg tiap-tiap bulan kene bayar sampai RM42. Ish.. malas dah nak bayar untuk sesuatu yang aku tak gunakan. Setakat insuran tu aku dah ada, so tak perlulah nak buat banyak insuran.

So.. aku applylah dari Bank XX. Nak dijadikan cerita, 3-4 hari selepas itu datang le pulak salesman dari Bank XXX, promote kad kredit dia. Sebab tak kene apa-apa bayaran, aku pon apply ler.

Lepas raya, aku dpt kad dari Bank XX. Wow!!! I likee... siap dapat Gold Card lagi dengan credit limit RMx000 (rahsia.. tp lebih dari RM3k). Punya lah happy masa tu. Esoknya, aku terus call untuk activatekan kad tu dan terus aku terminate kad dari Bank X. Beberapa hari lepas, dapat kad dari Bank XXX plak. Terus kecewa bile tengok credit limit dia RM3k jer, sentap giler, terus letak dalam laci. Ingatkan bole le dapat setanding dengan kad Bank XX. Sampai sekarang aku tak call untuk activatekan. Padan muke Bank XXX.

Bagi aku le, aku bukannyer guna sangat credit card ni. Aku lebih prefer pakai cash. Sepanjang aku mempunyai kad ni pon, baru sekali jer aku guna. Itu pon sebab terdesak. Nak bayar duit motor dengan road tax dan insuran sekali. Bawak duit RM350, tapi total dia RM400++. Dan tak cukup tu, malaslah nak datang semua, swipe je ler.

Lagi satu kes, masa aku nak pi England awal tahun ni dulu. Total semua flight ticket RM3376, booking online, kene guna kad kredit. Kad yang aku ada plak cuma RM3k jer. Terpaksa le aku pi merayu mintak pinjam kad orang laen. Nasib baik lah adik aku ade. Hahah...

Kad yang aku ade ni pon untuk tujuan kecemasan sahaja, bukan untuk berjoli2. Tapi tak tahu lah kan.......

13 October 2008

33rd ENTRY


Inilah kamera kesayangan aku

Kamera kesayangan aku dah rosak. Waa... :( Tak serius, cuma penutup bateri dia jer dah tercabut. Sekarang ni, kamera kesayangan aku tu dan bertampal2 macam hape tah. Naek sogan plak aku nak menggunakannya dikhalayak ramai.

Kamera aku tu berjenama Sony. Memula dulu aku nak cari Canon Ixus, tetiba amoi kedai gambar tu promote kat aku Sony ni. Kamera biase jer, bukannya kamera profesional. So, aku pon amik jer sebab function dia banyak jugak daripada Canon Ixus tu. Kenapa aku sayang sangat kamera tu. Off koz le, aku beli mahal. Aku beli dengan harga RM1,700.00. Dan ramai yang puji gambar yang diambil dengan Sony ni cantik. Aku pon suka, sebab aku compare dengan beberapa gambar yang diambil dengan kamera laen (bukan kamera profesional), Sony aku lebih cantik, terang, clear dan sebagainya. Sebab tu aku sayang kat Sony aku ni. Tak sampai hati nak tukar even aku dah gune Sony ni lebih kurang 5 tahun dah. Dah sampai UK pon.

Tapi, penutup bateri yang patah tu bukan satu2nya masalah dia. Bateri dia pon problem. Masalahnya, bateri dia tak tahan langsung. Klu setakat bole tahan 2-3 jam tu ok lagi, ni 2-3 minit jer tahan, walaupon baru dicharge. Aku rasa ini masalah kamera bukan masalah bateri, pasai aku dah 3 kali tukar bateri baru. Masalah yang samer jugak berlaku.

Takpelah.. nanti nak hantar ke kedai. Harap2 masalah tak serius. Aku memang sayang kamera ni.

p.s : Gambar kebun serai dalam 32nd ENTRY adalah contoh gambar yang diambil dengan kamera ni.

07 October 2008

32nd ENTRY

Cerita pasal raya lagi...

Raya Kedua

Hari raya kedua, kami satu famili akan pulang ke kampung di Pontian, Johor. Kami dari Selayang sebanyak dua buah kereta dan abang aku akan bertolak dari rumahnya di Jalan Duta. Aku hanya menumpang kereta kakak aku dan kami bertolak dahulu sebab nak menyingggah di rumah kawan abang ipar aku di Parit Jawa, Batu Pahat dan mak dan ayah aku akan bertolak sedikit lewat sebab menunggu adik aku dan suaminya yang dalam perjalanan pulang dari Kedah.

Perjalanan lancar sahaja, takde trafik jam pun, syukur alhamdulillah, cume jam-jam biasa jer di Senawang dan Seremban. Rumah kawan abang ipar aku tu punya lah jauh, siap sesat barat lagi. hahah... dalam pukul 4.00 petang baru kami tiba di sana. Kawan abang ipar aku tu boleh lah dikatakan petani moden yang berjaya, dan kunun-kununnya abang ipar aku ni nak bergurulah dengan dia. Dia bawak kami ke ladang serainya, dekat2 area situ gak. Luas saujana mata memandang, dari jauh nampak macam semak samun jer. Then dia ade le bagi tazkirah sikit pasal pertanian yang dia jalan kan, sound interesting, mmg boleh berjaya, kalau rajin. Kalau aku, alamatnya, hhahaha.... (fyi.. aku ni malas). Kami berangkat pulang dari rumah kawan abang ipar aku tu selepas maghrib dan kami tiba di kampung, rumah nenek aku dalam pukul 10.00 malam. Abang aku sekeluarga dan adik aku dan mak ayah aku dah pon tiba.


Kebun serai

Raya Ketiga

Lepas sembahyang Jumaat, kami seisi rumah keluar menuju ke Johor Bahru ke rumak Pok Teh aku. Macam tradisi sebelum ni, sebanyak lima buah kereta pergi menyerbu rumah Pok Teh aku tuh dan boleh dikatakan dah nak jadi rumah kongsi dah rumah Pok Teh aku tu. Hahah... then kami dijamu makan nasi jer, but oklah... dah dua hari aku tak jumpa nasi, lapar nasik plak aku. Then lepas asar, kami pergi menyerang pulak rumah seorang sepupu aku di area JB tu gak. Hahaha... karam satu rumah dengan sedara mara. Kat rumah ni kami hanya lepak-lepak jer, tak makan apa-apa walaupun tuan rumah telah menyediakan mee jawa untuk kami. Akhirnya, untuk tidak mengecilkan hati tuan rumah, kami tapau jer mee jawa beliau.





Dalam pukul 6.00 petang, kami ke dentinasi seterusnya, rumah Pak Ngah aku di Kulai. Takde le jauh sangat dari JB, tapi disebabkan jem, dekat-dekat pukul 8.00 malam baru kami tiba. Kat sini kami dijamu dengan bihun goreng dan sup gear box kambing. Perghh.... laZat!!! Sampai tak ingat nak maghrib dibuatnya. hahah... Lepas isya' kami meminta diri.

Kami tiba di rumah nenek aku dalam pukul 10.00 malam. Tapi aktiviti malam tu tak habis di situ, aku pi plak bertandang ke rumah Pok De aku, yang hanya beberapa langkah dari rumah nenek aku. Hahah... kat umah Pok De, kami dijamu buah duku...

Raya Keempat

Pagi.. aku, ayah, dua orang abang aku, adik aku, adik ipar aku dan seroang anak buah aku telah masuk ke hutan untuk memetik buah duku. Tak jauh sangat dari rumah, adalah dalam 200 meter jer, tapi, kalau dah dalam hutan, yang dekat pon jadi jauh. Di sana kami hanya menurunkan buah dari sepohon pokok sahaja. Tapi hasilnya dapat dalam 4 bakul. Rasa nak patah tulang tangan membawa hasil itu keluar, berat nak mampus bagi kami yang dari bandar ni. Nasib baiklah ade seorang sepupu aku yang memang expert membantu kami. hahah...

Lepas zuhur, kami berangkat pulang dan tiba di KL dalam pukul 8.30 malam

06 October 2008

31st ENTRY

Hari Raya pertama. Tahun ni macam tahun lepas, aku bersolat sunat Aidilfitri di Surau Al-Hidayah, Kampung Selayang Indah. Ramai jemaah pagi ni sampai ade yang terpaksa berdiri sahaja menyaksikan orang lain bersolat. Ni semua kes-kes datang lambatlah, sampai dah tak dapat tempat dalam saf. Sebelum solat, ade plak ler ucapan-ucapan dari ntah sapa-sapa ntah. Boring betul aku nak dengan ucapan-ucapan ni, takyah ucapan takleh ker, terus jer solat. haha..

Solat sunat Aidilfitri dan khutbah raya tahun nu tamat dalam pukul 9.30 pagi. Lepas tu kami serumah semua mengambil gambar bersama-sama. Raya tahun ni raya kali pertama adik aku takda bersama, sebab dia pulang ke kampung suami dia. Lepas sesi mengambil gambar, kami semua bermaaf-maafan.

Tetamu tahun ni tak berapa ramai sangat. Mungkin ramai yang balik kampung kot. Petang plak, famili abang aku datang beraya.

Klik sini untuk gambar-gambar di hari raya pertama:
http://www.slide.com/r/DuKeWKn84z9PiGLUpzEhuwaQQF8AHMO7?previous_view=mscd_embedded_url&view=original

30th ENTRY

Assalamualaikum. Baru nak update pasal carita raya. Tak sempat nak update ape-ape masa hari raya pertama, tak tau aper yang membusykan, sehingga tiada kesempatan nak update. Raya kedua plak balik ke kampung di Johor sampailah raya ke empat. Hari ni baru ada kesempatan.

Hari sebelum Hari Raya, aku masih lagi bekerja. Opis pun masih ramai yang bertugas, so takde le rasa sunyi sangat. Semua dan malas buat ker, semua buat kerja masing, semua dah dalam mood raya. Patient pon tak ramai, sehingga pukul 11.00 pagi, baru ade dua orang, ini orang-orang yang tak reti nak balik kampung agaknya. Lambat sungguh nak menunggukan pukul 1.00 petang, hari ni dapat 1/2 day, seperti kebiasaan. Disebabkan sehingga pukul 12.00 tengahari, tiada patient lain yang datang, aku dengan sendirinya declared, semua kakitangan bole balik pukul 12.30 tangahari. Wah3.. semuanya happy semacam jer, kol 12.30 kiteorang semua balik.

Kat rumah, semuanya dah selesai diuruskan. Memandangkan tahun ni dah ada tukang masak baru, iaitu kakak aku. Semua dia dah uruskan bersama mak aku. So aku petang tu takde buat aper, melainkan tido sahaja. hahah...

Malam selepas berbuka, baru busy sikit, pasal nak menyediakan persiapan untuk orang surau datang bertakbir. Memang dah jadi tradisi kat kampung ni, setiap kali menjelang Aidilfitri dan Aidiladha, kariah surau akan datang bertakbir dari rumah ke rumah.

30 September 2008

29th ENTRY



Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin


Sempena kedatangan Syawal dan Hari Raya Aidilfitri yang mulia ini, saya ingin memohon kemaafan serta ampun dan maaf daripada sesiapa yang mengenali dan yang tidak mengenali diri ini. Semoga kalian semua bergembira di hari yang mulia ini. Semoga keratan dan persahabatan kita berkekalan selama mana yang mungkin, InsyaAllah.

29 September 2008

28th ENTRY



Dua hari lagi menjelang hari raya. Tapi, hari ni aku kerja macam biasa. Kat opis ramai yang dah cuti, hampir 3/4 opis. Yang tinggal, beberapa kerat jer, yang akan bercuti lepas raya. Aku plak akan cuti lepas raya, 3/10 (jumaat), sabtu - ahad dan 6/10 (isnin). Apply dua hari jer, dapat enam hari.

Esok, mengikut kebiasannya, akan dapat 1/2 day. Masa zaman bos lama dulu, susah betul nak dpt 1/2 day tu. Kene tunggu surat dari pengurusan ler, itu ler, ini ler. Tempat lean selamba jer, kol 1 semua dah tutup opis dan balik. Ade satu tahun tu, disebabkan tak dapat surat, orang laen dah balik kol 1, kami terpaksa kerja sampai kol 3, sebabnya, nak dptkan surat confirmation 1/2 day tu. Tapi tahun ni laen, totally laen. Bos lama tu dah pencen. Esok, samada ada surat atau tidak, kami semua akan kerja 1/2 hari jer. Aku akan declare, hahha... maklumlah, aku akan jadi bos esok pasal bos sebenar bercuti. Dia tak celebrate raya pon cuti sampai seminggu, mengalahkan orang yang menyambut plak.

28 September 2008

27th ENTRY



Semalam pertama kalinya aku keluar shopping dalam bulan puasa ni. Taknak lah aku ketinggalan menghabiskan duit untuk berbelanja, tak sanggup melihat sale hari raya ni pergi begitu sahaja. Lagipun, gaji dan bonus kan baru dapat, ape lah sangat, berbelanja untuk diri sendiri.

Tak banyak pon benda yang aku beli, setakat barangan keperluan kerja jer, tak beli pon baju raya. As i mentioned before, aku pakai baju raya tahun lepas yang masih baru dan baru sekali dipakai.

As for yesterday, aku beli sepasang kasut, kasut hitam untuk kerja. Jenama Polo, diskaun 50%, dapat lah RM149.00. Then aku beli dua pasang baju kemeja. Sepasang berjenama East India Company, long sleves, kaler putih, harga selepas diskaun 50%, dapatlah RM79.50. Sepasang lagi, jenama Bonia Uomo, short sleves, kaler very very light blue, harga selepas diskaun 50%, RM49.00. Then aku beli sepasang seluar berjenama Camel Active, harga selepas diskaun yang entah berapa percent, RM69.95. So.. semalam jer, habislah duit aku hampir RM400.00.

25 September 2008

26th ENTRY



Lima hari lagi menjelang hari raya. Apa yang dah update?
  1. Kuih dah banyak yang dapat - Kuih cornflakes coklat, kuih samprit, kuih chocolate chips, kerepek ubi pedas basah, kek lapis masam manis. Masih lagi menanti tempeyek dan kuih tart.
  2. Tahun ni tak beli baju raya kot, pakai baju tahun lepas, sebenarnya bukan baju tahun lepas pun, tapi baju melayu yang dibeli selepas hari raya, maksudnya, raya tahun lepas tak pakai baju, so, tahun ni pakai ler baju raya kaler biru laut tuh.
  3. Dah apply cuti dan cuti telah diluluskan untuk 3 hingga 6 Oktober 2008. Tapi masalahnya, cuti staf2 aku, aku belum luluskan.
  4. Dah dapat tiga kad ucapan hari raya, masih lagi menanti dua lagi kad yang dikatakan telah diposkan untuk aku.
  5. Sepanjang bulan puasa ni, baru dua kali berbuka puasa di luar. Sekali di restoran San Francisco Steak House dan sekali lagi di rumah sahabat baik aku. Insyallah, kalau takde aral, hari sabtu ni akan berbuka di luar lagi. Di mana? Belum pasti.
  6. Tidak lagi pernah tuang puasa. Masih mengekalkan rekod bersih berpuasa seperti tahun2 yang terdahulu. Bak kata seorang dari sahabat aku, takde sebab untuk tak puasa.
  7. Masih mengekalkan rekod bersih tak pergi terawikh (bile nak insaf ni)

16 September 2008

25th ENTRY

Ramai rasanya yang tidak mengetahui bahawa hari ini adalah Hari Penubuhan Malaysia. 16 September 1963 adalah tarikh keramat di mana Malaysia telah ditubuhkan sekaligus memerdekakan Sabah, Sarawak dan Singapura seterusnya menyertai Persekutuan Malaysia. Ramai yang tidak menyedari kepentingan tarikh ini. Mungkin hari ini bukan hari cuti umum seperti Hari Kebangsaan. Sebab tu lah ramai yang tidak menyedari akan perkara ini. Sedihnya. Cuba kita tanya orang ramai kat luar sana, berapa kerat agaknya mereka yang tahu. Perlukan sesuatu perkara penting itu dijadikan cuti umum supaya orang ramai tahu akan perkara tersebut. Tidak semestinya. Tapi memang takde pon apa-apa program yang dijalankan untuk mengingati sejarah negara ini. Kalau ada pon, hanyalah secara kecil-kecilan dan tidak sehebat sambut Hari Kemerdekaan. Sayang... mungkin satu hari nanti, tarikh ini akan dilupakan..

SELAMAT HARI PENUBUHAN MALAYSIA
16 SEPTEMBER 1963 - 2008



Gambar Hiasan


Rakyat Malaysia telah ke angkasa lepas


Kuala Lumpur Today


Kuala Lumpur Today

24th ENTRY



Semalam aku berbuka puasa secara candle-light dinner. Di mana? Di rumah jer, sedang azan maghrib sedang berkumandang di kaca televisyen dan corong pembesar suara surau berdekatan, tiba-tiba suasana menjadi gelap gelita, BLACK OUT! Dems... satu kampung black out. Menggelabah cari lilin, nasib baik ade stock, itupon tinggal dua batang jer. So.. kami pon berbuka puasa ala-ala candle-light dinner gitu. Hahah..

15 September 2008

23rd ENTRY



Mari bercakap pasal kuih raya. Macam biasa, tahun ni, tak buat kuih pon, hanya membeli sahaja. Cepat dan mudah. Tapi, tahun ni tak beli banyak, tak sebanyak tahun lepas, ala kadar jer sebab takut membazir macam tahun lepas. Berikut adalah kuih-muih yang telah diorder oleh aku;
  1. Kuih Cornflakes Coklat (febret)
  2. Kuih Chocolate Chips
  3. Kuih Samprit
  4. Kuih Tart Nenas
  5. Kerepek Ubi Pedas Basah (febret)
  6. Kek Lapis Masam Manis
  7. Rempeyek Kacang Tanah
Kuih dan muih, beraneka macam, cubalah rasa jangan dipandang...

10 September 2008

22nd ENTRY

Semalam aku mendapat jemputan berbuka puasa di rumah sahabat baik aku. Perancangan awalnya, nak berbuka di luar, tempat yang best2, last2 dia ajak berbuka di rumah dia jer, wife dia masak. Aku ok jer.. no hal, pasal aku pon kenal wife dia tuh.

So, dalam pukul 5.30 petang aku pon pegi ke rumah dia, bukan jauh pon dari office aku, di Pantai Dalam jer. But sebelum tu dia ajak aku pegi beli barang. Dia nak cari cat ngan lampu kalimantang. Dalam pukul 6.00 kiteorang dah melepak menunggu waktu berbuka.

Malam tu, wife dia hidangkan nasi putih, kurma ayam, ikan masak masam manis ngan sayur goreng. Dah lama betul rasanya aku tak makan macam ni. Sedap plak rasanya, sampai bertambah dua kali.. hahah... Simple but very nice. Disamping tu, ade gak karipap ngan kek dan buah2an.

Lepas buka, aku lepak borak2 sat, then balik dalam pukul 8.45 malam. Anyway, terima kasih kepaa tuan rumah.

09 September 2008

21st ENTRY

Ouch... pedihnya. This not the first time i've shaved, but this is the first time i've shaved using this electronic shaver. Sebelum ni pakai conventional shaver jer. Lepas shaved tu, penuh luka-luka kecil.. adus.. pedih nyer.. sampai sekarang masih terasa kepedihannya. Dems..

07 September 2008

20th ENTRY

Jumaat, 5 September 2008 - Pagi tu tiba2 best friend aku bg msg ajak berbuka bersama since wife dia, dia dah hantar ke rumah mak mertua dia. Aku tanya, kenapa dia tak pergi umah mak mertua dia dan berbuka di sana sekali. Dia kata malas, haha... actually tu bukan alasan yang sebenarnyer. Bukannya dia tak suka keluarga mertua dia ok.

So, that day we have decided to berbuka puasa di San Francisco Steak House, since member aku ni kata, kat sana ade Ramadhan Buffet for RM48++. I give them a call for enquiries and reservation. We met at Mid Valley tempat biasa somewhere 6.15 pm. Ntah macam mana, boleh plak aku terserempak ngan kakak aku ngan hubby dia, nak pi beli kipas katanya, hahah. So, semetara menunggukan waktu berbuka, kitorg jalan2 le area Mid Valley tuh.

By 7.00pm, we already in the restaurant. This is our first time there, selama ni hanya lalu lalang depan dia jer. For my surprised, not bad. The foods look nice too, dan ada banyak jenis. One table for local malay foods from nasi putih, nasi hujan panas, mee goreng mamak, ayam, sotong, daging, kambing hingga ke lemang dan rendang. Another table far from us is for western foods from spagetti, fish fillet, meat ball, sausages hingga lah ke roasted beef. There also table for starter, soup, porridge dan mee aper tah. Another table for sate, murtabak, samosa, roti jala dan popia. The best things is, there also sushi and tempura. One table for dessert from kuih2 tradisional melayu, buah2an hingga ke manisan, ais krim dan ABC. Paling best, there is 5 type of drinking water we can choose from, fruit punch, air limau, air tebu, soya bean, air kosong, teh tarik.. wow.. best lah..

We ate everything that we can, and i think we already taste all of the food. Berbaloilah dengan apa yang dibayar, dan suasananya sangat aman dan damai.

We left about 8.45pm.

02 September 2008

19th ENTRY

Hari sabtu yang lepas rumah aku ada wat kenduri sikit. Kenduri tahlil dan kenduri doa selamat. Kebetulan jugak kakak aku sekeluarga baru balik dari UK setelah beberapa lama dia study kat saner. Kenduri kecil-kecilan jer, jemput orang surau, sedara mara dan jiran-jiran terdekat jer. Meriah jugak, tak pernah rumah aku segamat ini, dengan anak-anak buah aku riuh macam kapal nak karam, nasib baek lah baru lima orang. Anyway.. seronok gak ler walaupon penat.

Semalam, hari pertama berpuasa. Rasa semacam jer, tak penah rasa macam ni sebelum ni. Tak tau nak discribe macam mana.. hahha... Kebetulan hari ni cuti, memang takde benda nak wat, tu yang rasa lapar jer.. Anyway.. aku berjaya menempuh segala dugaan hari pertama. Masa berbuka plak, makan ala kadar jer... alhamdulillah..

01 September 2008

18th ENTRY

SELAMAT MENYAMBUT BULAN
RAMADHAN AL-MUBARAK
(puasa jangan ada yang kantoi yea...)

29 August 2008

28 August 2008

16th ENTRY

As i mentioned before, i wanted to get my hair cut. And i wanted it to be cut short, very short, and i did. I'm quite doubt at first, since this is the first time i want to cut it that shot. I do asked two of my girl firends, and they agree with me and gave a full support of the plan, since i'm the one who getting bald. As the result, it's not dissapointed, it very good actually, and it not look wierd or whatsoever. I'm happy with that.


I've never feel this good

25 August 2008

15th Entry

Semalam susah betul nak tidor. Tak tau kenapa. Masuk tidor pukul 12.30 malam, tapi terkebil2, pusing kiri, pusing kanan, semuanya tak kene, semuanya tak selesa. Kat luar hujan renyai2. Sepatutnya kalau cuaca macam ni le best untuk tidor. Kepala asik dok fikir benda itu dan benda ini, tu yang tak boleh nak lelap agaknya. Last2, pukul 1.30 pagi, aku on komputer, check mail. Takde mail yang menarik pon, pagi2 buta macam ni maner ade orang send mail. Tiba2.. ade orang send message, "woi.. tak tido lagi ker.." Haha.. orang Birm rupenyer, lama dah rasanya tak chat ngan dia. Ade gak org yg aku bole borak pagi2 bute ni. So... kiteorg pon borak2 le serba sedikit sampai lebih kurang pukul 2.00 pagi. Then.. aku pon mintak diri, pasal dah ada tanda2 nak tido, menguap dan puluhan kalinya. Tapi, bile dah off jer... tak ngantuk plak.. cis.. aku pon tengok le benda2 lain, fs, fb, fp dan macam2 lagi. Kol 2.30 aku masuk tidor balik. Still terkebil2. Tak tau le pukul berapa aku tidor, dan yg pasti, pagi ni aku bangun lewat...

22 August 2008

14th ENTRY

Semalam ada makan free kar opis. Dah lama rasanya takda makan free. Actually ade CME (Continues Medical Education), ade sales rep dari company ubat buat talk mengenai perubatan. Kali ni diaorang cerita pasal helicobacter pylori. Dalam banyak2 talk, aku rasa, talk kali ni yang aku paling faham, yang laen tu, aku tak paham langsung, dah le cakap dalam bahasa inggeris peringkat tertinggi, pastu banyak plak istilah perubatan digunakan dan tak bg handout langsung. Tapi CME yg semalam tu, aku boleh paham. Aku rasa mungkin dia bg handout, dan presentation dia mudah difahami. Anyway.. helicobacter pylori (bukan helicopter) tu sejenis bakteria yang boleh menyebabkan gastrik perut dan duodemun (klu tak silaplah)

20 August 2008

13th ENTRY

I've been thinking for the past few day. I want to get a new hair cut. Actually I don't bother about any style, unless it comfortable. But, I keep thinking to get my head bald. Not totally bald.. but something look like this..


David Beckham (sekadar gambar hiasan)

Kah.. kah.. kah.. Sesuai ker? Nampak hensem kan..

18 August 2008

12th ENTRY


Tewas

Kecewa hati ini bile Malaysia gagal meraih pinat emas pertama dalam Sukan Olimpik Beijing 2008. Lebih kecewa bile melihat satu-satunya harapan kite tewas mudah seperti tak melawan. Perlawan yang hambar dengan mata demi mata dianugerahkan kepada pihak lawan atas kesilapan demi kesilapan yang dilakukan. Rasanya pengacara semalam pon berkongsi kekecewaan bila dia berkata 'this is supposed to be the game of the event'. Aku lebih teruja menonton perlawan penentuan pingat gangsa bergu campuran antara China dan Indonesia. Bagi aku, inilah perlawanan yang sepatutnya. Dan perlawanan ini dimenangi oleh China, walaupun aku berharap agar Indonesia menang.

Macam biasalah, kalau ada peserta Malaysia lawan, kita akan sokong Malaysia. Kalau takde, kita akan sokong negara jiran2 kita, Indonesia terutamanya. Kalau takde langsung, kita sokonglah mana-mana peserta yang kita suka. Bagi aku, aku sokong mana-mana negara yang bertanding kecuali Amerika dan China, sebab mereka dah banyak pingat, bagi can le pada orang lain plak.

Prestasi atlet2 Malaysia masih ditakuk lama, macam takde perubahan, macam takde kemajuan. Masih gagal memberi saingan di peringkat antarabangsa, walaupon ada, hanyalah acara2 yang tidak dipertandingkan diperingkat Olimpik. Dengan RM1,000,000 sebagai habuan, masih belum cukup untuk memberikan suntikan semangat. Di mana perginya laungan 'Malaysia Boleh!'?

17 August 2008

11th ENTRY


Mangkuk dan sudu yang sedia menunggu

Semalam aku menghadiri makan malam Kesatuan Kakitangan Am Unviersiti Malaya di Hotel Crown Princess Kuala Lumpur. Ni merupakan kali kedua aku menghadiri makan malam seumpamanya selama aku bekerja kat UM ni. Kali pertama, last year, dekat Hotel Legend Kuala Lumpur. Acara start pukul 8.00 tapi aku ngam2 pukul 8.00 malam baru sampai. Ada masalah sikit dalam perjalanan, actually aku tau hotel ni kat mana, tapi setelah sampai di tempat yang sepatutnya, hotel tu tiba2 hilang dari pandangan dan membuatkan aku keterlajakan jauh. Cis!!. Bila pusing balik, baru nampak hotel tu kat mana, tapi masalahnya nak masuk kat mana? Ciss kali kedua!! Bertawaflah aku sebanyak 2 pusingan nak cari jalan masuk. Last2 aku tanya sorang pak guard yang bertugas dekat Empire Tower yang kebetulan berdiri dekat tepi jalan. Dia kata parking jer kat bawah tu dan naik atas. Aku pon follow le kata pak guard tu. Lepas parking aku pon naik atas masuk ke shopping complex aper tah. Aku tanya pulak seorang mak guard yg kebetulan ade kat situ. Dia kata, naik jer eskelator dan pergi kat hujung. Aku follow jer kata2 mak guard tu since dia lebih arif kat situ. Memang betul... terus2 jer sampai kat lobby hotel tuh. Aku amik lif, tingkat sepuluh, sampai le tempat yang dituju. Enam daripada lapan kawan aku dah pun tiba.



Ucapan saper tah

Makanan yang dihidangkan biasa jer.. takde le boleh dikategorikan sebagai best. Sedap tu ok ler.. makanan hotel, maner yang tak sedap. Tapi menu lebih kurang tahun lepas jer, chinese aku rasa. Boring gak, kalau menu dia sama jer... So.. quite boring lah makanan malam semalam tuh. Show pon biasa jer.. persembahan dari student2 pusat kebudayaan, tarian zapin, tarian india, tarian cina. Pastu ade persembahan Charlie Caplin tapi aku tgk macam Mr. Bean jer lakonan dia. Boring persembahan Charlie Caplin tu, ntahapeapentah. Then ada pertandingan 'best dress'. Aku tengok, tak best pon dress2 mereka tu, yang menang tu pon setakat bubuh labuci 1000 bijik jer kat baju dia, jadi merelik2 jer baju, tu yang buat menang. Mungkin itu yang paling best kot, dah takde yang dress-up malam tu, so menang le dia.. hahah.. Then ade lucky draw.. dan seperti biasa, aku tak lucky.. hahah...



Officemate aku yang join dinner malam tu


ehem.. ehem

08 August 2008

10th ENTRY


Bole nampak tak gambar aku?

Benda ni sangat menarik. Harap korang bole join sekali, jangan biarkan aku menjadi satu-satunya rakyat Malaysia yang menyertai projek ni. Tak rugi pon.. hahah..

Hello, I'm Tanya.

I started with my new project called "Faces of Millions" and I desperately need YOU and YOUR HELP. I'm working on the biggest yet photo mosaic, that will be about 30ftx30ft (10x10m / 3 stories high) big. It will be made of about 300 usual size posters, which will have fingernail size photos of YOU, YOUR FRIENDS and all the OTHER PEOPLE who take part (about million of them).

HOW TO... Please donate your photo! Simply go to http://www.facesofmillions.com/ and upload your photo. Everything is made to be easy and it will take you just a minute or two to take part in the project. Unfortunately it wasn't possible to collect photos using only Facebook, that's why there's a web site made to assist me with this project.

You have to go to the site and upload your photo there. http://www.facesofmillions.com/. Anywayz, thank you for participating!!! Let's make history together!!! Cheers

07 August 2008

9th ENTRY

Hari ni kesesakan lalulintas lagi disebabkan oleh road block yang dilakukan oleh pihak polis. Aku tak paham betul, kenapa la diaorang perlu untuk buat road block di saat orang lain sibuk nak ke tempat kerja? Menyusahkan orang ramai betul, kesesakan punyalah teruk di Jalan Ipoh dari depan Tesco sampai ke mana aku pon tak tahu, sebab, aku keluar-keluar jer dah start jem. Sampai orang yang naik motor pon tak boleh nak lalu. Diaorang ni tak pernah terpikir ker kerana mereka buat macam ni, semua orang susah. Actually polis-polis tu bukan buat ape pon, halang jalan, pastu ramai-ramai lepak tepi jalan borak-borak. Sakit hati aku tengok, rasa nak jerit jer "BODOH!!!"

Aku rasa mungkin sebab si Anwar Ibrahim tu masuk mahkamah hari ni, tu sebab diaorang buat road block. Tapi aper rasionalnya road block dengan kes Anwar Ibrahim tu. Kalau nak mengelakkan kekacauan, pi le jaga kat mahkamah, yg jaga tepi jalan buat ape? Tak paham... tak paham...

Sejak-sejak Anwar Ibrahim kuar penjara ni, macam-macam berlaku. Aku tengok keadaan politik dalam negara ni dah macam sial. Nak tengok berita pon, asyik-asyik cerita pasal politik. Parti ni kondem parti tu, parti tu mengata parti ni. Aku rasa.. sumbat le balik Anwar Ibrahim tu dalam penjara, sepanjang dia kat dalam penjara, takde pon jadi macam ni. Jangan le si Anwar Ibrahim tu berangan nak jadi PM, aku rasa klu jd PM, mau hancur negara ni. Itu pendapat aku, orang laen tak tau ler... yang penting.. Anwar will not get a vote from me.. so does the current leader, coz.. i'm not a voter. Lantak ler kalau orang mengata aku tak manjalankan tanggungjawab kepada negara. Pendirian aku, buat aper aku menjalankan "tanggungjawab" sekadar untuk melihat negara aku hancur? Politik le yang memecahkan masyarakat melayu.. berapa banyak peperangan di dunia ni yang berlaku kerana politik?...

30 July 2008

8th ENTRY

Dah lama rasanya tak timbang berat badan... so hari ni aku try menimbang, bukannyer jauh pon nak pi timbang, kat opis jugak...

SURPRISE!!!! susut 2 kilos... auwww... best nyer.

Dah sekian lamanya tiada perubahan, akhirnya ada penurunan jugak. Dulu tak perasan plak yang aku begitu chubby adanya, klu tgk gambar2 yang lama, fuh.. mmg chubby lagi tembam, haha.. sekarang ni, klu jumpe orang2 yang aku kenal, ramai yang mengatakan aku dah kurus dan nak tau aper rahsianya, ces... maner ade rahsia... but.. selalunya aku akan cakap yg aku tgh makan hati, clash ngan awek, awek lari, nak kawen dan pelbagai alasan lain yg tak logik. Whatever the reasons is, the truth.. mmg takde rahsia.. kurang makan je kot...

25 July 2008

7th ENTRY

Apply cuti dari 23hb sampai 25hb Julai 2008, rabu sampai jumaat, ditambah sabtu dan ahad, jadi.. 5 hari aku cuti. Bukan nak buat aper pon, sajer2 nak amik cuti. Lagipun kelayakan cuti still banyak lagi. As at today.. cuti tahunan aku ade 39 hari lagi. So.. aku dah merancang, nak carry forward 20 hari, dan tukarkan kepada gantian wang tunai 12 hari, so.. baki ade lagi 7 hari. Tahun depan, awal tahun, kelayakan cuti ade 45 hari.. wow..

Semalam pi Genting ngan skendel (wow). Actually, takde buat aper pon, naik atas, makan, jalan2 dan turun balik. Hahaha... Nak masuk outdoor, skendel tu takut plak nak naik ride yg aku suke. So.. kiteorang pi makan jer ler kat Terrace Garden Restaurant, Genting Hotel. Yang tak bestnya, hujan pulak petang tu, tak dpt le kiteorang jenjalan kat luar. Pastu kat luar sejuk giler, dah le aku pakai tshirt sekeping jer.. menggigil gak ler.

Ntahapeapentah kan.. pi Genting semata-mata untuk makan jer, smpi 3 kali makan plak tuh. Anyway... dia belanja aku, aku ikut jer.. Thanks dear..


Kenangan di Genting tahun lepas

23 July 2008

6th ENTRY

Semalam hari yang best pasal dapat satu surat best dari Bahagian Sumber Manusia. Hahah... Dapat surat pemberitahuan bahawa aku dah dapat Anjakan Gaji, dan kenaikan tangga gaji dari P1t14 ke P2T15. Best.. best.. best... Alhamdulillah. Ingatkan tak dapat pasal syarat yang last tu aku tak penuhi, tapi.. mungkin dapat sokongan kuat dari bos, pasal tu dapat. Anyway... syukur... dapatlah kenaikan sebanyak RM200, lebih kurang. Saper nak bagi tiap-tiap bulan RM200?

17 July 2008

5th ENTRY




My Lava Lamp. One of my favourite thingy in my room. Aku beli lava lamp ni masa holiday aku di UK beberapa bulan lepas. Sebenarnya mmg dah lama nak dapatkan benda ni, tapi kat Malaysia ni harga dia mahal banget. Aku penah tengok kat sebuah kedai di Mid Valley (kalau tak silap), harga dia dalam RM60 gitu. Tapi di UK, aku beli dengan harga 2 pound saje, lebih kurang RM15. Second hand off koz, but good condition, beli kat carboot sale somewhere in Nottingham. Tiap-tiap malam on.

4th ENTRY

Cakap tak serupa bikin, memula cakap laen, pastu create cerita lain nak tutup cerita lama. Pagi-pagi dah bising. Datang jumpa aku tanya pasal van pejabat, dah hantar bengkel ler untuk repair. Dia tanya pasal cerita nak spray baru van tu. Aku cakap benda tu tak buat lagi, aku dah mintak quotation dulu, takut mahal, jabatan taknak bayar plak nnt. Memang mahal pon, sampai rm4000++. Aku rasa sebab tu lah si acting boss ni takut, takut nak sain PO, takut ade orang query plak nnt. Dan-dan terus dia cipta satu cerita laen nak cover cerita pasal dia. TNC tak benarkan lah, pekeliling kerajaan lah, akta itu, akta ini.... Then aku ade gak bg tau dia yg dia dah bersetuju untuk spray baru van tu dulu. Terus-terus dia cakap, yg dia takde pon setuju pasal benda tuh.. cis.... Tak boleh pakai betul le dia ni...

Tak tau kenapa dia cuak sgt pasal benda ni. Klu ko tak setuju, jangan sain PO tu... kensel kan jer.. aper susah.. takyah le buat cerita-cerita karut yg org tak percaya.

Yg kedai tu pon satu, tak dpt PO lagi jangan le buat kerja, ni tak.... ade bahagian van tu yg dia dah buat... dibuatnya kalau dia dah siap satu van tu dispray.. mampos.. saper nak bertanggungjawab??

15 July 2008

3rd ENTRY

Tak tau nak letak tajuk aper pada entry-entry aku ni, so aku letak jer ler 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th dan selanjutnya...

Hari ni ada seorang staf kat opis aku datang jumpa aku. Dia bagitau aku, dia ada jumpa sekor tikus mati kat bahagian lif. Dia tengok tikus tu mati atas sebab-sebab yang mencurigakan, bukan dibunuh maksud dia. So dia ni kununnyer nak menunjukkan bahawa dia ni seorang yg prihatin. story le kat aku, pasal disease-disease yg boleh disebarkan oleh tikus yang mati ni. Dia bagitahu aku, yang kite kene repot perkara ni, sebab dikhuatiri akan menyebabkan penyakit whatsoever.

Aku dengan malasnya, bagitau dia, yang kawasan tu bukan bawah tanggungjawab kita, kalau you nak repot, you repot lah kat kolej. Dia macam tak puas hati, dia story lagi itu dan ini. Aku tau, dia nak suruh aku yg repot, tapi disebabkan aku ni malas nak menyusahkan diri pasal sebab yg remeh temeh ni, aku bagitau dia lagi sekali, klu nak repot you pergilah repot sendiri pada pihak kolej.

Dia dengan muka tak puas hati, terus blah jer. Argh.. pedulik ape aku, jangan nak menyusahkan aku plak pasal tikus mati tu. Banyak lagi keje yang lebih berfaedah aku bole buat.

Then tak lama lepas tu, ade 2 orang kolej dengan poyo nyer masuk opis aku. Dah le dengan tak bagi salamnya, terus masuk jer pastu tanyer aku 'doktor mane?'. Aku yg memang dah kenal dia dengan kepoyoannya itu dengan selamba jawap, 'doktor mane?', walaupon aku dah tau tujuan mereka, sajer nak kurang ajar gak. 'Tadi ade call pasal tikus mati'.. 'Oooo.... itu doktor bilik 5'. Mereka terus berlalu, terima kasih pon takde.. aku tgk ade kamera kat tangan dia, nak amik gambar tikus tu ker? Ape tindakan yang dia nak amik.. aku pon tak tau.. malas nak tau

14 July 2008

2nd ENTRY

Hari ni ramai yg sampai opis lambat, termasuklah aku. Ini semuanya gara-gara kesesakan lalulintas yg teruk ditambah pulak dengan road-block di merata-rata tepat. Ni semua pasal politik. Diaorang ni dah takde keje lain ke nak buat? Menyusahkan orang betul. Tak bersyukur ke korang dengan keamanan kat Malaysia ni, yg korang nak merusuh ke, nak tunjuk perasaan ke, nak mengamuk kat parlimen tu buat ape? Ape yang korang dapat? Tak paham aku dengan fanatikus-fanatikus politikus ni. Ko nak agaknyer negara kita ni jadi macam Afghanistan? Iraq? Sudan? Isk2... simpang malaikat 44. Sejak-sejak pembangkang dapat suara kat kerajaan ni, macam-macam perkara dah jadi. Ntah ape-ape ntah. Arh.. lantak korang lah.. pi mampos... pasal tu aku tak suka politik-politik ni.. sampai sekarang aku belom mendaftar sebagai pengundi. Kepada para pengundi yang memilih parti pembangkang.. tahniah

Pagi ni tak tau ape dah jadi, banyak komputer kat opis yang 'hang' hari ni. Aku pon naek pelik. Tak semena-mena, enam bijik komputer jadi slow, pastu terus 'hang'. CPU Usage 100%!. Memang banyak program yang running, especially anti-virus nyer update. Then, entah macam mana, ade plak seseorang dari Jabatan IT call aku, tanya pasal benda ni. Aku cakap le aper yg aku tahu, since benda ni bukan bidang aku, tapi telah ditugaskan untuk ambil tanggungjawab. Dia suruh scan, mungkin ade virus dalam network. Dem!! 2 jam aku scan baru habis... bodo nyer mcafee... buang masa betul. Sampai petang still takde perubahan, aku log0in complaint. Tak sampai 1 jam, dah ok balik. Tak paham aku...

FIRST ENTRY

Created lagi satu blog. Kenapa? aku pon tak tau. Blog yg dulu pon tak terurus. Cis...

Boring giler malam ni. Tu yg aku create blog ni, konon dapat menghilangkan bosan. Sebenarnya, tak pon. Tengoklah.. berapa lama boleh bertahan

Selalunya malam2 macam ni, lepak kat #kuiz @ webchat. Ade member, bole maen kuiz, bole borak2. Tp malam ni, ade plak mamat tu yg tgh melenjan sensorang. Biase le dia, kalau dia ada, mmg takde can le org laen nak tambah poen. Dah paham dah style dia, so takde le amik kesah sgt. Masing2 dah wat keje sendiri jer. Bile dia blah nnt baru le mula borak semula. Haha...

Kat YM pon takde aweks yg selalu aku kacau.. Argh... tensi nyer!!!

Nak tido pon tak bole, petang tadi dan 'tertido', padahnya malam ni tido lewat le. Klu masuk tido sekarang pon tak guna, terkebil2 bijik mata nak paksa tido. Esok sure le mengantuk kat opis macam selalu, tp bile time lunch hour, takde le plak dia nak tido.. dems.. hahah